Er zijn gewoon teveel verschillende situatie's om alles maar op had je maar andere keuzes moeten maken te gooien. Er zijn ook jonge mensen, starters op de woningmarkt, die helemaal nog niet de gelegenheid hebben gehad om de keuzes te maken. En gezinnen die die keuzes wel hebben gemaakt en nu met een volledige of hybride warmtepomp zitten terwijl er geen plek meer is voor nog meer zonnepanelen op hun dak. Die zijn dus gewoon de sjaak. En zo zijn er nog tal van voorbeelden. En tuurlijk zullen er ook gezinnen tussen zitten die wellicht wel al eerder een duurzame keuze hadden kunnen maken. Maar ik vind het niet aan mij om daar over te oordelen. Wij hebben alles al verduurzaamd nog voordat er uberhaupt sprake was van een mogelijke energiecrisis. Maar ik besef me daarbij wel dat ik dus in de luxe positie zat om de keuze te kunnen maken.
Ik ben eigenlijk heel makkelijk. Ik wil mijn vaste potjes opzij kunnen zetten (dat is een gedeelte sparen, maar ook een gedeelte aan vaste lasten die ik opzij zet en gedurende de maand weer terugboek wanneer ze effectief worden afgeschreven). Alles wat ‘over’ blijft mag (moet) op haha. Sta niet gek te kijken als ik een dag voordat salaris komt een saldo van 8 euro op m’n rekening heb staan maar ik kan daar echt niet tegen. Dat ‘moet’ dan ook gewoon op ofzo. En ik vind altijd wel een bestemming (niet aan onzin! Want als ik die bestemming niet heb dan zet ik het alsnog in de ‘onvoorziene rekeningen’ pot • dat is vaak iets in de trant van eigen risico, eigen bijdrage medicijnen oid).
Ja dat wilde ik ook aangeven. Als ik gegevens invul en 5 kinderen opvoer met verschillende geboortedata, dan krijg je met 70.000 ook nog een flink bedrag per maand. Volgens mij is modaal nog geen 40.000 per jaar dan krijg je 440 euro per maand. Helaas verdient niet iedereen modaal of meer… en heeft dus ook niet iedereen de keuze. Wij hebben met meer geluk dan wijsheid een hele goede aankoop gedaan met ons huis. Maar dat was toentertijd niet bepaald een verstandige keuze maar wel het geluk dat we een keuze hadden. Overigens is het natuurlijk wel hardstikke fijn dat jullie de juiste keuzes hebben gemaakt @Prjbt en ik snap ook dat het niet altijd leuk is om een vakantie te laten schieten om in je huis te investeren, of meer basic te leven, omdat je je geld ergens anders aan uit geeft.
Is dat niet afhankelijk van de hoeveelheid kinderen. Wij zitten hier ongeveer aan met 3 kinderen en kregen ineens over vorig jaar terug. (Maar dat was nog geen 100 euro over het hele jaar, dus daar mis je ook niet veel aan).
Hier ook een potjes gek . Ik stort ook gelijk alles naar potjes als het binnen is, ook mijn marktplaats/vinted opbrengsten gaan in potjes. Op dit moment voor de nieuwe bank. Alleen de vaste lasten niet, maar dat is andere rekening dan onze betaalrekening voor boodschappen, dus daar staat altijd genoeg op voor de afschrijvingen.
Volgens de ANWB is er geen verschil in kosten (álle kosten meegenomen) tussen nieuw/occasion/lease. alleen de momenten van uitgaven zijn anders. Bij een nieuwe auto ben je in 1 keer heel veel geld kwijt en daarna minder, bij occassion bij aanschaf minder en later meer door onderhoud en bij lease is het constant. Hoe het voor elektrische auto's zit, dat weet ik niet. Lease geeft wel betalingsverplichtingen. Ze zijn bang dat huishoudens geen reserves meer hebben om ook nog maandelijks hun lease te betalen. Lease is nl ook aantrekkelijk voor mensen die niet een ruimte buffer hebben voor het kopen van een auto (nieuw/tweedehands). Dat zijn de mensen met weinig spaargeld en die zitten nu dus ook klem. Maar dit kan dus komen door een minder verstandige keuze door toen een leasecontract aan te gaan zijn zonder dat je een buffer hebt.
Haha dat doe ik ook hoor. Ik zet elke maand zodra salaris binnenkomt een vast bedrag op de spaarrekening. Alles wat "overblijft" na de vaste lasten kan/moet op.
Maar met een leasecontract ga je dat spaargeld ook niet opbouwen en blijf je in hetzelfde cirkeltje draaien.
Dat heeft er niks mee te maken. Het gaat om het totale inkomen, het aantal kinderen én de leeftijd van je kinderen. Wij kregen vorig jaar ineens kgb, denk omdat we toen 2 van 12 en ouder hadden.
Hier moet het niet op, maar vaak is het dat wel. Al vinden wij het altijd wel de kunst om boven het saldo van de maand ervoor te blijven. ASN heeft een grafiekje bovenin staan met 1 maand terug. Je kunt dan precies zien wat je saldo 1 maand terug was. Lukt lang niet altijd hoor.
Hier blijft ook zelden wat over. Ik zet het spaargeld altijd wat ruim over, dus boek eerder wat terug dan erover blijft. Hier geen grafiekjes oid, nog nooit van gehoord. Lijkt me wel een leuke stimulans.