Ernstige slapeloosheid

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Kache, 29 sep 2022.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.068
    3.862
    113
    Slikt ze verder ook medicijnen voor adhd ofzo, want die kunnen natuurlijk ook voor slaapproblemen zorgen. Al zul je daar vast wel aan gedacht hebben.
    Fijn dat het hielp om haar zelf te bepalen of ze moe was om te slapen, een stukje verantwoordelijk en luisteren naar haar lichaam. Natuurlijk is het nog niet heel veel slaap, maar beter dan de vorige nachten.
     
  2. KleineLai

    KleineLai VIP lid

    30 dec 2017
    14.245
    28.265
    113
    Ja precies :)

    Wat ik zelf merk is dat de standaard oplossingen die voor het typische kind wel werken, niet (goed) werken voor ND kinderen (daar schaar ik hb en hsp ook onder).
    Omdat de hersenen verschillen werkt slapen soms ook anders.

    bijvoorbeeld de tip als: bedtijd ritueel opbouwen en 2 uur van te voren geen schermen meer, werken niet. Soms is de oplossing zo simpel als om een kind om 22u naar bed te brengen ipv 19u, en in slaap laten vallen met een scherm ipv deze af te nemen. Maar omdat onze cultuur dat als niet goed acht, want voor de meeste NT breinen is dit inderdaad niet goed, wordt er door ouders vaak niet aan gedacht dat bijv bedtijd, of een scherm een optie kan zijn om te proberen. In de ND community’s worden veel dit soort tips en ervaringen uitgewisseld. Ook - juist - door autistische volwassenen.

    Er wordt - naar mijn mening - nog te veel gekeken vanuit de NT manier van doen. Een neurodivers brein moet zich aanpassen aan de NT manier, want dan werkt het naar behoren. Ook vanuit de psychische hulpverlening is er naar mijn mening nog te weinig kennis en begrip hiervoor. Het is bekend dat autisten en adhd’ers vaak slaapproblemen hebben, maar een oplossing is er niet. Volhouden in bedtijd, ritme en soms zelfs slaap medicatie.

    En het heeft niet allemaal met rituelen te maken natuurlijk. Waar een NT 9 uur aaneengesloten kan slapen worden ND soms wakker halverwege de nacht. Urenlang. Nu wordt dat nog gezien als niet goed dus dat moet dan anders. Maar misschien moet het niet perse anders? het is namelijk gewoon zoals het is. Acceptatie en zorgen voor andere slaapmomenten (siësta bijv), ander ritme, ander ritueel. Het supergrote nadeel is dat de maatschappij tussen 19u en 00u gaat slapen, en tussen 6u en 9u wakker wordt. Ben je een leerlinge/student/werknemer dan heb je een probleem als jouw slaap niet gelijk loopt.
     
  3. KleineLai

    KleineLai VIP lid

    30 dec 2017
    14.245
    28.265
    113
    dat zijn dan niet de fb groepen die ik bedoel. Want medicatie is de oplossing niet.
     
  4. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.138
    8.869
    113
    @KleineLai: Dan begreep ik je toch goed. En ik ben het helemaal met je eens. Inderdaad alleen wel lastig wat de maatschappij wil…dat matcht gewoon niet altijd/vaak niet. Als je een goede FB-groep weet, graag!

    Mbt medicatie: dat kan wel helpen, zeker met het oog op ‘de maatschappij’. En als je bv. laat melatonine aanmaakt, waarom dan niet aanvullen? Als je diabetes hebt, gebruik je ook insuline als dat nodig is. Deels anders, maar in mijn ogen deels ook niet.

    Ik zie meer in de (indien nodig) en-en aanpak dan of-of.
     
  5. KleineLai

    KleineLai VIP lid

    30 dec 2017
    14.245
    28.265
    113
    Volgens mij werkt dat met slaap medicatie zo niet. Dat is volgens mij voor tijdelijk gebruik want je raakt eraan gewend en je raakt eraan verslaafd. Het is niet zoiets als ritalin (voor een en-en aanpak)

    Ik heb het dan trouwens over zwaar geschut, niet over melatonine. Dat is volgens mij redelijk veilig te gebruiken.

    Ik zal je zo een pb sturen met de fb pagina (baby is wakker)
     
  6. din0

    din0 VIP lid

    14 aug 2011
    5.131
    1.830
    113
    Och wat een dammetje.
    Zit ze nog thuis?

    Kan het ook niet zo zijn dat ze te veel vrij heeft en zich verveeld en te weinig goede prikkels krijgt?
    Als wij een hang dagje hebben met niets doen slaap dochter ook moeilijker.
    Gaan we naar een speeltuin of even lekker lopen en elk beestje bekijken slaapt ze veel makkelijker.

    En wat goed dat ze alleen kan zijn zonder rare dingen.
    Hier zou dat niet kunnen.
     
  7. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.265
    6.790
    113
    Onze dochter heeft het vroeger ook gehad. In de nacht wakker en angst.

    Zij mocht haar laptop ( later ipad) dan aandoen en dingen gaan kijken of luisteren.

    Dat maakte het voor haar makkelijker om de angst ( piekeren, enge gedachtes) de baas te zijn.

    Zo heeft ze veel gehad aan babytv. In de nacht is dat meestal mooie muziek met plaatjes ( volgens mij klassiek)

    Het is nu over al een paar jaar. Maar nog altijd als ze weleens iets heeft in de nacht dan pakt ze iets wat helpt om haar gerust te stellen. ( via de ggz en fysio goede tools en handvaten gekregen)


    hier wat voorbeeld filmpjes die kuen helpen

    Babytv



    Dit kanaal van psycholoog Najla online:

    Mijn dochter gaf die net aan me...een geweldige oefeing zegt ze die ze dus ook da doet als ze heel erg gespannen en angstig is.





    Sterkte voor je dochter.
     
    MyMiracle vindt dit leuk.
  8. Kache

    Kache VIP lid

    11 jan 2012
    6.257
    1.165
    113
    Een kleine update: gesprek bij psychiater was wat teleurstellend, eigenlijk weet zij het ook niet echt :confused:... Na lang dubben kwam ze dan met voorstel om opnieuw medicijn (gericht op prikkelverwerking en angst) te geven, dat wij een jaar geleden ook al hadden geprobeerd (maar gestopt ivm bijwerkingen) en dan gezien de ernst van situatie bijwerkingen maar voor lief nemen...

    Tja.
    En ja, ik mocht wel melatonine proberen, maar zij schreef dat niet voor en had er ook geen ervaring mee ( = zoek het zelf maar uit :|)

    We zijn maar akkoord gegaan, met de nodige scepsis, maar ja... je hebt niet altijd wat te kiezen in GGZ en kinderpsychiaters zijn schaars.

    De eerste dagen waren de bijwerkingen pittig en geen effect, maar we hebben nu 2 betere avonden en nachten (en dagen) achter de rug en aantal bijwerkingen zijn verdwenen. Dus tja. We kijken het voorlopig nog even aan.

    (heb zelf nog 2 nachten melatonine geprobeerd, 1,5 mg, maar dat gaf meteen doorslaapproblemen, dus dat laat ik toch maar weer even staan)

    Zoals ik al zei, geen quick-fix helaas voor dit soort problemen.
     
  9. Chechi

    Chechi Niet meer actief

    #29 Chechi, 10 okt 2022
    Laatst bewerkt door een moderator: 10 okt 2022
    Ik zou nooit zomaar melatonine geven op eigen houtje. Kan namelijk juist erg schadelijk zijn voor de slaap, doordat je brein verandert en je biologische klok door de war gaat.

    Ik zou een verwijzing bij de huisarts vragen voor een slaappoli, die zijn gespecialiseerd in dit soort problemen. Ik werkte als GZ-psycholoog op een afdeling voor ontwikkelingsstoornissen als autisme en adhd, en wij verwezen altijd daarnaartoe als er sprake van van slapeloosheid.

    De meeste slaapproblemen bij mensen ontstaan niet door een gebrek aan melatonine maar door een te hoog arousal (zoals bij burn out het geval is). Op de slaappoli onderzoeken ze of gebrek aan melatonine daadwerkelijk de oorzaak is en dan krijg je de juiste aangepaste dosis wat je mist. Ze kunnen dit meten in speeksel. Vaak gaat het dan om zulke grote hoeveelheden dat die niet eens te verkrijgen zijn bij een Kruidvat ed. Anders is ontspanning de beste manier; mindfulness training ed.
     
  10. RAppel

    RAppel Fanatiek lid

    2 mei 2014
    1.157
    192
    63
    Onze oudste dochter heeft ook ASS en ADHD en daarmee gelinkte slaapproblemen.
    Wij stonden ook lange tijd weigerachtig tegen medicatie, maar uiteindelijk gestart met melatonine 1mg op aanraden van de kinderpsychiater. Net zoals bij jullie dochter sliep ze wel beter in, maar ontstonden er doorslaapproblemen.

    Verder ging het mentaal steeds slechter met haar waardoor de kinderpsychiater uiteindelijk besliste om haar volledige medicatie bij te werken.
    Ze slikte al rilatine, dit is verlaagd. Daarnaast slikt ze nu 's ochtends aripiprazole. Deze laatste was ook eerst 's avonds voorgeschreven, maar daar werden haar mentale klachten heftiger van.
    's Avonds krijgt ze nog steeds 1 mg melatonine.

    We hebben nu een dochter die nog steeds niet de meest fantastische slaper is, maar die wel zelf 's avonds rond 20u30 aangeeft moe te zijn en te willen slapen (iets wat we nooit verwacht hadden dat ze zelf zou vragen te mogen gaan slapen!). Ze slaapt meestal door. Ze wordt nog steeds vroeger wakker dan de andere kinderen maar dit hangt ook vast met andere klachten van haar diagnoses los van de slaap.

    Ik hoop dat jullie een oplossing vinden!
     

Deel Deze Pagina