Die vind ik oprecht lastig. We kunnen het zelf niet kweken dus als we ze willen hebben dan moet het uit het buitenland komen. In dat opzicht vind ik het 'minder erg' dan iets wat in Nederland ook prima groeit. En ik kom er ook niet achter wat het 'seizoen' zou zijn voor deze producten, bijvoorbeeld nectarines zie je hier ook alleen veel in de zomer, maar bananen zijn er het hele jaar door. Bananen zijn helemaal ingewikkeld want die zijn zo 'gewoon' dat ik ze elke week in huis heb , beetje hetzelfde als mandarijnen, maar ondertussen is het gewoon tropisch fruit. Avocado's hebben denk ik inmiddels ook die status. Ananas (en mango) voelt dan nog wat specialer, dus dan ben ik ook bereidt om er meer voor te betalen en daarvan is het dan ook minder gek als ze er een tijdje niet zijn. Tropisch / zomerfruit is sowieso wel een zwakke plek bij mij: meloenen, mango's, papaya, aardbei, nectarine, ik vind dat zo lekker . Lang verhaal kort: Eigenlijk zou ik het niet / minder moeten kopen maar er liggen hier beneden 2 mango's, een tros bananen en gister heb ik een avocado op bij de lunch. En dan vraag ik mij ook af, is een avocado met een tomaat / ei op je brood slechter dan 2 plakken salami? Hoe denk jij er over? En als laatste: ik kan zelf ook niet goed verklaren waarom ik sperziebonen uit Kenya vervelender vind dan een pak rijst uit Azie.
Ik heb eerlijk gezegd nooit zo over groenten en fruit nagedacht. Ik wéét wel dat het een probleem is dat er zoveel ingevlogen wordt wat we zelf kunnen telen in ons land, maar omdat het bij ons toch altijd nog een budget-dingetje is let ik niet op het land van herkomst maar op de prijs. Ik probeer wel zoveel mogelijk seizoensgroenten te kopen en de wortelen, sperziebonen, courgette en dergelijke komt uit mijn eigen tuin. Ik probeer zoveel mogelijk zelf te kweken zodat we zo min mogelijk hoeven te kopen in de wintermaanden waarin je dus afhankelijk bent van de import. Maar wanneer je dan in de zomer sperziebonen uit de winkel haalt en die uit Afrika komen, dan vind ik dat ronduit stom. In Nederland groeien ze prima in de zomer, waarom moet het dan geimporteerd worden? Ik ben even de koelkast ingedoken en alles wat daar ligt uit de winkel heeft als oorsprong Nederland. Alleen op de taugé kan ik geen land van herkomst ontdekken. Verder nog een paar courgettes en tomaten uit eigen tuin. Vanavond maar een curry gaan maken =) Wat me opviel van de bio-winkel was dat ook daar veel geimporteerd wordt. Kiwi's uit nieuw Zeeland, bananen uit Zuid Amerika en ook fruit als papaya's en granaatappelen. De citrusvruchten uit Spanje, dat is dan weer net iets dichterbij. Hier zijn wel altijd citrusvruchten, druiven en kiwi's in huis, net als wekelijks een tros bananen. Als ik er zo over nadenk dan kan dat onmogelijk uit Nederland komen natuurlijk. De kinderen houden daar erg van en willen niet elke dag een appel of een peer mee naar school dus ik bied ze die variatie. Ik denk dat het probleem ligt bij de consument die al die variatie wil - zie, wij dus ook. We zijn in de moderne tijd gewoon verwend met het aanbod en hebben de luxe dat die import er is. In landen zoals waar @citroenrasp woont is het waarschijnlijk anders (of ouderwetser in onze ogen) met veel meer lokale aanbieders. Wat we hier nodig hebben is in elk dorp, in elke stad, een weekmarkt met lokaal aanbod, lokale boeren/telers die hun producten verkopen zoals vroeger ook werd gedaan, maar dat is arbeidsintensief, kost veel tijd, biedt relatief weinig winst. Makkelijker is om de producten massaal aan 1 opkoper te verkopen dan de onzekerheid van de afzetmarkt op zo'n markt. Ik snap de producenten zeker wel, maar we gaan geen veranderingen doorvoeren in ons consumptiepatroon wanneer de import nog altijd goedkoper is dan productie uit eigen land. Ik verbaasde me vroeger op vakantie altijd over de supermarkten in Zweden. Prachtige groenten uit Nederland in de schappen voor een fractie van de prijzen die wij hier betalen. De Zweedse tomaten waren 3x zo duur als de Nederlandse maar het wordt daar wel echt aangeprezen met grote letters als Zweeds, van eigen bodem. Waarom kunnen wij dat in Nederland niet? Dat stukje bewustwording en transparantie in de supermarkt over waar de groenten vandaan komen? Waarom moet het in kleine lettertjes er op staan en moet je een minuut zoeken per product voordat je weet waar iets vandaan komt? Dat weerhoudt mij in de winkel dus om moeite te doen om lokaal te kopen... het kost zoveel tijd om het uit te zoeken.
Volgens mij komt avocado vaak uit Spanje of Israël. Dat is natuurlijk nog niet zo ver vergeleken met Colombia o.i.d. Uit Israël koop ik uit principe al niks, ivm mensenrechtenschendingen, maar dat terzijde. Avocado heb ik hier nog nooit gezien, ook niet gekocht dus, dus wat betreft wel makkelijk natuurlijk. Mij gaat het vooral om het totaalplaatje. Als je heel af en toe Keniaanse sperziebonen eet en verder weinig koffie, cacao, rijst etc. dan denk ik dat de totale uitstoot veel kleiner is dan wanneer je het zou omdraaien. Ik snap uiteraard wel de gedachte achter het zoveel mogelijk lokaal eten en daar sta ik zelf ook achter, maar dan tel ik gewoon echt alles mee. Ik denk dat wij het op dit vlak al best goed doen, met lokale groenten/fruit (op een paar keer per jaar bananen en ananas na), en minder dan gemiddeld gebruik van rijst, koffie, thee, kokos, cacao. Het kan natuurlijk altijd beter: door minder te bakken met kaneel, alleen nog maar kruidenthee te drinken, cacao te vervangen door carob, geen margarine meer te gebruiken etc.
Er bestaan wel dingen als de boerschappen (https://www.boerschappen.nl/onze-boxen/oogst-box/) Qua betaalbaarheid wel weer duurder dan zelf dingen kopen. Wat je in sommige plaatsen ook hebt is zo'n moestuin waar je een abonnement op neemt en dan elke week kan komen oogsten. Maar goed, mensen moeten het ook willen en als er dan al gemiemeld wordt over dat zo'n AH verspakket zoveel snijwerk is...
Ik vind net dit: Mexico is wereldwijd met afstand de grootste producent van avocado's. Toch haalt Nederland meer uit Peru, Chili en Zuid-Afrika. De helft van de Nederlandse invoer komt uit Peru en Chili.
Wij houden niet van avocado's dus ze zijn hier nooit in huis. Als dat wel zo zou zijn dan zou ik er wel moeite mee hebben aangezien er zoveel water voor nodig is om ze te laten groeien en ze met veel verpakkingsmateriaal ingepakt worden, ingevlogen worden etc. De gezondheidsvoordelen echter zijn enorm groot als je het vergelijkt met een paar plakken salami (waar heel veel toevoegingen in zitten). Avocado is een soort superfood van wat ik begreep, veel vitamines en vezels. Weegt dat op tegen de milieu belasting van het product? Voor mij persoonlijk niet maar dan speelt natuurlijk ook mee dat we het niet lekker vinden dus ben wat bevooroordeeld. Mijn kinderen zijn gek op snijworst... In ons huis gaan er 2 pakjes verschillende vleeswaren door per week (man en 3 kinderen). Ik ben de enige vegetariër en ik kook altijd dus de avondmaaltijd is vegetarisch. Op brood eten ze wat zij zelf willen en ook in hun 10-uurtje stop ik vaak een opgerold plakje vlees naast 3 verschillende soorten fruit/rauwkost. Vandaag hebben ze een banaan+mandarijn mee. Mama was lui...
Ben ik het mee eens, we kunnen voor onszelf veel veranderen wanneer we bewuster er mee om gaan. Bewuster betekent niet dat je helemaal niks meer uit verre landen mag kopen, maar inderdaad met mate. Aan de andere kant, wij zijn zo'n kleine groep mensen die er zo over denken. Wanneer er niet massaal een verandering komt haalt het werkelijkwaar niks uit voor het milieu wanneer wij meer lokaal gaan kopen. De maatschappij moet daarin veranderen. Die paar trossen druiven en bananen die niet aan ons verkocht worden eindigen toch wel in de container, er wordt niet minder om geimporteerd. Hoe kan je nou als individu wél verschil maken? Ik ga niet allerlei mensen 'lastig vallen' met mijn overtuigingen. Ik als individu heb niet het idee dat we hierin een verandering teweeg gaan brengen. Mensen vinden me al een geitewollensokken type (geen probleem mee) maar ik merk dat er in mijn omgeving vrijwel geen gelijkgestemden zijn.
Klopt, ook bij Hofweb (zoveel mogelijk uit NL) en Odin (toch meer import merkte ik) kan je groentepakketten bestellen en hier in een streekwinkel in de buurt die ook allemaal lokale (vooral Friesland) producten en groente/fruit pakketten in het schap heeft, maar bij die laatste zijn de prijzen zijn voor mij gewoon te hoog. Zelfde met een oogsttuin, ze zijn er wel in de provincie maar het abonnement is voor ons onbetaalbaar en vaak ook nog ver rijden (we wonen buitenaf). Als ik wekelijks op de fiets kon met het gezin had ik het kunnen afwegen maar ik ga niet 50km rijden elke week om lokaal te oogsten, dan is dat hele milieuaspect ook weer teniet gedaan. Enne, die verspakketten, ontzettend duur in vergelijking met alles los bij elkaar kopen vind ik... Ik koop ze alleen in de aanbieding of tegen 50%.
Dat heb ik ook. Houdbaar spul kan tenminste nog efficiënt en relatief duurzaam worden vervoerd (of dat ook wordt gedaan is het 2e), vers spul moet snelsnel en als het product gewoon in nederland kan worden geteeld is dat transport ook nog eens onnodig.
Het was een beetje aan het veranderen door corona, meer mensen die naar de boer om de hoek gingen, meer biologisch om thuis ook lekker te eten. Meer tijd ook om er aan te besteden. Maar die hele gascrisis is dat weer compleet de nek aan het omdraaien want nu gaat iedereen weer voor goedkoop , en dat snap ik hoor daar niet van, maar wel zonde. Ik hoop zelf verschil te maken door lekker te koken voor mensen. Dat is meestal vegetarisch, en dan als ze het lekker vinden het recept met hen delen. Of als ik iets maak en ik denk, hee dat is wel iets voor die of die, dan stuur ik ook het recept op.
Ja, dat is dus bij ons ook zo. Niet dat we door corona biologisch zijn gaan eten maar vanwege mijn kinderen wilde ik zonder toevoegingen en pesticiden kopen. Ik ben nu sinds een paar weken toch weer over naar de lokale supermarkt in plaats van de bio webshop - helaas maar het scheelt me 20 euro per maand. Bezuinigen op eten was de laatste stap op mijn lijstje, maar die moesten we dus noodgedwongen wel nemen. Wanneer je kind dan zegt "mama deze melk is niet zo lekker" dan vind ik dat dus heel erg. De gascrisis (het is wat met de import he...) raakt zoveel mensen in de portemonnee, ik vind het verschrikkelijk dat ik mijn kinderen weer supermarktgroenten voor moet schotelen terwijl ik ook weet dat het wel goed komt en maar tijdelijk is, maar het druist zo tegen mijn idealen in... Gelukkig compenseer ik dat met wat er ingemaakt is uit eigen tuin dus het is maar deels niet biologisch. Meer focus op lokaal, ik ga eens bekijken of de supermarkt (ik bestel online) de herkomst er ook duidelijk bij zet. Dan doe ik nog iets goeds voor mijn gevoel.
Dat is inderdaad erg lastig Ik denk dat ik het wat dat betreft wat "makkelijker" heb omdat iedereen hier zo'n beetje op dezelfde manier leeft als wij, zij het niet bewust. Gewoon kopen op de markt van lokale telers wat er op dat moment verkrijgbaar is, meer keus heb je niet echt. Net zoiets als tweedehands kleding kopen, dat doet bijna iedereen hier maar in NL was dat destijds toch wel een beetje taboe. Ik denk niet dat je als individu veel verschil kan maken maar als individu toch maar meedoen met hetgeen waar je niet achterstaat is ook weer geen optie voor mij. Maar van de andere kant, groen leven wordt wel meer en meer mainstream, bepaalde aspecten dan. En dát is ook ooit begonnen bij bepaalde individuen.
Ik ga graag naar de groenteboer, maar daar was afgelopen week een bloemkool 3,50 en in de supermarkt 1,69. Dat zijn echt grote verschillen als je een heel gezin te voeden hebt.
Klopt, dat is nu gewoon niet meer te doen. Ik betaalde in het zomerseizoen ook gewoon 2,99 voor een bio bloemkool terwijl ze voor een euro in de winkel lagen. Toen nog niet zo veel geldzorgen, toen kon het nog, maar nu zou ik het echt niet meer doen.
View attachment 736405 Vond een lijst online, zal vast nog meer aangevuld kunnen worden. Wat me opvalt: kiwi's in de zomer? Kweken ze die in Nederland?
Wat een prijzen zeg Wij hebben het ook niet erg breed, maar groenten zijn hier nog wel redelijk betaalbaar. Maar met zulke prijzen zouden wij dus ook voor de financiële besparing gaan en het milieu op de tweede plaats zetten, helaas. Wat leuk dat je je recepten deelt met anderen
Hier is courgette ook echt iets van de lente, evenals aardbeien. Aubergine is weer iets van de herfst. In mediterrane landen is het qua seizoenen waarschijnlijk toch weer een beetje anders dan in noordelijke landen.
Ja aardbeien starten zo'n beetje in juni. Aubergine herfst ken ik ook wel. Misschien ben ik gewoon heel laat met mijn courgette , of ben ik ze dit jaar in juni vergeten te oogsten zodat ik in juli van die soepcourgettes had.