Daar heb ik dan overheen gelezen, ik zag namelijk gewoon een lijstje voorbijkomen (en daarna veel gediscussieer over kinderopvangtoeslag).
Vriend werkt er 5, maar is op maandag wel thuis. Werkt 5 nachten, van maandagnacht tm vrijdagnacht. Toen dochter kwam zo gedaan, eerst werkte hij zondag tm donderdag. Ik werk zelf 30 uur, 3 om 4 dagen. Ik zou qua energie best 4 kunnen werken elke week, maar qua inkomen niet echt nodig, en zo'n dagje elke 2 weken is wel lekker. Als het moet, kan ik zo standaard naar 4 hier op mn werk.
Maar dit is natuurlijk niet alles. Hoeveel betalen ze per maand aan bijvoorbeeld de kapper? Wat geven ze uit aan cadeautjes voor vriendjes en vriendinnetjes? Hebben ze per maand een bedrag apart gezet voor bijvoorbeeld kleding/schoenen? Pas als je echt alles in kaart hebt kan je kijken waar te bezuinigen valt. En die 400 euro aan boodschappen zitten daar dan ook de verzorging artikelen bij/ wasmiddel/ eventueel luiers? Bestellen ze wel eens eten en zit dat ook bij de 400 euro aan boodschappen? Ik vind dit rijtje nog niet compleet.
Waar ik op reageerde is dat je schreef dat mensen zelf voor kinderen kiezen en dat daar de samenleving niet voor op hoeft te draaien. Maar het zijn juist de mensen met de hoogste inkomens (die vaak ook de meeste uren draaien) die het meeste afdragen om die kosten als kot uit te kunnen keren. Dus ze dragen heel veel belasting af én ze betalen een veel hogere eigen bijdrage. Vandaar dat ik de discussie dat mensen maar geen kot moeten ontvangen, of minder kot, totaal niet vind kloppen. De samenleving die voor die kosten opdraaien zijn veelal zij zelf.
Klopt. Ik zou de bankrekening erbij pakken en dan van de afgelopen 3 maanden bijhouden wat waarheen is gegaan. Kan natuurlijk ook best dat ze alleen kleding koopt van de kbs, dan hoef je dat niet perse mee te begroten.
Maar ik schreef iets heel anders, namelijk dat ik vind dat de samenleving niet voor "zo'n groot gedeelte" van die rekening op hoeft te draaien. Als je 50% terugkrijgt van alle kinderopvangkosten is dat toch al hartstikke veel.
naar aanleiding van veel/weinig betalen voor kinderopvang heb ik de cijfers van vorig jaar eens gepakt. Wij hebben vorig jaar 21.805 betaalt aan de opvang, daarvan kregen wij 15.614 terug. Ons verzamelinkomen (bruto) was 51.516, haal daar 30% vanaf en wij houden 36062 netto over. Wij hebben netto 6191 betaalt aan de opvang, als je dit van het netto bedrag afhaalt (36062) hou je 29.871 over en dat weer delen door 12 houden we 2489.25 netto per maand over.... en dat dan voor een fulltimer en een parttimer in de zorg. Als het puur en alleen om het geld zou gaan dan ben ik beter af om niet meer te werken, dan krijgen we toeslagen en zijn er allerlei verschillende potjes waar ik gebruik van kan maken.
Ik zou het juist wel mee begroten, maar ook alle toeslagen ed erbij tellen. Zodat je volledig overzicht hebt en voor alles de afweging kunt maken of je zo verder wilt of er iets aan wil veranderen.
Kinderbijslag is ook minimaal 500 per kwartaal met 2 onder de 6. Dus als minimaal 166 per maand. Kan ze ook meerekenen. En hoger als ze dus kind heeft van 6 of ouder
Dat valt echt wel mee hoor. Ondanks lage maandlasten. We hebben het goed, maar letten zeker wel op. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.
In die zin zou ik het wel mee begroten vooral als je elke maand te kort komt. Meestal als je maandelijks te kort komt ga je ook van andere potjes pakken om het aan elkaar te breien. Dus misschien word het kbs ook wel voor bijvoorbeeld voedsel gebruikt. Ik zou van sokken tot broodjes die je misschien wel eens onderweg koopt echt tot op de cent alles in kaart brengen. Zoals jij dus eigenlijk al zegt.
Ik ben tegen gratis kinderopvang maar dit voorbeeld laat wel zien hoe maatschappelijk onwenselijk de prijzen en KOT zijn. Fijn dat je verder kijkt dan alleen naar korte termijn en geld (helemaal als jij diegene in de zorg bent).
Zonder kinderen geen oudedag voorzieningen. De maatschappij moet dus wel opdraaien voor de nieuwe generatie, dat lijkt me meer dan logisch. Wij willen een maatschappij met tweeverdieners en het liefst twee fulltime verdieners. Je kan niet alles willen. Dus wanneer een ft salaris voor een gezin niet voldoende is om van rond te komen zal er iets geregeld moeten worden voor kinderen. Ik vind het veel te kortzichtig beredeneerd. Ik draai ook op voor vanalles en nogwat waar ii zelf niks mee of aan heb. En wat mij betreft wordt kinderopvang en scholing gewoon gefinancierd uit de gemeenschappelijke pot. Wil je iets meer of net iets anders dan de basis dan betaal je bij.
Ik moet als keiharde feministe natuurlijk even reageren Ik hoor dit argument ook zo vaak! En dan zeg ik dat ik gewoon als operations manager die 3 fabrieken en 4 aparte service magazijnen over de hele wereld aanstuur dat ook gewoon in 4 dagen kan, dus wat zijn baan dan zo ingewikkeld maakt? Maar dat terzijde....... Als je het anders wilt regelen met elkaar, inderdaad gewoon doen. Maar nooit zeggen dat 'de man' niet 4 dagen kan werken met zijn gewichtige baan
Helemaal eens. Om een goed overzicht te krijgen moet je alle uitgaven van het afgelopen jaar onder elkaar zetten. Sommige uitgaven (en inkomsten) zijn jaarlijks of per kwartaal. Sommige abonnementen zijn sluipend en worden automatisch afgeschreven. Pas als ze een goed jaaroverzicht heeft kan gekeken worden wat per maand uitgegeven kan worden, wat apart gezet moet worden voor kwartaal of jaarlijkse uitgaven, en waar op bezuinigd kan worden. En eerlijk, als ik zo krap zou zitten zou ik eerst de dieren de deur uit doen en 100 euro in de maand besparen, voordat ik verder op boodschappen ging bezuinigen.
Die vlieger gaat hier ook niet op. Sterker nog, ik ben degene die op papier 40 uur werkt, hij 36. Al zit het bij ons anders want we werken op projectbasis met pieken en dalen. Ik heb van maart tot mijn verlof een drukke periode gehad met soms meer dan 50u per week. Super pittig maar omdat ik mijn uren vrij kan indelen (niet gebonden aan kantoortijden en ik werk maar 2x in de week op kantoor. De rest doe ik thuis) absoluut te doen. Wel op barbaarse tijden ja, maar ik kan daar mee leven. Maar ik snap dat niet iedereen zin heeft om indien nodig tot in de nacht achter de laptop te zitten. Ik sliep heel slecht zwanger en was soms om 5 al op. Kon ik mooi tot 7u even 2 uurtjes werken voor de jongens wakker werden. Maar in januari werkte ik bijv gemiddeld 28u en had ik het wat rustiger. Dat is dus een beetje kenmerkend voor ons. Die flexibiliteit zorgt ervoor dat we onze banen met kinderen kunnen combineren.
En het is hier ook mijn man die ouderschapsverlof gaat opnemen. Ik zie het echt niet zitten om dit te doen nl. Mijn man is veel relaxter thuis met alle kinderen. . Mijn werk vind ik daarentegen veel te ‘leuk’ en financieel is het voor ons ook beter als ik de meeste uren blijf maken. Dit is hoe wij het gaan doen: Ma ik kantoor, man thuiswerken. Opvang. Di man kantoor, ik thuiswerken. Opvang. Woe man verlof. Ik thuiswerken. Do beiden kantoor, iedereen opvang. Vrij man deels verlof. Ik in principe thuiswerken maar meestal smeer ik die dag uit over de rest van de week / weekend. Ik heb op vrijdag nooit veel afspraken nl. Soms lukt het me om lekker vrij te houden die dag. Heb ik echt een deadline, dan werk ik meestal do avond / nacht nog door. Of ik pak zaterdagochtend heel vroeg.