Het blijft gewoon zoeken… Hb-onderwijs is ook niet altijd zaligmakend en er zijn gelukkig steeds meer scholen die ‘het’ snappen en zich flexibel opstellen. Maar helaas zijn er ook veel scholen die dat niet doen. Ik heb zelf gewerkt met kinderen met een IQ tussen de 50 en 80 en die hebben het net zo zwaar en ook dan lopen dit soort processen vaak zeer moeizaam. Die ouders moeten evengoed vechten voor hun kind. Ik vind de vergelijking altijd lastig… Ik ben van mening dat er veel zit in meer handen voor de klas en meer tijd voor het verbreden en verdiepen van kennis en vaardigheden bij leerkrachten. Dan is testen en speciaal onderwijs, denk ik, minder nodig.
Af en toe post ik hier iets omdat er veel ervaringskennis zit, zo ook nu ben ik benieuwd naar jullie tips. dochter, groep 5, is niet getest. Ze zit in een plusklas. Cognitief kan ze dat aan en heeft ze het ook nodig. Maar haar executieveilingen functies blijven behoorlijk uit. Er wordt in groep 5 logischerwijs meer verwacht van zelf plannen en regelen en dat lukt haar eigenlijk niet. Thuis zien we het in: heel primair op haar broertje reageren, vergeten bril mee te nemen, vergeten gymtas mee te nemen, kan haar kamer niet opruimen, snel afgeleid, denkt niet zelf aan oefenen voor muziek, heeeeeeel traag in bijv eten, aankleden. Eigenlijk moet dit gedrag verbeteren want anders moet ze stoppen met plusklas. School weet niet zo goed hoe en wij eigenlijk ook niet. Jullie nog ideeen hoe we haar hier in kunnen begeleiden?
dat zou mooi zijn maar helaas leert ze daar iig niet genoeg van. Plusklas richt zich nu mn op verdieping van taal/rekenen. Ze moet een planning maken daar waar ze de rest van de week in de klas zelf mee bezig kan. Die planning maakt ze, maar ze doet er de rest van de week vervolgens niks mee. Vergeten, afgeleid, te veel bezig met andere dingen… geef t beestje een naam maar aan het einde van de rit heeft ze niet klaar wat er afgesproken is.
Wat jammer zeg. En wat een gemiste kans. Want dat zijn veel belangrijkere vaardigheden dan de verdieping van taal en rekenen. Die komt namelijk wel als kinderen zelf aan de slag kunnen. Wordt er wel gecontroleerd en gestuurd over hoe ze het moet aanpakken? En kan school daar nog wat in betekenen? Hier zijn we met de orthopedagoog bezig met hoe moeilijke dingen aanpakken. Wanneer nadenken, wanneer proberen en wanneer hulp vragen. Het stukje planning uitvoeren zal denk ik ook wel komen. Wellicht kun je via orthopedagoog ofzo nog extra begeleiding krijgen.
Dan lijkt me dat inderdaad juíst een leerdoel voor de plusklas. Die verdieping is leuk, maar zou een middel moeten zijn, geen doel op zich. Andere kinderen leren de executieve functies met het reguliere werk. Kinderen die dat met twee vingers in hun neus doen, hebben ander werk nodig (verdieping dus) om tegen dingen aan te lopen en kunnen het dan dus pas gaan leren. In die zin lopen ze soms dus eigenlijk een beetje achter, niet omdat ze het niet kunnen, maar omdat ze niet voldoende leermomenten hebben gehad. Daarnaast kunnen de andere kinderen ‘meeliften’ op het programma van de klas en de sturing van de leerkracht, je kunt niet van een kind van 8/9 jaar verwachten dat ze opeens zelfstandig iets anders kunnen. Daar heeft de groepsleerkracht ook een belangrijke rol in. En als ze al die vaardigheden hebben, dan zoeken ze de verdieping zelf wel. Dat gesprek zou ik ook aangaan op school.
Ze heeft halverwege nog een gesprekje met leerkracht van eigen klas en dat is voor zover ik begreep het controle moment. Plus klas is 1x in de week. ze is 2 jaar geleden onder begeleiding geweest van psycholoog via huisarts, die heb ik net bericht gestuurd. Die hebben we nl nodig voor eventuele doorverwijzing. School stuurt enorm op adhd en wij vermoeden al een paar jaar hb. We komen dus niet echt verder (lang verhaal, maar dit in het kort)
Dat gesprek hebben we vorig jaar gehad. En op basis daarvan hebben ze nu een toets moment ingebouwd en het leren leren toegevoegd maar het levert nog niet op zeg maar. Vind t moeilijk hoor allemaal
Het is ook moeilijk om het te leren. Ik zou alleen geen toetsmoment willen, maar begeleiding. Anders moet ze het alsnog kunnen en krijgt ze alleen maar ‘goed zo’ of ‘je moet wel wat doen’ (oid) te horen, maar hoe dan, leert ze dan alsnog niet. Hier (groep 8 en klas 2) vinden ze het overigens nog steeds heel lastig. Bij de oudste komt het ook door de combi met adhd.
ja daar heb je gelijk in. Ze gebruiken wel kaartjes ed die de kinderen kunnen gebruiken als check up. We hebben net voor thuis een soort dagplanning uitgeprint waarop de dingen staan die ze elke dag moet doen. En daarnaast een lijst waarop ze per dag kan invullen hoe lang ze geoefend heeft voor muziek. Ze kan klokkijken dus kan het prima invullen. Maar ze ziet alleen maar beren op de weg want de klok staat ergens anders dan dat ze muziek maakt dus de tijd heeft ze dan nooit exact. Ze wil er nu een stopwatch bij want het moet wel de precieze tijd zijn. Wij geven aan: heft hoeft niet op de seconde, minuten is prima. Maar dan raakt ze echt de draad kwijt want als ze de tijd moet opschrijven die ze geoefend heeft dan moet dat precies. Ze is dan zo bezig met de randvoorwaarden dat het niet meer gaat om waar het eigenlijk om zou moeten gaan, maar voor haar is dat onwijs belangrijk. Dit doet ze met alles. Daardoor wordt alles ook heel groot en is ze dus het overzicht kwijt. Zo vermoeiend haha. Beetje wazig voorbeeld misschien, maar deze kwam toevallig net voorbij
@Anan: Planning ed werken hier altijd goed, hopelijk voor jullie na wat wennen ook! En een horloge? Mijn jongste kan niet zonder. Die wil ook alles tot op de minuut kloppend hebben. Voor haar werkt een horloge goed, heeft ze ook altijd bij zich, dus nooit om verlegen.
Ik lees hier al heel lang mee vanwege mijn oudste. Hij zit nu in groep 4 en we lopen vast, misschien dat andere ouders tips voor mij hebben want ik weet even niet meer wat te doen. Vorig jaar in groep 3 werd hij goed ‘gezien’ door zijn juf. Hij zat lekker in zijn vel en kreeg veel uitdagend werk aangeboden. Op school is er niet echt een plusklas, alleen 1x per week een uur met een klein groepje samenkomst en dan gaan ze bijvoorbeeld filosoferen, onderzoeken etc. Nu zit hij in groep 4 en we zien hem langzaam veranderen naar een ongelukkig kind (terwijl hij voorheen zo vrolijk en altijd enthousiast en positief was). Van de week gesprek gehad met de juf en ik ben eigenlijk enorm verbaasd. Hij krijgt helemaal niks aangeboden qua uitdagende lesstof. We vroegen waarom niet en haar antwoord was dat hij al zo veel moet maken dus dat ze denkt dat hij dat er niet ook nog bij kan hebben. Dat is logisch dus vroegen we of ze dan dingen kan schrappen maar dat gaat niet. Sinds dit jaar werkt hij iedere dag een uur op een laptop en om dat algoritme van die software goed in te stellen moet hij dus alles maken? Ik vind dat belachelijk, mijn kind is toch geen robot. Zijn juf bleef enorm bij haar standpunt en dacht helemaal niet mee. Maar wij hebben hier ook geen kaas van gegeten dus wist even niks meer te zeggen tegen haar. Hoe doen ze dat bij jullie kinderen? Moeten zij ook volledig meedraaien met klasgenootjes en daarnaast nog extra werk maken? En hoeveel tijd spenderen jullie kinderen op een computer / tablet in de klas?
Waar werken ze mee op de tablet, Snappet ofzo? Dat past zich aan, aan het niveau van het kind (alleen niet altijd op een logische manier). Nee, bij mijn kinderen werd er gecompact op bepaalde onderdelen. Moesten we bij een aantal leraren op de basisschool wel om vragen. Sommige leraren deden dit uit zichzelf.
Nee niet met snappet maar ik weet niet hoe het wel heet. Het principe is wel hetzelfde. Hij doet rekenen en taal nu op de laptop. Ik ga maar eens een gesprek aanvragen met de IB-er denk ik want bij zijn leerkracht kom ik er gewoon niet doorheen.
Hier ook Snappet, dat past zich inderdaad - gedeeltelijk - aan. Maar daarnaast wordt er hier ook gecompact. Ze zitten hier wel heel veel op de tablet/laptop, want vrijwel alles gaat daarmee… Ik zou zeker de intern begeleider erbij vragen als je er met alleen de leerkracht niet uitkomt.
@rocketscience Ik zal niet je hele post quoten dan wordt het zo’n lap.. Bij ons hebben ze snappet voor begrijpend lezen en rekenen. Dat kan zelf het nivo aanpassen, daarom moet je alles blijven maken. Als de juf zegt “er zit een algoritme in” dan neem ik even aan dat het ook zichzelf aanpassende software is…. Bij mijn oudste was groep 4 ook het moeizaamste jaar. In groep 3 is alles is nog nieuw en interessant voor je kind… groep 4 is meer voortborduren op de stof uit groep 3, dat vergt dan eigenlijk meer aanpassing om het interessant te houden. Als je dan ook een leraar hebt die daar niet zo handig in is gaat het moeizaam. Ik was er toen zelf ook nog niet zo mondig in… heb ik nou echt zo’n slim kind? Moet ik hier nu echt een ding van maken? Misschien ziet de leraar het beter dan ik? Maar als je kind ongelukkig is moet je er wat mee denk ik! Laten ze het maar uitleggen dan waarom het op jouw school onmogelijk is om werk aan te passen! Mijn jongste had wel een fantastische juf in groep 4, die heeft hem meteen voorzien van uitdagender werk, andere boeken voor taal en rekenen waar hij samen met een ander kindje in mocht werken en van het reguliere werk hoefde hij dan veel minder te maken. 1 ochtend in de week naar de plusklas. Ik heb er nooit om hoeven vragen. Bij ons gaan ze pas vanaf groep 5 structureel lessen doen op een chromebook trouwens, in groep 4 is het incidenteel nog.
@Anan Ze zit in groep 5, dan is ze 8/9 jaar? Wordt er dan niet gewoon te veel van haar verwacht op dat gebied? Mijn kinderen dachten toen ook nog niet zelf aan hun gymtas bijvoorbeeld. Trouwens, nu met 10 vergeet ze er nog regelmatig zelf aan te denken. Hoe ziet die planning voor dat pluswerk en de aansturing daarbij er dan uit? Hier heb je je planning en we kijken over een paar dagen of het gelukt is? De juf vraagt aan de andere kinderen toch ook niet halverwege de week aan ze ‘hoe zit het met jullie rekenen en taal? Daar krijgen ze toch sturing bij? En vindt ze het werk leuk om te doen, of is het eigenlijk ‘wat moeilijker regulier werk’. Want dan snap ik al helemaal dat ze zich er niet uit zichzelf toe kan zetten en zich liever bezig houdt met andere dingen. Zelfs bij mijn 14 jarige moet ik nog een oogje in het zeil houden omdat ze zichzelf moeilijk kan zetten tot ‘saai’ huiswerk .
voor zover ik heb begrepen zijn het verdiepende methodes op rekenen/taal. In Corona heeft ze wel wat mee naar huis gehad en t is echt moeilijk haha. De plusklas is volgens mij 1 of 2 uur per week waarin ze weer uitleg krijgen over de volgende dingen en daar kan ze dan gedurende de week mee bezig. Vorig jaar heb ik een bijzonder onprettig gesprek gehad met juf en nav van dat gesprek zegt juf dat ze nu regelmatig gesprekjes heeft met mijn dochter over hoe de dingen aan te vliegen. Juf vroeg aan ons of wij nog tips hadden om haar in het juiste standje te krijgen, maar die heb ik niet. Thuis ervaren we namelijk hetzelfde. Gisteren bijv voor het naar bed gaan. Ik zei tegen haar: neus snuiten en zaldoekjes mee nemen naar boven. Dan doet ze 1 ding. En moet ik haar dus terug sturen om het tweede. Ze loopt ergens heen om iets te doen, ziet iets anders en is afgeleid en vergeet wat ze moest gaan doen. Daar moet ze continu aan herinnerd worden. Op school gaat dat dus precies zo. Moeilijk is dat ze zelf vindt dat het fantastisch gaat dus het gesprek aan gaan over wat voor hulp ze nodig heeft is moeilijk want ze weet het zelf ook niet. misschien is voor ons een gesprek met de meester van de plusklas wel handig om meer inzicht te krijgen hoe het daar gaat. Juf gaat nu met verlof dus er komt een vervanger. overigens heb ik besloten om nav hier maandag de huisarts te bellen voor een doorverwijzing naar een orthopedagoog. Hopelijk lukt het. Ik zou het zonde vinden als ze af gaat glijden omdat niemand weet hoe ze haar juist moeten helpen. ik voel me echt een mega zeikwijf naar school en gevoelsmatig wordt ze daar nu de dupe van omdat juf zich aangevallen heeft gevoeld. Maar dat is een mega aanname hoor. Ik heb zeer sterk het gevoel dat ze niet goed gezien wordt en dat we er met de begeleiding van school niet uit gaan komen. De plusklas zou geen bezigheidstherapie moeten zijn maar zo zie ik het nu wel wat. Pfff moeilijk hoor