Nou zeker, en dat kan in ons landje altijd alle kanten op. Voor nu vind ik het zachte wel erg aangenaam
Ja dat zeker. Op zich vind ik kou wel prima, als het maar droog is. Dan kunnen we gewoon blijven fietsen naar school en werk. Tanken willen we ook pas volgende maand weer doen. (1-10 voor het laatst getankt).
Wij zitten nu vanaf januari op 593kuub, wij gaan het wel redden om onder de 1000 te blijven. Afgelopen jaar 70 in oktober verbruikt(zitten nu op 9 dus daar zullen we wel onder blijven), 120 in november en 156 in december. We zitten ook al het hele jaar elke maand onder het gasverbuik van afgelopen jaar.
Wij hebben sinds 17 december dit contract, dus geen idee van ons verbruik vorig jaar in de maanden. In januari dit jaar 241 en febr 149.
Het is niet altijd zo, zoals ik al vaker heb gezegd zijn wij onlangs overgestapt naar een dynamisch contract. Stroomprijs ligt vandaag en morgen op een gemiddelde van € 0,10 en gas vandaag en morgen op € 0,55 Dus ik betaal helemaal niet zoveel…..
Wat een verschil tussen januari en februari. . Wij hadden dat verbruik in januari 2021, dit jaar 170 in januari. Lastig dat je geen verbruik kan vergelijken, zeker met deze prijzen . Echt bizar dat we best was gas besparen met het jaar ervoor, maar dat het qua bedrag toch niet heel veel scheelt helaas.
Wij hebben hem voor 5 jaar vastgezet toen, dus opletten is niet nodig, maar toch vinden we het wel een kunst om hem zo laag mogelijk te houden. Hier nog nooit zo weinig aan energie betaalt als dit jaar, maar dat komt ook voor een groot gedeelte door de hogere teruggaaf en de straks nog 2x 190 euro die we terugkrijgen. Dat verschil tussen januari en februari snap ik niet. En 1 week in december 7 kuub. De andere week waren we op vakantie.
Wij zitten op 6,8m3 tot en met de 13e van deze maand. Elke dag gemiddeld 0,6m3 voor douchen en koken. September 2020: 63m3 September 2021: 48m3 September 2022: 18,5m3 Oktober 2020: 169 Oktober 2021: 151 Oktober 2022: ? > hoop op max 100m3 deze maand.
Dat heeft denk ik te maken met hoe de prijzen worden berekend. Op vraag en aanbod per uur vastgesteld. Op een zonnige dag is de vraag laag en het aanbod erg hoog. In de app van Vandebron staat een interessante blog hierover. Hieronder een relevant stukje over de prijzen: Hoe worden de stroomprijzen bepaald? In Nederland is er één markt voor elektriciteit en één voor gas. Er is immers één landelijk stroomnet en één landelijk gasnet. Alle energieproducenten in ons land leveren, ongeacht de manier van opwek, hun energie aan dit net. Het totale aanbod van de energie op het energienet bepaalt uiteindelijk wat de marktprijs gaat zijn. En omdat we dus maar één markt hebben, is deze prijs voor alle energieproducenten hetzelfde. Stroomprijs fluctueert per uur op basis van vraag en aanbod Elk uur wordt op de stroombeurs EPEX SPOT bepaald hoe groot de vraag naar stroom is en hoe groot het aanbod is. Is het aanbod van stroom groter dan de vraag, dan is de prijs voor stroom lager. Meer vraag dan aanbod? Dan gaat de prijs omhoog. Zo kan de stroomprijs op een zonnige zondagmiddag (veel zonneproductie, weinig vraag) zelfs negatief zijn. Een paar uur later in de avond (weinig zon, veel vraag) is de prijs opeens weer heel hoog, omdat dure gascentrales stroom moeten opwekken
Ja het is weer duur idd. Hier de laatste keer nog rond de 1.90, maar dat gaat we straks niet meer redden. Gelukkig zit hij nog voor 2/3e vol.
Jullie doen het erg netjes! Wat voor verwarming gebruik je? normale radiatoren, vloerverwarming? Hoe groot is het opp dat verwarmt wordt? Ik kan bij ons duidelijk zien dat in de voorgaande jaren de verwarming al aan stond in september, dit jaar dus nog niet. Wij hebben 190m2 vloeroppervlak om te verwarmen d.m.v. vloerverwarming en nog eens 90 met radiatoren dus dat is nogal wat. Daar gaat het grootste deel van het gasverbruik in zitten (afgelopen jaren 400m3 per maand in de koude wintermaanden). Ik las in een artikel dat elke graad lager je 8% scheelt op je energierekening, of je nou op gas stookt of elektrisch, dat maakt weinig verschil. Voorheen stond het dag/nacht constant op 21 graden bij ons, nu 15 als minimum en in de ochtend een uurtje 17 en na schooltijd tot 21:00 ook. Slaapkamers op max 16. Ik hoop hiermee van 2500m3 naar 1800m3 te komen op de jaarafrekening, we zullen het zien. En mocht het echt koukleumen zijn dan gaat de thermostaat gewoon omhoog. --- Net even zitten verdiepen in het verbruik van infrarood/convectie kachels... Als je de aanschafprijs meerekent en het verbruik over (koude) 5 maanden per jaar gedurende 3 uur per dag, dan kom je op een zelfde bedrag als tussen de 200-250m3 gas. Bij 8 uur per dag komt een infrarood paneel er het beste uit, zelfde verbruik als ongeveer 330m3 tegenover 530m3 bij convectie. Maar, grote maar, dat is dan 1 kachel dus 1 ruimte en niet je hele huis. Toch zal het heel wat schelen denk ik. Ik ga het hier thuis eens in de groep gooien. Iemand van jullie (ik weet dat er in dit topic al veel over is gepraat) al infrarood of convectie in huis? Wat zie je in je stroomverbruik per dag veranderen? Ons stroomverbruik zit tussen 7-9kwh per dag, daar zou dan wat bovenop komen maar dat is niet erg want we wekken veel op met zonnepanelen.
Hier één tank per week, 120 euro. Ge-wel-dig... Ik wou dat ik alles op de fiets kon doen, zou heel wat schelen.
Ik heb niet zoveel te verwarmen Mijn woonkamer is 30 m2. Ik verwarm alleen de woonkamer en alleen op uren dat we echt langere tijd thuis zijn en het onder de 17 graden komt..snachts staat hij helemaal uit. Ik heb Eerst met cv verwarmd en toen het gas duurder werd heb ik een electrische/convectie kachel gekocht. Deze kachel is 2500 watt en heeft de boel binnen een half uur van 14 graden naar 18. Veel sneller dan met de cv. Z'n verbruik is 2.5kwh per uur MAAR, dat is op vol vermogen en alleen wanneer hij dus echt een uur aan staat op vol vermogen. Maar dat staat hij niet. Hij gaat even op vol vermogen om de boel op te warmen en daarna slaat hij vanzelf af. Af en toe wanneer de temperatuur weer wat daalt dan springt hij even op 600 watt aan om bij te verwarmen. Men zegt dat deze manier van verwarmen veel duurder is dan gas maar ik zag aan m'n verbruik echt dat verwarmen met deze kachel vele malen goedkoper was dan met cv. Met cv kostte me het al tussen de 6 en 8 euro per dag om te verwarmen en met de nieuwe prijzen rond de 24 euro per dag. Met kachel was dit 5 euro per dag. Later heb ik infrarood kachel gekocht.