Ze heeft recht op overpad, geen recht op 1.20m van je tuin. Ik zou ook proberen of er niet toch ergens rechtshulp te verkrijgen is. Aan de andere kant, als zij dit zou gaan aanvechten wint ze dat ook niet, die 1.20 van jouw tuin. Jij hoeft niet te compenseren wat bij de buurman verjaart is, dat gaat ze echt niet winnen.
Ik had in je vorige topic ook al gegeven dat als er in je koopakte recht van overpad staat, dat dit dan niet verjaard. Maar je moet dan alleen recht van overpad geven voor wat je verplicht bent, dus een half pad. En de rest kan ze lekker met de buurman uitzoeken.
Maar even heel iets anders, recht van overpad betekent niet dat je een deel van je tuin moet opgeven. Als je er mee kunt leven dat zij door jullie tuin loopt om de weg te bereiken geef je haar een sleutel van de poort en dan is het ook opgelost. Dit zijn de wettelijke regels: Als u recht van overpad heeft, dan gelden er bepaalde regels voor zowel u als uw buren. Altijd toegang: uw buren moeten u toegang geven tot het pad. Ze mogen het pad alleen afsluiten met een hek als dit echt nodig is. U moet dan de sleutel van het hek krijgen. Uw buren mogen het pad niet blokkeren door er bijvoorbeeld hun auto op te parkeren. Beperk hinder: als u het pad gebruikt, dan moet u zorgen dat uw buren daar zo min mogelijk last van hebben. Onderhoud en kosten: als gebruiker mag u het pad zelf onderhouden. Als u hier kosten voor moet maken, kunt u uw buren vragen of zij deze (deels) willen vergoeden. De eigenaar mag u ook om een vergoeding vragen voor uw gebruik van het pad, maar alleen als dit in de notariële akte staat. Het pad blijft van de eigenaar: u mag het erf van uw buren gebruiken, maar zij blijven altijd de eigenaar van de grond. Ook als u het pad onderhoudt.
En dat betekent dus volgens mij dat jij bezwaar kunt maken als haar poort op jouw grond draait, dan moet ze hem naar haar kant maken bijvoorbeeld. En halverwege haar grond en die van de buurman, met een schutting (of schuur) ertussen Zo hebben we dat ook bij onze zeurende achterbuurvrouw gedaan die een stuk van onze grond had toegeëigend. Als ze nu haar schuttingdoor opendoet loopt ze pontificaal tegen de kopse kant van onze schutting op.
@Fien25 Deze situatie is al te ver opgelopen om de oplossing op een forum te vinden. Schakel juridische hulp in en bepaal je vervolgstappen. Succes ermee! Vervelende situatie.
Ik zou geen cm toegeven tot je een goed juridisch adviseur/ advocaat hebt gesproken. Desnoods Frank visser doet uitspraak. Die hebben altijd van dit soort zaken.
Je moet even kijken wat er precies is afgesproken. Is het notarieel afgesproken dan staan de afspraken geregistreerd bij het kadaster, zij kunnen in dat geval een onderzoek doen naar het recht van overpad. Daarin staat dan ook hoe breed het pad moet zijn en hoeveel grond van jullie gebruikt mag worden. Deze afspraken kunnen alleen ontbonden worden door een rechter en kunnen niet verjaren. Indien er geen notariële afspraken zijn gemaakt is er sprake van een persoonlijk recht. De afspraken die dan gemaakt worden gelden tot de woning verkocht wordt, de nieuwe eigenaars moeten dan opnieuw afspraken maken.
Precies, hier ook recht van overpad situatie met de buren maar dat betekend enkel dat de buren door onze poort naar buiten moeten kunnen, niet dat wij verplicht zijn een stuk grond te geven om een deur te maken.
Niet toegeven! Als ze al recht heeft op haar deuren en paadje dan is dat volgens de oude situatie. En zij eist meer. Ik snap 1 ding nog niet helemaal: Jullie hebben 12 jaar geleden afgesproken dat bij verhuizing het naar de oude situatie teruggebracht moet worden, als de nieuwe bewoners dit wensen? Maar zij is toch niet verhuisd en gaat voorlopig niet?? Is er iemand, naast buurvrouw, die de oude situatie terug wil? Als het klopt zoals ik het begrepen heb dan is zij degene die zich niet aan de gemaakte afspraak houdt??
De rechtsbijstand heeft dan dus gewoon pech, ze krijgt geen 120 van jullie grond daar er 2 partijen zijn die over die grond gaan en dus bij 2 gehaald moet worden. Als voorbereiding kan je jouw deel allicht doen en dan zal de buurman ook aan diens verplichting moeten gaan toekomen. Maar ik zou lekker die prepaid optie bekijken. Hier wordt ranzig spel gespeeld vrees ik. Kadaster gegevens heb je al opgevraagd?
Dit klopt inderdaad. Alleen de betreffende buurvrouw wil de oude situatie terug. Maar zij ziet dit natuurlijk anders. Door de oververhitte woningmarkt wil ze langer in dit huis blijven wonen, dan ze vroeger had gedacht. En tja, zij ziet dat het op hetzelfde neerkomt. Ik wordt ouder, en bij brand kan ik er niet via de tuin uit, zegt ze. Ergens heb ik hier ook begrip voor, en dit zal ze overal aankaarten. Tussen neus en lippen door heeft ze ook aangekaart dat haar huis meer waard is / makkelijk verkocht kan worden, met een achteruitgang. Dat is waarschijnlijk de voornaamste reden waarom ze dit weer terug wil creëren.
Mijn jongere broer probeer mij zoveel mogelijk bij deze situatie te adviseren. Hij heeft aardig wat kennis, en adviseerde mij juist nog niet bij het kadaster de gegevens op te vragen. Hij vindt dat het aan de buurvrouw is, om met gegevens te komen hoe het vroeger was, niet aan ons. En de betreffende kosten net zo. Ik denk inderdaad dat wij deze dagen ons goed juridisch moeten laten adviseren. Ik had stiekem gehoopt dat het niet zover zou hoeven te komen . Het heeft alles behalve mijn voor keur. Voornamelijk omdat het me nu al zoveel stress geeft.
Die optie bekijken we nu ook. Omdat het een kleine tuin betreft, heeft ze bij gebruik constant zicht in ons huis. En na onze bekoelde relatie, zitten we daar ook niet echt op te wachten. Daarnaast zit er een stukje grond tussen haar tuin en onze tuin, wat niet aansluit en nu gebruikt wordt. Ik denk dat zij er alles aan gaat doen, dat wij daar verantwoordelijk voor worden gehouden om dat goed aan te sluiten. Haar tuin ligt zo'n 20 cm hoger.
Wat vervelend voor haar zeg, dat ze dan eerst een poort draaiende naar haar tuin heeft en vervolgens een afstap van 20 cm. Jeetje. Wat naar. Daar hoef je niets mee vanuit recht van overpad.
In mijn koopcontract staat het recht van overpad beschreven. Ik dacht zelf ook dat dat niet kon verjaren. Het juridisch advies gaf juist aan dat dat wel kan, omdat het pad afgesloten (vrijwillige keuze dmv schutting buurvrouw) is geweest, voor langer dan 20 jaar. Ik heb hier zelf ook nog mijn bedenkingen bij, omdat ik tegenstrijdige dingen tegenkom en lees. Daarnaast was dit niet de optie waar we voor wilde kiezen, omdat we de relatie goed wilde houden met de buurvrouw. Wat ik begreep is dat het kadaster dus een onderzoek kan uitvoeren naar hoe groot het pad moet zijn, en hoe het moet lopen? Ik neem aan dat daar ook een kostenplaatje aan vast zit. Ik weet dat het kadaster voor een flink bedrag langs kan komen, om metingen te doen waar de erfgrens ligt. Maar dan zijn we er nog niet natuurlijk. Daarnaast vind ik het niet mijn verantwoording om voor die kosten op te draaien. Daar speelde de buuf de laatste keer op. Dat het probleem nu bij mij ligt, en eventueel de buurman.
Twee geleiderailzen zijn wel te realiseren hoor. Dus van dat gezeik ben je dan af. Moest toch een deur in, dat is je oplossing en lekker op je eigen turf.