ik ben aan het kijken voor een nieuwe keuken en ik zie dat veel merken een stoomoven hebben. Ik vraag mij af of een stoom oven echt wat toevoegt aan kook gemak of dat een combi oven met magnetron ook wel weer genoeg zal zijn. Hebben jullie ervaring met een stoom oven of hebben jullie hem niet en tot nu ook niet gemist.
stoommandje met magnetronfunctie? Is dat een stoommandje die magnetron bestendig is.. Een stoomoven schijn je ook elke keer stoom bij te moeten vullen.. lijkt me ook extra werk.
Ja er zat bij onze oven toendertijd (7 jaar geleden ) een plastic stoommandje Zoiets: https://www.handyman.nl/product/wpro-stoomschaal-voor-magnetron-21-5cm-1-5-liter/3581728768/ Die kan gewoon met de magnetron functie.
Wij hebben een siemens stoomoven. Waar ook een magnetron functie op zit. Bij ons werkt het heel makkelijk om her bij te vullen hoor. Wij gebruiken de stoom heel vaak. Met name voor vlees. Wordt veel sappiger. En ook bij broodbakken. Enzo. Maar wij hebben dan ook een hele uitgebreide. Een siemens studioline. Er zitten zoveel functies op dat ik nog niet eens alles uitgeprobeerd heb in 1,5 jaar. Wij hebben hem gratis gehad. Een keukenmagazijjn ging opruimen en gaf dingen gratis weg. Wie het eerst kwam had geluk.. Voor ons voegt stoomfunctie dus zeker wat toe. Je kan bijvoorbeeld bij je oven ook een workshop volgen. Dan kun je meer uit je oven halen..
Wij hebben in onze nieuwe keuken (nieuwbouwhuis) twee combinatie ovens; een combi magnetron en een combi stoomoven. We houden van koken en gebruiken vaak 2 ovens tegelijkertijd.
Recepten heb ik niet echt. Onze oven heeft een soort van Recepten boek in zich. Als ik bijvoorbeeld op varkensvlees toets, en dan varkenshaas dan geeft de oven zelf het aantal graden aan en de hoeveelheid stoom die hij gaat kiezen. En het vlees word dan echt super lekker. Veel lekkerder dan ik kan braden in de pan.. Het is echt een hele uitgebreide oven. En ik ben er dus nog mee aan het experimenteren. En voor brood bakken in de oven dan haal ik mijn Recepten uit de broodbijbel. Die geven aan dat ik maximaal stoom moet gebruiken. En de oven heeft ook een deeg rijs stand. Verder ligt het er per recept ook wel aan of je stoom gebruikt of niet. Bij taart bakken bijvoorbeeld weer niet. Groente stomen heb ik nog nooit gedaan. Ik moet me er echt nog meer in verdiepen.. zodat ik optimaal gebruik van de oven kan gaan maken. We zouden zelf nooit zo'n dure hebben gekocht omdat we daar simpelweg het geld niet voor hebben. Maar hij was gratis en hij voldoet wel aan al onze wensen zoals wij een oven graag zien. Dus ik ben hier echt heel blij mee
Is wel echt een aanrader hoor! Veel lekkerder is gestoomde groente dan gekookte groente. Wij hebben ook een Siemens, man heeft zo’n dag bij een kookstudio gedaan om de oven te leren kennen. Wij gebruiken hem echt veel. We hebben geen magnetron meer en missen die ook niet, brood kan je ontdooien in de stoomoven. We zouden nog wel een tweede oven willen voor, want als je zowel aardappels uit de oven hebt en gestoomde groente dan kan dat niet. Vroeger hadden we een combi magnetron, maar daarvan is de oven een stuk kleiner en toch echt minder fijn. Magnetron gebruikten we alleen voor ontdooien of een mugcake van dochter. Dat laatste kan niet meer.
Dus dan zeg je 2 ovens is wel handig maar magnetronfunctie kan deels door stoomoven worden overgenomen. Zoals ontdooien en ik laa ergens opwarmen van pasta. Ik gebruik de magnetron elke dag maar alleen voor melk opwarmen. Dat zou ook in een klein pannentje kunnen en straks met inductie gaat dat misschien sneller dat op gas
Opwarmen van eten gaat idd ook erg goed, droogt niet zo uit als in de magnetron. Melk (borstvoeding) warm ik au bain Marie op, doe ik ook met babyhapjes. Daar hoeft alleen de kou vanaf/iets warmer Als ik pap wil maken dan doe ik het wel in een pannetje, maar dan gooi ik de havermout en eventueel fruit daarbij. Dan wil ik de melk kokend.
Wij hebben momenteel alleen een combi stoomoven omdat de kookplaat en magnetron die we willen een zeer lange levertijd hebben en de levering iedere keer uitgesteld wordt en we daar dus al maanden op wachten. Ik vind het ideaal. Groente en ook heel veel andere dingen zijn veel lekkerder uit de stoomoven. Dingen opwarmen gaat veel gelijkmatiger dan in de magnetron en het eten blijft ook veel lekkerder dan wanneer je het in de magnetron opwarmt (inderdaad omdat het niet uitdroogt). Het is eigenlijk wel fijn dat we nog geen kookplaat hebben, want daardoor werden we gedwongen de stoomoven te gebruiken. We hebben overwogen om de magnetron te annuleren, die hebben we eigenlijk niet nodig. Maar ja, er zit al een gat in de keuken waar hij in moet en misschien voor de kinderen wel handig met iets ontdooien ofzo, dus we laten hem toch maar komen (als dat ooit nog gebeurt...). Het waterreservoir (voor de stoom) vullen is het werk niet, dat is zo gebeurt. Het droog maken van de oven naderhand vind ik meer werk. Maar zo schokkend is dat ook niet, ik vind het het wel waard.
Wij hebben laatst een kookworkshop gedaan bij het Siemens inspiratiehuis, daar heel veel geleerd over wat je kan met een stoomoven en ovens met stroomtoevoer. Ideaal! Bij ons komt die er dus binnenkort.
Wij hadden in ons vorige huis een combimagnetron en een combistoomoven, beiden met oven als hoofdfunctie dus. De stoomoven gebruikten we erg weinig, dus nu hebben we een combimagnetron en een iets grotere losse oven, dat bevalt goed. Ik heb ook nog een instant pot, dus daar kan ik prima ook in stomen als ik wil (wat ik ook niet heel vaak doe ).