Je kunt 2 weken gratis een proefaccount nemen. Ik vind het programma van Chessity echt wel anders dan schaken op een bord. Idd, misschien gewoon eens aanbieden en kijken of het klikt.
Dan loopt hij behoorlijk voor om het gemiddelde als voor vlotte kinderen. Wat wij merkte dat als er niet voldoende uitdaging was op school wij het zwaarder hebben thuis. Het constant aanstaan is hier ook. Hij gaat pas uit als hij slaapt. Zijn hersenen en lijf zien en horen alles. Hij staat dus ook constant aan. Wij hebben hem al vroeg op judo gedaan om extra energie kwijt te raken. Op zijn oude school was het niet genoeg om alleen wat extra werk te hebben. Als hij zich nu echt anders gedraagt zou ik toch een gesprek aanvragen. Vraag me dan echt af of het voldoende is. Zijn ze ook aan het compacten? Hebben ze een plusklas op school of in de buurt?
@riean Onze oudste staat ook continue aan, veel energie, sport 3 a 4 keer per week om daar haar energie in kwijt te kunnen, en geeft ook een stukje uitdaging. Onze jongste heeft juist weinig energie, snel overprikkeld, alles te veel. Dus het verschilt echt wel per kind, net als bij kinderen die niet HB zijn. Dus denk niet dat je daar nu perse iets uit kunt halen. Je zegt dat je aanpak anders zou zijn, hoe zou je het doen als hij HB is dan?
Hier ging het voor de vakantie echt niet meer met J. Ze was helemaal op. In de vakantie is ze wel weer wat bijgekomen, maar zaterdag kreeg ze koorts. Uiteindelijk woensdag pas naar school gegaan, omdat ze zelf perse wou. 5 min voordat we gingen wou ze ineens niet meer, en drama, gillen, krijsen toen ze op school was. Gister ging het goed (papa bracht haar weg). En vanmorgen weer huilen toen ik haar weg bracht. Het lijkt hier ook wel te liggen aan dat ze op het moment ontzettend aan mij hangt. Als ik 's avonds wegga uit haar slaapkamer begint ze ook de hele tijd jengelend mama te roepen (nu na 3 weken zijn we zover dat ze dat niet meer doet omdat ik haar dan geen 2e knuffel meer kom geven), zij alvast naar beneden in de ochtend met papa en A, jengelen om mij. Ik weet echt niet wat ik hier nu weer mee moet/kan doen. Dit ging in de vakantie ook gewoon door dus het ligt denk ik niet echt aan school. Er is ook niks veranderd in hoeveel ze mij ziet dus ik weet niet waar ik moet zoeken, maar irritant is het wel
@riean: Ik vind wat Fristi2012 schrijft de kern dekken: "Maar hb is meer dan alleen voorlopen. Of juist hb is niet hetzelfde als snel leren en dus voorlopen." HB is inderdaad zoveel meer. Bij twijfel en onduidelijkheden zou ik altijd kijken of je kunt laten testen. Misschien wel breder dan enkel IQ-onderzoek. Al kun je soms ook dmv 'uitproberen' ontdekken welke aanpak werkt. Wat let je om hem te benaderen als hb? Dan merk je vanzelf of hij daar goed op reageert of juist niet. En bepaalde kaders stellen en consequent zijn is ook dat belangrijk.
En het kan ook nog wisselen. Mijn oudste had als basisschool kind heel veel energie, inmiddels is ze puber en zo passief als het maar zijn kan. De jongste had als jong kind juist veel minder energie, maar is nu, richting VO, juist degene waarbij de energie niet lijkt te stoppen. De manier waarop ze het uiten is echter totaal anders, de jongste gaat het grootste deel van de dag haar eigen gang, maar is continu fysiek bezig. Dat vraagt minder energie van ons als ouder dan andere dingen.
Mijn zoon kwam in groep 7 in de fulltime hb-groep met wekelijks schaakles. Ze maakten daar ook gebruik van Chessity, maar of je die diploma's haalde en in welk tempo, moest je zelf weten. Mijn zoon vond schaken leuk, heeft alle diploma's gehaald die er op Chessity te halen vielen, is ook (live en online) toernooien gaan spelen waarop hij het goed deed. Helaas is er in onze woonplaats zowat niets qua schaken voor de jeugd. Het is wel jammer, want hij schaakt nu nog zelden, had er destijds wel een leuke hobby aan.
Bij HB denk ik meer aan uitdaging, handvatten krijgen hoe we hem wel zo ver krijgen dat hij iets nieuws gaat proberen, gesprek op school aan blijven gaan wat ze daar voor hem kunnen doen. Maar stel dat hij bijvoorbeeld ADHD heeft en niet HB/voorloopt, dan steek ik heel anders in, want dan is extra uitdaging mentaal niet de oplossing denk ik. @school, we zijn altijd onwijs blij geweest met de school van onze kinderen. Maar ik denk dat ze toch niet alles in huis hebben qua omgaan met HB kinderen. Er is redelijk in de buurt een school met speciale klassen voor kinderen die hoogbegaafd zijn. Die school sluit qua identiteit bij ons aan. Maar ik wil dan eerst graag weten of onze zoon echt HB is, en dan wat de school waar hij nu op zit kan betekenen. Thnx in ieder geval allemaal, we gaan op zoek naar een goede plek waar hij getest kam worden (op HB,niet alleen iq idd. We hebben gelukkig redelijk dichtbij iemand die er in gespecialiseerd is, en heel goed bekend staat, ik ga haar eens vragen wat de mogelijkheden zijn)
Haha die dafne. Ze heeft dus pluswerk voor rekenen. Zegt ze dat ze dat niet meer wil. Dat ze dan dr normale werk ineens moeilijker vindt. Blijkt dat ze omdat ze bij dr pluswerk dus veel meer na moet denken (wat dus heel goed is) en ze dan bij dr gewone werk ineens te moeilijk denkt. Zo van: dat kan niet dit antwoord zijn, want dat is dan te makkelijk. supergoed dat ze het zo kan verwoorden trouwens wel. Ik heb donderdag 10-minutengesprek met Dafne erbij en zullen het eens over hebben.
Herkenbaar. Als zoon in eens weer erg aanhankelijk was. Huilen wanneer ik ging. Al was het naar de winkel om de hoek voor een boodschap was het drama. Hier lag het toen aan het feit dat hij niet op zijn plek zat. Was bij de peuterspeelzaal ook, toen dacht ik dat het een fase was maar inmiddels weet ik wel beter. Bij de kleuters en in Gr 3 was het weer zo. Mocht niet weggaan. Hij zou me vreselijk veel missen. Wou bij me zijn. Als alles weer liep op school dan was het goed.
Ah ik dacht al aan nieuwe verlatingsangst. Maar dit kan ook. Alleen was het in de vakantie dus ook zo. Maar eens met de juf weer in gesprek gaan. Heb haar gister al even kort gesproken maar zij denkt dat het goed gaat, en dat J nu zelfs af en toe moeilijke dingen krijgt waar ze dan bij gaat zitten mokken omdat het niet in een keer lukt. Daar begeleid juf haar dan wel in waardoor het dus uiteindelijk lukt.
Dit is hier ook heel sterk. Zit N. ergens niet lekker op haar plek (vaak omdat er op school iets is maar kan net zo goed bij een minder leuke meester op zwemles zijn…) dan hangt ze ook als aan aapje aan me. Dat houdt ze dan ook best een tijdje vol, zeker ook een (korte) vakantie lang. Goed om in gesprek te gaan! @Leolove. Wel fijn dat ze af en toe iets krijgt om haar tanden in te zetten. N. vindt de verrijkingsgroep ook vaak stom want dan moet ze ook echt wat gaan doen… Ik denk alleen maar “heel goed kind”. Daar snapt ze dan weer helemaal niks van . Hier wachten we nog op bericht van de ib’ers, maar N. krijgt ondertussen wel werkboekjes van de middenbouw. Ze had er eentje binnen twee dagen uit. Enerzijds hopelijk een teken dat ze weer een beetje “aan” staat en aan de slag is, anderzijds leek 2 dagen me best snel dus hoop ik niet dat het alsnog te makkelijk is…
Niet alle kinderen zetten de klas op stelten omdat ze niet op hun plek zitten. Werken keurig en als een schoolvoorbeeld op school maar komt er boosheid/frustratie/ huilen er thuis uit. Vooral korte lijntjes houden op school. Wel fijn dat juf moeilijker werk geeft. Maar dat is misschien op 1 vlak. Overigens had hij wat dagen nodig om bij te komen in de vakantie.
Hier is het standaard dat van 1 week vakantie er een paar dagen afvallen aan school. Het loslaten en het weer klaar maken. Vooral in de zomer heeft hij echt wel 1 week nodig om het los te laten. Goed dat hij wel ander werk krijgt maar als het binnen 2 dagen uit is vraag ik me inderdaad af of het wel op niveau is. Je bent in ieder geval in gesprek met school! Nu afwachten wat de ib'er zegt.
Hier vertelde dochter deze week dat ze niet meer in haar map werkt omdat ze niet wilt dat anderen dat zien. Het lijkt nu op school alsof ze gewoon wilt spelen, maar eigenlijk is ze weer de hele dag zich aan het aanpassen. Thuis is ze heel moe. Even kijken hoe dit de komende week uitpakt. Had ook het idee dat het te maken had met het vroege wakker worden vanwege klok verzetten. Maar ook het continu aanpassen kost veel energie.
Heeft iemand hier ervaring met een grote disbalans tussen cognitief en spraak? Dochter is cognitief best vooruit (kan lezen, maakt woordzoekers, kan een beetje rekenen, kan 3 letterwoorden uit haar hoofd schrijven etc.) maar haar spraak vordert langzaam. Logopedie is reeds ingezet maar zorgt er niet voor dat ze hele verhalen kan vertellen etc. Op school zien ze niet wat dochter allemaal kan, dochter komt onzeker over omdat ze het verbaal niet kan aangeven. Ze zit wel in groep 2. Iemand tips hoe dit aan te pakken? Het verschil was er altijd al maar lijkt steeds groter te worden en ze heeft steeds minder plezier in school. (Ik vermoed omdat ze niet kan laten zien wat ze kan omdat ze dat niet kan vertellen en school gooide dat eerst op haar onzekerheid maar denk zelf dat ze veel meer wordt belemmerd door haar spraak)
Hallo allemaal Onze jongste zoon van 4 is erg vlot in z'n ontwikkeling. Van baby af aan valt me dat al op.. Hij is snel toe aan uitdaging, nieuwe dingen en loopt daarin thuis echt voorop. Om die reden heb ik al vroeg contact gezocht met school om dit aan te geven. Want hij maakte met 3 jaar al puzzels van 100 stukjes en kende al veel letters en cijfers enzovoort. School heeft hier eigenlijk niks mee gedaan. Toe n hij 4 werd in februari kwam hij in de 0 groep. Maar de leerkracht leek van niks te weten. Alle gesprekken die ik met de teamleidster gehad heb leken wel in het niets verdwenen. Met als gevolg een zeer gefrustreerd kind. Huilen op bed. School is saai. De kinderen denken anders dan ik. Waren de uitspraken die ik regelmatig van hem hoor.. Uiteindelijk kwam er een andere ib,er in de kleuterbouw en die heb ik gelijk aangesproken en ook een heel gesprek gehad. Dat ik het beter zou vinden dat hij naar de zomer naar groep 2 zou gaan. Hij beheerst alle stof van groep 1 al. Zelf heb ik jarenlang als onderwijsassistent met kleuters gewerkt, dus ik weet de dingen die ze moeten kennen.. Conclusie van het gesprek was dat ze wel wilden dat hij starte in groep 1, om hem dan goed te bekijken. En dan al heel snel verder zouden gaan met hem en ook een iq test zouden afnemen. Maar de weken in groep 1 gingen voorbij. Wederom kon ik niet aan de leerkracht merken dat ze op de hoogte was van de situatie. Haar redenatie was toen ik erover begon dat hij al veel wist , dat mijn zoon dan maar moest leren om geduld te gaan hebben. Eind september heb ik de ib,er weer aangesproken en gezegd hoe hij zich voelde en dat het echt niet goed gaat. Waarbij ok ook aangeef dat de leerkracht van niks lijkt te weten. Rond de herfstvakantie zou er een gesprek plaatsvinden. Na een klasseobservatie. Opmerkelijk is dat in oktober de ib,er zelf een keer de groep heeft en dat hij thuiskomt met een geschreven blad met allemaal letters en woorden. Die had hij zelf gemaakt met de juf. De week daarop word hij naar een ander groepje in de klas verplaatst met wat oudere kinderen. Dit vind hij helemaal geweldig. Dit is de eerste keer dat ik eindelijk merk dat er iets gebeurt. Vervolgens word her weer stil. Tot afgelopen donderdag met de 10 minuten gesprekken waar ik als een berg tegenop zag. Toen gaven ze aan dat er binnenkort een gesprek komt. Want ze zien wel dat er wat moet gebeuren maar de vraag is wanneer.. Ze denken er nu aan om hem wel groep 1 en 2 te laten doen en hem dan naar groep 4 te laten gaan omdat hij dan wel min of meer zal kunnen lezen. Eigenlijk ben ik hier erg verbaasd over.. er is NU een probleem! Moet hij dan nog 1,5 jaar zo door? Terwijl ik echt zijn motivatie met de dag zie afzakken? Hun zeggen: Hij speelt nog niet echt met kinderen Hij kan heel zelfstandig werken maar hij is gauw tevreden over het resultaat. Heeft weinig fantasie in spel. (Hij is alleen maar met letters bezig) Mijn visie is anders.. Hij heeft een broer van 8 met wie hij prima samen kan spelen. Veel fantasie samen. Ook met andere oudere kinderen in de omgeving loopt het contact goed. Hij is absoluut niet teruggetrokken of sociaal onhandig ofzo. Als hij kinderen van zijn klad tegen komt op straat groet hij ze altijd vrolijk. Alleen hun spel lijkt niet aan te sluiten bij hem omdat hij al veel verder is, zo hij zelf ook zegt. Eerst deed hij op school beter zijn best op de werkjes maar ik zie zijn motivatie wegzakken.. Ze vinden op school dat hij weinig concentratie heeft omdat hij tijdens een kringactiviteit vraagt of ze wat anders kunnen gaan doen. (Vind je het gek: ze gingen de kleuren leren. Die kan hij allang! ) Is het gebruikelijk dat een kind van 2 naar 4 doorstroomt? Ze leren in groep 3 natuurlijk niet alleen lezen, maar ook rekenen.. Ik weet natuurlijk ook dat een doorstroming niet alle problemen op gaat lossen. Hij zal altijd wel voor blijven lopen is mijn verwachting. Maar wat is nu wijsheid? Ik heb contact gehad met een kernvisie coach waar ik loop voor mijn oudste zoon. En zij geeft aan dat het van belang is dat hij juist zo snel mogelijk doorgaat. Zeker om toch aansluiting te zoeken bij de oudere kinderen. En dat dat ook van belang is voor zijn ontwikkeling. Mijn eigen idee was al geweest dat hij in september in groep 2 gestart was. Maar nu zou ik het liefst zien dat hij gewoon zo snel mogelijk naar groep 2 gaat. Zelf heeft onze zoon zijn mening al gegeven: stop mij alsjeblieft in groep 3 mama! Ik vind het erg om te zien hoe gefrustreerd hij is. Op school is hij het lieve jongetje die niet laat zien wat hij kan omdat hij niet anders wil zijn.. Maar ik zie duidelijk dat hij wel wat anders nodig heeft!
Hier was het voor onze oudste ook een optie van 2 naar 4. Ik vond het geen goede optie, in groep 3 spelen ze smiddags nog en groep 4 is echt de hele dag zitten. Uiteindelijk was hier de keus tot kerst groep 2 en alvast meedoen met schrijflessen,en daarna door naar groep 3. Misschien is zoiets bij jullie ook mogelijk? Toch nog even spelen en daarin ontwikkelen,want groep 3 is ook saai hoor als je de letters al kent. Onze jongste in ook van februari en is wel door gegaan naar groep2. In het begin leek het daarmee goed te gaan, maar nu gaat ze ook niet meer graag naar school dus groep 2 is ook niet echt een oplossing denk ik. Hij zal er niet meer aansluiting hebben als hij die nu ook al niet heeft.
Groep 3 overslaan hoor je wel vaker maar eerlijk gezegd klinkt het in jouw geval meer alsof er zeer gebrek aan kennis is hoe ermee om te gaan. Dan kan je straks een iq test of begaafdheidstest laten afnemen, maar dan? Het is vooral zinvol als ze de uitslag begrijpen zeg maar en dan weten wat ze ermee moeten. Groep 3 overslaan zou echt niet mijn persoonlijke voorkeur hebben. De groep 4 waar hij dan naartoe gaat heeft zich al een jaar gevromd zonder hem. Als hij nu al weinig sociale klik gaat zoiets hem vrees ik niet helpen. Heb je al nagedacht en/of rondgekeken naar een andere school voor hem? Als de huidige niks kan betekenen mbt NU versnellen naar groep 2, is het misschien een optie een school te vinden die dat wel kan bieden?
@HvL hij is net zo oud als m’n dochter toch? Zou er niet aan moeten denken dat ze nog anderhalf jaar moet kleuteren, ze gaat ook het liefst nu al naar groep 3. ‘Lekker laten spelen’ zeggen scholen wel eens. Maar spelen is niet voor alle kinderen lekker. En hij gaat ook zeker niet met andere kinderen spelen, want die aansluiting is er niet en zal er niet komen. Dus hem langer laten kleuteren gaat dat alleen maar tegenwerken. Nu door naar groep 2 en dan na de zomer groep 3 lijkt me het beste plan. Al is groep 3 ook behoorlijk tegenvallend als je al wat kan lezen en rekenen. Maar groep 2 is zeker de oplossing niet.