Collega betaalde 3500 geloof ik, andere nam de volgende werkgever t contract over en ik heb m 2 jaar laten verkorten 1x iets van 1700,- (was een foutje in de administratie uit een eerder boekjaar dus werd als salaris uitkering best ongunstig maar ingezet als auto afkoop was t fiscaal gunstiger) en nog een keer mn vakantiegeld in gedumpt en ging intussen een andere auto rijden (in eigendom) om mn km weer terug binnen de range te krijgen gewoon een tijdje stil laten staan. Bij km overschrijding betaalde je ook weer 9 cent de km. Best lullig als je werkelijk geen meter prive reed. Had ik m uitgezongen met enkel zakelijk verkeer had ik na inleveren nog eens 2300 ofzo moeten bijleggen en had ik nog niks als vervanger. Was geen fijn contract. Was overigens een c1
Wordt lease en dienstauto niet door elkaar gehaald? Is de auto die je gekregen heb een nieuwe of een van enkele jaren oud? Vaak heeft het bedrijf een lease auto op een afdeling staan. ook wel als "poolauto". krijg je die verlies je de reiskosten vergoeding, dat formulier van de belastingdienst hoort je werkgever te hebben. Ik heb een blauwe maandag een dienstauto gehad en moest alleen dat formulier invullen. Hoeveel km maak je per week voor het werk? Een eigen auto laten maken en je reiskosten krijgen is vaak gunstiger dan een dienstauto. Ik vond die rittenadministratie een gedoe. Moest hij naar de garage kreeg je geen vervangend vervoer maar mocht je ook niet tanken met je tankpas, dan reed je dus echt voor eigen kosten.
Dus die auto gebruikte ze zodat je niet naar een andere werkgever kon. Ik zou dat contract dus niet tekenen. Ik heb om die reden liever een ov business kaart, geen gedoe. En naar klanten prima, ik declareer wel €0,35 cent per km.
voor een c1 een contract tekenen? oh wat ben ik blij ambtenaar te zijn, ik zou zeggen bij een c1 stop dat ding maar in je reet. Daar wil je niet in rijden. gevaarlijk klein ding.
Bij mij was dat niet zo. Je kiest zelf je auto, je leasemaatschappij (keuze uit 3, waar bedrijf mee samenwerkt) en je tekent met hun een contract (binnen de voorwaarden die het bedrijf stelt). De betaling ging dan wel via de werkgever.
Ik las dit zonder de naam en scrolde even terug om te zien wie dit geplaatst had. En natuurlijk ben jij het. Bijzonder.
Dat is wel bijzonder want dan ga je zelf het contract aan. Ik vind dat een risico van de werkgever. Niet van de werknemer
ik zou nooit bijstelling betalen voor een auto. We rijden maar 4000 km per jaar, dan schiet een leaseauto nooit op. Een eigen auto zorgt dat je gewoon kan solliciteren, dat een dienstauto kan zorgen dat je niet meer weg kan is toch niet van deze tijd
Zit vaak verschil in de type auto's. Bij mijn vorige werkgever had je poolauto's. Allemaal dezelfde auto's. Je ging wel een leasecontract aan maar als je uitdienst ging, ging de auto gewoon weer de poule in zonder gevolgen voor jou. Kwam je in de hogere functies kon je zelf een auto uit kiezen. Dan bepaal je dus zelf het type, kleur en alles wat je dan ook maar wil. Wordt gewoon in de fabriek nieuw voor je gemaakt. Daar stond wel degelijk in het contract dat je het uit moest dienen. Wat in de praktijk verder eigenlijk nooit een probleem was. Of je nieuwe werkgever kocht 'm af of je nam de auto mee naar je nieuwe werkgever. Had je die twee opties in je nieuwe baan niet uit onderhandeld koste het je inderdaad geld als je het contract eerder beeindigde.
Mag dit nu wettelijk zomaar? Dit is duidelijk vrijheid beperking, ik bedoel je werk op 50 km van je huis en krijgt die poolauto. Je vindt een baan op 10 van je huis. De nieuwe werkgever neemt die auto dan niet over, voor 10 km heb je die niet nodig. Dan zou het contract je dus verplichten en hoge afkoopsom te betalen omdat je dichter bij huis kan gaan werken. het is toch het probleem van de werkgever dat hij pool auto's heeft. Dat hij je liever een auto uit de pool geeft dan de reiskosten wordt in eens het probleem van de werknemer. Ik nam bijna altijd de 19 cent en kocht zelf een trajectkaart op de ov chipkaart. Vaak hielt je er dan nog iets aan over ook.
Welk risico? Er was een optie voor afkoop voortijdige beëindiging (bij uit dienst gaan) en verder gewoon alles prima geregeld. De meeste collega's reden ook privé. Wij hadden in die tijd ook geen eigen auto. Dat was wel wennen hoor. Toen we ineens moesten gaan betalen aan de pomp en bij de garage
Rijdt je nu privé in een auto vd zelfde grote als de lease auto? Ik heb de lease auto vraag ook wel eens gehad, maar je krijgt altijd een veel kleinere auto dan dat je privé zou gaan rijden. Vraag je een ford mondeo station dan past dat niet bij je functie. Dan heb ik liever alles in eigenhand met een privé auto.
Dat ligt dan dus aan jouw bedrijf en functie. Ik had een Audi e-tron kunnen kiezen als ik dat had gewild! Dus ik rijd een lease auto zelfs groter dan die ik daarvoor privé had (niet de e-tron, die vond ik toch iets te duur ).
Je bent natuurlijk niet verplicht om een leaseauto te nemen. Wil je 'm niet dan krijg je gewoon reiskosten vergoeding. Je moest heb bij ons echt zien als een extra arbeidsvoorwaarde. En het staat niet in de kleine lettertjes. Je weet precies waar je voor tekent. In ons geval hadden we twee leaseauto's. één met bijtelling en één met alleen zakelijke kilometers. Was in ons geval veel goedkoper dan twee auto's te moeten kopen en onderhouden. Die met zakelijke kilometers viel onder de "gewoon kunnen inleveren" regeling. Mocht er wel zelf één uitkiezen maar dat was helemaal niet gunstig in mijn geval. Dus voor een poolauto gekozen. M'n man had 'm wel zelf uitkozen en die hadden we dus ook in de bijtelling. Dat was de gezinsauto. Die is uiteindelijk mee verhuist naar een nieuwe werkgever en uiteindelijk nog voor een paar maanden een contract met onszelf als zzp-er. Waren ook maar contracten van 3 jaar. Daarna zocht je weer een nieuwe auto uit, of niet.
Dit inderdaad. Wij hadden gewoon ruime stationwagens. Moesten natuurlijk wel de kinderwagens mee kunnen nemen
We hadden destijds 2 leaseauto's. En die mochten we volledig zelf kiezen. Binnen je salaris was gewoon een bedrag opgenomen voor lease. En afhankelijk van je keuze werd er meer of minder salaris ingehouden. Ford mondeo had prima gekund. Maar die vonden we zelf te duur. Die van mij met km-admin (Toyota yaris, citroen C3, Honda civic hybrid) Die van mijn man met bijtelling en dus de gezinsauto (ford focus sw, reneault megane sw, dat soort maatjes) Toen ik uit dienst ging heb ik een tijdlang geen auto gehad. Tot de tweede werd geboren en ik op de dagen dat ik de kinderen mocht wegbrengen en werken een probleem voorzag (baby te klein voor op de fiets en dus lopend naar school en kdv en de trein halen). Toen kochten we een Ford fusion erbij. Een oudje. Toen man uit dienst ging hielden we die fusion aan als gezinsauto. Dat ging prima. Alleen voor kampeervakantie wilden we hem nog "een keer" inruilen. Maar dat was in het eerste corona-jaar en wilden we niet kamperen (oeh eng, gedeeld sanitair en zo ) dus kon alles mee in de fusion. Dat eerste coronajaar was dus ook het jaar dat schoonvader ziek werd en na revalidatie niet goed genoeg meer was om te rijden. Dus hij moest van zijn auto af. Toen hebben we de fusion verkocht en nu rijden we Toyota verso. Dus om op je vraag terug te komen. Privé rijden we echt kleiner en ouder en hadden we minder te kiezen. Helaas ook minder zuinig. Maar wel een stuk minder km.
Wij hebben een lease auto vanuit man zn werk. Maar dat is echt ontzettend fijn geregeld! Er is een leasecontract met de leasemaatschappij, maar het bedrijf heeft daar zelf weer voorwaarden in staan. Zo mogen we onbeperkt privé rijden, incl daarvoor tanken op de zakelijke tankpas. Bij schade wordt er gewoon vervangend vervoer geregeld en mag je die auto voltanken met de tankpas. Zodra hij 150.000 op de teller heeft staan of een jaar of 3 a 4 oud is, moet hij worden ingeruild. We moeten dan weer een nieuwe uit gaan kiezen en een nieuw leasecontract aangaan. De oude auto wordt dan verkocht of gaat de pool in voor collega's. En voor het bedrag dat wij betalen aan deze auto kunnen wij zelf echt geen auto rijden. Zeker niet omdat we geen cent betalen aan alle benzine die erin gaat. We hoeven ook nergens kilometers te noteren, alleen bij het tanken. Ik ga morgen dus naar Duitsland, bijna 2 uur enkele reis, gewoon voor mezelf en pak de lease auto Soms zo lekker om daar niet over na te hoeven denken
Ik denk dat dat van je werkgever en van je functie afhangt. Mijn vriend kreeg bij zijn vorige werkgever meteen Skoda Octavia Comby onder zijn kont geschoven. Hij wilde juist iets kleiners want parkeren was echt kriem bij ons in de buurt maar dat mocht niet van de werkgever.