Heeft je zoon ook schoolzwemmen? Voor mijn zoons, ZMLK leerlingen, heb ik met de vakleerkracht van school overlegd hoe ik zwemles het beste kan aanpakken. Hij heeft een zwemschool aangeraden waar hij goede ervaringen mee heeft. Inmiddels staan ze op de wachtlijst hiervoor. In het geval van mijn zoons maakt de school zich hard voor de mogelijkheden voor sporten buiten school, dus kon ik hier ook met deze vraag terecht. Misschien voor jullie ook een idee om met school te overleggen welke mogelijkheden zij zien?
Mijn dochter met ASS had bij de eerste zwemschool een trauma opgelopen, door fout handelen van instructeur. We zijn toen naar een andere zwemschool gegaan. Weken achtereen paniek, huilen en ze kwamen niks verder. We zijn toen psychologische hulp gaan zoeken. Daar heeft ze EMDR gehad en daarna ging het beter. Na veel geduld en therapie ging ze uiteindelijk zonder problemen naar zwemles en heeft ze haar ABC gehaald. Ik zou eventueel psychologisch hulp overwegen. Kijken of ze kunnen achterhalen wat hem zo bang maakt en hulpmiddelen geven hoe ermee om te gaan.
@tuc jouw kinderen hebben toch ook niet het standaard zwem ABC gevolgd? Misschien zou dat kunnen passen?
Ik weet niet wat voor beperking hij heeft maar ik zou de optie EMDR overwegen (zeg ik als psycholoog), zeker omdat hij blokkeert en het eerder erger wordt dan minder. Ergens zit bij hem dus een heel angstige gedachten, waarschijnlijk over wat er eventueel zou kunnen gaan gebeuren (verdrinken? Controleverlies?) Een goede kindertherapeut met EMDR ervaring (zie EMDR.nl voor geregistreerde kindertherapeuten) kan hem daar hopelijk mee verder helpen.
Ik heb geen zin om me hierin te verdedigen, omdat je waarschijnlijk werkelijk geen idee hebt waar je het over hebt als je kinderen geen beperking hebben en gewoon regulier les kunnen volgen.. Ook ben in niet geschoold in het geven van zwemles en neemt hij van mij minder aan dan van een juf.
Helaas hebben we al van zwemjuf en (minder diep) zwembad moeten wisselen, omdat we eerst wel een pgb hadden en daarmee een klein beetje financiële steun vanuit de gemeente voor privéles. En van de 1e op de andere dag moesten er potjes geschrapt worden en kregen we te horen dat zijn pgb niet verlengd zou worden. 40 euro per 30 minuten is voor ons gewoon erg veel geld (we hebben meerdere kinderen op zwemles). We hebben nu dus een goedkopere goed aangeschreven zwemschool gevonden, daar zit hij nu een jaar of 2 en ik denk dat hij ongeveer de laatste 2 maanden blokkeerd en angstig is. We zitten er altijd bij en er is nooit iets vreselijks gebeurt ofzo.. Het voorstel van de zwemjuf was dus wel om iemand mee te laten kijken. Dat kan natuurlijk geen kwaad..
Onbegrijpelijk dat de PGB ineens gestopt is hiervoor. Ik hoor het helaas steeds vaker. Ik las hierboven dat je zoontje een zeldzame lichamelijke beperking heeft. Komt hij niet in aanmerking voor zwemmen via een (kinder-)revalidatiecentrum? Mijn dochter heeft naast ASS ook DCD, waardoor wij in De Hoogstraat (Utrecht) gelopen hebben voor de diagnose en hulp. Zij hebben ook een (heel fijn) zwembad, waar ze ook wel lessen geven met bijv. een fysio erbij. (helaas viel mijn dochter buiten de doelgroep) Die kan dan ook gericht meekijken. Al denk ik, als ik het zo lees, dat er iets hem getriggerd heeft, waardoor hij nu angstig is. Opvallend dat hij pas sinds 2 maanden angstig is, maar dat er geen aanleiding lijkt. En er is niets veranderd, zoals badje dieper, zonder hulpmiddel moeten zwemmen, of iets fysieks, dat hij bijv. last heeft van z’n oor en daarom angstig is? Ik zou het aanbod van de zwemjuf zeker aannemen, om eens iemand mee te laten kijken.
De zwemlessen zijn wel gewisseld van locatie, maar het bad is niet onbekend voor hem. Beide zwembaden zijn redelijk diep en wegens onderhoud wisselt het nog wel eens tussen 2 dorpen. De diepte lijkt zijn angst te zijn en het liefste wordt hij dan geholpen, maar hij moet het ook leren, dus de juf laat hem natuurlijk ook wel dingen zelf doen (ze blijft er altijd bij). Ik weet niet of hij bij een revalidatiecentrum zou kunnen lessen, onze andere kinderen lessen aansluitend bij de huidige zwemjuf, dus op dit moment is dat natuurlijk ook wel erg praktisch. En helaas vallen we ook bijna overal buiten, omdat zijn diagnose zo zeldzaam is.
Ik lees voornamelijk redenen waarom zaken niet kunnen of waarom alle aangedragen ideeën niet praktisch of haalbaar zou zijn. Kinderen hier in de omgeving die een aandoening hebben lessen bij een revalidatiecentrum. Die worden verwezen door de arts, behandelaars, fysio of kinderverpleegkundige. En daarvoor is (deels) vergoeding mogelijk. Kinderen op het speciaal onderwijs hebben eigen zwemlessen (sommige scholen hebben zelfs een eigen bad). Daar heeft men gespecialiseerde zwemleerkrachten. En men kijkt of een zwemdiploma wel haalbaar is uiteindelijk. Want in veel gevallen moet je gewoon eerlijk zijn en kan een kind met beperking niet aan de zware vereisten van het zwemdiploma voldoen. Een gespecialiseerde zwemleerkracht kan dat beter inschatten dan een normale badmeester. De vraag is natuurlijk wat er haalbaar is en of hier wel onderzoek naar gedaan is. Ipv maar eindeloos te lessen zonder resultaat. Revalidatiecentra overleggen ook met (bijvoorbeeld) de behandelaar of therapeut van het kind om een plan te maken. Daar lees ik in het geval van TO niets van. Dan kan je eindeloos blijven lessen en betalen.