Mijn zoon zit op voetbal en daar zitten verplichte vrijwilligerstaken aan vast. Je kunt jezelf daarvoor opgeven/inplannen. Doe je dat niet, dan word je door hun ingepland. Kom je dan niet opdagen? Dan krijg je een boete van 100 euro. Ik vind dit best ver gaan en een erg hoge boete. Maar blijkbaar is dit dus nodig. Mijn man is trainer, samen met 3 andere ouders. Daarnaast is het binnen het eigen team zelfs al lastig om voor thuiswedstrijden een spelleider te vinden (een van de andere ouders). Er wordt gewoon niet gereageerd op oproepen in de app groep. Niet eens reacties dat men bijvoorbeeld niet kan o.i.d. Dat vind ik wel jammer.
Ik vind het niet meer dan normaal om te participeren. Wij doen hier vrijwilligers werk voor de club (hockey). Zo heb ik vorig jaar het thuistoernooi meegeholpen te organiseren oa sponsoring gezocht en aangeleverd, aankleding van het toernooi verzorgd.. Maar sowieso elke week ook roulerend fluiten, hulp bij de training, fruit voor het team maken. Hier is heel veel hulp van de ouders gelukkig en als iemand niet kan ruilen we, totaal geen punt ooit nog geweest. Elke wedstrijd staat er van ieder kind een ouder aan de lijn, in ons geval uitwedstrijden meestal mijn man maar dat komt omdat ik de zwemlessen, turnen doe van de andere kids dat ook soms in het weekend is en nog een baby heb. Thuiswedstrijden staan we er allemaal.
Ik heb zeker interesseert in mijn kind. Maar na 6 jaar iedere zaterdag langs het veld is de interesse in voetbal best gedaald. Afgelopen jaar zijn we zeer weinig betrokken geweest bij de voetbal (door omstandigheden). Heb zoon gevraagd of hij dat vervelend vind. Antwoord was een puberaal "boejuh " Ok. Daar hoef ik niet voor te gaan in elk geval
Herkenbaar, ik ga soms ook helemaal excuses maken en door het stof omdat ik niet kan komen kijken en dan krijg ik echt zo’n roll-eyes terug Volgens mij vindt hij het stiekum prima en best relaxed om zonder zn ouders op pad te gaan.
Haha. Dan merk je dat ze ouder worden. Paar jaar terug vond hij het nog heel belangrijk. Nu merkt hij je nauwelijks nog op. Bezig met de sport en zijn vrienden.
Ik heb overduidelijk een andere mening dat wat ik hier lees maar ik doe mijn kinderen dus niet op een sport met vereniging waarbij ik verplicht ben om een bepaald aantal uren iets te moeten doen. En nee dat betekend niet dat ik het zie als dumpplek, en ja ik kom gerust kijken bij wedstrijden of wat dan ook. Ik wil best "iets" doen maar verplichte dingen doe ik niet aan mee. Je betaald vaak al een vermogen dat je kind mag sporten en dan zou je ook nog een groot deel zelf moeten doen, dan kan ik het net zo goed zelf doen dat scheelt weer geld. Nu houd onze zoon ook niet van een hoop soorten sport dus heb ik daar geen omkijken naar.
Een vermogen? Wij betalen nog geen 150 euro per jaar. Voor dat geld krijgen ze kleding, worden trainers betaald, een clubgebouw onderhouden, velden aangelegd en krijgen ze minimaal 3x keer per week training/wedstrijd. Dat kun je toch onmogelijk duur noemen.
Maar als je kind nou echt heel erg graag iets wil en het is qua kosten etc niet iets heel geks (ik bedoel bijv karten of skiën kan erg duur zijn, maar gewoon de teamsport die er in het dorp is niet echt), zou je dan ook nee zeggen en je kind teleurstellen?
Dat is inderdaad het betere werk! Hier betalen we per sport tussen de 200 en ruim 500 euro (afhankelijk van de sport) per jaar en daarvoor sporten ze 45 tot 60 minuten per week, trainer zit er ‘natuurlijk’ bij en clubhuis en sportterrein/-zaal. Eigen keuze natuurlijk, maar toch een aardig bedrag.
Wat dacht je dat een sportclub was, een commercieel bedrijf? Want daar betaal je voor de geleverde diensten inderdaad en kun je niet verplicht worden ook nog 'iets' te doen. Een sportVERENIGING is een vereniging. Vrijwel altijd draaiende gehouden door vrijwilligers, die zorgen dat JOUW kind kan sporten. Dat kost geld ja, want accomodaties kunnen niet gratis gebruikt worden.
Ja als het 3x zo duur zou zijn deden we het nog hoor, vind het heel belangrijk, maar het is dus niet altijd en overal heel duur.
Volgens mij gaat dat bij iedere sportvereniging zo dat er beroep wordt gedaan op leden/ouders. Ik ken het niet anders eerlijk gezegd. Ik ben al vanaf mijn 5e lid van een tennisvereniging. Ik weet niet anders dat ik vanaf mijn 18e 2x per jaar bardienst moest draaien. Nu zit ik in een commissie van de tennisvereniging. Ik hoef nu geen bardiensten te draaien,maar ik help vrijwilliger weer met andere dingen. Oudste dochter hockeyt en turnt, ook bij deze verenigingen wordt beroep gedaan op ouders. Bij het turnen in veel mindere mate. Daar vragen ze alleen om vrijwilligers bij clubkampioenschappen De hockeyvereniging draait zowat alleen op vrijwilligers. Bij het aanmelden moesten wij als ouders zijnde een voorkeur aangeven waarbij je mee wilt helpen als vrijwilliger. Bijvoorbeeld trainen/coachen, planning, communicatie en onderhoud. Ja er gaat wat tijd in zitten en vooral als je meerdere kinderen op meerdere sporten hebt zitten. Echter denk ik dat heel veel verenigingen zonder de bijdrage van vrijwilligers niet meer zouden bestaan.
Bij ons is dat niet. Zoon zit op badminton. Krijgt 2 keer per week training en mag eventueel nog zaterdag en zondag vrij spelen. Training wordt gegeven door trainers en cafetaria wordt opengehouden door euhm, die man van het cafetaria Is ook altijd zo geweest, ook toen ik al kind begon met badminton.
Dit dus. Maar er zullen ook commerciële sportclubs zijn. En die zullen een stuk duurder uitvallen. Maar ook met professionele trainers ipv ouders die uithelpen. Alleen zijn dat andere sporten. En voor mij is plezier in de sport het belangrijkste. En om dat te hebben zal het kind toch echt zelf de keuze moeten maken. Ik heb zoon sterk aangemoedigd in een paar andere sporten dan voetbal (atletiek en tennis). Beide vond hij even leuk, maar na een seizoen was hij er wel klaar mee. Bij beide werd er ook het nodige verwacht van ouders. Maar scheidsrechters bij tennis kon ik veel beter aan. En een groepje begeleiden bij atletiek ook (zorgen dat de kinderen op het juiste moment bij het juiste onderdeel waren op een wedstrijddag). Voetbal is gewoon niet mijn ding. En de leeftijd wordt ook lastiger. Een clubje 6-jarigen trainen is wel makkelijker dan een 11-tal 13-jarigen. Ook omdat die een veel hoger niveau spelen. Dus dan moet je ondertussen ook wel echt iets van voetbal weten. Tennisvereniging had ook professionele trainers (was ook duurder). Atletiek had 1 betaalde hoofdtrainer/coördinator die ondersteund werd door 4 16+ leden. Ik zou willen dat voor de oudere jeugd ook zoiets mogelijk was bij de voetbal. Ook vanwege de kwaliteit van de trainingen. Die is niet te garanderen als je afhankelijk bent van ouders.
Zijn er dan geen betaalde trainers bij jullie? Hier zijn eigenlijk alleen betaalde trainers of oudere jeugdleden die training geven (vaak onderdeel van hun opleiding). Nagenoeg geen ouders die training geven. Wel leider, maar geen trainer. Ook niet op het laagste niveau. Mijn oudste heeft tot nu toe alleen maar trainers met diploma gehad (selectieteam), de jongste ook wel wat jongere trainers. Onze hockeyclub met 100 leden heeft ook altijd betaalde trainers. Voor beiden betalen we zo'n 150 per jaar.
Nee. Alles wordt door de ouders gedaan. Trainen, wedstrijd coachen, vlaggen, scheidsrechter. Er is alleen vanuit de club een coördinator. Er wordt wel geprobeerd de oudere jeugd meer te laten doen. Maar die hebben het dan te druk met bijbaantjes en studie. Soms lukt het tijdelijk om iemand erbij te krijgen. Maar het is voor de jonge jongens ook lastig om de pubers bij de les te houden (t is geen makkelijk groepje). Dus dan is er toch ook een ouder nodig, die wat meer gezag uitstraalt.
Oh dat zou ik ook wel vervelend vinden. Je verwacht toch ook dat je kind beter wordt na trainen of in elk geval dingen kan leren tijdens een training/uitdaging krijgt en lang niet alle ouders kunnen dat natuurlijk. Vlaggen moet hier en leider zijn, maar scheidsrechters zijn er gewoon altijd vanuit de club geregeld. En idd heel jonge jongens hoef je dan weer niet op een groep pubers te zetten, dat werkt vaak niet.
Hier ook geen betaalde trainers hoor. Ja een aantal maar 80% is ouders. Soms gedoe ook omdat iemand het toch weer niet red met werk en dan laatste moment gevraagd wordt of andere ouder het kan doen…Mijn man is ook elke thuiswedstrijd scheidsrechter ongeveer. En wij betalen hetzelfde als jij. En af en toe huren ze wel in periodes een technische trainer in en dan krijg je een extra factuur ..