Graag even jullie kijk hier op: Wij hebben een teefje van 1,5 jaar oud. Ze is nu 2 keer loops geweest en nog niet gesteriliseerd. We willen geen nestje met haar fokken, maar zijn een beetje op zoek naar een juiste keuze om te maken. De dierenarts zegt steriliseren, de eigenaar van de hondenschool zegt onzin. Nu is ze toevallig beide keren vlak na de loopsheid ziek geweest; diarree een aantal dagen. De dierenarts zegt dat het met de loopsheid te maken kan hebben. Geen idee of dat klopt. Heb er nog nooit van gehoord. Wat zouden jullie doen? Ook even meenemen dat een sterilisatie erg duur is en we die kosten liever niet uitgeven als het voor de hond niet nodig is.
Mijn moeder heeft een hond en ze is niet gesteriliseerd. Ze blijft rekening houden wanneer ze loops kan worden en gaat dan niet naar de hondenclub. Wil geen nestjes.
Nestje puppy’s is gok ik duurder dan steriliseren? Ik zou het risico niet nemen en laten steriliseren.
Maar daar ben je toch zelf bij en laat je dan toch niet gebeuren? Ik zou niet laten steriliseren als het niet nodig is.
werd bij ons destijds gezegd dat de kans groter is op melkklier tumoren en tumor in de baarmoeder als je niet of een nestje of steriliseert. dus wij hebben er toen wel voor gekozen, is inmiddels wel al 11 jaar geleden dus weet niet of dit inmiddels achterhaald is maar zowel de fokker als de dierenarts gaven dit aan.
Als het zo makkelijk was bestonden er niet zoveel oeps-nestjes, denk ik? Ik hoor zoveel verhalen over honden die onmogelijke kapriolen uithalen om bij een teefje te komen (of teefje bij het mannetje). Ik zou het risico niet nemen.
Ik zeg zelf altijd dat er niet gesneden word in mijn dieren als het niet noodzakelijk is. Heeft ze er last van, heb je reuen in huis, kan je andere honden vermijden als ze loops is?
Veel mensen vinden een oeps nestje stiekem wel leuk en noemen het een oeps nestje terwijl ze er bewijs van spreken bij stond en er naar keken.
Dit idd. Normaal braaf luisteren. Maar onder invloed van de hormonen .... En dan kan het snel gebeurd zijn.
De kans op baarmoederontstekingen en melkkliertumoren ligt een stuk hoger bij ongesteriliseerde (nooit een nestje) teefjes dan bij gesteriliseerde teefjes De kosten van die behandelingen (en het ongemak voor de hond) zijn velen malen hoger dan 1x steriliseren Daarnaast hebben loopse tevens zo'n gigantische aantrekkingskracht op reuen dat jij misschien geen nestje wilt maar het toch kan gebeuren doordat een reu over de schutting springt of tijdens het wandelen. Verder voelen heel veel teefjes zich niet fijn tijdens en na de loopsheid, toch sneu als dat iedere keer een paar weken duurt voor niks. Het blijft een persoonlijke afweging, maar ik zou het wel doen. Ik heb al 16 jaar honden, teefjes heb ik altijd direct laten steriliseren zodra het kon (als het al niet gedaan was, ik heb veel opvangers / oudere honden gehad), reuen afhankelijk van hun gedrag ook.
Ons teefje heeft ook altijd 1 of 2 dagen diarree als ze loops is. Misschien een beetje zoals bij een mens haha, sommige hebben tijdens de menstruatie ook meer last van de darmen. Je merkt met uitlaten idd wel dat ze erg gefocust is op andere honden. Ze loopt bij ons dan ook niet los als ze loops is. Ik zou goed overwegen of je de kosten van steriliseren wilt/kunt betalen en of het opweegt tegen opletten tijdens de loopsheid. (En een klein risico op een nestje).
Zou haar wel laten steriliseren, sowieso ivm een eventueel nestje wat eruit kan komen en ook met de verhoogde kansen op tumoren etc. En jullie kunnen haar wel aan de riem houden als ze loops is maar als er een mannetjes hond losloopt dan doe je daar niks aan, ik zou dat risico niet willen lopen.
Ik lees hier heel veel voordelen. Maar er zitten ook veel nadelen aan. Je hebt veel sneller kan op overgewicht, dat het karakter verandert, de vacht wordt heel anders en ze kunnen incontinent raken. Plus dat je een veel grotere kans hebt op gewrichtsproblemen. https://vanschotenmane.nl/sterilisatie-bij-honden-voor-en-nadelen-bij-honden/ Als je geen nestje wil en je kan ervoor zorgen dat je hond niet gedekt wordt dan zou ik het niet laten doen. Hier doen we het in ieder geval niet. En de hond die we nu hebben was al gesteriliseerd voor ze naar nl kwam en die heeft een heel angstig karakter..
Als je wel kiest voor steriliseren, houdt er dan rekening mee dat de vacht enorm kan veranderen. Bij een ras met ondervacht kmja die vacht helemaal gaan vervilten. Ik vind geen nestje willen geen reden om te steriliseren, zo moeilijk is het niet je teef weg te houden bij reuen.
Neem aub ook mee in je overweging dat afhankelijk van het ras, de vacht enorm (en vaak ten nadele!) kan veranderen. Nu lees ik niet welk ras je hebt maar bij bepaalde rassen veranderd de vacht door een sterilisatie/castratie. Bij honden zoals bv keeshonden, husky's en soortgelijke vachten zie je vaak dat de vacht veel dikker wordt. Het wordt wolliger, pluiziger, slaat "dicht" (dus zeer moeilijk doorkambaar) en wordt onhandelbaar. Als trimster word ik hier echt ongelukkig van voor die arme honden. Dit zie je ook veel bij bv Cocker Spaniels. Rassen zoals Shih Tzu, Yorken, Lhasa's en kruisingen hiervan hebben hier weinig tot geen last van. Men vergeet vaak het effect van een sterilisatie/castratie op de vacht wat een hond ook niet ten goede komt. En ja ik ken de praatjes dat een hond meer risico loopt op tumoren en baarmoederontsteking maar om eerlijk te zijn vind ik het maar praatjes. In mijn 18 jaar fokken heb ik zelf (en er ook niet van gehoord bij pupkopers of collega fokkers) niet gehad dat een hond hier meer of minder last van kon krijgen. Hier ook teefjes gehad die baarmoederontsteking of tumoren kregen ondanks dat ze nestjes hadden gehad, en teven die niets kregen ook al hadden ze geen pups gehad. Ik ben dus wel van het idee dat wanneer het niet nodig is je niet moet opereren.
Wij hebben dus een cocker. Ze is nu ook mooi op gewicht en wil eigenlijk ook niet dat ze er dadelijk bijloopt als een koffietafeltje. Ook is haar vacht nu echt super mooi en goed trimbaar.
Wij hebben een reu. Toen we voor de eerste puppy entingen ging begon de dierenarts al over castreren. Ik kan daar nu echt nog niet over beslissen. Hij komt uit een hulphondenlijn. Dus misschien toch ooit gebruiken voor te fokken? Daarnaast gaat zijn vacht veranderen. De dierenarts wil natuurlijk maar al te graag opereren (die hier in ieder geval). Mensen die ik in de wijk heb gesproken raden het af. Voorlopig gebeurt er dus niks, als het echt nodig is, dan doen we het wel. Ik zou echt de voors en tegens goed afwegen.
Laat een teefje aub steriliseren! Het lijkt weer helemaal hot om een gezond dier niet te steriliseren. Ik snap opzich dat idee, alleen je voorkomt er wel gedoe mee. Het is niet voor niks dat er vanuit dierenartsen zo gehamerd wordt op sterilisatie bij teefjes. Minder kans op melkkliertumoren (bij iedere loopsheid neemt de kans op melkkliertumoren toe). Geen kans meer op een pyometra (baarmoeder gevuld met pus), wat dus een spoedoperatie betekend. Waarbij herstel veel heftiger is, om over de kosten nog maar te zwijgen. En daarnaast geen kans meer op schijndracht, waar veel honden toch wel last van hebben als ze schijndrachtig zijn. De diarree na de loopsheid kan zeker van de loopsheid komen. Haar hele hormoonhuishouding ligt overhoop Een reu daarentegen, niet castreren tenzij medisch of gedrag noodzakelijk. Wbt gewicht, dat is ook echt iets dat je helemaal zelf in de hand hebt. Je kan voeding gaan geven voor gesteriliseerde dieren en opletten met wat je geeft Een te dikke hond is echt de schuld van de eigenaar! (Tenzij er een medisch probleem is)