Maar als het van de overheid niet mag, dan kunnen zij toch niet hun eigen regels maken. Waarschijnlijk zijn er zelf niet uit omdat ze zich op hun eigen site tegenspreken.
Kijk de filmpjes nog eens rustig en lees de onderschriften erbij. Dan zie je dat er wel degelijk uitgelegd wordt dat je verbruik tot aan een jaarnota gewoon over de maanden heen kunt compenseren. Dat verbruiksprofiel is dus een rekenmodel voor jaarnota en eindafrekeningen. Kan t nog steeds ongunstig uitvallen als je bijv eerste 3 maanden veel gebruikt, dan jaarnota krijgt, daarna investeert in energiebesparende maatregelen en dan veel lager uit komt. Maar het is niet zo als jij het nu schetst in elk geval. En met een eindafrekening eind december valt je volledige verbruik gewoon in het maximum plafond, geen gekke verrekeningen per maand (alleen de anwb zegt dus anders!)
Voor mij precies andersom . Maar we hebben alle isolatiemaatregelen genomen en t blijft een koud huis (in de zomer overigens ook, dan is t een voordeel). Zelfs nu met alleen overdag beneden stoken tot 18 graden en in de nacht terug naar 15 verbruiken we al 8 m3 per dag. Maar elektriciteit zitten we altijd op 2400 kwh.
Als dan zo bekijk dan blijven we met electra als goed is onder de maand plafond prijs ook.. dus helemaal prima
Ik heb het filmpje ook bekeken maar ze leggen het toch echt uit zoals hier al eerder is aangegeven, je kan gewoon compenseren binnen het jaar zolang je maar niet verhuist / overstapt of een jaarafrekening krijgt. Dus als jij in januari teveel verbruikt maar in oktober te weinig dan kan je dat in jouw geval (jaarafrekening december) gewoon wegstrepen.
Dat maakte ik op (eigen conclusie) uit het filmpje dat eerder werd gepost. Maar als ik bij Essent kijk dan zie ik werkelijk nog helemaal niks vermeld over die maandelijkse 'toelage' van m3/kwh.
Ik ben benieuwd. Hier eneco en krijgen jaar nota in juli of augustus 2023. Ik zit elke jaar ruim onder het gas prijsplafond en met elektra er ruim boven maar wij krijgen in april of mei zonnepanelen Als ik zo het gasverbruik per maand zie in de afbeeldingen dan zitten wij er tot nu toe continue onder maar we gaan de ergste kou pas aankomende weken in. En ik wil niet dat ik er in januari overheen ga en de alle overige maanden ruim onder zit maar dan in januari over het boven prijsplafond vastgestelde kuub meer betalen. Vorig jaar zaten wij tot aan juli in een extreem slecht geïsoleerd huis en verbruikte wij 900 kuub op jaarbasis.
Dat doen ze sowieso wel, heb je al gezien wat de netbeheerkosten gaan doen? Ineens moeten die allemaal ook fors stijgen
Pfff vandaag een gewone werkdag weg van huis en alsnog 7m3 gestookt ondanks dat de verwarming laag staat...15 snachts en grootste deel overdag alleen vanavond even op 19 gehad. Dus voor 30 euro verstookt op een niet thuis dag.... Ik zie december niet meer zitten zo... *Piep* energie kosten ...
Wat ik wil is 48/365 (immers januari 31 + februari 17 dagen) van het prijsplafond voor mijn huidige jaarrekening (op 17 februari) en 317/365 voor de rest van 2023 laten gelden. Zou dat niet veel simpeler zijn dan die maandelijkse toelages en vage berekeningen? Pro rato toekennen van het prijsplafond wanneer je jaarafrekening niet op 1 januari op de mat valt? Dat, OF: Iedereen, en dan werkelijk ie-de-reen per 1 januari aan een nieuwe jaarafrekening laten beginnen.
k*t is het he? 12,5 kuub hier dus houd mn hart vast voor de komende koudere nachten. het is niet anders
Ohhh dat is ook echt wel veel!! Ja, schrok me echt helemaal.. blij as dat prijsplafond ingaat...komt echt een maand te laat..
Soms kan het wel gunstiger zijn, want wij betalen nu voor gas per kuub zo’n 2 euro en bij de niet dynamische contracten kan dat zomaar 3 euro zijn. Momenteel verbruiken we zo’n 10 kuub per dag en zijn dus voor gas 10 euro per dag voordeliger uit. De vraag is of je dat ook zo snel terugverdient met salderen, wanneer je op gunstige tijden de wasmachine, vaatwasser en droger aan kunt zetten? De kosten van een beetje elektra bijbetalen zijn niet zo hoog en de terugleververgoedingen zijn ook niet erg hoog….
Ja, maar gas is veel duurder in verhouding tot elektra (€ 2,00 versus € 0,50) en de tarieven voor gas zijn bij Frank en de ANWB nu een stuk voordeliger dan bij bijv Essent of Vattenfall. Dus het is echt plussen en minnen en voor ons ondanks zonnepanelen is dynamisch vanwege die lagere gasprijs dus voordeliger. Dat moet je ook meerekenen en niet alleen naar je zonnepanelenopbrengst kijken.
Maar dan ben je wellicht toch beter af als je alleen je gas bij hun afneemt, en je stroom ergens anders waar salderen wat 'eerlijker' verloopt?
Goh wat vreet dit topic eigenlijk ook letterlijk energie van iedereen die zich hiermee bezig houdt eigenlijk ik weet het ook allemaal ff niet. Maar volgens mij zit je ook met zonnepanelen best oké bij een dynamisch contract. Ik zou alleen wel nog even willen uitzoeken of het dus idd echt voordeliger is qua terugleveren. Hoe weet ik nog niet. Ik kan verbruik natuurlijk inzien maar wat dan? Zegt niet zo veel. Wel verbruiken wij relatief veel gas en staan onze apparaten ook vaak overdag aan. We verbruiken dit jaar circa 2350 kWh aan stroom en 2000 kuub gas. Naar verwachting. Toch bijzonder vind ik, gezien onze maatregelen (korter douchen, lagere temp, verwarming een graadje lager, minder vaak wassen op piekuren..). In 2021 hebben we 2200 kuub gas verbruikt zie ik nu, dus blijkbaar heeft het heel heel klein beetje effect.. ook 2200 kWh aan stroom in 2021. Dus op zich verschilt dat niet heel erg