Dat zou je dan in moeten kunnen stellen in je warmtepomp. Stel het is nu -5 graden buiten, dan gaat hij 30 graden aanvoer temperatuur maken. Bij 0 graden 25. Vind je dit te weinig, dan kan je met stapjes omhoog gaan. Let wel op, je verplaatst dan de rest ook. Dus als je dan bij -5 begin met 32 graden aanvoer, gaat hij met 0 graden 27 aanmaken enz. Stooklijn is altijd even puzzelen, heeft te maken met hoe je huis geïsoleerd is etc, het eerste jaar ben je meestal wel bezig met het inregelen hiervan. Wat voor de een comfort is, is voor de ander koud.
Bedankt voor je uitgebreide antwoord. Wellicht dat we dan toch iets eerder de grondgebonde warmtepomp gaan overwegen. Ons huis is verder al helemaal voorbereid de afgelopen jaren. Hebben vloerverwarming en draaien al een tijd op lage temperatuur om te testen of ons huis daarvoor geschikt is. Leidingen zijn dik genoeg, zonnepanelen worden deze winter vervangen voor nieuwe die meer opbrengen. Dus dat gaat gelukkig prima. Laatste stap is dus de daadwerkelijke warmtepomp. Waarvoor we dus wel lichtelijk huiverig zijn. Maar dat hoeven we dus wellicht niet te zijn voor de grondgebonden versie. Haast hebben we ook niet dus kunnen ons nog even orienteren en dan wachten op de levertijd .
Maar ik neem aan dat dan het verbruik ook omhoog gaat. (En ik vind het nu al erg hoog) Of is het dan meer in balans en wordt het dan juist zuiniger, omdat hij niet steeds op vol vermogen hoeft?
Geen flauw idee. wij hebben een huurwoning.. Zal even naar de bar kijken. Ik heb daar dus echt geen verstand van
Wij kregen iig t advies om niet aan een warmtepomp te beginnen in ons huis. Een heel oud, niet goed geïsoleerd huis. Dat is alle informatie die ik nodig had Inmiddels het dubbele aangebouwd. Daar is de isolatie prima maar het oude gedeelte is hetzelfde gebleven. Wij zoeken naar andere opties dan een warmtepomp. Heb jij overigens ook informatie over een monoblock warmtepomp?
Een paar pagina's terug staat de verdeling voor als je jaarnota gedurende het jaar komt. Dan heb je een prima idee waar je rekening mee moet houden. Ik vind het geen vreemde verdeling, als je er in die maanden ver boven komt, dan zou je volgens mij in het hele jaar ook boven de 1200m3 uitkomen. De zomermaanden zijn redelijk krap, daar komen wij ook aan qua verbruik, terwijl wij in een jaar op ongeveer 700m3 zitten. Dus de ruimte is echt gegeven aan stoken in de koude maanden, dus ik denk dat de meeste mensen redelijk uitkomen als ze een beetje opletten.
Kijk, jullie hebben er goed over nagedacht zo te lezen. Ik zou eerder huiverig zijn voor een luchtwarmtepomp dan voor een grondgebonden warmtepomp. Je bent dan niet afhankelijk van weersfactoren, of het nu sneeuwt, vriest, of een hete zomer is, je hebt altijd een constante temperatuur. Alles valt en staat natuurlijk met een goede bron en installateur. Grondgebonden is ook duurder omdat je er gecertificeerd voor moet zijn. Niet iedere beunhaas mag deze warmtepomp plaatsen, en de bron al helemaal niet. Ik kan niet in iemand zijn of haar portomonee kijken, maar als je de mogelijkheid hebt en het geld of je kunt nog even sparen, zeker doen.
Een warmtepomp verbruikt minder als hij goed in balans is, anders is hij steeds bezig met het op temperatuur krijgen wat ook een hoop energie kost. Want nu blijft hij steeds aan staan omdat hij niet op de gewenste temperatuur komt in huis, wat ik begrijp.
Warmtepomp is een drama met dit weer. Nu hebben wij gewoon cv maar wel een warmtepomp droger. Deze staat in de garage en daar is het met een beetje geluk nu 3 a 4 graden. Dat is geen doen met de droger helaas. Dus alles maar binnen ophangen. Gelukkig nog wel binnen 24 uur droog
@Leesteken beste advies wat je kan krijgen! Als het niet mogelijk is dan moeten installateurs dat ook duidelijk benoemen. Je zegt dat je in een oud huis woont met een goed aangebouwd geïsoleerd gedeelte. Ik zou adviseren zoveel mogelijk waar het kan te isoleren in je oude huis. Dit resulteert namelijk in een lager gasverbruik. En het geld voor een monoblock warmtepomp is dan echt weggegooid geld. Zou ik eerder nog voor een airco gaan eigenlijk.
Even terug komen op je berichtje. Ik heb nu het verbruik van gisteren en we hebben meer opgewekt dan verbruikt gisteren. Zelfs 3 euro verdient, dus ook met deze temperaturen doen ze het goed.
Ik heb geen ervaring met lucht, maar wij hebben een grondwaterpomp en daar zijn we heel tevreden over. Was overigens geen keuze, maar heel blij dat dat ‘de standaard’ was. Overigens hebben wij dus geen gas aansluiting.
Klopt ja, hij red het niet. Bij 4 graden ging het nog best goed, maar bij vorst is het drama. 18.5 terwijl 20 ingesteld. Hij loeit dag en nacht.
Nee dat was volgens man niet nodig. Ik heb nu de verwarmings temperatuur op de cv omhoog gezet. Die stond op 45.. en zo goed geïsoleerd is ons huis niet..
Dit klinkt als ons huis. Ook een groot nieuw gedeelte welke goed geïsoleerd is. Maar het oude huis is drama qua isolatie en kosten nu. Gelukkig hebben we daar een houtkachel want gezien de prijzen kunnen we daar niet stoken met de cv. maar vooral boven is het ijskoud
Klopt hoor...maar de maand is nog niet ten einde....op een dag dat ik thuis ben zoals vandaag in totaal 16 m3 verstookt...thermostaat op 18.... Ong 65 euro aan alleen gas, electra nog niet meegeteld. Die 190 euro is er dan op 3 koude dagen 'doorheen'