Dit las ik net en dat lijkt me voor veel mensen fijn om te weten. Wij hebben onze baby al erkend en zouden na de geboorte nog het ouderlijk gezag officieel moeten aanvragen, maar dat hoeft dus niet meer
Check voor jezelf even of dat ook al geldt voor kinderen die al in 2022 zijn erkend maar pas in 2023 zijn geboren. Geen idee wat voor overgangsrecht ze hier hebben bepaald. Niet dat je denkt dat het geregeld is en dan toch niet.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/erkenning-kind/vraag-en-antwoord/wanneer-erken-ik-een-kind-en-wanneer-vraag-ik-ouderlijk-gezag-aan#:~:text=Aanvraag%20via%20rechter,het%20formulier%20gezamenlijk%20gezag%20aanvragen. Hier valt inderdaad te lezen dat het alleen geldt voor kinderen die na 2022 zijn erkend.
Toch zit hier ook een keerzijde aan en ik vind dat dit zo bekend moet worden bij nieuwe ouders zodat ze zich goed realiseren dat dit nu het geval is. Misschien klinkt dit gek maar ik ken wel een aantal voorbeelden waarin dit niet heel handig is. Maar goed, dat zijn geen standaard gezinnen
Ach als je al samen het kind gaat erkennen mag ik er vanuit gaan dat je dan ook akkoord bent met ouderlijk gezag.
Zal niet voor iedereen gelden allicht. Vermoedelijk wel voor de meerderheid dus de versimpeling is logisch, maar hopelijk nog wel ruimte voor de uitzondering.
Ik ben eerlijk gezegd blij dat deze regeling er niet was toen mijn zoon geboren werd...eerst wilde mijn ex hem niet erkennen omdat dat ,voor hem, financieel niet gunstig was.Later heeft hij hem erkend voordat er vervangende toestemming van de rechter was en sinds die tijd hebben we nooit meer iets gehoord van ex,geen idee ook waar hij woont nu, ja ,ergens in Duitsland maar verder....Ex reageerd niet op berichten, telefoonnummer veranderd...Ik ben echt blij dat hij niet automatisch het gezag gekregen heeft na erkenning, zeker gezien alle onderzoeken ed ivm ass bij zoon, ik had compleet vastgelopen daardoor.Ik hoop echt dat er uitzonderingen mogelijk zijn in bepaalde gevallen.
Ik vraag mij vooral af hoeveel moeite het nou kost om gezag aan te vragen als je niet getrouwd bent. Deze nieuwe constructie gaat in bepaalde gevallen voor veel problemen zorgen.
Echt heel weinig moeite. Een digitaal in te vullen formulier. En je moet DigiD hebben. Ik ben ook geen voorstander van de nieuwe situatie. Ik ben wel voorstander van meer voorlichting en bv. een herinnering na 3 maanden aan moeder en de vader die heeft erkend met: joe klopt het dat u geen gezag heeft? Ja prima. Nee, vul dan even dit formulier in.
Maar het geeft wel meer kansen aan vaders. Waarom zou je als vader niet automatisch het gezag kunnen krijgen na erkenning? Vind sowieso dat vaders er maar bekaaid afkomen moet ik zeggen. En je kunt het dus wel tegenhouden, door niet te erkennen (waar ik dan ook wel wat van vind).
Dat zal dan denk ik ook vaker gebeuren. Geen idee of het zo is. Maar als er in ieder geval erkend is lijkt voogdij mij makkelijker te krijgen. Dus of het mannen nou echt vooruit zet?
Weet ik niet, misschien maakt het de drempel om te erkennen juist hoger, maar ik zie het probleem niet in gezag als het kindje is erkend (uitzonderingen daargelaten, maar die heb je altijd).
Het zal altijd lastig blijven. Voor beide opties zijn goede kanten maar ook slechte kanten. Bij vaders en moeders die hun verantwoordelijkheid nemen, altijd in goed overleg blijven, enzovoorts, heeft beide gezag hebben altijd de voorkeur. Helaas zijn er genoeg situaties waarbij vader uit beeld verdwijnt, vader totaal tegenwerkt of er altijd ruzie is en je op allerlei vlak totaal het tegenovergestelde wil voor je kind. En dit komt nou eenmaal meer voor vanuit de vader dan vanuit de moeder (ik zeg niet nooit, want ook dat komt uiteraard wel eens voor). In dat soort situaties werkt het vaak ontzettend in het nadeel van het kind dat er twee mensen, die totaal niet op één lijn zitten, over alles samen moeten beslissen. Ik heb het dus echt niet over een prima co-ouderschap waarin beide ouders zorgen voor het kind. Dan is het logisch dat je samen kan beslissen voor het welzijn van je kind. Maar een ouder die nauwelijks betrokken is bij een kind en wel ineens kan tegenwerken bij evt onderzoeken, medische handelingen, etc. Is niet in het belang van een kind. De stap dat je gezag moet aanvragen na erkennen lijkt mij juist een prima tussenstap. Net een stap meer die je vanuit eigen verantwoordelijk moet nemen omdat je zelf graag voor je kind wil zorgen. Gezag regelen is maar een kleine moeite dus daar kan het echt niet aan liggen. Een duidelijke communicatie hierover wanneer je een kind erkent, dat er nog gezag moet aangevraagd worden, is uiteraard wel belangrijk. Maar de verantwoordelijkheid hiervan ligt dan bij de ouders. Het automatisch gezag krijgen na erkennen zal voor mijn gevoel meer ellende geven dan hoe het nu gaat.
En juist voor die uitzonderingen zal erkennen een drempel zijn geweest. Ik kan mij genoeg situaties bedenken waarbij dit nu geen drempel meer is maar een no go. En dan hoeft het nog niet per se een nare man te zijn. Als iemand bijvoorbeeld overal en nergens is wordt het verlengen/aanvragen van een paspoort al een heel gedoe.