Ah zo Ik weet het niet. De vraag is dan wat je zwaarder laat wegen: de al geleefde gelukkige jaren of de hypothetische nog niet geleefde gelukkige jaren. (ik vraag me af hoe gelukkig de gemiddelde haring is, maar dat terzijde...). Natuurlijk is het niet eten van zowel vlees, vis als wild het beste vanuit het oogpunt van de dieren gezien. Maar je moet ook kijken wat haalbaar is voor jezelf. En dan lijkt het mij toch het belangrijkste als in elk geval de bio-industrie gestopt wordt, zodat die keuze voor mensen sowieso afvalt.
Ik denk dat je wel kunt zeggen dat de bio-industrie het meest onethisch is. Ook mensen redeneren vaak “ik heb liever een goed leven en dat ik er dan ineens niet meer ben, dan dat ik heel lang moet lijden” Als je nooit meer wilt dat een dier sterft voor jouw eten, dan moet je ook heel veel intensieve landbouw schrappen, daar gaan ook heel veel dieren bij dood als “bijvangst” omdat hun leefgebied vernietigd wordt of ze ergens in een oogstmachine komen, of pesticiden binnenkrijgen. Dat zou dan ook allemaal even onethisch zijn. Ik denk dat het niet zwart wit is, maar een schaal.
Daar wil ik toch op inhaken. En goed weekend ecosysteem met mensen er in bestaat niet. Mensen zijn er namelijk te veel, en ze hebben,middelen ontwikkeld om de natuur te beheersen zodat ze er kunnen wonen. Dat betekent dus in Nederland dat bijvoorbeeld alle natuurlijke vijanden van zwijnen niet meer bestaan want dat zijn ook natuurlijke vijanden van mensen, en die wil je niet bij je spelende kind in de speeltuin. Dus krijg je een zwijnen overschot als je ze niet afschiet. En dan maken ze door hun gewroet de jonge bomen kapot. Waardoor je geen bos meer hebt, en geen vogels. De enige manier om een goed weekend eco systeem te krijgen zoals jij bedoelt, is iedereen in zijn blote kont zonder wapens en beschutting naar buiten sturen en kijken wat er gebeurt. Ben ik niet voor,
Ik ben niet tegen het eten van vlees of vis. Maar maak daarin meestal wel de keus die neigt naar vega(n). Ik ben wel absoluut een tegenstander van de bio-industrie en zou het prima vinden als vlees flink duurder wordt en er een actief ontmoedigingsbeleid komt. Melk probeer ik zo veel mogelijk te beperken tot plantaardige opties. Ipv een bakje yoghurt als ontbijt een smoothie met amandelmelk. Door de koffie de not-milk van alpro (vind ik toch lekkerder dan de barista opties van andere merken, maar helaas niet bio.) heb wel vaak 2 pakken kefir in huis per week. Ik merk dat mn darmen dat toch wel fijn vinden, sinds ik dat doe nooit meer een opgeblazen gevoel. Als we uit eten gaan heb ik geen uitzonderingen en eet ik alles was me voorgezet wordt. Wij eten op plekken met een hele hoge kwaliteit producten. Dus ook de princiepes overboord en eet gewoon ganzenlever en kaviaar. Mijn basis is vega(n) en daar kan ik prima mee leven. Ik heb minder moeite met wild als het is geschoten om de populatie in stand te houden. En dat eet ik dan wel eens. Gefokt wild dat moet ik niet. Merk wel dat ik het lastig vind om juiste keuzes te maken. Is het nu wel of niet gezond om af en toe een stukje zalm (nooit kweek) te eten. Of is het beter helemaal geen dierlijk te eten. Het wordt immers in verband gebracht met veel welvaartsziekten. Wij eten wel clean. Nooit uit pakjes of zakjes en vrijwel alles biologisch. Edit: nog een tip is Seitan. Super lekker en best veel eiwitten. Je kan het goed door de pasta doen, lekker voor ragout of met pompoen en graan. Je kan er alle kanten mee op. Vind het smaakvoller dan tofu.
@Huismuisie beetje offtopic, maar als je gebaat bent bij kefir kan je wellicht ook eens andere dingen fermenteren. Eigenlijk kan iedere groente wel gefermenteerd worden. En ik fermenteerde afgelopen zomer zelfs het binnenste van de watermeloenschil.
Gaan we vanzelf naartoe. En dan komt alles goed. De mensheid is een plaag en die zal ook wel zoals de natuur altijd doet tot inkrimping gebracht worden. Het is wel jammer dat we zoveel mooie dieren en planten vernietigd hebben als mensheid.