Je hebt het over mij, maar ik heb helemaal nergens gezegd dat 50K het minimum is. Ik heb gezegd dat ik me comfortabel erbij voel als ik zo'n buffer heb. En dat zeg ik nu omdat we nu in die positie zitten dat het mogelijk is. Als we toe zijn aan iets nieuws, zoals vorig jaar een nieuwe badkamer, dan kunnen we degelijk spul betalen. En dan houden we nog genoeg over. En dat we zoveel overhouden, komt mede door consuminderen.
Een ander punt: geld maakt geld. Je krijgt het nooit structureel beter door alleen te werken en salaris te verdienen. In de eerste 20 jaar van mijn werkende leven heb ik goedkoop gewoond, alles tweedehands gehaald en alleen het noodzakelijke gekocht. Daardoor veel gespaard. Spaargeld moet je niet op je bankrekening laten staan maar voor je laten werken. Dus belegd en geïnvesteerd. Daardoor hebben we op dit moment alleen al een modaal inkomen van onze investeringen. Daardoor krijg je meer geld beschikbaar om ruimer te leven en nog meer te investeren. Daardoor krijg je nog meer geld. Geld maakt geld. Het is een vliegwiel effect. Daarom is sparen belangrijk. Niet omdat je dan wat geld als een buffer hebt, maar om jezelf de ruimte te geven om altijd een buffer te hebben. Ik kom niet uit een rijk gezin. Mijn man ook niet. We hebben het allemaal zelf gemaakt.
Tja dat kan, maar dat hoeft niet. Het is een fijne buffer, maar ik hoef echt niet meer. (Het is welkom als het komt, maar ik ga er niet meer moeite voor doen). We proberen wel onze maandlasten zo laag mogelijk te houden, zodat we later ook niet al teveel nodig hebben.
Maar dan ga je ervan uit dat iedereen maar meer en meer geld wil. Dat is niet iedereens doel. Wij willen fijn leven (hebben daar een andere invulling van dan veel anderen denk ik) en willen verder vooral leuke dingen doen en herinneringen maken.
Hier precies zo hoor. Als ik was blijven werken hadden we nu meer geld kunnen hebben natuurlijk, maar deze jaren thuis kan niemand ons meer afnemen en zijn zo waardevol! Zoveel meer waard dan geld. Het is nooit mijn doel om rijk te worden. We hebben het nu heel goed en als het zo mag blijven knijp ik beide handjes dicht en dat hoeft voor mij echt niet meer meer meer.
Wij sparen 50 euro per kind per maand op een zilvervloot rekening. Verder sparen we gemiddeld 300 per maand. Voorheen was dit 1000+, maar ik ben minder gaan werken, dus dat gaat niet meer. Dit is helemaal prima, want het geeft zoveel meer rust in ons gezin en voor mijn gezondheid is het ook veel beter. Ik ben nu zoveel gelukkiger dan toen ik meer geld verdiende.
Misschien een leuke tip om soort van onbewust te sparen. Ik spaar het geld van de lege flessen voor mijn jongens. Ik lever het bonnetje bij de service balie in zodat ik het contant heb en dat deel ik en stop het in de spaarpot. Dan hoop ik na zoveel jaar een leuk bedrag bij elkaar te hebben gespaard. Daarnaast spaar ik wat ik kan missen, is namelijk niet veel als alleenstaande.
Wij sparen: Circa 700 p/mnd op gezamenlijke rekening, waarvan 200 sinds kort op een rekening waar we verder nooit echt wat mee doen (om te voorkomen dat we elke maand toch weer veel/alle spaargeld terugboeken voor vaak onzinnige dingen. 40 euro p/kind/p/mnd op gezamenlijke rekening onder een spaardoel met hun naam. Vanaf juli komt er een baby bij dus dan is dat 40x4. 600 p/jaar zilvervloot sparen voor onze “gezamenlijke” 2 kinderen op een rekening op hun naam. Dit doen we van de kinderbijslag. Aangezien we dat geld niet krijgen voor de zoon van mijn vriend kunnen we dat voor hem helaas niet ook doen. Geen idee nog hoe dat spaargeld voor de kinderen straks besteed gaat worden en of we het ze geven (en zo ja wanneer) of of we het gewoon gebruiken voor rijbewijs, studie etc. vind dat nog lastig. Zijn nu nog klein en je weet maar nooit hoe ze zich later gaan ge/misdragen. Het geld is absoluut niet bedoeld om over de balk te smijten.
Gezien de waardevermindering van geld vind ik veel sparen zinloos. Belangrijk om een buffertje te hebben voor onverwachte zaken. Maar verder beleggen of investeren. Wij sparen niet voor de kinderen. Tegen de tijd dat ze volwassen zijn hopen we hen financieel te ondersteunen. Voor ieder kind hetzelfde bedrag.
Voor de kinderen maken we de kinderbijslag over naar hun rekening. Dat is het bedrag we voor hen sparen. Verder maken we nog iedere maand €1000,- naar onze spaarrekening. Soms sparen we dus maanden aan een stuk goed, maar de afgelopen tijd hebben we weer behoorlijk wat uitgaven gedaan in huis en dan spreken we onze spaarrekening weer aan.
Ons huis. Ik snap je punt haha! Tuurlijk sparen we, maar voor een direct doel. De rest beleggen we. Niets oppotten, is een betere omschrijving dan
Ahja zo bedoel je. Ik dacht dat je een extra investering bedoelde. Ik ben omgeven door mensen die huizen verhuren dus dacht aan zoiets
Wij sparen voor ieder kind 50 euro per maand. Daarnaast sparen we 100 euro per maand voor studie/rijbewijs. Verder sparen we mijn hele salaris. De afgelopen jaren hebben we keuken, badkamer, een uitbouw en zonnepanelen gekocht dus het spaargeld is flink geslonken. Komende jaren hopen we het weer op te bouwen en dan willen we de hypotheek verder aflossen.
Nou gewoon zoals Trump zegt. Een kleine lening van een miljoen, dat goed investeren en dan wordt je rijk Zo simpel kan het zijn als je maar wil.
Op kleine schaal werkt het zo wel. Wij hadden genoeg gespaard om een aanbetaling op een tweede huis te kunnen doen met een kortlopende hypotheek daarbij. De hypotheek werd opgebracht door de huurders. Meer gespaard. Aanbetaling op een tweede huurhuis. Eerste huurhuis afbetaald. Die inkomsten zijn dus vrij. Gebruikt voor een nieuw huis. Trump beschrijft op een wat extreme wijze het vliegwiel effect. Geld maakt geld, als je het niet oppot. Maar dat moet je wel eerst voor sparen want tenzij je een rijke vader hebt als Trump gaat niemand je zo maar geld lenen zonder een borg.
Het ging mij ook vooral om het extreme. De miljoen is bijzaak; de reden van zijn rijkdom is slim investeren. Tuurlijk werkt investeren, ik ben het niet met je oneens. Sparen is een manier om te kunnen investeren, maar dan moet je wel in een positie zijn om te kunnen sparen en genoeg te kunnen sparen. Zoveel factoren die bijdragen aan hoe en wanneer en of men kan investeren. De theorie is makkelijk. Als je in een positie bent waar je kan investeren dan is dat heel fijn! Wij investeren ook (op kleine schaal; geen compleet tweede huis maar wel 1/3 en willen dat ook weer investeren) , maar dat is omdat wij kunnen sparen omdat we bepaalde keuzes kunnen maken vanuit onze luxe positie. Ik ben van mening dat maar een klein deel maakbaar is, je bent vooral overgeleverd aan externe factoren. Mensen die veel geld hebben vergeten dat wel eens, of zijn er uberhaupt nooit geweest. Hun idee van 'niet veel' is alsnog wel heel veel. Zoals bijv een Trump en zijn kleine lening van een miljoen. Het is een mindset die imo niet klopt.
Ze had het over investeren in haar huis, dus dat snap ik wel; Verder hoop ik vooral dat mensen zich niet te veel gaan vergelijken. Iemand die 30 jaar terug begon aan zijn volwassen leven, is natuurlijk in een totaal andere tijd gestart dan mensen die nu starten.
Ik had het ook niet over Septembre hoor! Ik reageer alleen op de 'zonder geld, geen investeren'. Het deed me denken aan Trumps oplossing toen hij zo'n soort opmerking of vraag kreeg
Ik hoop echt dat daar wetgeving voor komt dat dat verboden wordt. Je kunt eigenaar zijn van 1 huis punt. Hier op zp lees ik dat vaker, meerdere huizen bezitten, al dan niet voor de kinderen later. Ik ben er echt fel op tegen. Een tweede huis voor eigen gebruik als vakantiehuis prima.