Im het eerste scenario: wij hadden hetzelfde met onze oudste. Met een belletje was de verwijzing geregeld. Ik vind dat consultatiebureaus en opticiens zelf naar een oogarts zouden moeten kunnen verwijzen, ze hebben m.i. de deskundigheid om dat prima in te schatten. Voor het tweede geval, als een specialist dat advies duidelijk in de brief zet, lijkt het mij logisch dat de huisarts die screening inzet. Jammer dat dat niet makkelijk ging. Maar wat had je als alternatief gezien? Allemaal bij de internist langs voor een bloedtest? De kans dat jullie het ook hebben was zo'n 10% per persoon. Dus voor elk 90% dat je voor de kat zn viool bij de specialist zou zitten.
Dan maar voor de kat zn viool, dit is wel heel belangrijk. Niet enkel voor mij, maar als ik het heb ook weer voor mijn kinderen. Ik vind dat een HA daar helemaal niet iets van moet vinden, maar gewoon uitvoeren.
Omdat een kinderarts hier ook gezien word als huisarts van de kinderen en zeker bij kleine kinderen. De meeste hebben ook een thuis praktijk daar kan je bij die van ons in de voormiddag en avond terecht. In de namiddag doet ze haar ronde en consultatie in het ziekenhuis. Voor echt specifieke zaken word je net als dat een huisarts u kan doorsturen doorgestuurd. In ons geval was dat richtibg UZ Gent. De artsen die daar werken zijn gespecialiseerd en zien geen huisarts zaken. Maar een gewone kinderarts doet dus niet alleen specialere dingen. Daar zitten ook kleine zaken bij.
Tja, wij hadden al eerder door kunnen stromen, maar het was prima zo. Dankzij die crisis wonen we nu super goedkoop, dus dat verlies hebben we op de koop toegenomen.
Tja, wij wonen nu ook wel super goedkoop met vrijwel geen maandlasten meer. Maar neemt niet weg dat ik het toen wel vervelend vond dat ik vast zat.
De internist heeft haar werk gedaan, de aanbeveling naar de HA. Wat ik bedoel te zeggen dat het 100x makkelijker was geweest als die HA er niet tussen hoefde te zitten. Dat de internist gewoon dat papier kan afgeven.
Wij wonen nu (verhuizen heel binnenkort) met z'n 5ven op 80m². Hier klimmen de jongens letterlijk tegen de muren op. Verschilt dus ook wel hoe je bent met elkaar. Ik kijk erg uit naar wat meer ruimte. Iemand schreef dat ze niet begreep waarom mensen altijd maar groter moeten maar je kan er anders tegenaan kijken. Zo komt er voor starters steeds weer iets betaalbaars vrij en worden de duurdere huizen ook bezet. Hier in de omgeving staat best wat te koop van rond 1 mljn waar dus niemand op af komt. Zonde al die leegstand terwijl er zoveel mensen zoeken naar een huis.
Maar dat is toch ook gewoon het leven. Soms kan het onverwachts wel en soms niet. Ik heb er ook niets om gelaten. Onze dochter is ook daar geboren, misschien niet ideaal, maar het ging prima.
Ik was er zelf anders maar wat blij mee... Het gaf me een behoorlijk rustigere start als volwassene. En omdat mijn ouders mij als kind altijd hebben geleerd om goed en verstandig om te gaan met geld, heb ik het ook absoluut niet aan onzin uitgegeven. Dus bij onze zoon doen we precies hetzelfde als wat mijn ouders bij mij deden.
Ik heb altijd zelf gewerkt vanaf mn 15e. Mn ouders waren altijd verstandig met geld, dus ik heb een goed voorbeeld gekregen. Echter was ik dus zelf niet zo verstandig op mn 18e. En heb geld er doorheen gejast. Enorm zonde. Dus wij sparen wel voor dochter, maar niet op haar naam, maar op de onze. Zodat we alsnog een rustige start kunnen geven qua studie betalen en rijbewijs.
Ja het is in mijn ogen echt kind-afhankelijk. Mijn ouders zijn altijd heel netjes geweest met geld. Eerst sparen voor je iets kan uitgeven. En ik ben ook altijd zo geweest. Mijn broertje was zo ongeveer het tegenovergestelde haha, die had vaak al iets uitgegeven en dan regelde ie weer ergens wat, pfff.. en nog steeds is hij heel makkelijk met geld en sparen?? Geld moet rollen En die heeft toch ook echt dezelfde ouders Maar het 1 vond ik ook echt niet per de beter dan het andere, hij leeft een prachtig leven en hij krijgt het altijd weer voor elkaar. Het komt altijd weer goed, daar zorgt ie dan ook zelf voor. Soms wilde ik dat ik dat ook iets meer had. Dus als mijn kinderen yolo op hun 18e hun (ons ) spaargeld uitgeven heb ik daar geen probleem mee. Tenzij verslaving, maar daar hoop ik dan al voor hun 18e achter te zijn en dan ‘rechtszaken’ ze maar wat ze willen
Het geld dat wij sparen voor de kinderen is gewoon als start voor hun volwassen leven bedoeld. Studie hoeft daar niet vanaf dat gaan wij (als ze willen studeren) betalen. Of er moet iets raars met onze middelen gebeuren. rijbewijs: als wij het dan kunnen betalen doen we dat. Zo niet dan zeggen we: hier is je geld en als je een rijbewijs wil halen kan het daar van. Zo niet en wil je het uitgeven aan niks? Dan haal je maar geen rijbewijs Hebben ze gelijk een les geleerd. Dus tja als ze die 10.000 verbrassen of het juist houden voor de inrichting van hun huis: allemaal heel mooi.
Hier is het spaargeld ook niet voor de studie. Dat betalen wij. Althans de basisbehoeftes. Ik ga niet hun uitgaansleven betalen, daar gaan ze maar voor werken. Maar werken om hun studie te betalen, hoeft van mij niet. Ik heb zelf een erg drukke studie gehad en reisde ook nog op een neer. Ik had daardoor niet zo heel veel vrije tijd over en dan is het wel fijn als je niet hoeft te werken om je studie te bekostigen. Rijbewijs heb ik zelf gehad, maar ik weet niet of het over 10 jaar nog steeds vanzelfsprekend is om een rijbewijs te halen. Hier zie je dat steeds minder jongeren een auto hebben. Ze doen alles op de fiets en met het OV. Kans is best aanwezig dat ik dan een e-bike zou geven. Maar dat hangt dus helemaal af van de tijdsgeest van dan. Op je 18e direct een rijbewijs moeten hebben, is ook niet per se nodig.
Dat laatste hangt ook heel erg af van waar je woont. Hier in Groningen is een rijbewijs toch wel héél handig als je niet bij je werk in de buurt woont. Hier komt met geluk elk half uur een bus, maar vaak genoeg zit die zo vol dat ie doorrijdt.
Wij sparen nu nog zon €1600 per maand, verdeeld over verschillende potjes. Dit gaat wel veranderen aangezien we net een huis gekocht hebben en vanaf het moment dat de hypotheek ingaat we hogere maandlasten hebben dan nu. (Maandbedrag hypotheek is hoger dan de maand huur nu). Wel zullen vanaf 1 april onze beide lonen weer een stukje stijgen, dus hopelijk zal het niet veel schelen met nu.
Wij sparen voor de kinderen, op hun naam maar tot hun 18e kunnen ze er zelf niks mee. Omdat dochter binnenkort gaan beginnen met rijlessen mag ze een deel van dit geld voor haar 18e al gebruiken. De rest krijgt ze van ons. Het overige spaargeld is voor haar studie, huisje of iets in de persoonlijke ontwikkeling. Verder sparen wij ook gewoon voor onszelf. Voor de extra dingen als vakanties of luxe artikelen.