off topic, maar de jeugdarts mag gewoon zelf verwijzen naar de orthoptist, dat hoeft niet via de huisarts.
Even iets anders, ik zag hier ook iets over deposito’s voorbijkomen. Wij hebben naast de Zilvervloot (oude voorwaarden gelukkig) ook een spaarrekening voor de kinderen. Dat geld hebben wij en zij nu niet nodig, dus denk ik eraan om het voor 3 jaar in een deposito te gooien. Wie heeft er ervaring met deposito’s en welke hebben jullie? De rentepercentages in het buitenland zitten op zo’n 3 procent en dat is wel aantrekkelijk. Is openen en overboeken dan goed te doen?
Ik lees even mee. Wat zijn de verschillen oude/nieuwe voorwaarden van het Zilvervloot sparen? Weet je dat? Wij hebben dit namelijk ook voor onze kinderen.
Ik vind dit echt een geweldige instelling, en dat bedoel ik niet sarcastisch. Ik lees zoveel hier wat kinderen met hun/het geld zouden moeten doen. Naar mijn idee probeert met nogal krampachtig te bepalen wat hun kroost doet. Ik bedoel dat niet onaardig hoor maar het is niet mijn manier. Ze moeten toch ook kunnen genieten en leren. De een zal verstandig met het geld omgaan, de ander niet. Beide leren een les.
Ik heb vaker deposito's gedaan, is een prima manier om een kaspositie in een beleggingsportefeuille te houden. Hoe langer je het vastzet, des te beter de rente. Ik zou voorzichtig zijn met deposito’s bij buitenlandse banken omdat die niet onder het garantie stelsel vallen. Maar verder, anders inderdaad gewoon geld storten (misschien moet je dat via een rekening courant van die bank doen, moet je die ook openen) en gewoon geld storten. Ik heb ook buitenlandse bankrekeningen en dat kan gewoon via hun apps en die van mijn bank.
Zakgeld is leergeld. Een rekening waar ouders/ opa s en oma s op gespaard hebben en zich misschien zelf dingen voor ontzegd hebben vind ik geen leergeld.
Ligt er toch aan wat je doel er mee is. Zoals gezegd is ons doel van dat geld dat het een start is van hun volwassen leven. Studie hoeven ze er niet van de betalen. Als de een ervan wil reizen en de ander gebruikt het voor de inboedel: vind ik prima. Ik kreeg zelf een erfenis en ik was heel braaf en heb alles bewaart voor mijn uitzet. Mijn zusje is gaan reizen en heeft alles uitgegeven. Daarna is ze gaan studeren en heeft ze een huis gekocht. Ik ben na het kopen van mijn huis gaan reizen. Oftewel: linksom of rechtsom zijn op hetzelfde punt uitgekomen in ons leven en is het helemaal goed gekomen met ons. Als je echt een specifiek doel voor ogen hebt met dat geld bijv studeren dan kan je het inderdaad beter zelf sparen en dan geven voor dat specifieke doel.
Onze kinderen krijgen over het geld per jaar dat het erop staat een procent rente, met een maximum van 10%, dus als ze 18 zijn en het komt vrij is het € 10.800 + 10%. de nieuwe voorwaarden (volgens mijn vanaf november 2021), houdt in slechts 0,1% rente per jaar met een maximum van 1%. Dat scheelt nogal.
Dat laatste doen wij idd. Dan is het er tenminste. En misschien lukt het dan wel om gewoon van de lopende rekening een studie of rijbewijs te betalen, maar wij sparen echt voor dat doel. Niet om het aan kind zelf te geven zeg maar. Maar gewoon uit noodzaak.
Ja doen wij ook. Maar dat sparen we zelf. Op een grote hoop. En we sparen dan per kind per maand voor henzelf. Op hun naam. Maar dus niet met een doel anders dan start van hun volwassen leven (rijbewijs wellicht als enige. Als we dat niet dan kunnen betalen zeg ik: hebt geld en je kunt kiezen of je je rijbewijs daarvan gaat halen en anders ga je maar fietsen )
Wij kunnen niet en en. Wij sparen voor onze kinderen en als ze willen gaan studeren dan zal het van dat geld moeten. Wij kunnen (waarschijnlijk) niet apart hun studie betalen, zodat ze ook nog een spaarpotje hebben om hun leven mee te starten. Als we dat wel zouden hebben, dan zou het voor mij een ander verhaal zijn.
Een rijbewijs vind ik belangrijk. Dat laat ik niet als keuze aan mijn kinderen over. Voor mij hoort dat net als zwemdiploma's bij de basiszaken die een kind moet hebben.
Gewoon uit nieuwsgierigheid: waarom zie je het als zo belangrijk? Zwemdiploma’s: helder, goed kunnen zwemmen is belangrijk voor de veiligheid. Maar een rijbewijs, in een land met zo’n goed OV als wij hier in Nederland hebben, zie ik echt niet als noodzakelijk. Makkelijk, ja, maar niet noodzakelijk…. Ik was zelf ook “pas” 25 jaar (en zwanger van mijn tweede) toen ik mijn rijbewijs haalde.
Waarom? Mijn ouders vonden dit ook heel belangrijk, ik vond het vreselijk.. gevolg: ik heb mijn rijbewijs gehaald na verschrikkelijk veel lessen. Daarna heb ik vrijwel nooit meer gereden omdat ik het zo vreselijk vond. Ik had er denk ik veel meer baat bij gehad om het op latere leeftijd te gaan halen op een moment dat ik er zelf ook de motivatie voor had… en als dat moment nooit gekomen was dan was dat ook prima geweest.
Ik baal nu, voor de jongste had ik het nog niet geregeld. Ik denk dat we kijken wat er bij de oudste tzt op staat en dan vullen we het zelf maar aan.
Ben ik ook benieuwd naar. Als ik mijn kinderen inschat wil de jongste beginnen zodra het kan, en de oudste denk ik voorlopig helemaal niet. Dat geld houden we gewoon apart. En is ze straks bv 25 en wil ze alsnog dan geven wij dat cadeau.
Ja dit dus. Ik ben begonnen op mijn 22e, maar ik vond het vreselijk. Ben toen gestopt en heb t pas op mn 31e weer op durven pakken, met alsnog veel angsten en zenuwen hoor. Ben blij dat mijn ouders mij hierin helemaal vrij gelaten hebben en ja, ik wist dat het heel handig was, maarja, dat pasje kreeg je niet zomaar
Zo hebben wij het ook gedaan. De oudste is inmiddels 19 jaar. We hebben altijd een maandbedrag voor hem gespaard. Vorig jaar werd die 18 jaar en hebben we het bedrag naar hem overgemaakt. Het enige wat we in hebben gehouden zijn de kosten voor het halen van zijn rijbewijs. Wat die voor de rest met zijn geld doet mag die lekker zelf weten. Ik heb geen inzicht in zijn rekeningen en volgens hem heeft die alles nog Mijn oudste dochter wordt einde van dit jaar 18 jaar en bij haar zullen we het ook zo doen. Zij is nu al begonnen met haar rijbewijs dus dit geld gaat er sws al vanaf.