@luca75 Geeft aan dat ze het “niet als keuze overlaat” wanneer het op het behalen van een rijbewijs aan komt. Dat klinkt voor mij als dwingen, tbh - maar hoor het graag als ik ernaast zit.
Ik haal dat ook nergens uit. Iets belangrijk vinden en uw kind dwingen is ook totaal wat anders natuurlijk.
Ja zo kun je het opvatten misschien, lees het zelf meer als dat ze dat geld specifiek daarvoor spaart en ze niet wil dat er andere dingen mee gebeuren.
Ik vind een rijbewijs wel belangrijk. Maar als mijn kinderen er voor kiezen dit niet te willen moeten ze ook niet klagen over het verschrikkelijke ov hier. Ik woonde buitenaf.. Geen winkels ook geen supermarkt, geen ov , geen middelbare scholen etc De eerste bus zat op 4km afstand Een rijbewijs was daar echt wel noodzakelijk.
Ik woonde ook ooit in zo'n dorp. Maar gebruikte gewoon de fiets, een gewone, geen elektrische oid. Dan fietste ik naar het treinstation een dorp verderop (kwartier fietsen)/bushalte. Eigenlijk niet eens bij stilgestaan dat een auto daar wel eens handig voor zou kunnen zijn.
Nou dat rijbewijs wil ik zeker nog wel voor ze betalen als dat kan. Natuurlijk is er een fiets en het ov maar het geeft een enorme vrijheid. En niet te vergeten scheelt het enorm in tijd. Op familiebezoek naar België is nu 2 uur... met het ov deden we er 6 (!!) uur over elke keer. Geef mij die auto dan maar.
Nog even een aanvulling, bij Europese banken wordt schijnbaar ook via de centrale landelijke bank een deposito garantie stelsel gehanteerd. In Italië zijn de rente bijvoorbeeld ook redelijk hoog. Maar daarentegen zijn de banken ook veel 'wiebeliger', je moet zelf die afweging maar maken.
Nou dan had je het nog luxe. Waar ik ben opgegroeid kwam in de verste verte geen trein. Mijn ouders en schoonouders wonen nog steeds waar wij zijn opgegroeid. Dat is op een dikke 30km vanaf ons. Mijn man werkt op 40km de andere kant op. Daarvoor hebben we dus wel echt een auto nodig omdat beide niet met het ov bereikbaar zijn. Mijn zoontje van 4,5 gaat naar logopedie 15km verderop 2x per week. Dat doe ik met de fiets. Mijn zoon van net een week 10 gaat vanaf de zomer naar een tussenjaar voor hij start op de middelbare. Dat is ook 15km fietsen. We gaan met de fiets op zomervakantie. Helemaal leuk. Maar waar wij wonen is niet alles mogelijk op de fiets. Dus daarom 1 auto. En als onze kinderen vrienden krijgen die 30 km de andere kant op wonen (wat bij een categoriaal gymnasium helemaal niet vreemd is) dan is dat echt niet meer aan te fietsen. En het ov is dus ook geen optie... Dus ja pro fiets maar een auto is soms gewoon echt nodig
Als ze 18 zijn zijn ze vaak al van de middelbare af? Ik snap niet zo goed wat de middelbare hiermee te maken heeft? Ik had het mijn ouders erg kwalijk genomen als ze mij verplicht hadden om toch te gaan beginnen. En ja, natuurlijk stimuleerden ze me wel, maar als ik niet wil, dan houdt het op.
Uhm als je van de middelbare afgaat houden je vriendschappen toch niet ineens op... En nogmaals we stimuleren ze maar verplichten ze niet. Dat heb ik zelf ervaren met een trekker rijbewijs moeten halen van mijn vader (niet gedaan overigens) Maar mijn bereidheid om dan voor taxi te spelen houdt wel op als ze zelf de leeftijd hebben maar niet willen. Dus daarmee zetten we ze idd wel een soort van voor het blok maar hebben ze alsnog een keuze.
maar een bus die eens per uur gaat vanaf die halte is geen doen. Zeker niet als de middelbare school ruim 16km verderop zit (dat fietste ik) Maar een vervolg school zat nog veel verder. Mijn broertje moest ruim 32km enkele reis. Met een bus die eens per uur ging was die of veel te vroeg of veel te laat. En de middelbare school van mijn oudste broer was niet eens via het ov te doen Die moest anders ruim 2,5 uur reizen.. en dan nog een half uur lopen Die had dus heel snel een scooter en later een rijbewijs
stimuleren sta ik ook helemaal achter, doe ik hier ook zeker, want ik weet hoe vervelend het kan zijn als je geen rijbewijs hebt. Het ging mij om het verplichten wat ik opmaak uit het bericht van @luca75
Natuurlijk moet een kind dat zelf bepalen. Mijn dochter heeft een vriendin en die zegt zelf al ik ga de komende 10 jaren echt niet lessen, die is er doodsbang voor. Zou wat moois worden dat haar ouders dan gaan zeggen van je moet en zal een rijbewijs halen. Dat maak je toch echt zelf uit en niemand anders.
Dat zou ik ook prima vinden, maar mijn neef heeft bv alles opgedronken als student. Dat mogen ze van mij van hun eigen geld doen, niet van geld waar wij jaren voor gespaard hebben.
Hier is een rijbewijs een logische stap in het ouder worden proces. Het geeft je vrijheid en (meer) werk mogelijkheden. Wij wonen afgelegen aan de kust waar het standaard waait en ik kon niet wachten tot ik warm, droog en windvrij van A naar B kon En met de beroepskeuzes van de kinderen verwacht ik dat ze hun rijbewijs hard nodig hebben. Dus ja, wij voorzien de kinderen van hun rijbewijs en auto(tje).
Ik ben natuurlijk ook niet fysiek door mijn ouders gedwongen om in een lesauto te stappen. Dat doe je niet meer met een 18 jarige. Maar er werd wel behoorlijk druk achter gezet. Mijn opa was rijinstructeur en ik kreeg het toch zeker wel dagelijks te horen dat ik echt moest beginnen, want anders... Ik zou dat zelf niet zo aanpakken bij mijn kinderen… Ik woon nu op loopafstand van een station, heerlijk! En ik heb ook gewoon een goede baan in een kantoor naast een station, waar je nauwelijks fatsoenlijk kan parkeren, dus bijna iedereen komt met het ov.
Ja, maar dat ligt er dus aan wat je doel is. Wij hebben geen doel met dat geld (als in voor studie enzo) en dan hoop ik dat ze het niet opdrinken en dat zal ik ze meegeven. Maar als ze het wel opdrinken, ja dan drinken ze het op. Dan moeten ze er daarna harder aan trekken om andere dingen voor elkaar te krijgen zoals een uitzet kopen. Want dan krijgen ze het niet meer. Ik wil hen zoveel mogelijk meegeven maar uiteindelijk ook zelf keuzes laten maken. Mijn vriendinnen die het geld van hun ouders hebben opgezopen zijn ook goed terecht gekomen. Als je dat echt niet wil, dan moet je sparen op je eigen naam en het geld alleen voor een specifiek doel geven. Wij kiezen er zelf voor om studie apart te sparen en daarnaast een bedrag dat ze krijgen als ze 18 zijn. Ik kan het ze ook niet geven dan zuipen ze het ook niet op. Maar wij kunnen die sparen en dus doen we dat en geven we ze dat mee. We zullen ze proberen mee te geven dat je verstandig om moet gaan met geld. Maar als ze 18 zijn en ze beschikken over dat geld is het echt aan hen.
Waar is dit dan? Dat heb je toch bijna niet in Nederland of is dit dan speciaal onderwijs? 32km is dat voor een studenten stad dan? Lijkt me echt heftig. Wij wonen op loopafstand van het station met een directe verbinding naar Amsterdam en Utrecht dus een rijbewijs en op kamers gaan is geen must. Man en ik kochten met 27 jaar pas onze eerste auto toen we vanuit Amsterdam weg gingen.