Als iemand die is opgegroeid met geen buffer whatsoever vind ik dit echt westerse welvaart op z’n toppunt. Je spaart geld voor de studie voor je kind en ze krijgen ook apart een geldbedrag als ze 18 worden waar ze mee doen mogen wat ze willen? Dan is het toch duurzamer om te investeren in je kind dan al je gespaarde centen te geven en hopen dat ze er iets zinnigs mee doen?
Yes, wij doen beide. Omdat wij ook beide erfenissen hebben gehad en onze kinderen ook. En dus kunnen we dat. En mogen doen wat ze willen: we geven ze uiteraard wel mee wat je het beste met je geld zou kunnen doen (ipv opzuipen) en daarmee hoop ik ze mee te geven dat ze er iets (voor hen) nuttigs mee doen. We zeggen heus niet ga er maar van feesten. Ik vertrouw erop dat ze dat niet doen. Maar zo wel, dan is dat toch ook een les voor ze. Dan is het op. Moeten ze daarna harder werken om een uitzet rond te krijgen. Geen zorgen ik heb ook geschonken aan goede doelen en spaar ook voor mijn eigen pensioen. Mooi dat ik ze dit kan meegeven toch? Ik kan het zelf wel allemaal houden maar dan krijgen ze het als ik dood ga. Kan ik ze beter een klein bedrag meegeven als ze 18 zijn.
mijn broertje zat in Utrecht op school. ICT opleiding oid.. geen idee wat precies. Wij wonen in de Krimpenerwaard Net even gekeken, is zelfs 45 km.
Ik ging ook van Maastricht naar Eindhoven om te studeren. Kwart over 6 de eerste bus, 7 uur de trein, 8 uur in Eindhoven en dan hopen dat je in de bom volle bus paste en op tijd op school kwam. En dan vaak les tot 17 uur, dus ook laat thuis. Maar dat was met het ov in de buurt. Had ook klasgenoten die eerst nog een half uur moesten fietsen, dan trein en dan bus. Ach, hoort toch ook een beetje bij studeren?
Ja maar als je studeert is het gratis. Volgens mij krijgt mbo geen ov kaart of dat was zo? Scheelt nogal in elk geval.
Ja, vroeger vanaf 18 maar tegenwoordig net als hbo, gewoon wanneer je studie start. Ik heb mijn eerste jaar, trajectkaart trein en bus, helemaal zelf betaald, want ik was 17
Naar een studentenstad is wel logisch dat je dan wat verder moet, kunnen tieners ook zelfstandig. Maar 16 km naar middelbaar is toch wel irritant, hier is het 10km naar speciaal onderwijs en er zitten 3 middelbare scholen binnen enkele km's
ja super irritant. Mijn broer moest zelf 23km. Maar daar zat ook nog de pont tussen. Openbaar vervoer is dan echt niet te doen. Die moeten er helemaal omheen, Incl tig keer overstappen enz. wij wonen nu ook in een woonplaats met 2 middelbare scholen dus de kinderen hoeven maar 10 minuten te fietsen tegen die tijd.
Herkenbaar. Van mijn 13 tot 17 Fiets --> trein --> bus --> stuk stappen. Les van 08u30 tot 16u30. Van mijn 17 tot autorijbewijs woonde ik samen in een andere provincie en was het auto (man bracht mij), trein 1, trein 2, bus en te voet en al een geluk dat de aansluitingen perfect waren.
Ik was 2,5 uur onderweg, maar zag dat met een auto ook niet voor me - daar had ik echt geen geld voor.
De middelbare scholen liggen hier aan het eind van de straat maar zoon heeft zijn hele basisschool tijd met het leerlingenvervoer gereisd, dus ik gun hem die 2 minuten lopen wel. Station is 8 minuten lopen, dat zal straks wel nodig zijn
Wij sparen voor de kinderen 20 euro per maand, mijn moeder 25 eur per maand. De rekeningen staan op onze naam. We sparen 130 euro per maand voor een auto, dan kunnen we over een jaar of 15 weer een nieuwe (tweedehands) auto kopen We sparen 220 euro per maand voor kunststof kozijnen, een deel wordt in april geplaatst, we sparen dan weer door voor de rest. We sparen voor onze aflossingsvrije hypotheek, ook de belastingteruggave gaat daar naartoe. Over een jaar of 10 kunnen we het dan aflossen.
goed bereikbaar he die krimpernerwaard! Midden in de randstad en toch overal net te ver vandaan daarom heb in op mn 18e mn rijbewijs gehaald
Als je op het MBO start kan je kiezen voor een OV kaart. Mijn zoon heeft hem wel want reist altijd met het OV naar school maar mocht hij zijn studie niet afmaken dan moet die alles terugbetalen. Vrienden van hem hebben hem niet genomen want die gaan met de fiets naar het MBO.
Oh dat wist ik niet, gelukkig dat dat is veranderd dan. Hier zijn ze nog niet zover en vroeger was dat niet zo.
Als jij daar vandaan komt… ik kom uit het dorp waar echt niks zit @Rapunzel woont ook in de Krimpenerwaard en die had er nog nooit van gehoord ik ook rampzalig!
De dorpen verderop zijn zeker moeilijker te bereiken, maar van en naar Krimpen zelf gaan er echt tig bussen vanaf het metrostation.