Ik weet niet…ik denk dit ook te kunnen zeggen maar ik heb ook al wat vriendinnen die dit ook zeiden en hele fijne relaties hadden en nu toch in vechtscheidingen liggen…ik denk toch dat je niet op voorhand kan voorspellen hoe je bent of je partner is bij scheiding.
Snap ik ook. Die ervaring heb ik ook met vrienden van ons, op niet zo'n leuke manier uit elkaar gegaan, maar zij hadden enkel een gedeelde rekening.. Ik weet ook wat de gevolgen kunnen zijn van iemand financieel uit te kleden en tot wanhoop te drijven.. mijn man weet dit ook en hebben we ook wel eens over gesproken. Een rekening op eigen naam zou ik gewoon nooit opeisen. Zolang het gezamenlijke deel maar eerlijk verdeeld wordt.
Ja tuurlijk, daar is een notaris voor. Alleen is dat voor veel stellen blijkbaar een brug te ver. Zonder tussenkomst van een notaris is het altijd maar afwachten hoe de andere partij er tegen die tijd in staat, waarom zou je het daar op aan laten komen.
Dit is idd zo als je na, ik geloof 2018, bent getrouwd. Dan is er sprake van beperkte gemeenschap van goederen. Ben je daarvoor getrouwd in gemeenschap van goederen dan is alles 50/50
Wij zijn ook in gemeenschap van goederen getrouwd. Ruim voor 2018. Wij hebben ook allebei een eigen spaarrekening met een flink bedrag (eentje, de ander een stuk minder). We hebben afgesproken dit voor onszelf houden bij een scheiding. Dit wilde we ook vastleggen. Volgens de notaris was een document waar alles duidelijk opstaat met datum en handtekening voldoende. Zo hebbend wij het dus geregeld, al vraag ik me soms wel af of het wel voldoende is.
Zou iedereen dat niet zo regelen dan ipv naar een dure notaris? Ik snap je twijfel wel. Verder heb ik er geen verstand van, dus het zou best kunnen, maar dat is wel de vraag die bij mij opkomt.
Precies! Dat vraag ik me dus ook af. Alleen was het de notaris zelf die dit adviseerde…. Ik geloof dat ik weer eens wat dingen ga uitzoeken
In principe is het voldoende om de afspraak op deze manier tussen jullie vast te leggen. Alleen wanneer er een scheiding komt, en je gaat op deze manier verdelen kan dit dus wel als schenking worden gezien, omdat vermogensrechtelijk het geld van jullie samen is. Dat wordt er vaak niet bij verteld. Het verstandigst zou zijn om dan alsnog huwelijkse voorwaarden op te laten maken, al dien je dan eigenlijk ook 'af te rekenen' en alles netjes te verdelen.
@Liekje81 Ik heb niet heel het topic doorgelezen, maar als ze voor 2018 het GP is aangegaan dan dient het spaargeld op de 'privérekening' ook gedeeld te worden, tenzij aangetoond is dat het privévermogen is (verkregen onder uitsluiting). Zo niet, gewoon delen. Als ze dit niet doen/willen dan is er altijd een klein risico dat de fiscus dit gaat zien als belaste schenking door de 'scheve verdeling'. Mocht jij of je vriendin nog vragen hebben stuur maar een berichtje, ik ben zelf financieel echtscheidingsadviseur
Wellicht is het al ergens genoemd, ik heb niet alles gelezen. Als je getrouwd bent na 2018 geldt een beperkte gemeenschap van goederen. Dat werkt iets anders dan dat ik in de eerste berichten voorbij zag komen. Voor 2018: jij hebt spaargeld = jullie hebben spaargeld en de helft is van de ander. Maakt je partner schulden, dan is de helft daarvan voor jou. Ook als die schulden uit een periode zijn dat je nog niet getrouwd was. Na 2018 geldt het volgende. Stel je hebt een rekening met 10.000 euro (i wish), je trouwt zonder aanvullende voorwaarden. Je bent 5 jaar getrouwd en je spaarrekening is van 10.000 euro gestegen naar 15.000 euro. Dan heeft je partner recht op de helft van het toegenomen spaargeld, in dat geval 2500 euro. Maakt je partner tijdens het huwelijk schulden, tenzij studieschuld, ben je samen aansprakelijk. Schulden van daarvoor zijn alleen voor je partner. Als je op huwelijkse voorwaarden trouwt kan je bepalen wat in de gemeenschap valt (alles wat je van een gezamenlijke rekening koopt, gezamenlijk spaargeld) en wat niet (bijvoorbeeld pensioen tenzij je kinderen krijgt, eigen spaargeld, sieraden etc).
Dit idd! Wij moesten voor de scheiding de boedel opmaken. Hoefde niet compleet, maar wel met bedragen erbij. Maar dit mocht dus niet te veel van elkaar afwijken, anders zou de belasting dit als schenking zien. Echt te debiel voor woorden! Als ik mijn ex ‘zijn’ gehele cd-collectie gun (omdat hij die zelf ingebracht heeft in het huwelijk), dan moet ik dat toch zelf weten?! Nee, dan is het een schenking en moet je daar belasting over betalen. Ze weten bij de belasting overal een slaatje uit te slaan.
Helemaal eens, het is soms zo vervelend als mensen het ergens over eens zijn en ik ze moet gaan vertellen dat daar wel risico's aan zitten, ook al klinkt het eerlijker dan alles delen. Maar het gaat vooral fout bij de voorlichting natuurlijk, zelfs mensen met huwelijksvoorwaarden hebben geen ideeee wat erin staat en hoe ze 'moeten' verdelen.
Dat klopt ook echt. Maar ook hoe het loopt met alimentatie voor kinderen en partner enz. Mijn zus en ik maken beiden een scheiding vanaf de zijlijn mee. Ik in de familie, zij van vrienden. Samen praten we er wel eens over, van goh: wist je dat dit zus en zo zit..en dan hebben we beiden een compleet ander verhaal gehoord. Ik denk dat dit soort zaken voor heel veel mensen niet duidelijk zijn.