Dat wisten wij ook niet. Eerst met juf en de ib'er en uit eindelijk met het samenwerkingsverband. Dat die aan waren gesloten was de beste beslissing ooit. We hebben veel te danken aan hun.
Ik heb nog niet zoveel ervaring met ons samenwerkingsverband. Maar behalve ideeen aanreiken kunnen ze ook weinig, want alle andere scholen zitten niet in de buurt. Maar wie weet komt er wel wat uit. We hebben in ieder geval weer stappen gezet. Een uurtje alleen in de klas spelen heeft m’n dochter ook al goed gedaan. Die was alweer een stuk rustiger.
Groep 3 zou ik niet overslaan. Je krijgt daar echt de basis qua spellingsregels mee. Onze zoon heeft 3 overgeslagen en uiteindelijk hebben we hem wegens sociaal emotionele redenen halverwege 7 weer terug laten zetten naar 6. Hij kent alle spellingsregels maar past ze niet goed toe. spiegelt de b en d nog vaak. verdubbelt lange klinkers terwijl het niet moet etc.
@Nummer4 , ik zou dyslexie ook niet uitsluiten. Mijn ervaring is dat ze dat bij wat slimmere kinderen vaak niet zien. Bij mijn kinderen heeft dat ook lang geduurd, bij mijn dochter van groep 4 t/m eind groep 6, toen bleef 1 IB-er alsnog stellig zeggen dat het geen dyslexie was, getest en toch dyslexie. Bij mijn zoon hebben we het elk jaar vanaf groep 4 aangekaart, omdat we het vermoeden hadden, zelfde verhaal, elk jaar zeiden ze weer dat dat het niet kon zijn en gaven ze ook geen extra begeleiding voor een half jaar, wat nodig is om te testen op de basisschool. In de brugklas hebben we hetzelfde aangekaart, die deden meteen een screening en belde ons op met de vraag waarom de basisschool nooit eerder actie had ondernomen, want alles wees op dyslexie. Toen ook getest en inderdaad, dyslexie. Mijn man heeft ook dyslexie, vandaar dat hij het al vroeg zag bij ze. Spelling gaat er wel in, maar beklijft niet. Ze kunnen het amper toepassen, lezen gaat ook langzamer enz.
Ze kunnen er wel voor zorgen dat school actief blijft in het aanbieden. Je hebt meer mensen die met de school denkt. Zo dachten ze er over na dat andere scholen van hun organisatie misschien ervaring had en of ze daar niet achteraan kunnen. Gekeken of er andere kinderen op school zaten die vergelijkbaar waren om samen projecten mee te doen ( waren er helaas niet) Zorgen voor positieve benadering. Mee gedacht over plusklas op andere scholen ( vanaf gr 5) buiten hun organisatie. Hb school. Toen hij in groep 3 en 4 zat zaten we midden in de corona dus het ging heeltraag tot stilstand. Aangezien andere opties niet kon en ze met zijn alle al gezien hadden dat als hij zo doorgaat in gr 6 klaar zou zijn hadden we niet veel keus over. Vandaar dat we gekozen gezien voor hb onderwijs. Best zwaar wel omdat hij lange dagen heeft met reistijden. Maar als er geen andere opties zijn neem je dat maar voor lief. Wel echt blij dat school wou werken met het samenwerkingsverband! Stap voor stap de opties bekijken en de hobbels nemen wanneer ze er zijn. Soms denk je vantevoren dat gaan we niet doen en laten verander je als nog.
Hij leest als een malle, daar zijn zijn scores ook allemaal 1+ bij dus ik denk niet dat het dan dyslexie is. Schrijven echter is altijd lastig geweest. Typen doet hij wel weer goed.
Je hebt ook dysorthografie, wie weet herken je daar meer in. Maar het kan ook dyslexie zijn, veel kan gecompenseerd worden met intelligentie. Maar het gaat om de discrepantie tussen het leesniveau en intelligentie. Dus als lezen lager gescoord wordt dan er op basis van de intelligentie kan worden verwacht, kan er toch sprake zijn van dyslexie. Dan zal hij vergeleken z’n klas niet opvallen, maar toch voor zijn doen eigenlijk ‘slecht’ scoren.
Dat is een veelvoorkomend misverstand over dyslexie, dat het om spellingsproblemen én leesproblemen gaat. Die leesproblemen hoeven dus niet. Dat wordt vaak dysorthografie genoemd en valt ook onder dyslexie.
Enige jammer is dat de gemeenten dyslexie alleen nog maar als leesprobleem zien dus als er alleen slechte scores voor spelling zijn dan mag er niet via een vergoed onderzoek getest worden en wordt er geen begeleiding betaald. Je kan wel zelf onderzoek betalen maar dan krijg je alsnog de begeleiding niet vergoed. Heel krom.
Klopt, het is allemaal zo raar geregeld. We hebben hier ook ook contact over gehad met de gemeente destijds. Voor mijn dochter hebben ze op school daarom een arrangement aangevraagd voor extra begeleiding, dat werd vanuit het samenwerkingsverband betaald, want wij kwamen ook niet voor vergoede begeleiding in aanmerking. Al stelde die begeleiding vanuit het arrangement ook weinig voor, maar het is beter niets. Mijn zoon heeft gewoon geen begeleiding gehad. Op de middelbare school moet je het onderzoek altijd zelf betalen.
En het is weer zondag... of ze morgen alsjeblieft thuis mag blijven want dan kan ze sommen met mij maken. Ik heb gezegd dat ze het maar tegen de juf moet zeggen morgen. Misschien komt er dan eindelijk actie... dat ze door hebben dat ze het echt nodig heeft. En zo niet... dan ga ik toch maar om een gesprek vragen want duidelijker kan ze het haast niet aangeven. Gelukkig mag ze met sport waarschijnlijk wel een groep omhoog.. nu in de groep tot 6 jaar en ze mag al door naar de 6 tot 8 jaar groep! (Die had ik niet verwacht) maar dat gaat denk ik wel goede uitdaging zijn.
Wat fijn dat ze met sport wel omhoog mag! Een beetje meer aansluiting buiten school kan al een boel helpen. Hier begon ze vanmiddag ook al. Ik heb buikpijn want ik moet morgen naar school
Klinkt herkenbaar. Ik ben toch duidelijk, geef grenzen, probeer consequent te zijn. Ook altijd van de 3 R-en. Nieuwe tactiek na de vakantie haar meer ruimte geven in die zin om haar verhaal te doen, zelf oplossen, na te denken, etc. Ik ben wel blij dat ze meer speelt, al lijkt mijn huis op een ontplofte kleuterklas soms
Juf heeft vrijdag nog direct met de ib’er overlegd, die gaat m’n dochter komende weken didactisch onderzoeken. Ook heeft ze voor haar nu al een soort weektaakje gemaakt om wat uitdagendere opdrachten te verplichten, kan ze er niet meer voor weglopen. En ook voor een klasgenootje, zodat ze niet alleen is. Ik vind het echt zo super dat ze meedenkt en het gewoon direct uitvoert ipv er weken overheen laten gaan.
Hier vanmorgen ook "ik ga niet naar school vandaag" waarop ik zei dat het niet hoefde want het is een studiedag. "gelukkig!" kwam er uit 3 monden. Toen ik tegen de jongste zei dat hij morgen wel weer zou gaan werd hij verdrietig. Binnenkort oudergesprekken dus eens kijken wat de juf te zeggen heeft.
Wegens de hoge waterstanden is het Woudagemaal deze dagen weer in werking gezet. Ik zou er vandaag met de kinderen naar toe omdat ze vrij zijn, neemt mijn man de auto mee naar werk... Kan het hem niet kwalijk nemen vanwege het weer maar had hem over mijn plan verteld gisteren. Baal nu even enorm. De oudste keek er enorm naar uit, ze zijn er met school geweest vorig jaar toen het gemaal stil stond, maar nu is alles in werking en is het nog indrukwekkender natuurlijk.
Begeleiding door een logopedist wordt wel vergoed als de uitkomsten 'slecht genoeg' zijn. Dan heb je nog geen onderzoek, maar in ieder geval wel begeleiding voorafgaand aan het onderzoek (wat in principe ook een vereiste is). En misschien daarna ook wel, dat weet ik niet, want zo ver zijn wij nooit gekomen.
Overigens verschillen de prijzen enorm voor onderzoek. Ik heb even rondgebeld en dat was makkelijk geld besparen. Het is toch gewoon een standaard test of je die nu bij een klein bureautje laat doen of een grote keten. Die grote ketens hebben vaak een contract met de gemeente en vragen vaak woekerprijzen, het geld komt daar toch wel binnen. Ik kreeg via een praktijk die ik gebeld had met een lange wachtlijst de contactgegevens van een ander bureau. Daar kostte het maar 250 Euro, terwijl de prijzen bij die grote bureaus rond de 1000 lagen, meestal daar nog boven.