Het vermoeden is er wel, maar ik voel niet meer de behoefte om mij te laten diagnosticeren. Ook het vermoeden dat onze zoon iets in die richting heeft, daar zullen we gaandeweg meer duidelijkheid over krijgen.
nee maar bij behandelen zonder label loopt je dus nog veel sneller aan tegen precies wat jij beschrijft. Maar het doen van een goede diagnose is ontzettend van belang, dat ben ik echt zo helemaal met je eens. Wij zijn met onze 3 jarige ook in een traject (of gaan beginnen) en dat vind ik om die reden ook heel spannend. Maar zonder ga ik geen behandeling starten omdat ik dan helemaal geen vertrouwen heb dat hij de juiste hulp krijg. Maar ik zoek dus wel naar echt gespecialiseerde hulpverlener. Specialisme op jonge kinderen, binnen het spectrum waar wij vermoeden en met veel ervaring.
( licht autistisch bestaat niet je bent het of je bent het niet ) Het verschil zit hem in de oorzaak. Er kunnen ook meerdere dingen spelen. HB en ASS of iets. En daarnaast is het altijd maatwerk. Want iemand kan veel problemen ervaren door hoogbegaafdheid maar nauwelijks door autisme. Dan ligt de focus van je benadering/aanpak bij de HB. Het artikel die TS plaatst is voor mij dan ook nietszeggend. Het is super algemeen. Haal 'hoogfunctionerend autisme' weg en zet er HB neer of een random sterrenbeeld of gewoon 'vrouwen', en 80% herkent zich. Dat is ook het gevaar van (zelfdiagnose via) internet. Als je zeker wil zijn van je neurotype; ga voor een diagnose. Vind ik dan. Die zijn niet zaligmakend, en daar worden ook fouten in gemaakt, maar ik denk dat het hoe dan ook goed is voor iedereen die zichzelf (of haar kind) herkent in een neurotype om tenminste 1 extra paar ogen te laten meekijken voordat je gaat handelen als een bepaald neurotype. Ik snap je nieuwgierigheid hoor! Ik ben zelf adhd, mijn oudste zoon is autist, in mijn familie komt hoogbegaafdheid voor, en ook autisme, adhd. Pretpakket
Ik loop al bij een psycholoog en met haar heb ik een screening gedaan en daaruit komt het wel. Helaas heb je voor de diagnose inbreng nodig van mensen die je in je jeugd hebben meegemaakt. Helaas gaat dat stukje hem bij mij niet worden waardoor een officiële diagnose niet mogelijk is. Daarnaast vraag ik me af wat het toevoegt. En ik weet dat de diverse richtingen niet meer gebruikt mogen worden en dat er enkel over ass gesproken wordt maar ik herken me vooral in het hoog functionerende. Mijn zoon heeft ASS en is HB. Een hele vervelende combinatie. Dus echt ik weet heel veel over ASS ik wil alleen het nu meer toegespitst op vrouwen omdat dat toch iets anders is. En vooral ook op het hoog functionerende want hoewel dat niet meer gebruikt mag worden is het wel juist die richting waar ik me in herken.
Klopt helemaal, maar ook met welke bril je wil kijken zie je ook andere dingen. Ze weten gewoon ook nog ontzettend weinig van de werking van de hersenen. Diagnoses worden gesteld op basis van wat zichtbaar is en wat mensen zelf beschrijven wat ze ervaren. Wat er echt allemaal gebeurt in de hersenen, weten ze misschien het topje van de ijsberg van. Het zou wel echt heel inressant zijn als dat meer duidelijk zou worden.
Hoho ik zeg helemaal niet dat je geen hulp moet vragen. Ts wilde een plek waar ze aan info kon komen gericht op vrouwen. Die informatie is niet zo makkelijk te vinden. Mijn mening over de hulpverlening is dat je in het achterhoofd moet houden dat ook hun het fout kunnen hebben. Niet dat je bij ze uit de buurt moet blijven. Ik vind dat Missle het duidelijk verwoordt:
Precies ja, en bij diagnoses speelt natuurlijk ook ‘lijdensdruk’ - het kan best dat iemand alle kenmerken heeft van iets, maar er totaal niet onder lijdt, geen klachten heeft - dan is er ook geen sprake van een diagnose (want bv ook geen hulpvraag), terwijl een ander met bv minder kenmerken maar wel lijdensdruk wel die diagnose krijgt. (Daarom bij dochter ook gewacht, want ja, we zagen veel kenmerken, maar ook gewoon een heel vrolijk, zelfverzekerd kind dat prima om kon gaan met die kenmerken - maar toen toch dat omslagpunt kwam dat ze last kreeg van bv haar chaotische gedachten, vergeetachtigheid, impulsiviteit etc, toch dat traject ingegaan.)
Je vroeg om leesvoer. Ik heb wel veel gehad aan deze twee boeken. Vooral de onderste. Niet ongevoelig van Henny Struik Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit van Bianca Toeps
En daarbij dan nog hoe dat lijden zich uit. Ik weet vooral dat ik me altijd anders voelde, maar heb dat pas geuit toen ik 18 was en in een eetstoorniskliniek zat. Nooit eerder had ik verwoord dat ik het idee had geen social talk te kunnen doen. En pas nog eens 12 jaar later snap ik waar het vandaan kwam. Dit vind ik iig een lastig punt met oog op mijn oudste. Die toch op sommige vlakken echt 'anders' is, maar ik heel moeilijk kan peilen hoe veel last hij er van heeft. Nu denk ik nog niet (te) veel, maar ja, wanneer dan wel. Maar sorry TS, ik ga helemaal off topic
Ik heb autisme, pas 1,5 jaar geleden achtergekomen (op m'n 31ste). Ik raad het boek van Bianca Toeps aan; maar je ziet er helemaal niet autistisch uit. Ben trouwens getrouwd met een hoogbegaafde man en er zijn zeker veel gelijkenissen, maar ook veel verschillen.
Het kan heel veel toevoegen in je hulpverlening, zodat je juiste hulp krijgt. Als je vooral herkent in een term als hoogfunctionerend, kan je beter naar meer- en hoogbegaafd gaan kijken bv. Maar er is zeker diagnostiek mogelijk bij goede gespecialiseerde hulpverlening zonder mensen uit je verleden. Het lastige met zo een lijstje uit je voorbeeld is, dat dat voor bijna iedereen herkenbaar is. En ASS bij vrouwen uit zich vaak heel anders, maar is ook weer heel anders dan hoogfunctionerend. Dat zijn allemaal verschillende dingen. Hoog functionerend wilde vroeger niet anders zeggen dat er ASS en meer- of hoogbegaafdheid getest werd. (hoog functionerend heette in mijn kindertijd nog Asperger) Dus dat is vrij simpel te bekijken. En als je HB test, kan je met juiste hulpverlening dus juist kijken naar, zit er iets van ASS bij of eigenlijk niet en loop je vast op het stukje HB.
Ik vind het heel lief allemaal dat jullie mee willen denken en advies geven etc. Maar eerlijk dat is niet waar ik om heb gevraagd...
google naar de volgende termen: Autisme en vrouwen Autisme en hoogbegaafdheid en als je informatie van vroeger zoekt over over MB/HB en ASS Asperger syndroom. Op de NVA vind je ook een hele pagina met linkjes over autisme bij vrouwen. (sowieso veel info te vinden op de NVA). Daar ook verwijzingen naar boeken etc. Het boek Aspergergirls heb ik ook gehad. Dat was een aardig boek. https://www.autisme.nl/over-autisme/doelgroepen/vrouwen/
Ik ben dus niet op zoek naar Google zoekresultaten. Die heb ik zelf wel gevonden. Ik zoek echt de stukken/boeken van hier heb ik persoonlijk echt veel aan gehad. Maar misschien is dat te specifiek en ga ik dat op een forum niet vinden.