Het is nu ook in het nieuws, onzichtbare pandemie.. slechtere ogen door veel schermgebruik. Bijziendheid komt meer en meer voor. Wie herkent dit? Ik wel, in de klas van mijn kinderen ook veel kinderen met een bril. Ik probeer zelf het schermgebruik te verminderen bij de kinderen en mijzelf, maar ja het lukt niet zo goed. Op school, schermgebruik om te leren, 's avonds tv, nieuws volgen, kinderen gamen niet veel hier maar toch willen ze dat wel. Zelf natuurlijk hele dagen voor werk, nieuws en ontspanning zoals social media en dit forum.. Ik lees zelf ook wel veel boeken, is dat dan ook slecht? Een boek of lezen op een ereader of telefoon? Ik vind het lastig om schermgebruik te verminderen. Hoe is dat bij jullie? Merken jullie verschil met vroeger?
Vooral belangrijk om af te wisselen, dus na 20 minuten scherm wat anders gaan doen. Voor kinderen is t goed om buiten te spelen, om je ogen ook veraf te laten focussen.
Voor mezelf niet. Maar ik zit er ook niet vaak achter. Onze zoon heeft al vroeg geleerd en is ook verplicht op school om om de zoveel tijd weg te kijken of een rondje te lopen. Maar het is wel een dingetje. Ik denk dat veel mensen wel last krijgen op den duur. Lezen is misschien wel hetzelfde? Ik kreeg vroeger altijd wel het advies om alleen bij goed licht te lezen.
Hier laatst met 9 jarige naar optemetrie Daar gaven ze aan 20 minuten scherm 20 sec verweg kijken en per dag minimaal 2 uur buiten zijn dit mag Inclusief buiten op school spelen
Ja? Is dat ook slecht? Dat hoor/lees je dus nooit. Het gaat altijd over beeldscherm gebruik, maar ja dat lezen..
Euh ja dus? Ik was 21 en had net examens op de hogeschool achter de rug. Ging iets eten met mijn ouders en kon de kleine lettertjes op de menukaart plots niet meer lezen... Wat bleek? Door het studeren waren mijn lenzen als het ware "verstard" op dichtbij zien. En dus van bijna de ene dag op de andere bijziend en een bril nodig. Niet dramatisch (-1.5 / -1.75) maar best wel confronterend! Nu al jaar en dag stabiel op -2.5
Hier mede om die reden voor onze school gekozen. De andere optie maakte toen (ruim 6 jaar geleden) al veel gebruik van tablets etc, nu hebben ze er hele methodes op. Op hun huidige school werken ze heel afwisselend met boek (ook niet goed voor langere tijd), op vrijdag even op een chromebook, maar verder ook veel praktijk en buiten. Die afwisseling tussen theoretische lesjes en praktische lesjes vond ik sowieso belangrijk, niet enkel voor de ogen. Thuis proberen we ook die 20-20-2 regel goed aan te houden, maar qua dichtbij iets doen (boek, tablet, etc) valt het thuis wel mee.
Ja klopt inderdaad. Als je veel nabijwerk doet, worden je ogen geprikkeld om te groeien, het maakt daarbij niet uit of dit op een scherm is of in een boek. Wel is de werkafstand vaak korter bij een telefoon, daar zitten ze nog niet in. Hoe dichterbij je houdt, hoe meer het oog geprikkeld wordt om te groeien. Een min oog is een te groot en hoe groter het oog, hoe hoger de afwijking en daarmee de kans op oogproblematiek op latere leeftijd. De 20-20-2 regel is hierbij een goede richtlijn om aan te houden. Max 20 minuten achter elkaar nabij werk, dan minimaal 20 sec veraf kijken en 2 uur buiten zijn als het licht is. Edit: dit geldt voor ogen in de groei, tot ongeveer jonge twintigers, als zijn de meeste ogen rond de 18 wel uitgegroeid. Voor ons maakt het eigenlijk niet meer uit. Wel is bekend dat veel schermgebruik vermoeidheidsklachten (voor de ogen kan geven), maar het is verder niet schadelijk itt tot bij kinderen.
Klopt vroeger was bijziendheid voor een probleem bij boekenwormen en hoogopgeleiden. Inmiddels is dit onderscheid er niet meer.
Onzichtbare pandemie... Tja. Elk tijdperk heeft wel iets blijkbaar. Vroeger mocht je niet teveel achter de tv zitten, dan kreeg je vierkante ogen of raakte je overprikkeld. Iedereen weet toch dat wanneer je over het algemeen de meeste dingen gewoon met mate doet, dit het beste is? Dat kinderen een bril hebben, betekent niet dat het per definitie door teveel schermtijd komt. Zo komt het een beetje over in de 1e post als je het hebt over de brildragende kinderen in de klas van jouw kinderen. Mijn dochter heeft ook een bril, maar die is niet bijziend. Zij heeft een plussterkte. Toen ze de bril net had vroegen mensen of het kwam door beeldschermstaren. Vermoeiend en betuttelend. Dat schiet ook meteen door mijn hoofd als ik dan zo'n nieuwsbericht lees. Ik heb overigens wel een minsterkte en dat heb ik van mijn vader geërfd en hij weer van de zijne. In ons geval heeft het helemaal niets met schermpjes te maken. Dat kan dus ook gewoon.
Hier moet onze dochter binnenkort een bril. De dochter die het minst tv kijkt/ op een scherm kijkt/ leest ook niet graag. Speelt het meeste buiten van al onze kinderen. En dat verbaasd me want 80% van onze beide families draagt een bril. Heb zelf -6, al van kleins af aan. Bij ons spelen genen denk ik een grotere rol dan beeldscherm gebruik
Natuurlijk is het niet per definitie zo, maar oogartsen waarschuwen niet voor niks zoveel de laatste jaren. Er zijn gewoon steeds meer kinderen met bril.
Genen spelen zeker een rol, maar met lifestyle kun je dat best een eind bijtrekken. (Natuurlijk gaat dat niet 1 op 1 op, maar juist voor kinderen met genetische belasting is de 20-20-2 regel nog belangrijker).
Nu lijkt het nog allemaal mee te vallen, maar een derde van de mensen met -6 of hoger heeft de kans om vanaf middelbare leeft (onbehandelbaar op dit moment) slechtziend te worden. In 2050 zijn er 1 miljard wereldburgers met een sterkte boven de -6. Het probleem is nu nog klein, maar gaat echt enorm worden.
Ts, in de klas van onze dochter ook aardig wat kinderen met een bril. Dit is natuurlijk niet direct te linken aan schermen he? Onze dochter kreeg met 3 jaar een bril, maar zat in die tijd helemaal nog niet op een scherm. Ik maak me er zelf niet zo druk om, omdat ze hier ook echt wel veel buitenspelen.
Het is zeker belangrijk, maar ik vind vaak de toon te veel: tja, dat komt vast door schermgebruik. Ik erger mij daar ook aan. Alsof het maar je eigen schuld is. Terwijl met onze genetisch componenten het bijna onmogelijk zou zijn dat onze kinderen geen bril krijgen. -6 had ik al voor er überhaupt computers of andere schermen waren. En nu is het inderdaad nog veel hoger.