In de zomer snij ik er schijfjes vanaf en die doe ik dan in een fles water in de koelkast, meestal met nog een paar frambozen of aardbeien erbij. Van sap kun je nog limonade maken. Gebruiken in dressings of beetje door de soep heen.
Oh ik sluit me graag aan bij dit topic, als dat mag! Kleine intro: moeder van een dochter (2020) en nu de tweede op komst. We (vooral aangejaagd door mij) proberen zo groen, duurzaam en bewust mogelijk te leven, binnen het redelijke. Dat houd in dat we wel wasbare luiers gebruiken, niet teveel kleding kopen en waar mogelijk tweedehands, ik rijd een elektrische auto (helaas niet mogelijk zonder auto), we hebben een paar jaar geleden besloten niet meer te vliegen en zijn afgelopen jaar met de trein op vakantie geweest. Wat we niet doen, waar nog wel verbetering mogelijk is, is minder vlees en zuivel, ik wil weer wat meer groenten zelf gaan verbouwen (hadden ooit een 100m2 moestuin maar ivm tijdgebrek opgezegd), en ik zou heel graag dichter bij huis willen werken om van 1 auto af te kunnen en op de fiets te kunnen, maar dat is een meerjarenplan. Lijkt me leuk om hier wat nieuwe ideeën op te doen. Ivm de komst van de tweede ben ik in ieder geval goed aan het opruimen en ontspullen, dat voelt ook weer goed. Meeste gaat naar kringloop/hergebruik/weggeven.
Helaas doet onze boom het niet denderend dit jaar, dus weinig citroenen. We plukken er gewoon een als we het nodig hebben. Toen we veel citroenen hadden vorig jaar maakte ik regelmatig citronnade (zelfde als limonade denk ik?), heb er ook een soort citroen "ranja" mee gemaakt. Toen bewaarde ik de schillen om er een soort schoonmaakmiddel mee te maken icm azijn. Dit jaar doe ik eigenlijk niks met de schillen omdat het er zo weinig zijn. Wat ik vorig jaar ook deed was citroen en drogen, en dan niet (zoals ik best vaak voorbij zie komen) in schijfjes maar echt de hele citroen. Dit wordt ook wel een black lime genoemd en is een veelgebruikt ingrediënt in bepaalde Aziatische keukens (o.a in het midden Oosten).
@Roodborstje23 Leuk, welkom Hier dus wel weinig zuivel/vlees maar ik heb het voordeel dat ik het van huis heb meegekregen, dat maakt het makkelijker. We eten gemiddeld 1x (voornamelijk wit) vlees en 1x vis per week, verder neem ik zo'n 3 porties zuivel per week en 1x per week eieren als vleesvervanger. Geen kaas, tenzij we dat krijgen. Ik vind dit prima zo en ben niet van plan om dat voorlopig te gaan veranderen.
@citroenrasp toepasselijke naam haha. Ja hier totaal niet van huis uit meegekregen. Wel een tijd vega gegeten maar toen moest ik op advies gyn kha/khb gaan eten, en icm lactoseintolerantie blijft er dan zo weinig over. Ik doe nu een soort van superlosse khb (want weer zwanger), maar we proberen in ieder geval 2-3 dagen in de week vega te eten en dat lukt meestal prima.
@Roodborstje23 , welkom! Met 2 a 3 keer in de week bereik je al heel veel! Als iedereen zo vaak vlees laat staan, is het probleem al voor een heel groot deel opgelost. De rest doe je dan vooral voor dierenwelzijn. Citroenschijfjes ga ik doen! Eigenlijk deed ik het al in de zomer, maar ik ga ze nu invriezen. Hoe zorgen jullie ervoor dat ze niet aan elkaar vastvriezen?
Ik gebruik het sap van de citroen altijd wel ergens voor. Laatst ook een soort grog gemaakt met citroensap/stukjes, gember en honing, kokend water er op, heerlijk tegen keelpijn. De schil is afgelopen week in de groene bak belandt, maar het waren ook geen bio citroenen dus dan gebruik ik de schil eigenlijk niet (te veel bestrijdingsmiddelen). Komende week krijg ik weer bio citroenen, die gaan in schijfjes in de grog en verzin ik wel iets om rasp doorheen te doen. Muffins met griekse yoghurt en citroen bijvoorbeeld Ik baal enorm van de boodschappen momenteel. Jumbo vind ik echt niet prettig plus het feit dat ook zij heel duur zijn geworden. Vul ik dan de weekboodschappen in bij waar ik eerder de bio boodschappen bestelde, ben ik alsnog 2x zo duur uit. Kortom, ook daar enorme prijsstijgingen. Ik snap het echt wel maar ik baal er enorm van. Had zo gehoopt dat het verschil minimaal zou zijn en ik met goed geweten wat meer uit kon geven aan beter eten. Nu wel een bio bestelling want ik mis het fruit en de groenten. heb meteen verse schorseneren besteld (handschoentjes aan!) en een groot pakket fruit. Ook een grote bestelling moestuinzaden, ik ben heel erg benieuwd. Nu de planning voor de tuin aan het maken. Vorig jaar was ik rijkelijk laat met zaaien (gewacht tot na de vorst tegen eind mei) en de oogst viel tegen. Dit jaar gaat het op tijd de grond in en ik verzin er wel wat op als er vorst komt. Meer moestuinierders hier? Ik heb 6 verhoogde bakken (1 vaste en 5 voor wisselteelt) van 1,5x3 en een kleine kas. Mijn vriend wil graag luffa in de kas planten. Zal eens op zoek naar zaden, ben wel benieuwd of dat lukt in ons klimaat. Ik heb zaden besteld voor verschillende soorten bonen, peulen, erwten, wat koolsoorten en bieten, sla, spinazie, andijvie, courgettes (moet wel die lade in de vriezer leeg gaan eten een dezer dagen) tomaten en komkommers, peentjes, wortelen, pastinaak en prei. Uiteraard lukt niet alles altijd, en zaai ik vaak ook veel te veel, maar we zullen zien. Nu nog iets verzinnen om de droogte te lijf te gaan. Vorig jaar was het te lang koud, daarna te lang droog en heet... Gematigd is beter voor de moestuin.
Op dit moment voor het eerst aardappelen aan het wecken trouwens. Ze waren in de aanbieding (1+1) en ik wil niet elke keer een duur plastic zakje met schijfjes of krieltjes kopen wanneer we aardappeltjes op willen bakken, dus nu zelf 6 kilo geschild, gesneden en in de weckketel. Heel erg benieuwd of dat wat is. Kan ze ook gebruiken voor stamppot, genoeg wortelen in de potten van afgelopen jaar. Boerenkool staat nog in de tuin, zal eens kijken of daar nog wat van over is met alle reeën in de tuin Ben al weken niet meer bij de moestuin geweest eerlijk gezegd
Ja ik heb een moestuin(tje)!, Gister weer voor het eerst geweest sinds een paar maanden en het eerste stukje weer onkruidvrij gemaakt. Ga dit jaar vooral aardappels poten, heb 3 soorten besteld. En verder in ieder geval ui, sperziebonen, spruitjes, biet en wortel. Moet nog even in de doos met zaden duiken wat er allemaal nog meer ligt. www.mooiemoestuin.nl had vorig jaar ook Luffa, kan alleen die specifieke blog zo snel niet vinden.
Aardappelen doe ik zelf niet, te veel ziektes die in de bodem kunnen komen en aangezien ik wisselteelt toepas wil ik het risico niet lopen. Misschien maak ik nog wel een keer een apart aardappelveldje. Morgen komt mijn bestelling met zaadjes, veelal oude groenterassen
Ik heb een klein stukje achtertuin waar ik wat kruiden en groenten in zet. Maar heel veel levert het niet op. Regelmatig een handje aardbeien in de zomer. En wat sla. Kruiden zijn altijd handig. Er staat tijm en salie waar ik regelmatig van pluk. En ik ga weer rode bieten erbij zetten. En aubergine. En in een pot ernaast wat munt. Basilicum staat in de vensterbank in de keuken.
Wij hebben een moestuin op een complex. Dit wordt het derde jaar. Eerste jaar was heel succesvol, vorig jaar totaal niet. Te laat begonnen met alles voorbereiden/plannen door geboorte zoon de oktober ervoor. En net toen alles moest gebeuren ging ik ook weer werken en moest ik werk en kind eerst maar eens zien te combineren. Komend seizoen wordt ook een uitdaging, aangezien ik op nu op de helft van mijn zwangerschap zit en rond de bevalling het een piek is in de tuin. Maar daarom nu al een plan gemaakt. We gaan vooral voor dingen die gemakkelijk zijn en veel plek innemen. Paar courgettes, pompoenen, stuk meer aardappelen dan anders, enz. In de kas gaan tomaten, paprikas, komkommer en chilli's. Voordeel is dat vriend veel meer thuis is rond de geboorte, dus hij kan af en toe langs. In oktober heeft vriend al knoflook gepoot. En ik heb afgelopen weekend de tuinbonen voor gezaaid. Laat het maar beginnen! Oh, en we hebben ook wat vaste dingen. Aardbeien, frambozen, bramen, rabarber en asperges. Die laatste kunnen we dit jaar voor het eerst gaan steken!
Oh zo leuk, al die moestuin plannen! Wij hebben ook een gehad op een complex, 100m2. Aardappelen vond ik altijd een fijn gewas, ondanks de risicos. Vorig jaar nog in van die speciale zakken in de achtertuin geprobeerd, maar die opbrengst was wel echt minder, dus of ik het dat nog een jaar waard vind? Wij hebben de moestuin op moeten zeggen in verband met tijdsgebrek. Daarom nu dus wat improviseren in de achtertuin, ook leuk en zo krijgt dochter er toch wat van mee
Hoe gaat het bij jullie met de verwarming? Het is hier de laatste week flink koud geweest en ik redde het niet zonder verwarming. Boven was het 10 graden, beneden 13 en dat was echt fris, zelfs met een pyjama onder mijn gewone kleding, dus zette ik 's avonds de verwarming even aan, zodat het beneden 15 graden werd. Boven was het bibberend douchen, maar ergens vind ik dat ik me aanstel, want (heel) vroeger in Nederland hadden we alleen een kachel in de huiskamer en was de rest van het huis berekoud 's winters.
Dat was nog in de jeugd van mijn ouders. En zelfs in het huis waar ik in ben opgegroeid was het eerste jaar alleen een haard. Wij hebben nog een contract en hebben de verwarming “gewoon” op 18 staan. Voorheen op 19, maar sinds vorig jaar een graadje lager en dat gaat ook prima. Lager doe ik overdag niet Ivm vocht en schimmel. Essent zei in september dat we (oude prijzen dus) €75 moesten betalen en raden nu aan om het termijn bedrag op €19 te zetten. Doen we niet
Als we beide thuis zijn op 18, Snachts of het huis uit naar 15, Als ik alleen ben draai ik hem terug naar 16/17 Bij bezoek afhankelijk van het bezoek naar 19 (gister bv een 1 jarige die veel rondritten, dan ietsje warmer) Dat is vooral de woonkamer, weet niet hoe warm het dan boven is. Als nu de zon op de woonkamer komt warmt het op tot 20.5 Bij de badkamer en wc verbouwing gaan we bij de badkamer over naar elektrisch en komt er in de wc elektrische vloerverwarming (die is altijd ijskoud en koude voeten is bij mij koude alles)
Beneden (alleen de woonkamer) op 19 als we thuis zijn. Boven hebben we alles uit. Wisselt een beetje hoe koud het wordt (graad of 14-15 denk ik). Alleen op Y haar kamer zetten we snachts een elektrische verwarming aan, op 17.