Het zijn twee scholen die wel in dezelfde scholengroep zitten. En nauw samenwerken. Het was toen in ieder geval geen probleem. En ik verwacht nu eigenlijk ook geen problemen. Het g+ niveau is daar op school juist voor diegenen die een hoog (havo/vwo) advies hebben, maar liever praktijkonderwijs willen. Ik had nog nooit van gehoord van niet inschrijven op vmbo bij havo/vwo advies. Ik weet trouwens niet wat de leerkracht toen bij onze zoon als definitief schooladvies heeft gegeven. Want na ons gesprek begreep hij volledig onze keuze en ging hij daar dus ook in mee.
Ah duidelijk. Dan gaan wij daar ook over in gesprek mocht het nodig zijn. Hier zijn de scholen strikt gescheiden. Er zijn echt vmbo scholen (b/k/m) en scholengemeenschappen met m/h/v of enkel h/v. Die mavo op de scholengemeenschappen is heel theoretisch gericht. Hij zit nu in groep 6, maar overwegen om deze reden ook een vrije middelbare school te bezoeken.
De twee scholen bij ons zijn: de ene heeft basis, kader, gemengde leerweg (+). De andere heeft mavo, havo, vwo(tto), gymnasium(tto) Er zit dus een beetje overlap. Je kunt vmbo/mavo op beide scholen doen. Maar de een is met praktijkvakken, de andere alleen theoretisch. Jullie verwachten bij jullie zoon havo advies? En iets van techno-havo is er niet bij jullie in de buurt?
Hij zit nog in groep 6, dus nog geen advies gehad uiteraard. Maar zijn rapport is allemaal G of U (geen cijfers hier) en de IEP toetsen zitten tot nu toe in de hoge percentages. Hij leert makkelijk en vind het erg leuk ook, maar houdt er ook enorm van om zn handen te gebruiken en heeft dat ook nodig. Er is hier een technasium, maar ik hoor dat dat qua praktijk nog tegenvalt.
Lastig hè als het niet zo duidelijk is wat goed is voor je kind? Hier werd toendertijd ook verteld bij een voorlichting dat er op vmbo-g+ ook wel leerlingen zaten met een citoscore van 550. Dat is het hoogst haalbare. Dus nee hier geen problemen. Maar dat moet natuurlijk wel bij je kind passen, want het leerwerk is echt wel onder zijn/haar niveau.
Hier is dat wel zo. Onze dochter zou graag naar een creatief vmbo willen bij ons in de buurt. Daar moeten ze echt een vmbo advies voor hebben en daar zijn ze erg kritisch op. Ik ben wel blij om hier positieve ervaringen te lezen over kinderen die na een hoger advies op hun plek zaten op een vmbo school. Onze jongste dochter is best slim, maar wil liever doen dan leren.
Vraag hoeveel jongens er gemiddeld in de klas van de Vrije school zitten. Grote kans dat die sterk in de minderheid zijn, dat was hier wel zo. 3 à 4 per klas. Ze bleken ook niet zoveel praktijkdingen te doen. Na 2 jaar is mijn dochter naar regulier vertrokken en ze doet hier haast nog meer in de praktijk. Mijn zoon zit op een andere middelbare school en ook zij doen echt veel meer praktijk dan wij vroeger. Terwijl beide scholen dat helemaal niet zo promoten.
Het klopt dat ze dit snel gehad heeft. Ze was een van de enigen die CITO moest maken. Maar alsnog krijgen ze met een paar dagen hun score wel te weten. De school waar ze heengaat heeft 2 locaties. basis, kader en mavo(xl). een andere locatie heeft mavo/havo en hoger. Deze school zit 17 km hier vandaan. We wonen in een dorpje (gehucht). De school dichterbij hier wil ze echt niet heen. Wat goed dat jullie ook kijken naar jullie kind(eren). Hoe zitten zij in elkaar en waar worden zij gelukkig van. Gisteren even kort de meester gesproken. Hij kijkt uit naar het gesprek zij hij. Jullie gaat blij verrast worden. Ja, voor hem misschien, dat hij dit zo ziet, hoe hoger hoe beter, maar voor ons voelt het toch iets anders. Ik zei nog, moeten we het schooladvies aan gaan passen vanwege 1 CITO toets? Daar ben ik huiverig voor. Dat snap ik heel goed, was weer zijn antwoord, maar kijk ook eens hoe ze in alle opzichten afgelopen half jaar is gegroeid. In de lengte, in de andere lichamelijke puberzaken, sociaal emotioneel (net een sta sterk training afgerond) en dus cognitief. Misschien is dit wel echt haar niveau Ja, en toen zat ik weer vol twijfels. Vannacht echt over wakker gelegen. De 20e hebben we gesprek met de leerkracht. Ik probeer de laatste tijd te plannen zodat we uitloop hebben.
Lastig hè. Wel ontzettend fijn dat jullie dochter zo groeit in alles. Zo staat ze alleen maar sterker in haar schoenen straks in de brugklas. Wat houdt mavo-xl in? Wat is dat xl-deel?
Het XL deel is een extra vak. Dat extra vak kan dan bijvoorbeeld de keuze zijn voor zorg en welzijn. Wat zij dus graag wil (en waarom ze kader graag wil doen).
Dat weet ik niet zo goed. Wel minder dan op kader in ieder geval. Kader zou dan voor 10 uur per week zorg en welzijn zijn, en mavo 2 uur per week. Deze school doet veel aan ontwikkelen van een breed maatschappelijk perspectief. Zoals kunst, theater, meeloopdagen, stages enz.
Oh 2 uur per week is idd wel erg weinig. Mijn zoon deed gemengde leerweg, dat is ook mavo niveau, maar hij had veel meer praktijkuren. Wel wat minder dan basis en kader, maar beslist meer dan 2 per week. Ze starten in de brugklas volgens mij al met zo'n 8/10 uren praktijk.
Mijn zoon zit nu 2e kader en heeft in de eerste echt weinig praktijkvakken gehad, 2 uurtje in de week, dat is nu meer. Maar de inzet van leraren is net als de inzet van de meeste leerlingen die kader doen, bedroevend! Er is zon verschil ook qua normen en waarden (vergeleken met havo-vwo) Mijn zoon is ook een laatbloeier en vraagt nu duidelijk aan leraren hulp, antwoorden van opdrachten (die staan nergens) en ze zijn dit niet gewend van leerlingen, er wordt gewoon niet gereageerd, pas als de afdelingsleider erbij in de mail staat.. Er zijn scholen die technasium aanbieden (dat zou ik voor je dochter adviseren, dan zijn ze bezig met vraagstukken uit het bedrijfsleven. Soms een marquette maken of diverse uitwerkopdrachten, die je toch echt met je handen moet doen (poster maken). Kader is niet de enige school die iets met de handen doet, vooral excellente scholen hebben dit. Echt heel leuk
wat vervelend om te horen dat het op de school van jouw zoon dan zo lastig gaat. Hopelijk gaat dit wel beter en komt jouw zoon goed tot zijn recht uiteindelijk. technasium lijkt haar dus echt helemaal niks. Daarnaast wonen wij in een dorp. Er zijn in dit dorp geen middelbare scholen. De scholen hier in de buurt daar moeten we het mee doen. Het blijft een lastige keuze.
Wat gek dat dat zo per school verschilt. Mijn zoon deed geen kader, maar gemengde leerweg, maar hij had volgens mij het eerste jaar sowieso 8 praktijkuren. Of basis en kader hetzelfde aantal uren heeft weet ik niet, maar die zullen er zeker niet minder gehad hebben. En enorm balen dat het zo moeizaam gaat bij jouw zoon op school. Een andere vmboschool is geen optie?
Hier bij basis en kader evenveel praktijkuren in alle schooljaren: 12. En TL heeft er 8 in leerjaar 3 en 4. In de 1e en 2e ook 12. Voor mij ook echt hoe een Vmbo school zou moeten zijn. Daar kiezen deze leerlingen bewust voor.
Ja, vind ik ook. Bij vmbo denk ik direct aan praktijkuren. Natuurlijk heb je ook vmbo tl, dat is dan gelijk aan de mavo. En dat is dan vaak wel zonder praktijk. Hier tenminste in de omgeving wel. Maar dat is dan ook weer een bewuste keus om daar voor te kiezen.
De TL die hier bij een scholengemeenschap horen hebben idd geen praktijk (of heel weinig). De TL in de vmbo scholen juist wel weer. Dat is hier inderdaad een keuze die je kunt maken.
Helaas is dat niet het geval, er zijn meerdere maar die zijn nog erger dan deze (ja dan kan ook nog).. Inmiddels vallen de intimidaties alweer binnen via de snap.. vet irritant! Helaas nog geen bedreigingen want dan ga ik gewoon aangifte doen, ben er klaar mee.