Jeetje ik schrik ervan hoe je bij 8-jarige al praat over scores, niveau en uitstroomprofiel. Hoezo prestatiedrang en de lat enorm hoog leggen? Mijn dochter zit nu halverwege groep 7 en zelfs daar is geen sprake van toetsen, cijfers etc. Gelukkig doen ze ook geen Cito toetsen, en daar ben ik heel blij om als ik jouw stress lees bij een (prima) C-score. En over uitstroomniveau's wordt bij ons op school nu ook echt nog niet gesproken, het voorlopig advies komt pas eind groep 7. Geen ouder die ik er nu al over hoor op het schoolplein gelukkig. Mijn dochter had in groep 4, 5 en 6 ook een enorme achterstand in rekenen. En kon totaal niet automatiseren en heeft een slecht werkgeheugen. Ze heeft op school met de IB-er bijles gehad via Rekenzeker. Inmiddels is ze na hard werken in groep 7 prima op haar niveau. Hoe dat niveau is in verhouding met klasgenoten en wat voor scores daaraan hangen weet ik niet en dat doet er ook totaal niet toe voor ons.
Zo zit het tegenwoordig in elkaar: https://www.devogids.nl/opjescherm/Service/het_Nederlandse_onderwijsstelsel/
@Jessi79: Als ze geen Cito doen, dan hebben ze een ander leerlingvolgsysteem. Dat is namelijk verplicht. En die kunnen ook uit hun context getrokken worden, dat is niet enkel bij Cito het geval. Ik begrijp het ook niet helemaal, jouw dochter had een achterstand en heeft bijles gehad en is nu ‘op haar niveau’; wat is daar anders aan dan aan de situatie die ts beschrijft? Ts heeft ook het gevoel dat haar dochter niet ‘op haar niveau’ zit en vraagt zich daarom dingen af.
Sorry, lager is inderdaad een beetje denigrerend. Verkeerde woordkeuze. Maar dit bedoelde ik inderdaad. Ben er totaal nog niet in thuis namelijk. Ik heb net nog op de MAVO gezeten namelijk.
Ongeveer 50% van de kinderen gaat overigens (een vorm van) vmbo doen/doet (een vorm van) vmbo. Havo is dus niet gemiddeld.
Je hebt gelijk dat ze met LWO uiteindelijk hetzelfde diploma halen, maar kinderen die LWO doen, redden het niet op het 'reguliere' vmbo. Dan zouden ze verzuipen, vaak is er een reden dat ze LWO nodig hebben. Zo was mijn zusje chronisch ziek, had niks met haar intelligentie te maken, maar het is niet helemaal 'gewoon' VMBO. Verder ben ik het volledig met je eens dat het vreemd is dat dit op de hogere niveaus ontbreekt.
Mijn dochter zit nu in groep 8. Al jaren scoren zij en een aantal van haar vriendinnen heel goed voor alle taal-vakken en heel wisselend voor rekenen op de Cito’s. Deze ronde schijnen ze allemaal ook weer minder te hebben gescoord op rekenen. Al die tijd heb ik het idee gehad dat het toch echt ook (deels) aan het rekenonderwijs moet liggen. Mijn dochter en haar vriendin zitten in de plusklas en het voorlopig advies van beide was VWO. Deze week krijgen ze hun definitieve advies. Ik vind het nu toch wel spannend, want ik lees overal dat een II score meer bij havo zou passen. Waar uiteraard niks mis mee zou zijn, maar dochter wil graag naar een vwo school en het zou haar zelfvertrouwen geen goed doen als haar advies nu toch lager uit zou vallen door het rekenen. ik snap dus zeker wel dat je wil snappen waar een lagere score dan verwacht door komt. Is het de manier van toetsen, zijn er hiaten, of is het voor nu echt haar reken-niveau. Succes met de zoektocht.
Je dochter is weer haar eigen individu met haar eigen uitdagingen. Je bent een gemotiveerde moeder, ze zal vast haar capaciteiten gaan benutten, op haar manier. Het valt mij op dat je ontzettend gedetailleerd weet wat je dochter wel en niet kan. Mijn zoontje zit ook in groep 5, ik heb geen idee waar hij staat, in maart krijgen we het 1e rapport, dan zullen we het zien. Als het niet goed gaat trekt school vast wel aan de bel.
Ik bedoel dat het niveau hetzelfde is. Vmbo-k lwoo is qua niveau niet anders dan ‘gewoon’ vmbo-k. En tuurlijk is er een reden dat ze lwoo nodig hebben, je hebt er ook een beschikking (‘aanwijzing’) voor nodig, je kunt je er niet ‘gewoon’ voor aanmelden zoals vmbo zonder lwoo.
@tatie De rekencito is een vervelende toets. Kinderen moeten er goed voor kunnen redactierekenen en goed zijn in begrijpend lezen om de sommen uit het verhaal te halen en te begrijpen. De reguliere schoolmethodes bieden dit niet voldoende. Ze sluiten niet goed op de Cito aan. Vaak doen kinderen die uitvallen op de Cito, de methodetoetsen wel goed. Dit heeft niet zozeer met de kwaliteit van de leerkracht te maken, maar meer met de huidige methodes. Ik ben sowieso geen fan van al die verhaaltjessommen. Maar dat is mijn persoonlijke mening. Ik hou van abstract rekenen, lekker ouderwets stampen en automatiseren en die verhaaltjessommen maken het onnodig ingewikkeld naar mijn idee. Rekenen moet je weten zegt mijn vader (met recht een rekengenie haha) altijd en eigenlijk is dat ook zo. Het is niet voor niets dat men vroeger veel hoger scoorde op rekengebied dan nu. Over het advies, het schooladvies mag niet naar aanleiding van een Cito naar een niveau lager worden bijgesteld.
Oh dat wist ik niet, dat die verhaaltjessommen eigenlijk niet goed aansluiten bij de verdere lesstof. Ja, ik zie dus dat mijn dochter zeker wel kan hoofdrekenen. Zij is soms wel slordig in de verschillende stapjes volgens mij. Dan denkt ze bij de derde tussenstap dat ze er is, en vergeet ze de vraag nog eens te bekijken en de laatste stap van de som. Als ze daar meer op zouden oefenen op school, zou dat vast helpen. Maar een voorlopig advies mag neem ik aan wel nog aangepast worden toch?
Zoiets is er wel. Mijn nichtje heeft een autisme diagnose en gaat volgend jaar op speciaal middelbaar onderwijs havo/vwo doen. Maar ook daar kun je niet zomaar terecht.
Je kan op internet ook redactiesommen vinden, die oefent mijn dochter nu veel. Haar juf geeft ze elke week mee. Mijn collega in groep 7 heeft er zelfs een speciaal rekenboek voor samengesteld, die stond er laatst ook over te klagen. Ik weet het niet. Laatst vertelde een moeder mij dat je bindend advies hoger of net zo hoog als het voorlopig advies moet zijn. Daar durf ik alleen niet helemaal vanuit te gaan. Wel weet ik, dat als het bindend advies gegeven is en vervolgens de Cito in april slechter gemaakt wordt, dit niet meer van invloed mag zijn.
Is dat niet gewoon speciaal voortgezet onderwijs? Dat is vaak meer gericht op kinderen met autisme dacht ik, maar verbeter me als ik er naast zit!
Ja, dat bedoel ik. Kan ook op havo vwo niveau. Ze krijgt wat meer begeleiding, kleinere klassen. Zelfde idee toch als wat @NiekeKris aangaf
@tatie ik heb het even opgezocht en het mag nog worden aangepast omdat het een indicatie is. Je mag er echter vanuit gaan dat het niet zomaar naar beneden bijgesteld zal worden aangezien het om het hele basisschoolproces gaat en niet alleen om de laatst gemaakte cito.
Fijn dat je dochter zo gemotiveerd is en dat haar harde werken beloond wordt. Mijn dochter wordt snel zenuwachtig en denkt dan dat het niet goed genoeg is. Afgelopen half jaar heb ik het dus losgelaten en nu gaan we het deze week dan maar eens horen. Wel fijn dat het daarna dan duidelijk is en het advies alleen nog omhoog kan.