Haha dat is een prima mindset. Het komt ook allemaal goed maar sommige dingen duren gewoon te lang. ( of in ieder geval voor je gevoel)
Wij hebben voor zover we weten geen hb kind, althans hebben er geen extra onderzoek naar laten doen. Ze zit nu in groep 8 en gaat na de zomervakantie naar het middelbaar onderwijs. Denk dat we dan een heel ander kind gaan krijgen. Ze heeft het nooit super naar haar zin gehad op school en nu is het februari en heeft ze alles afgerond van de basisschool aan de gewone leerpakketten maar ook alles aan extra werk. Oftewel ze heeft gewoon niks meer te doen tot aan de zomervakantie. In groep 2 bleek dat ze zichzelf had leren lezen, kwamen we thuis ineens achter. Op school aangegeven en die zagen dat niet en deden er dus ook niks mee. Kregen wel steeds te horen dat ze "lastig " was in de klas. Ook daar werd niks mee gedaan, toen juf zwanger, steeds wisselende docenten dus werd er niet beter op. Uiteindelijk naar groep 3 na de zomervakantie, bleek ze op leesniveau eind groep 4 te zitten. De school en de docenten in de klas zijn xo belangrijk voor de kinderen in de voortgang van de kinderen en hun gedrag. Ga gesprekken op school niet uit de weg en blijf in contact met school en het kind! Ik vond het in elk geval erg lastig dat er op school geen aansluiting is voor de kinderen die meer uitdaging nodig hebben en er weinig over bekend is op school.... Succes allemaal!
@mama2bengeltjes: Ik hoop het ook voor haar/jullie! En ik ben het met je eens: ga gesprekken niet uit de weg! Meer uitdaging aanwezig ed biedt helaas geen garanties voor een fijne schooltijd, kijken naar het kind is zo belangrijk, veel begint met een open houding en open (mee)denken mbt wat nodig is. En daarvoor is het heel belangrijk dat ouders en leerkrachten (en op latere leeftijd ook kinderen zelf!) echt in gesprek gaan.
We overwegen nu toch (breed) te gaan testen. Niet omdat we het getalletje zo interessant vinden, maar wel om wat meer inzicht te krijgen in waar haar sterke/minder sterke kanten zitten (ik vermoed eigenlijk dat ze een disharmonisch profiel heeft) en hoe wij/school goed op haar aan kunnen sluiten. Het blijft zo puzzelen met haar. Ik vraag me alleen wel af in hoeverre een test betrouwbaar is als er veel faalangst/onderpresteren speelt, maar goed, hopelijk pikt een tester dat er uit. Wie heeft er tips voor een goed test-adres? We wonen in de randstad, maar ben best bereid er een stukje voor te rijden (Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland). Mag uiteraard in PB.
Wij hebben via de orthopedagoog heel breed laten testen, ik weet niet of jullie al bij iemand lopen? Ik zou het op die manier regelen, ook ivm de kosten.
Nee hebben we niet. Wel intake gehad bij een speltherapeut maar die testen niet. Vergoeding zou natuurlijk top zijn, maar als we een goede tester vinden is me dat het geld wel waard…
Ja dat snap ik wel, zou ik ook hebben. Kans is misschien wel dat jullie meer begeleiding nodig zullen gaan hebben. Dan is de weg naar begeleiding en vervolgens testen logischer en handiger dan andersom.
Wij hebben eerst voor de oudste de route vergoed via de gemeente gevolgd. Maar die hadden dan maar 1 gecontracteerde partij en dat viel ons heel erg tegen en daar hielden we geen goed gevoel aan over (de observatie was een half A4 met alleen algemene observaties en niet verder geduide dingen als alleen "ik zag dat hij wiebelde tijdens de test"). We hebben daarna alsnog bij een HB gespecialiseerde praktijk laten testen op eigen kosten. Daar kwam de score flink hoger uit en een zeer uitgebreid verslag waar we hem helemaal in herkenden.
Wij hebben de oudste eerst bij een gespecialiseerde praktijk laten onderzoeken (alleen IQ), later is ze via het wijkteam breder getest. Hier waren de uitslagen van de IQ-test beide keren vrijwel gelijk (op 2 punten na oid, maar dat is verwaarloosbaar).
Wij hebben bij een orthopedagoog gelopen. Ze was 4,5, toen geen officiele iq-test wegens leeftijd. En onze hulpvraag lag anders. Maar het had wel gekund. En anders HiQ in Heemstede?
Wij hebben de oudste laten testen via een instantie waar team jeugd en gezin ons naartoe stuurde. Later de middelste via TJG bij een andere instantie waar onze oudste voor begeleiding zat. Beide instanties erg tevreden over qua toetsing, getoetst dmv de WISC en een orthopedagoog/psycholoog. Wij laten de jongste in eerste instantie niet toetsen want als ik dat via TJG doe komt er weer een traject aan vast en daar sta ik niet om te springen. Therapeuten die in het eerste gesprek al vragen of we wel eens aan ADHD medicatie hadden gedacht "want dat maakt een wereld van verschil" terwijl je weet dat hij geen ADHD heeft... Ambulant begeleiders die 'ruime ervaring' zouden hebben als ervaringsdeskundige en uiteindelijk komt het er uit dat ze een zwakbegaafd kind met autisme hebben. Die begreep totaal niet wat hoogbegaafdheid inhield. Op het moment dat ik ook alles stopzette (eerste lockdown, ik wilde geen bezoek over de vloer omdat wij in onze bubbel bleven zodat ik mijn vader nog kon bezoeken - net een zware beroerte gehad en in verzorgingstehuis) werd me dat niet in dank afgenomen. Heb moeten vechten om van de begeleiding af te komen want op dat moment was ík ineens degene die hulp nodig had vonden zij - ik werd labiel genoemd, het zou een zorgelijke situatie zijn voor de kinderen etc. Alles gebaseerd op een pnd die ik na de geboorte van de oudste had (met nadruk op had!). Nou zag ik laatst een programma over kinderen die zorg nodig hadden waarin ook een gezin met HB kinderen (schrijnend overigens) werd gevolgd. Ik herkende veel van de frustratie (het loskomen van instanties, het niet gehoord worden) van die moeder, maar die moeder had zelf ook heel veel hulp nodig.
Er wordt dit jaar voor het eerst de iep toets afgenomen. Voorheen kregen we altijd bij het rapport een overzicht van de Cito resultaten. geen idee of we dat nu ook gaan krijgen. Bij de Cito hebben we geen uitleg gekregen van hoe we het als ouders moesten lezen maar dat was te googlen. Bij iep heb ik ook gezocht maar ik kom er niet helemaal uit. Iemand ervaring met iep en als je de ‘scores’ mee krijgt of hier dan ook een uitleg bij zit? Ze zit overigens in groep 5
Hier alleen ervaring met de IEP eindtoets, daarbij was het lezen vrij makkelijk/voor de hand liggend. Hopelijk is dat bij het LVS ook! Anders zou ik de leerkracht om hulp/advies vragen.
Traject om onze oudste te laten toetsen (waarschuwing hoe het niet moet!): 3 jaar HGPD-gesprekken vanaf de kleuterklas op school waarin alleen gefocust werd op zijn 'ADHD' en wij door de externe orthopedagoog alleen instanties aanbevolen kregen welke op ADHD toetsten en andere typen ASS. Geen IQ onderzoek mogelijk dus zaten wij nog met lege handen. Volgens de leerkrachten was hij niet slim, gewoon irritant en druk, een stoorzender, en had ritalin nodig, schreeuwde de juf tijdens een van die gesprekken... (ondanks het feit dat ze hem halverwege groep 2 lieten doorstromen naar groep 3 en hij overal I+ scores had op de cito's). Hoe we wél op de juiste plek terecht kwamen: Begin 2018 zelf een HB praktijk opgezocht voor een second opinion, zij zag duidelijk een slim jongetje en zeker geen ADHD, en raadde ons aan via een particulier bedrijf de WISC af te laten nemen maar de kosten waren voor ons te hoog dus dat hebben we toen gelaten helaas. Toen de jongste geboren werd kwam de vpk van het CB hier op huisbezoek en vroeg tussen neus en lippen door hoe het met de oudste ging. Ik kende haar al 8 jaar en uiteraard was zij op de hoogte van alle perikelen met school, ook tijdens bezoeken van de middelste bij het CB vroeg ze altijd naar de oudste. Zij heeft ons toen bij het TJG aangemeld en via hen zijn we op de juiste plek gekomen om hem eindelijk op IQ te laten toetsen. Ik had daar zelf al eerder contact mee opgenomen maar daar moest je aangemeld worden via school - die dat weigerde te doen want school wilde hem alleen maar laten toetsen op ADHD en niet op IQ dus moest via één van hun instanties en anders niet. Vlak voor de toetsing hebben we hem al op een HB profielschool ingeschreven (n.a.v. observaties HB praktijk) mede omdat we ook zo vastliepen in de communicatie met leerkrachten op de vorige school, we zouden sowieso van school wisselen dus zijn uitgeweken naar een school verder weg omdat zij een HB profiel hadden. Op de huidige school (wat een verademing qua communicatie en HB kennis!!) heeft hij groep 6 doorlopen met slechte scores (IV-V - werkweigeren) en in groep 7 escaleerde het dusdanig met klasgenoten dat we hem rond de kerst terug hebben laten zetten naar 6. Beste keuze ooit, leeftijdsgenoten, aansluiting wat hij in 7/8 niet had met de oudere jongens. Sindsdien gaat het goed.
Geen ervaring mee, bij onze kinderen werken ze met 2 cito's per jaar en krijgen wij tijdens de oudergesprekken uitleg over wat de scores zijn. De interpretatie is altijd aan onszelf want de leerkrachten doen totaal geen uitspraken over wat de mogelijkheden zijn op het middelbaar tot aan halverwege groep 8. Ik heb destijds gegoogeld naar de scores (I+ t/m V) en wat het inhield, wat er nodig is voor welke vervolgopleiding etc. en ben zo uitgekomen op een evt. niveau. Misschien kan je hier iets mee? IEP Toets uitslag: hoe heeft jouw kind gescoord? Uitleg en schooladvies (wijzeroverdebasisschool.nl)
Mbt de IEP is niet echt iets concreets te vinden op internet, volgens mij. Ook op de site van Bureau ICE (de makers van de IEP) staat, in tegenstelling tot op de site van CITO weinig/niets en wordt verwezen naar de leerkracht/school.
Ja, ik merkte het inderdaad, iep is weinig over te vinden. Ik wist ook niet dat ze die ook in andere groepen konden afnemen, dacht dat het alleen de eindtoets was.
dan ligt het dus niet aan mijn Google vaardigheden haha. Jammer. We hebben een tijd geleden als ouders ook een vragenlijst in moeten vullen voor kindjes die levelwerk hadden. Dit als mede signaleringslijst voor leerkrachten. Ook nooit weer wat op gehoord (ook de andere ouders niet dus ligt niet aan onze lijst). Als je vertrouwen in goede begeleiding al paar jaar zeer matig is, is het bijzonder jammer dat je nu een toets moment hebt waar je weinig over kunt vinden hoe je het moet lezen