Bij ons ook. Ik neem aan dat de leerkracht sowieso overlegd met leerkrachten van vorige jaren, eventueel de duo-leerkracht en IBer. Hier ook met de directie. Het advies-gesprek is wel alleen met de eigen leerkracht
Ja dat lijkt mij ook eerlijker. Alleen bij ons kent wel de eigen leerkracht hem het beste. Ik zou niet blij zijn als de directeur zich ermee zou bemoeien. Maar dat is natuurlijk overal anders. Duo leerkracht is niet in groep 8. Wel wordt er gesproken met de groep 7 leerkracht geloof ik, maar echt bepalend is dat niet.
Stelde deze vraag dus ook op school. Er is dan al lang geloot. Mochten ze het advies bijstellen dan zijn de populaire scholen al lang vol.
Oh ja bij loting is dat natuurlijk anders. Bij ons is er geen loting, dus ik zag het niet per sé als een heel groot probleem, omdat switchen nog mogelijk is dan. Maar in geval van loting kan het heel zuur uitpakken natuurlijk. Dan wordt het vanaf volgend jaar wel beter ook als er 1 centrale aanmeldperiode is na de doorstroomtoets.
Plus het feit dat je kind een bewuste keuze genaakt heeft voor een school. Hier is dat echt wikken en wegen geweest voor ons kind. Zou er voor haar behoorlijk de balen in hebben als dit nu weer anders werd. Overigens speelt het hier niet. Vwo advies, maar we hebben met zn drieën besloten dat ze naar een normale havo/vwo klas gaat.
Ja hier ook een vwo advies maar ondanks dat wij havo/vwo zouden willen, toch in een vwo klas geplaatst. Hangt dus ook af van hoe de verdeling is in de aanmeldingen.
Golfbeweging, noem ik het. Eerst was het voor het advies, toen werd gedacht dat er teveel waarde aan werd gehecht ed, toen werd het na het advies, wat ook niet blijkt te werken, dus nu wordt het vanaf volgend schooljaar weer voor het advies.
Toen hier niet duidelijk was wat het advies zou zijn, zijn we bewust gaan kijken bij scholen die 'alles' aanbieden. Maar die moeten dan wel net in de buurt zijn. Hier gelukkig één school die vmbo basis t/m atheneum aanbiedt op één locatie (verschillende gebouwen, maar geschakeld) en een andere school die het hetzelfde aanbiedt op twee locaties die dicht bij elkaar liggen (waarvan vmbo-t t/m atheneum op één locatie en basis/kader op een andere locatie, dat kan dus wel irritant zijn). In groep 7 hebben we op die manier scholen bezocht en in groep 8 na het voorlopig advies gerichter. Het definitieve advies was bij de oudste hetzelfde als het voorlopig advies, bij de jongste iets hoger. De eindtoets van de oudste was iets lager dan haar voorlopig advies (maar deels gemaakt met een gebroken teen, dat zal niet geholpen hebben), de jongste moet hem nog maken.
Ja en gelukkig gaat het voor ons niet op hoor. Ze heeft een VWO advies gekregen en vorig jaar pre advies HAVO/VWO. Wij hebben dus al naar de juiste scholen gekeken. We kiezen er bewust voor om haar niet meteen naar een enkele VWO klas te laten gaan. Lijkt me voor onze net 11 jarige veel te heftig, maar goed daar maakt iedereen een andere keuze in natuurlijk en dat mag.
Die scholen zijn fijn, maar zitten hier nergens. Op 8, 10 en 12 km zitten 3 vmbo's (basis/kader/TL). In de eigen stad zit een HAVO/VWO, en 2 MAVO/HAVO/VWO's. Met een TL of kader/TL advies is het lastig kiezen. Als je een praktijkkind hebt dan is 1 van de vmbo's de beste keuze, maar is dat niet, dan wordt het lastig. Bij 1 van de scholengemeenschappen mag je met een kader/TL ook niet zomaar aanmelden, dan moet je eerst op gesprek, dat vind ik voor een 12 jarig kind ook heftig.
Ligt aan de sfeer en inhoud van het gesprek, denk ik. Hier een school die kinderen soms een extra toets af laat leggen, maar echt met het idee ze een kans te kunnen en willen geven. Als je dat uitstraalt, dan hoeft het helemaal niet zwaar te zijn. Mijn dochter (10) moet ook toelating doen voor de school waar ze naar toe wil/de richting die ze daar wil doen. Doordat de sfeer goed is, had ze daar helemaal geen moeite mee. (Nu nog toegelaten worden. )
Hier moet iedereen ook op gesprek voor een bepaalde onderwijsvorm, ongeacht het niveau. Bij die gesprekken zijn ze wel gewend dat niet iedere elfjarige even mondig en zelfverzekerd is. Het is alleen geen onderwijsvorm die voor iedereen geschikt is, veel intrinsieke motivatie, zelfstandig enz. wat van ze verwacht wordt. Vandaar die gesprekken. Een aparte VWO klas voor een elfjarige biedt vaak meer leeftijdsgenoten dan een Havo-VWO klas. Op het VWO zitten vaker kinderen die een klas over hebben geslagen. Daarnaast liggen bij sommige scholen de eisen juist hoger om naar VWO te mogen in een Havo-VWO-klas dan om over te gaan naar 2 VWO in een VWO-klas. Hier ook gewoon vanalles bekeken, verschillende niveaus en onderwijsvormen. Hier is best veel keuze. Ze zitten allebei op een scholengemeenschap. Vind het wel een pluspunt dat ze niet van school hoeven te wisselen als ze een ander niveau gaan doen. Maar niet overal heb je de keus.
Hier werd je met een havo/vwo-advies in de havo-klas geplaatst. De eisen om vanuit die klas naar het vwo te gaan liggen absoluut (veel) hoger dan om vanuit de vwo-klas vwo te blijven doen. Terwijl ze dezelfde boeken gebruiken ed. De 8 gemiddeld is bijna niet haalbaar, dat bleek ook uit het feit dat na de eerste welgeteld één leerling door mocht naar 2 vwo, en die leerling deed voor de tweede keer de eerste… Voor de jongste hoopte ik daarom toch erg op een enkelvoudig advies, om dat ‘gedoe’ voor te zijn. Al gaat ze waarschijnlijk naar een andere school dan de oudste en daar mag je met een gemengd advies zelf kiezen op welk niveau je wil starten. Hele andere insteek.
Hier had zoon ook een toelatingsgesprek vorig jaar voor tweetalig onderwijs. Was vooral spannend omdat hij heel graag wilde en dat gesprek telde ook mee. Uiteindelijk bleek tijdens dat gesprek dat er maar een paar kinderen teveel waren aangemeld en was de spanning er wel af en hij is al zn vriendjes zijn toen door gegaan. Hij zit dus nu met 9 oude klasgenootjes in de klas.
Wauw leuk om met zoveel vrienden in de klas te komen. Hiervandaan gaan er nooit veel naar tweetalig. Oudste dochter had 1 vriendin. Zij was ook echt bloednerveus voor het gesprek. Maar helemaal dolblij toen ze toegelaten werd. Zoon van 14 zit nu op tto, hij heeft geen toelatingsgesprek gehad. Het was in coronatijd en ze hebben toen op basis van cijfers/citoscores ed en advies van de basisschool hem zo toegelaten.
Mijn zoon gaat zich aanmelden voor VWO tto, maar hier is er geen toelatingsgesprek oid nodig. Het wordt aangeboden op mavo-havo en vwo en wij hebben geen loting. Toch bijzonder hoe verschillend dat overal geregeld is eigenlijk.
Zegt ook niet alles haha. Onze dochter was ook 11 toen ze naar de middelbare school ging (nog even). Haar ook aangemeld voor een havo/vwo brugklas, die zouden ze alleen maar hebben. Kreeg ze op de 1e dag al te horen dat in haar klas alleen leerlingen zaten met een vwo advies, die hadden ze gewoon samengeplaatst en was dus toch een vwo klas geworden. Nou ja, ging uiteindelijk prima. Bleek juist heel fijn want wat @Jo79 ook zegt, in een vwo klas zitten vaker heel jonge leerlingen. Zowel bij zoon en dochter is dat zo. Mijn zoon is echt verreweg de oudste, want hij heeft een jaar extra gekleuterd.
Dat vind ik toch wel heel bijzonder en maak je het de leerlingen wel erg moeilijk. Overal een 8 is natuurlijk wel erg lastig. Hebben ze geen dubbele klassen dan? Havo/vwo
Op het vmbo hier ook. Automatisch in de klas met het laagste deel van het advies. Een 8 gemiddeld is heel hoog, wel niveau je ook doet. Dus bijna onmogelijk.