We hebben een koopwoning. 10 jaar geleden gekocht met veel mazzel. Mooie grote eensgezindwoning aan het water. Nu het dubbele waard, maar we gaan hier niet weg, dus dat zegt niets. We hebben de hypotheek net ingekort naar (nu nog) 15 jaar. En dan dus helemaal afbetaald.
Ik zit er nu over na te denken maar ik kreeg koopsubsidie, geen starterslening. Meer van hetzelfde natuurlijk maar net even anders. Ik kreeg € 100 subsidie per maand om m'n hypotheek mee te betalen en dan werd er om de zoveel tijd getoetst of ik er nog recht op had.
Mag ik vragen wat je dan betaald aan huur? Ik heb namelijk het idee dat huren vaak nog duurder is dan kopen, maarja, om de hypotheek te krijgen is vaak het probleem.
Mijn man is in september 2020 voor zichzelf begonnen. Hij heeft dus ook maar 2 volle boekjaren, maar hebben nu evengoed een nieuwe hypotheek kunnen krijgen.
Dat is fijn om te horen. Mijn man is exact een jaar later begonnen. Misschien binnenkort gewoon maar eens een adviesgesprek voeren om te oriënteren. Waar hebben jullie een hypotheek gekregen? Edit: Werk jijzelf ook? Ik werk namelijk niet, dus we zijn volledig afhankelijk van het inkomen van mijn man. Ik kan me voorstellen dat dat nog uitmaakt.
Koophuis. Ons eerste koophuis sinds 2007. Willen hier ook niet weg, ook al is het een klein huis. Hiervoor gehuurd. Was ook prima maar wouden graag een koophuis.
Die lage rente heeft de markt ook wel enorm opgestuwd. Hypotheek op m'n eerste woning was 6,2%. Mijn tweede huis had een hypotheek van 4,6%. Dat vonden wij toen verschrikkelijk laag, terwijl het nu als heel hoog wordt ervaren. Toen de rente nog verder zakte konden we ineens van een doorsnee eengezinswoning verhuizen naar een ruime vrijstaande woning. Omdat de rente toen nog maar 1,9% was betaalde we bruto maar 200 euro meer in de maand. Probleem is nu dat de rentes weer naar een normaal niveau gaan terwijl de prijzen niet meer naar het niveau van toen gaan.
eind 2012 samen een gunstig een woning kunnen kopen (vol in de woningcrisis mensen die z.s.m. van de woning af wilde i.v.m. scheiding) in 2019 was het verbouwen of verhuizen en hebben we een nieuwbouwwoning gekocht in de wijk waar we graag wilde wonen waar we nu met lage maandlasten wonen omdat we de woning met een enorme overwaarde konden verkopen en nu ook lage rente hadden, dit ook gelijk vast gezet. Wij hebben wat dat betreft gewoon ontzettend veel mazzel gehad want de nieuwbouwwoningen die nu in de omgeving worden verkocht worden voor bijna het dubbele verkocht voor hetzelfde oppervlakte en minder tuin/ buitenruimte. Had in hetzelfde project als we nu zitten liever de 2 onder 1 kap willen kopen maar dat durfde man niet aan (had achteraf gewoon gekund) dus nu in een rijtjeswoning maar wel met grote slaapkamers voor ons allemaal en nog 2 extra kamers over dus als de kinderen straks pubers zijn hebben ze genoeg eigen ruimte (had ik toen wel over nagedacht in de opties voor de nieuwbouw) en zijn omdat het nieuwbouw is die na 2020 werd gebouwd zijn we ook helemaal van het gas af en voldoe je al aan alle nieuwste eisen en betaal daardoor ook weinig aan energie. Maar had toen we gingen kijken voor een andere woning er al niet meer tussen gekund, de nieuwbouw was op loting en niet op overbieden. Dat lijkt mij gewoon een hele vervelende markt en kan mij dan ook goed voorstellen dat je nergens meer tussen komt.
je vraagt het niet aan mij. Maar ik betaal 680 euro. Krijg ongeveer de helft daar van aan huurtoeslag.
Ik heb eerst twee keer een appartement gehuurd. Daarna twee keer een huis gekocht, samen met mijn man. Voor het eerst in 2007. Ik wil nu het liefst alleen nog maar een koopwoning. Door de overwaarde van onze vorige woning hebben we nu een kleine hypotheek. De nadelen nadeel van koop vind ik dat je afhankelijk bent van de markt en verantwoordelijk voor alle onderhoud. Dat is bij huur natuurlijk makkelijker. Maar opbouw van vermogen en uiteindelijk hypotheek vrij kunnen wonen vind ik wel fijn. Als wij op dit moment ons eerste huis hadden willen kopen was dat nooit gelukt.
Hier beiden gehad maar nu huur, ongeveer 80m2 voor €625, waar we eigenlijk nog huurtoeslag zouden krijgen, maar ik vraag dat altijd 1x pj aan (iets met de belasting niet helemaal vertrouwen)
Mijn eerste huisje kocht ik toen ik 23 was. Een hypotheek van 115 en ook verkocht voor die prijs waardoor ik als je terug rekent 145 euro per maand aan 'huur' betaald heb. Mijn toen nog vriend was bij mij ingetrokken en samen hebben we onze huidige woning gekocht. Dat is een enorme brak, karakteristieke jaren 30 woning (2 samengevoegde huizen. De vorige bewoner had schulden en het was een verkoop via de bank. Dus belachelijk laag geboden (200.000) en het ook voor die prijs gekregen. De bank was zeg maar blij om een tegemoetkoming on de schuld te zien en waren tevreden met het bod. In 2016 gekocht, momenteel een hypotheek van 168 open. Het huis is 380 waard (onlangs getaxeerd).
Particulieren kunnen vragen wat ze willen he… Wij hebben dan ook huur nieuwbouw hoekhuis via woningbouw. 126m2 voor 696 euro. En we krijgen huursubsidie.
Wij betaalden voor een rijtjeshuis in de particuliere huurmarkt, 125 m2, nul op de meter uit 2016, ongeveer 1150 per maand. Ik vond het heel netjes.
Is je man zelfstandig geworden in een functie die hij ook in loondienst deed? Wij hebben ook een nieuwe hypotheek (ivm verbouwing) en bij mijn man werd inkomen in loondienst ook meegenomen omdat hij in het zelfde beroep zelfstandig is geworden. Hij was 2 jaar ondernemer. Het is niet meer nodig om 3 jaar zelfstandige te zijn.
Dat is volgens mij inderdaad helemaal geen gek bedrag. Wij betaalde 1070 aan hypotheek voor ons vorige huis (128m2). En die hadden we nog in de goede tijd gekocht voor 216.000. Daarbij was die zeker niet nul op de meter, was de helft van de hypotheek ook nog eens aflossingsvrij en was het een opknapper. Kijk op den duur is kopen natuurlijk veel gunstiger vanwege de overwaarde die je creert. Maar direct in woonlasten valt het wel mee, zeker als je nog een starter bent.