Ik durf bijna niks meer te vragen over de kitchenaid . Zoals jullie merken doe ik nogal veel reseach voordat ik iets koop. Word ook gek van mezelf maar goed ben er bijna aan uit . Ik twijfel nu tussen de artisan 4,8l 5ksm175 of de heavy duty 6.9liter (5ksm7591). Ze kosten bij life2cook ongeveer net zoveel (€579 en €599). Ik twijfel omdat de 6.9l dus groter en krachtiger is (wat mij beter lijkt). Maar bij de reviews staat dat als je niet zoveel beslag/deeg hebt het minder fijn is (staat niet bij wat er dan minder fijn is). Ik zal hem vooral gebruiken voor kleine benodigdheden en af en toe wil ik brood maken en dan zal het een grotere hoeveelheid zijn. Wat zouden jullie aanraden?
De 4.8 is voor max 2 broden, maar dan heeft hij het wel zwaar, vermoed ik. De 6.9 is idd onhandig bij kleinere hoeveelheden. Dat heb ik soms al met de 4.8. Iets op basis van 500 g werkt het beste, maar ik denk dat 900 g ook wel lukt. Wil je het echt voor brood hebben, dan maak ik je keuze nog moeilijker en kun je ook kijken naar een spiraalkneder. Die heb je niet van kitchenaid. Maar dat is dus een heel ander apparaat en weer minder geschikt voor cake en biscuit bijv. Wat je ook kunt doen is met de kitchenaid elke keer voor 1 brood kneden en dan nog met de hand nakneden (doe ik zelf altijd, omdat je het dan echt goed kunt aanvoelen en het gewoon fijn is om met zijdezacht deeg te werken). En in de tussentijd batch 2 laten kneden.
Bedankt voor je reactie. Ik heb net een cursus broodbakken gedaan maar heb nog geen idee of ik thuis veel broden ga bakken. Ga het zeker niet elke week doen. Ik wil hem vooral gebruiken om gebak te maken. Ik twijfelde alleen omdat sommige mensen aangeven dat de artisan minder geschikt is voor brood. Maar kan idd ook best per brood het deeg maken.
Robert is fan van de KitchenAid en moet het ook in workshops gebruiken blijkbaar. Het is maar net van welk kamp je het hoort. Voor cakebeslag is hij echt fijn. Ik klop boter met suiker eerst zacht, daarna eieren stuk voor stuk erbij. Binnen no time een erg volumineus geheel (eventueel kom verwarmen als het niet al te warm is en de boter een beetje gaat schiften). Ik word altijd blij als ik het zie gebeuren
Zoals iemand al schreef zou hem nooit kopen voor dat bedrag en toch lees ik mee Zelf kneden we ons brood met de hand en cake en taart met de handmixer.
Ik heb de artisan en ben een middelmatige hobbybakker. Ik gebruik hem overal mee: Biscuit Cake Taart(appeltaart etx) Koekjesdeeg Oliebollen (mag een hier een whoopwhoop) Pizzadeeg Zuurdesembrood Broodjes Bij 2 zuurdesem broden krijgt hij t zwaarder. Maar nog goed te doen. Heb de heavy duty onlangs overwogen, maar omdat ik vooral klein bak én kitchenaid zelf zegt dat de artisan geschikt is voor brood, blijf ik honkvast
Bij HHB worden ze standaard gebruikt geloof ik? En bij Mindfuck was Victor op bezoek bij Robert en daar zag ik ook een KA staan. Ik kom wekelijks in zijn bakkerij, daar staan ze dan weer niet . @Boordevol kan jij misschien je ervaringen tot nu toe delen?
Ik maak meerdere keren per week brood met de artisan (4,8L). Vaak 2 broden tegelijk. Ik blijf er wel bij staan voor als t deeg omhoog kruipt, maar ben zeer tevreden over hoe mooi mijn broden worden, dus het kneden an sich doet ie prima.
Ziet er goed uit! Je hebt me overtuigd ik ga voor de 4.8l . Ik ga af en toe een brood maken dus dan zal ie prima zijn. Nu nog ff een kleur uitzoeken. De vulkaanzwart lijkt me mooi of een grijze. Al vind ik de babyroze ook erg mooi maar die zou ik niet constant op mijn aanrecht willen hebben staan.
Ik ben toen voor grijs (zilver?) gegaan terwijl ik de blauwe het mooiste vond. Ik wilde een kleur die ook nog leuk zou staan als ik de keuken een ander kleurtje zou geven. Ik maak er regelmatig pizza deeg mee. Bij de kleinere kan het zijn dat je even wat meer geduld moet hebben zodat hij niet te warm word. Dat zou ik dan maar voor lief nemen.
Ja dat erbij staan is dus een dingetje... ik ga daar niet blijven wachten of dat ding wel doet wat het moet doen... dan kan ik evengoed zelf kneden.
O ga aub voor kleur bij Kitchenaid Dat vind ik juist de charme daarvan. Dat erbij staan hoeft niet continu. Ik laat het meestal eerst 5 min op stand 2 kneden, daarna 3 min op stand 1 en tussen het schakelen door breng ik het deeg weer naar beneden. Na die 8 min in totaal kijk ik hoe het erbij staat. Is het nog niet soepel, dan 2-3 min extra op stand 1, maar ik eindig altijd met handmatig kneden. Maar dat vind ik dus ook gewoon leuk, om zo in je handen het deeg fluweelzacht te laten worden.
De maximale standen staan in de gebruiksaanwijzing. Je mag bijv niet kneden op een te hoge snelheid. Ik hou eigenlijk eerste 2 max aan voor kneden. 3e en 4e voor beslag. 5e en 6e voor opkloppen.
Wat ik wel raar vind is dat Robert voor deeg de bisschophaak aanraadt. Maar dan heeft mijn apparaat het behoorlijk zwaar, omdat delen van die haak dwars door het deeg heen moeten. Bij HHB zie je ook dat ze die haak gebruiken. Ik durf het niet aan.