(aanstaande) Groene moeders

Discussie in 'Algemene clubs' gestart door citroenrasp, 9 feb 2022.

  1. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.181
    6.578
    113
    Toen wij onze badkamer verbouwden, hadden we die wens ook voorgelegd, maar in een bestaand huis is het vrijwel onmogelijk. Je wilt in de vloer nl al die leidingen hebben en dat krijg je niet makkelijk meer voor elkaar. Dat zou echt duizenden euro's kosten en dat terwijl we weinig en kort douchen en niet elke keer de wc doorspoelen.

    Goed dat de school er zo mee bezig is! Hier hadden ze ook een redelijk groen schoolplein, maar kinderen liepen gewoon door de borders heen waardoor alle plantjes vertrapt werden. Dat werkte dus niet.

    Veel scholen worden gerenoveerd om ook aan de CO2-normen te voldoen. Dan gaat het systeemplafond toch helemaal open en dan is zo'n systeem ineens wel lucratief om aan te leggen.
     
    TanjaK vindt dit leuk.
  2. teenslipper

    teenslipper Bekend lid

    3 apr 2020
    824
    1.122
    93
    Vrouw
    Is een poosje geleden bij keuringsdienst van waarde geweest. De meesten waren idd helemaal niet milieuvriendelijk.
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  3. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    14 dec 2019
    6.666
    6.561
    113
    Vrouw

    Ik zou dat ook willen maar dat is inderdaad erg ingrijpend wat betreft groot waterreservoir. Plus het feit dat je daar in het najaar misschien goed mee uit komt maar in droge zomers heb je te weinig water. Dat houdt mij tegen.

    Zo zitten we nu ook met de zonnepanelen, gigantische overproductie in het voorjaar en de zomer en tekort in de herfst en winter.
     
  4. TanjaK

    TanjaK Bekend lid

    29 mei 2019
    890
    682
    93
    Vrouw
    Toen ik een tijdje geleden een wasmiddel met marseillezeep probeerde, kwam ik erachter dat het een gewoon wasmiddel was met een klein beetje marseillezeep erin. En inderdaad, in veel ecologische wasmiddelen zitten nog optische witmiddelen, fosfaten, bleekmiddelen etc., alleen minder (zeggen ze).
     
  5. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.181
    6.578
    113
    Ik gebruik nooit poeder voor witte was, omdat ik nooit een volledige witte was heb.

    Zeep werkt overigens alleen tegen vetvlekken. In wasmiddelen zitten ook enzymen die overige vlekken afbreken.
     
  6. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.368
    21.747
    113
    W.b zeep: Ik behandel vlekken juist voor met groene zeep en dat krijgt ontzettend veel soorten vlekken er uit! Wellicht dat het aan het soort zeep ligt hoor, hoe sterk het is. Dit is trouwens groene zeep in blokvorm, een beetje te vergelijken met de Sunlight zeep uit NL.
    Hoewel, echt iets voorbehandelen en insmeren met zeep wellicht anders werkt dan zo'n middel waarbij de zeep nogal verdund is. Moet zeggen dat de was ook prima schoon werd toen ik nog zelf wasmiddel maakte, met Sunlight zeep en soda. En toen waren de kinderen nog een stuk kleiner, dus er waren genoeg vlekken :roflmao:
     
    TanjaK vindt dit leuk.
  7. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.181
    6.578
    113
    Als je puur naar de chemie kijkt, dan lost zeep alleen vet op. Door eigenschappen van zeep wordt vet ingepakt door de zeepmoleculen en zo lost het op. Veel andere vlekken (vooral kleurstoffen) krijg je eruit met veel water en wat 'schuren'. Maar voor vlekken die bijv uit eiwit bestaat (ook yoghurt) moet je toch echt enzymen hebben.
     
  8. TanjaK

    TanjaK Bekend lid

    29 mei 2019
    890
    682
    93
    Vrouw
    Zou het dan ook zo zijn dat die enzymen meer kleur van de kleding oplossen? Het nieuwe wasmiddel dat de donkere was bleekte, was er een met enzymen, mijn oude wasmiddel was enzymenvrij. (Vlekken hebben we niet zo vaak, alleen van olie en die verwijder ik met een beetje afwasmiddel.)

    Zover ik weet mag je wol en zijde nooit met een enzymenwasmiddel wassen, maar ik weet of er nog meer stoffen zijn waarbij dat niet mag.
     
  9. teenslipper

    teenslipper Bekend lid

    3 apr 2020
    824
    1.122
    93
    Vrouw
    Wij gaan een nieuwe schutting plaatsen en gaaan hoogst waarschijnlijk ook een rainwinner plaatsen. Dat is een regenton op de plaats van een deel schutting. Kan er alleen niet veel ervaringen over lezen, wat wel erg jammer is. Misschien hier iemand?
     
  10. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    18.943
    14.996
    113
    Vraag me alleen af hoe je m gaat vastzetten, uiteraard afhankelijk van welke positie je m neerzet. Wij hebben de schuttingpalen in beton staan bijv. De najaarsstormen zijn op dit hoekje dan ook niet al te gering, we krijgen de volle bak wind.

    Als je rainwinner precies op een hoek komt te staan waar de storm op komt en omkiepert krijg je die niet eenvoudig meer overeind tenzij je m nog op een of andere manier leeg kan krijgen, maar dan ben je van je gespaarde water ook af. Leeg zou hij hier vrees ik vliegles krijgen.

    Zo rond oktober kan ik 1 schuttingdeel met de buuf weer repareren, de wind tunnelt in dat hoekje en ongeacht de hoeveelheid beugeltjes ligt die er gewoon uit. Ik overweeg zachtjes aan een metselcursus.
     
  11. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.181
    6.578
    113
    Wij hebben een rainwinner :) 2x2 blokken, met daarnaast een haag.

    Hij staat vast met palen en doordat het zelf een behoorlijk gewicht heeft (gevuld), is het haast even sterk als een gemetselde muur. Er zijn aan vele kanten openingen, dus mocht hij omvallen, dan is hij makkelijk leeg te krijgen. Maar ik denk dat de wind vooral via de haag naar de andere kant gaat.

    Wij hebben hem nu een jaar. Ik heb niet het idee gehad dat een storm lastig voor hem werd. Omdat het 2x2 blokken zijn, denk ik dat eerder 1 bovenste blok eraf zou waaien en de rest blijft staan.
     
  12. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.181
    6.578
    113
    Overigens kun je gewoon bellen/mailen voor informatie. Het is een eenmanszaak en zeer bereid voor het geven van advies. Hij is erg trots op zijn product.

    Hier heeft hij de blokken zelf afgeleverd (150 km rijden) en tips gegeven voor installatie. We hebben nog foto's mogen aanleveren voor reclamedoeleinden en toen gaf hij erna ook nog een tip over de aansluiting.
     
    citroenrasp en teenslipper vinden dit leuk.
  13. teenslipper

    teenslipper Bekend lid

    3 apr 2020
    824
    1.122
    93
    Vrouw
    Hij komt in de achtertuin op de hoek van het huis. Wel in de brandgang maar tussen betonnen palen. Wind komt wel altijd van die kant.
     
  14. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.368
    21.747
    113
  15. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.181
    6.578
    113
    Nu ik lees hoe de verspilling bepaald wordt (steekproef uit gft-afval), vraag ik me af wat wordt gezien als afval. Ik neem aan dat ze bananenschillen en buitenste verlepte blaadjes niet meenemen. En anders is dat ook wel een verklaring, want je kunt moeilijk bananenschillen niet bij het gft doen (ok, er zullen vast wel toepassingen zijn, maar het gros van de bevolking zal daar niet onderzoek naar doen, ik hoor daar overigens ook bij).
     
  16. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.368
    21.747
    113
    Ik dus niet :roflmao: In principe vind ik het verspilling als iets prima eetbaar is en toch wordt weggegooid, ook als het om iets gaat dat voor afval wordt aangezien. Al begrijp ik best dat anderen daar (nog) anders in staan, en als dat soort dingen het enige is dat wordt weggegooid dan ben je volgens mij al verder dan de gemiddelde Nederlander qua voedselverspilling. Ik denk eigenlijk dat er onder verspilling echt dingen worden verstaan als halve maaltijden, brood, stukken fruit e.d.

    Moet er wel bij zeggen dat ik dit gewoon een interessant onderwerp vind en ik krijg er echt een soort energiekick van om iedere keer iets dat "afval" is tóch om te toveren tot iets eetbaars. Bijvoorbeeld tuinbonenschillen, die worden door de meeste mensen weggegooid maar ik maak er heerlijk gerechten mee. Sap van ananasschil en vegan pulled pork/chicken(oid) van bananenschil. Chips van aardappelschillen en van dadelpitten kan je "koffie" maken. Het water waarin ik groenten was wordt gegeven aan de planten, evenals het water waarin peulvruchten worden geweekt.
    Zo kan ik nog wel even doorgaan, en ik ben er ook nog lang niet, er zijn nog veel dingen die ik niet weet. Of gewoon heel stom niet opgekomen ben. Bijvoorbeeld: het water waarin ik groenten fermenteer gooide ik eerst weg. Dat is in principe gewoon water met zout (+ probiotica), maar toen een vriendin zei dat ze dit gewoon steeds een beetje toevoegde aan allerlei gerechten ben ik dat ook gaan doen. En vond ik het gewoon echt stom van mezelf dat ik daar niet aan had gedacht. Vandaar deel ik mijn tips ook met anderen in de hoop dat ik ze op ideeën breng op dit vlak.
    Het scheelt dus wel als je het ook echt leuk vindt om verspilling te verminderen, dan wanneer je het echt doet omdat het "moet".
     
    Mamafiets vindt dit leuk.
  17. Lska

    Lska Actief lid

    24 jul 2015
    316
    303
    63
    Vrouw
    Ik heb momenteel weer wat meer gft afval door een baby die leert eten. Daar hebben we op termijn veel profijt van maar nu geeft het een hoop zooi.
    En van de TGTG boxen komt ook het een en ander, met name de lidl groenteboxen. Anders zou dat in het geheel worden weggegooid maarja dat kunnen ze bij zo'n steekproef niet weten.
     
  18. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.181
    6.578
    113
    @citroenrasp, het kost wel allemaal energie, het verder verwerken. Ik ben benieuwd hoe de netto milieuwinst is.

    @Lska, groenteboxen vind ik stom. Ik hoor zo vaak over weet ik hoeveel slazakken. Beter om dan de prijs per zak flink omlaag te gooien, zoals de AH nu doet.
     
  19. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.368
    21.747
    113
    Natuurlijk kost het verwerken van eten energie, dat is wel een punt, maar het weggooien van perfect eetbaar eten heeft ook weer een hoge milieubelasting. Daarbij vind ik het om zoveel andere redenen gewoon moeilijk om voedsel weg te gooien. Voedselverspilling is één van de meest vervuilende "industrieën" en heeft zelfs een grotere impact dan men tot voor kort dacht (las ik laatst).
    Daarbij is het ook gewoon een soort hobby :D Liever deze hobby dan vliegvakanties denk ik dan maar...

    Nog een voorbeeld van wat ik de afgelopen tijd doe trouwens: aangezien aardbeien weer in het seizoen zijn, aardbeienkroontjes (noem je dat zo?) drogen. Op zich kan je ze zo direct met de aardbei eten maar dat vind ik niet zo lekker, dus ik droog ze om er het jaar door thee van te zetten. Thee zou ik sowieso zetten dus kost verder geen extra energie, maar als ik deze blaadjes gebruik ipv thee dan verklein ik mijn waterafdruk enorm (één kop thee kost iets van 50 liter water). Ik droog ze gewoon aan de lucht, dus heb daar geen apparaat oid voor nodig.
    Je kan ze ook gewoon vers koken trouwens, maar op deze manier heb ik een voorraad voor de rest van het jaar (heb zelfs nog wat gedroogde blaadjes van vorig jaar!). Invriezen kan trouwens ook.
     
    Nellie4, TanjaK en Saartje33 vinden dit leuk.
  20. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.368
    21.747
    113
    Jack Monroe (weet niet of jullie haar kennen) maakt trouwens pesto van zakjes sla. :)
    Ik vind het echt inspirerend wat zij allemaal kan, qua verspilling verminderen.
     

Deel Deze Pagina