Dat hebben wij ook. We hebben in 2002 ons huis gekocht. Toen was ik 22. We hebben een spaarhypotheek met een levensverzekering eraan gekoppeld. We hebben na de eerste 5 jaar om waren de rente voor de rest vd looptijd vast laten zetten. Onze hypotheek loopt in 2032 af en dan is het huis ook afbetaald. Een zekere maar dure optie achteraf.
Ik denk dat jullie niks fout doen maar gewoon een baan hebben in een sector waar je niet snel superveel verdient. En wat superveel is is natuurlijk ook relatief. De een vindt 3000 bruto al veel en de ander is met 3000 netto nog niet tevreden.
We zijn zeker niet ontevreden hoor, behalve nu dat partner noodgedwongen een andere baan moet zoeken maar we hebben het gewoon prima en kunnen goed rondkomen. De bedragen die hier genoemd worden, zijn mij vreemd. Dat wel
Ik kan niet zeggen dat ik slecht verdien, maar ook zeker niet dat het goed is. Ik ben zeker wel tevreden. Partner werkt meer en krijgt minder. Vindt hij wel erg.
Verdiep je hier eens in (staat los van hoe lang je rente vast staat); https://www.ing.nl/particulier/hypotheek/jouw-hypotheek/mogelijk-lagere-rente Wij hebben vorig jaar ons huis online laten taxeren voor 75 euro. Dat taxatierapport gebruikt om een lagere rente te krijgen. Scheelt ons nu per maand 60 euro netto, dus dat rapport was er vrij snel uit.
Ik denk dat wij verschilllende definities hebben als het gaat om vetpot. Als ik zie wat jij allemaal uitgeeft aan leuke dingen dan valt wat jij overhoudt absoluut onder een vetpot hoor! Over het tweede dikgedrukte : Dat je niet parttime kan werken is door jullie eigen keuzes, niet omdat jullie anders niet rondkomen. Tenzij je met rondkomen je huidige levensstijl behouden bedoelt, dan ga ik met je mee. Maar die luxe keuze om parttime te kunnen gaan werken hebben jullie in principe ook gewoon. Ik ben het met je eens dat het deels relatief is. Maar ook weer niet zooooo relatief hoor. We wonen allemaal in hetzelfde land (nja, ik dan niet maar goed ) , onze boodschappen zijn even duur, en ons geld evenveel waard.
Dat vind ik dus zo leuk aan sparren met onze vrienden in Groningen, zij vinden heel veel huizen klein die wij niet klein vinden. Het is allemaal relatief. Aangezien het in het Noorden wat goedkoper is hebben meer mensen grotere huizen dus is het meer normaal. Ik denk dat het ook zo werkt met vakanties en spullen die mensen in je omgeving kopen.
Toen ik in 2008 begon als ANIOS, was het pakweg 3000 euro bruto, 2000 euro netto. Ik zie dat het nu idd 3774 euro is als start in algemene ziekenhuizen, ik vermoed nog de 38+10 constructie (naast 38 werken word je geacht 10 uur eigen tijd in je werk te steken voor opleiding, ook voordat je in opleiding bent, ze rekenen ook supervisietijd mee). Ik werkte "parttime" 80% = 36.8 uur voor het grootste deel van mijn opleiding. Ik heb de top van de schaal gehaald, en dat kwam neer op zo'n 2500-2600 euro netto toen. Op je vijfendertigste. Halverwege mijn opleiding heb ik weleens uitgerekend dat alles bij elkaar genomen, ik daar voor zo'n 11 uur netto reeel loon stond. Inmiddels ben ik vrijgevestigd specialist, en wat ik mezelf uitbetaal komt neer op zo'n 29 euro per uur netto. Geen vakantiegeld oid, wel de mogelijkheid om dividend uit te betalen of aan mezelf te lenen. Alle "secundaire arbeidsvoorwaarden" zijn dingen die ik zelf zakelijk kan/moet regelen.
Ik vind de hele FIRE beweging wel echt heel interessant. Dat er ook veel mensen zijn met een hoog inkomen die elke maand alles uitgeven (wij ook vaak trouwens) terwijl je dan echt flink aan je vermogen kunt bouwen. Als je een miljoen per jaar verdient en alles uitgeeft ben je een jaar later nog net zo arm als ervoor, minus wellicht de verplichte aflossing van je hypotheek. Als je bijvoorbeeld de rente over de looptijd van je hypotheek berekent wordt je meestal niet blij. De laatste tijd veel gelezen over delayed gratification (1 spekkie of even wachten en je krijgt er 2) en ik denk echt dat daar ook een probleem ligt voor veel mensen. Alles maar kopen wat je ziet bij de Action Wij hebben ook een duur huis, omdat we graag in deze woonplaats en wijk willen wonen. Wij hebben wel alle overwaarde van ons vorige huis weer in dit huis gekieperd dus minder dan 50% hypotheek op dit huis maar geen flitsende nieuwe keuken.
Zo mee eens! Veel luxe aankopen, uitjes, eten bestellen, luxe boodschappen, nieuwe meubels enz. Dat zijn echt luxe extra's die voor velen niet vanzelf sprekend zijn. Dat is inderdaad "vetpot'. Ik denk inderdaad dat mensen ook een soort van wennen aan een luxe leefstijl. En je dan dus niet meer doorhebt dat het luxe is. En dat stoort me altijd zo aan mensen. Ik probeer zelf regelmatig tijd te nemen om te zien eat voor luxe we hebben en dat dat dus niet vanzelfsprekend wordt. Bijv. Bewust genieten van een keer uit eten kunnen, zoontje keer verwennen met iets extra' van kleding, bij mooi weer gewoon een ijsje kunnen gaan halen of terrasje te pikken, zonder na te hoeven denken over of het financieel allenaal wel haalbaar/verstandig is
Goed uitgelegd! Veel mensen hebben echt nog steeds het idee dat we als dokter/specialist tonnen binnen halen… Ik had mezelf helaas te goed ingepraat in de salaris schaal als anios waardoor ik als AIOS nog 5 jaar heb stil gestaan. En idd veel mensen realiseren zich niet dat wanneer je een contract hebt van zeg 32 uur je er minimaal 10 bij op moet tellen wat je echt kwijt bent als je in opleiding bent.
Over het algemeen verdien je in mijn sector ook verschillende bedragen. Iemand die maatschappelijk werk oid gedaan heeft, net als ik, kan op een groep gaan werken en verdient dan beduidend veel minder dan ik dat in mijn sector verdien. Ik geloof wel dat je in de jeugdbescherming het meest verdient in de hulpverlening; inclusief werken bij De Raad vd Kinderbescherming. Dus ook binnen een bepaalde sector verschilt het vaak nog veel.