Na het eten van brood in de ochtend krijg ik vaak last van brandend maagzuur. Niet extreem ofzo, neem er geen omeprazol voor in. Maar het valt me op. Alleen kan ik brood en maagzuur niet echt aan elkaar linken. Online zie ik als eerste (en enige) hit 'gluten' maar die kant wil ik eigenlijk niet op en lijkt me ook geen betrouwbare bron. Plus ik lees het verder nergens dus het zal wel niet. Ik eet overigens altijd volkorenbrood. Herkent iemand dit?
Yep, mijn man heeft dat. Supermarktbrood gaat bijna nooit goed bijv. Uiteindelijk zijn wij tot de conclusie gekomen dat het gist afhankelijk is. Brood wat kort en snel gist, geeft hem maagzuur. En brood dat rustig de tijd heeft gehad minder of geen. Wij kopen altijd vers van de bakker en dat maakt veel uit. Verschilt ook wel per bakker maar we hebben er nu een die vaak lang laten gisten. Qua meelsoort maakt het niet heel veel uit maar hij verdraagt spelt bijv. wel beter maar dat heeft niet direct met maagzuur te maken. Pasta ed geeft hem geen problemen dus gluten hebben we zo uitgesloten.
Ik heb het zelf niet. Maar ik zou als ik jou was ook eens een tijdje in de gaten houden of je bijvoorbeeld ook in de middag last hebt van maagzuur als je brood eet. Dan kun je kijken of het door het voedingsmiddel komt, of door het tijdstip. Sat moet je wel bijvoorbeeld een weekje doen. Aks het in de middag ook een probleem is zou je bijvoorbeeld kunnen proberen om in de ochtend iets anders te eten (yoghurt, kwark, omelet) en in de middag brood te blijven eten, en dan te vergelijken. Zo kun je isoleren om welke voedingsmiddelen het gaat. Of dat het gewoon vanwege het tijdstip is. Sommige magen moeten eerst wakker worden
Ik heb eigenlijk geen vaste tijdstippen waarop ik eet. Ik zeg wel 'ochtend' inderdaad, maar dat is ergens tussen 9 en 12 voordat ik een eerste boterham eet. Vaak geroosterd, soms een gewone en vanmorgen was het een volkoren puntje. Toen had ik er dus ook last van. Maar dus ook bij geroosterd. Wel slim om voortaan eerst een bakje yoghurt te proberen!
Omdat het wel echt brood gerelateerd is, er gaat elke keer wat anders op het brood. Maar opvallend is inderdaad dat ik het alleen heb als ik supermarktbrood eet. Lijkt dan toch op dat gist verhaal!
Probeer eens een beetje water met een scheut azijn voor je broodje. Brandend maagzuur kom ironische genoeg vaak omdat de maag niet zuur genoeg is. Met name bij vrouwen van middelbare leeftijd kan de maag op den duur minder zuur gaan produceren. Gevolg is dat voeding niet goed verteerd wordt en "naar boven kan komen" (klinkt gross, i know). Azijn is veilig en goedkoop, dus baadt het niet dan schaadt het ook niet.
Huh, ik geloof dat ik je reactie niet helemaal snap?? Bedoel je dat je het heel gek vindt om een scheutje azijn met water te drinken? Dat is het niet hoor. Heel veel mensen doen het. Ik doe het zelf ook. Het schijnt ook voor andere zaken heel gezond te zijn, zo verlaagd het je bloedsuiker spiegelpiek na een maaltijd en is het heel gezond voor je darmflora. Maar als je te vies vindt moet je het natuurlijk vooral laten.
Ja was grappig bedoeld hoor! Het ging me inderdaad om het drinken van azijn dat zou ik echt nooit doen haha. Hoewel ik helemaal geloof dat het zou kunnen werken!