Helaas willen de kinderen 1á 2 keer per week AVG eten. C en ik zijn daar niet zo dol op. De kinderen doe je een lol met boontjes of broccoli en lekkere aardappeltjes uit de airfryer en gemarineerde kip. C en ik daarentegen, zien er elke keer weer tegenop wat wij dan voor groenten eten. Ik maak weleens lof met ham en (blauwe) kaas, of boontjes met spekjes of sajoer boontjes, maar ja, die laatste past niet echt bij aardappeltjes en kip. Ik heb geen inspiratie voor een lekkere groentenschotel voor C en mijzelf die wel passend is bij ‘Hollands’ eten. Jullie wel?
Pastinaak Zoete aardappel Knolselderij Kun je elk combineren met aardappels, samen koken en dan pureren. Lekker stukje vlees of vis er bij en klaar. Je kunt elk van deze groenten ook in reepjes of blokjes snijden en samen met kleine krielaardappeltjes, stukjes worst, olijfolie en wat kruiden naar smaak op een oventray doen. Half uurtje in de oven en heerlijk smullen daarna. Bloemkool of groene bloemkool is ook lekker. Of gewoon een salade maken voor erbij.
Je groente lekker roosteren in de oven of grillpan wereld van verschil! Spruitjes in de oven met knoflook en chili, groene asperges in de grillpan met zeezout, bloemkool uit de oven met ras el hanout, broccoli in de grillpan met citroen sap, nouja ga zo maar door.
Ik hou ook niet van avg, de kinderen gelukkig ook niet, maar mijn man helaas wel. Dus om hem tevreden te houden eten we 1x in de week avg (behalve als je er niet om vraagt, dan vergeet ik het zogenaamd ). Wat ik wel lekker vind zijn groenten uit de oven, gewoon vanalles wat we in huis hebben (paprika, rode ui, tomaat, wortels, courgette, aubergine), allemaal in stukken snijden, wat olijfolie en knoflook erbij en in de oven. En favoriet: groene asperges, ook weer uit de oven, met balsamico en Parmezaanse kaas. Verder idd boontjes in spek, bloemkool/broccoli, ook weer uit de oven met ham/kaas eroverheen. Witlof ham/kaas, verschillende groenten snijden en wokken, eventueel met wat ketjap oid erbij, etc. Groenten koken doe ik eigenlijk nooit, dat vind ik echt niet lekker.
Verse wortelen en doperwten, aardappeltjes gekookt of gekookte krielte, zalm of kabeljauw ,basilicum roomsausje Groente, laagje aardappelpuree en dan een gratin korstje maken en dan in de oven. Vlees ernaast. Of gehakt door door de groente. Ik doe bij de bloemkool of broccoli vaak nog worteltjes mee koken En verder stampot in alle variaties
Als ik avg moet koken, dan doe ik qua groenten ook niets ingewikkelds. Hier is t naast de broccoli, bloemkool, doperwten en sperziebonen oa: - spitskool uit de wok - pompoen uit de oven - een snelle ratatouille - gegrilde courgette en aubergine - salade van krootjes - wortelen uit de oven
Koop de kookboeken van Yotam Ottolenghi. Die man kan toveren met groente. Hij voegt aan alles ladingen smaak toe. En verder variëren met de bereidingswijzen. Wij eten nooit gekookte groente. AGV eten we wel, maar dan niet op de oud-Hollandse manier, als in alles in een pot met water maken. Aardappeltjes worden geroosterd, gepoft, gebakken, etc. Bloemkool omscheppen met wat olijfolie en bv kerriekruiden, cajunkruiden oid en dan in de oven roosteren, etc.
Gecaramelliseerde venkel. Venkel schoonmaken en in reepjes snijden. Fruiten in wat boter en een flinke snuf gemalen venkelzaad en witte peper erover doen. Dan flinke kneep honing erbij en scheutje water, beetje zout en laten stoven. Hier houden we van licht stevig naar je kunt het ook zacht laten worden.
Hier zijn ze dol op asperges als het geen seizoen is pak ik die dingen uit pot. Glibbert zo naar binnen dan ik doe er wel altijd ham omheen.
Gekarameliseerde spruitjes. Spruitjes 5 min koken, ondertussen gesneden uien opbakken en als de spekjes bijna goed zijn de spruitjes mee bakken, daarna wat honing erover en alles laten karameliseren.
De groenten wokken? Kun je ze zelf op smaak brengen en is weer heel anders dan de standaard gekookte groenten
Thanks voor jullie adviezen! Ik ben een Indiase hè dus voor groenten in water koken en zo opeten Ik hou het meeste van witlof met blauwe kaas en ham uit de oven. Slecht, maar zo lekker! Zulke recepten zoek ik dus. Beetje saus erbij in de schaal
Hier willen de kinderen ook 1 keer per week agv (waarom?). Zelf gril ik dan weleens wortels met honing en tijm, dan zit er tenminste nog iets van smaak aan.
Puntpaprika uit de oven: Cherrytomaten en rode ui fijn snijden. Mengen met creme fraiche en pesto. Halve punt paprika's vullen met dit mengsel en dan een laagje geraspte mozzarella erover. Beetje oregano over de kaas en dan in de oven tot de kaas goudbruin is. Ook heel lekker voor op de bbq.
Als wij groente uit pot eten zoals sperzieboontjes, doperwt of wortel dan spoelen we het schoon en fruiten we eerst een uitje aan om daarna de groente erbij te doen en te verwarmen. Groenten in dat vieze sop waar dat inzit krijgt mijn man echt zwaar te kriebels van en eet hij echt niet. Je kunt ook je groente eens lekker roosteren in de oven. Of spruitjes halveren, voorkoken en dan afbakken met feta en en eventueel spekjes. Een kaassausje vers maken voor bij de bloemkool/broccoli. Asperges of broccolini gaar bakken in een grillpan met een beetje peper en zout. Verse spinazie aanbakken met een teentje knoflook en een flinke lepel ricotta. En wanneer ik groente zoals broccoli, sperziebonen, wortel vers kook doe ik er vaak een half bouillonblokje bij.
Gepofte bieten met geitenkaas of puntpaprika gevuld met roomkaas en dan in de oven of op de bbq is ook lekker!
Wij eten nooit avg, ja hooguit 2x per jaar ofzo, en zijn er dan ook weer van genezen voor de komende maanden . Maar wel eten we regelmatig groenten als bijgerecht. Wortel, pompoen, knolraap bloemkool bv vinden we lekker uit de oven (airfryer kan waarschijnlijk ook), dat is echt veel smaakvoller dan gekookt. Wel altijd gekruid maar dat kan je natuurlijk naar eigen smaak aanpassen. Oh en als je toch groenten kookt voor de kinderen zou ik het liever stomen, ivm vitaminebehoud.
Ik maak ook nog wel eens een traybake. Gewoon wat ik nog heb qua groenten, aardappelen en bijvoorbeeld worstjes op 1 plaat, lekker kruiden en een beetje olie en in de oven schuiven. Ook lekker makkelijk. Verder vind ik de recepten van picnic of ah wel handig. Redelijk simpel, maar net een twist om het wat interessanter te maken.
Ik zou zeggen, stap af van persé voor 4 koken . Mijn kinderen eten in mijn ogen ook het liefst 'saai'. Ik heb jarenlang geprobeerd ze van alles te laten eten maar toen ze ouder werden aten ze het inmiddels gewoon echt niet meer op (oudere pubers nu). Ik verviel dus een beetje in 'saai' eten om maar steeds iets te maken wat iedereen lustte. Dat doe ik nu niet meer. Ik kook wat ik wil en voor hen heb ik heel makkelijk wat aardappeltjes uit de airfryer erbij, een stukje vlees gebakken en wat groenten. Ik kan vaak toch wel dingen combineren, de groenten bijv. alleen net anders bereidt. Of rijst en dan krijgt jongste er een zakje saté bij en oudste wat inktvisringen uit de airfryer, ik noem maar wat. Ik hou het makkelijk maar wil gewoon dat ze wat gezonds eten. Wij zelf zijn ook veel meer gaan waarderen toen we volwassen werden, dus ze mogen dat zelfs straks gaan regelen . De basis in hun jonge kind jaren is gelegd met 'van alles proeven'. Ik laat me er niet meer door weerhouden lekker te koken wat ik wil. Gewokte spitskool (of witte kool) met een uitje, knoflook, peper/zout en roerei (Indonesisch gerecht van familie) is ook lekker.