Een nichtje van me wil graag leraar worden op een middelbare school maar ze twijfelt tussen best wat vakken: Engels, Frans, Spaans en aardrijkskunde. Weet iemand, handig misschien als iemand in t dagelijks leven zelf op een middelbare school werkt of er connecties heeft aan welke leraren grote behoefte is ivm grotere kans op een baan? Op de middelbare school van mn nicht wordt ze niet veel wijzer
Ik zou in eerste instantie kiezen voor wat je leuk vindt. Er is sowieso redelijk wat werk in het VO. Van de genoemde vakken zijn de baankansen met Engels waarschijnlijk het hoogst, maar dat zal ook per regio verschillen (zie bv. https://flevowijs.nl/vraag/wat-zijn-tekortvakken-in-het-voortgezet-onderwijs en https://www.onderwijsconsument.nl/hoe-groot-is-het-lerarentekort-in-het-basis-en-voortgezet-onderwijs-in-amsterdam/. Engels is in ieder geval een kernvak en wordt op alle scholen aangeboden. Frans is een tekortvak (https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2021/03/09/tekortvakken-vo-in-beeld). Maar in Amsterdam aardrijkskunde dus ook. Aardrijkskunde en Spaans zijn landelijk geen tekortvakken oid en Spaans wordt niet op alle scholen aangeboden.
Ze vindt alle genoemde vakken leuk. Een combi zou natuurlijk ook nog kunnen dus bv de bevoegdheid halen in zowel Frans als Engels en Spaans. Nu maar voor haar hopen dat er geen gekke dingen qua pensioen gaan gebeuren.
Drie bevoegdheden qua talen lijkt me wat veel. Maar goed, het kan. Al zou ik met één beginnen. Drie vakken inroosteren is vaak ook lastig, zeker als er een kern-/tekortvak tussen zit, dan wordt je daar toch vaak op ‘ingezet’. En in ieder beroep kunnen gekke dingen gebeuren, denk dat het onderwijs nog relatief ‘veilig’ is.
Klopt maar engels is voor haar een moedertaal en de andere 2 spreekt, schrijft etc ze ook op zeer hoog nivo dus ik denk dat het relatief voor haar mee zal vallen. Ze wil in elk geval wel meerdere vakken halen om les in te gaan geven. Ben benieuwd, trots op mijn nicht.
Heel veel mensen die de lerarenopleiding in een taal doen hebben een dergelijke achtergrond. En toch is het voor de meesten niet zo simpel. Daarnaast heeft dat een taal je moedertaal is, naast voordelen ook nadelen (grammatica is vaak zo vanzelfsprekend, dat mensen het onbewust wel weten, maar niet bewust, wat het goed uitleggen aan leerlingen extra lastig maakt), wat het soms nog best een uitdaging maakt. Aardrijkskunde op een TTO-school kan ook nog.
Wat bedoel je precies met gekke dingen pensioen ? Is daar dan iets mee specifiek in het voortgezet onderwijs?
Fijn in elk geval te weten dat er nog vakken zijn waarin tekorten zijn. Dat maakt het toch wel een mooie stabiele keuze om het lerarenvak in te gaan.
Oooh daar zou ik mij nu totaal niet druk om maken. Tegen die tijd is het vast nog 100x gewijzigd. Gewoon doen wat je echt leuk vindt en waar je passie ligt. Dat is het belangrijkste
Ik geef les op het VO. Houd er rekening mee dat Engels op alle scholen aangeboden wordt. Zowel op vmbo als havo en vwo. Spaans wordt beperkt aangeboden dus daar zal minder vraag naar zijn. Ligt er ook wel echt aan in welke omgeving ze graag zou willen werken en wat voor soort onderwijs. Ik werk op het vmbo en aardrijkskunde wordt gegeven icm geschiedenis (mens en maatschappij). Frans en Spaans worden bijvoorbeeld op mijn school helemaal niet aangeboden. Ik zou eerst eens oriënteren wat de studie inhoudt en dat ze kijkt naar wat haar echt ligt. Je moet niet alleen het vak leuk vinden, als je erin gaat les geven ben je er hele dagen mee bezig. Ik zou, als ik haar was, zich eerst hierin verdiepen.
In eerste instantie geef je aan dat ze twijfelt en daarna dat ze in elk geval meerdere vakken wil geven, wat is nu eigenlijk de vraag? Ik begrijp het niet.
Absoluut! In onze omgeving zijn er enorme tekorten docenten wiskunde en Nederlands. Het was altijd alleen wiskunde, maar er gaan er steeds meer bij komen vrees ik ja.
Dat is super. Ik ben zelf zzper met heel veel onzekerheden. Dus ik vind het fijn voor haar dat ze zo'n stabiele keus maakt met ook nog eens veel vakantie
Ja ze twijfelt. Maar ze wil wel meerdere. Dus bijv spaans frans en ak of ak engels en frans. Maar eerst maar lekker met 1 of 2 beginnen lijkt mij
Dat is helemaal niet super… Het onderwijs (en dus de leerlingen) lijdt er onder. En ‘veel vakantie’ is echt een idee dat heel veel mensen hebben, maar dat niet klopt… En heeft bovendien als nadeel dat je altijd in het hoogseizoen op vakantie ‘mag’.
Engels is verplicht en zal dus meer vraag naar zijn. De rest zijn keuzevakken in de bovenbouw, dus dan meestal wat minder vraag in verhouding. Spaans wordt niet overal aangeboden dus die schat ik dan het laagst in qua vraag.
Ik zou met 1 beginnen. Zwaar genoeg. Bevalt het, dan kan ze altijd na een of twee jaar een tweede studie erbij starten. Of na de eerste studie.