Ja dat wel. Ze heeft zichzelf leren lezen in groep 1. Was vorig jaar al avi uit. Rekenen is twijfelachtig. Voorheen wel altijd 1 en 2 scores Cito (nu iep). Maar rekenen vraagt een bepaalde focus en die focus heeft ze niet. Bijv laatste iep heeft juf haar bij inleveren teruggestuurd met de opdracht lees ze allemaal nog eens door, toen heeft ze nog 7 fouten van zichzelf hersteld. Hoog talent werd aangegeven, maar belemmerd door concentratie
dingen van 4 jaar geleden kan ze nog feilloos vertellen. Maar de opdracht snoet poetsen en schoenen aan doen kan ze niet. Ik ben benieuwd: hoe gaan jullie/school hiermee om? Is jouw kind getest (die van mij niet)?
Wat herkenbaar! Onze zoon ziet en hoort ook werkelijk alles, meestal is het werk op het laatste moment. Sinds hij veranderd is van school is het beter. Toen deed hij werkelijk niks tot in de laatste 5 min het was niet interessant, te makkelijk en te saai. Als ik nu zie dat hij werkstukken maakt op school, presentaties, en bijna nooit huiswerk is dat echt een groot verschil. ( Huiswerk is wanneer je de weektaak niet af hebt of die dag niks hebt gedaan)
Spannend! Onze zoon ging ook met 5 naar gr 3. Daar maakte ze alleen de fout door te denken dat hij niet meer kon omdat hij zijn werk niet maakte. Deed niks behalve de laatste 5 min. Het kwam omdat het te makkelijk was en er geen enkele uitdaging was. Ik denk dat ze dan prima met de rest mee kan lopen alleen als je thuis verandering in gedrag hebt weer rond te tafel zitten. Versnellen is niet goed en dat is nog best een uitdaging voor juf. Pluswerk bestond hier uit 2 boekjes waar ze iets uit mochten maken. De rest was het normale werk. Extra pluswerk bestond er niet dat was vanaf gr 4. ( Ook dat was niet echt een groot succes kwamen we 1 jaar later achter)
Afgelopen weken is onze zoon snel boos, heel geïrriteerd, en alles is stom. Hij is zo zwart wit. Je kan een leuke dag hebben gehad maar als er dan savonds wat is dan is de hele dag stom. Het is heel vermoeiend en ik kom er maar niet achter wat er speelt. Ben nu ook wel benieuwd naar de cito toetsen, misschien verklaren die nog dingen.
Groep 3 is gewoon een drama jaar. ‘Gelukkig’ hebben we ervaring met zoon. Maar ik hoop dat we inzetten op richting kerst naar groep 4. En niet starten met regulier werk. Er is een plusklas, en pluswerk. Maar ik wil een concreet plan wat betreft compacten. En doortoetsen. En wat voor m’n dochter vooral belangrijk is, is een op een contact. Met leerkracht, ib’er of oudere leerlingen. Ik wil daar ook iets van kunnen bieden. Hb coach, aparte uren van ib’er om te leren leren. Weet ik veel. Iets.
Bah dat schiet niet op. Waar zit het hem dan in hè. Hier komt m’n zoon ook weer minder gezellig uit school. Hier uit het zich alleen in teruggetrokkenheid en niks meer willen. Ik heb weinig vertrouwen in de cito uitslag dit jaar. Rekenen is vorige week in de avondvierdaagse ook week afgenomen. En begrijpend lezen wordt volgens mij deze week gedaan, terwijl hij nog totaal overprikkeld en moe is van het schoolreisje van gisteren. Wel had ie vorige week avi plus gehaald met lezen.
Wij hadden het geluk dat hij in gr 3 zat toen er corona was. Laten we zo zeggen naast het schoolwerk heeft hij in die uren hele andere dingen erbij gedaan. (Na dat het drama van saai, niks aan discussies klaar waren) Hij ging naar de ib'er ,kreeg uitleg van de 2 boekjes en een week later moest hij terug komen en keek ze er na. Tja dat werkte niet. Hij moest zelfstandig na zijn werk daar mee aan de gang. Rekentijgers was verschrikkelijk! Heel veel sommen waren los maar op en kijk of je goed hebt gegokt, oooh fout probeer het nog eens. De structuur in dat boekje was vreselijk. Kon niks vragen want juf was bezig met de rest, frustratie liep hoog op. Op zijn nieuwe school heeft hij ook geen rekentijgers meer. Hebben jullie hulp van het samenwerkingsverband? Dat vonden wij namelijk erg prettig. Die stelde specifieke vragen aan school en zorgde er voor dat ze verder keken dan alleen bezigheidstherapie.
Hij is wel hb getest ja. Hoe school ermee omgaat geen idee. Ik hoor geen klachten. Hij is wel versneld, zit met 7 jaar nu in groep 5. Geeft zelf aan vaak afgeleid te zijn. Z’n ene juf zit er regelmatig naast om z’n aandacht erbij te houden. Wat de andere doet weet ik niet. Maar we hebben gesprek gepland staan om dit soort dingen door te spreken. Ik wil weten hoe het gaat, of school hem nog extra wat daarin kan bieden om het te leren of dat we extern wat moeten zoeken. Thuis gaat het wel beter, korte opdrachten geven, met weinig tekst. Laten herhalen wat ie moet doen. Benoemen dat ie weer wat anders aan het doen is. Hem echt stoppen als hij weer doorpraat of afgeleid is. Als hij niet doet wat er gevraagd of verwacht is, hem zelf laten bedenken wat het was ipv weer vragen. Daardoor komt het beter binnen. En zelf accepteren dat het zo is, dat ze nu eenmaal niet alles kunnen ontwikkelen. En dat stukje acceptatie helpt wel tegen frustratie.
Vandaag gaat de orthopedagoog mee die haar getest heeft. En m’n oudste ook getest heeft. Ze is al vaker op school geweest dus. En heeft ook gevraagd naar de orthopedagoog van het swv. Maar alle andere scholen van ons swv zitten een heel eind weg. Maar we hebben wel echt een school die luistert en alles wilt proberen.
Hij heeft een enorme drukke klas. Ik zou gillend gek worden als juf. Een nadeel van hb kinderen op een kluitje. De een heeft een grotere rugzak dan de ander, ze denken dat hij net zo oud is als de rest in gr 6 maar dat is hij niet. Er zitten verschillende leeftijden bij elkaar maar omdat hij zo lang is hebben ze toch andere "eisen" dan zijn leeftijdgenootje dat bijna 1.5 kop kleiner is. Het is druk, uitstapjes, toetsen, warm. Ik denk dat hij ook echt klaar is met gr 6. Meestal als hij thuis zeer aanwezig is dan speelt er van alles op school. Thuis zoekt hij zoooooo de grenzen op en stapt er dan zo overheen. Zo lastig om dan niet uit te schieten en boos te worden. Gisteren dacht ik ik ga mooi lezen, was het 20.15 om 21.00 sliep ik Hier gaat om 6.05 de wekker en was nog moe.
Lijkt me ook niet echt prettig nee, zo’n drukke klas. Zou m’n zoon ook niks mee kunnen. Hij zit nu mooi in een redelijk kleine klas. Ben wel benieuwd waar hij volgend jaar in komt. Vanmiddag krijgen we de indeling mee. Aan de ene kant fijn dat hij zo groot is. Maar ook wel lastig als hij blijkbaar toch anders behandeld wordt dan een kleinere. Nog ff doorbijten tot de vakantie. Als is vakantie ook niet altijd alles. Haha. Zie ik ook wel beetje tegen op.
Fijn dat je iemand hebt als extra paar ogen. Super dat een school zoveel wil doen. Onze school wou wel maar dat is dan het nadeel van de eerste zijn. Wat bedoel je met swv?
Ik snap dat wel. Zoon heeft de eerste weken nodig om te wennen aan de vakantie. Lees grens zoekend. We waren net zo blij dat we daar net vanaf waren. Heb je nog veel kans op wisselingen? Ze hebben combi klassen dus hier is alles mogelijk, van splitsen klas, indeling met lagere groep, met hogere groep. Waarschijnlijk komen er nog leerlingen bij uit het reguliere onderwijs. Allemaal onzekerheden. Ik denk dat dat ook de klas nog onrustiger maakt.
Samenwerkingsverband. Bij onze zoon duurde het ook een stuk langer voor het kwartje viel. Maar ook bij onszelf voor we doorhadden hoe groot het verschil eigenlijk was.
Hier waren dit jaar twee kleine groep 5 klassen. 17-18 leerlingen. En een combi 6-7 en ene combi 3-4.(en twee volle groep 4, een groep 3. En ook een losse groep 6 en 7.) Dus grote kans daar iets van gecombineerd gaat worden met een deel van de huidige groep 5.
Zo herkenbaar, de juffen hadden in groep 3 het handelingsplan van de kleuterjuf niet eens doorgelezen, waarin duidelijk stond dat hij een voorsprong had en werk op niveau kreeg. Moesten we op school komen voor een gesprek, zegt ze dat hij werk weigerde, omdat ze dacht dat het te hoog gegrepen was voor hem. Vraagt mijn man welke werkjes hij weigerde 'zet een cirkel om de 7 autootjes /vijf lieveheersbeestjes' en 'er zitten 5 mensen in de bus en er stappen 2 uit, hoeveel zitten er nog in de bus'? Zulke dingen. Dat begreep hij op zijn tweede al. Nou, toen gingen ze over na dat gesprek op Rekentijgers, wat hij na 2 weken niet meer mocht doen, want er zaten een paar fouten in, dus dat was kennelijk te moeilijk dachten ze. Geen enkele begeleiding of uitleg bij gehad, alleen dat boekje gegeven. Meer van zulke dingen, de klas bestond zowat alleen uit jongens en dan ook nog veel met gedragsproblemen, in groep 4 op een andere school begonnen.
Ik hoor haar er nooit over dat ze het te makkelijk of te saai vindt. Dus of dat het is geen idee. Ik ben heel erg op zoek naar handvaten om haar te ondersteunen maar ik kom niet verder. Na het gesprek vorige week op school is voor mij wel duidelijk dat er wel iets moet gebeuren want als ze het hebben over onderpresteren en meer talent maar door concentratie komt het er niet uit en vervolgens weten ze niet hoe ze haar kunnen begeleiden, zo komt het niet goed en komt ze niet tot volledige ontwikkeling. Vind het maar lastig allemaal
Ooooh nog niet helemaal helder. Maar als je denkt dat je weet hoe ver ze zijn maken ze zo weer een sprong. Ik heb werkelijk geen idee hoe ver hij nu is. Volgens mij is hij nog verder dan dat we nu denken.
Dan is het inderdaad wel spannend wat ze gaan doen. We wachten hier maar rustig af. Geen idee wanneer we het horen.