Omdat ik het contact met school over mijn dochter de afgelopen als zeer slecht heb ervaren. Ik heb geen vertrouwen in school op dit moment dus het voelt niet goed. Maar inmiddels ben ik nu wel zo ver dat ik weet dat t wel nodig is om verder te komen
Dat snap ik. Maar het samenwerkingsverband was echt voor ons. De gemeente heeft ons echt goed geholpen. Hopelijk kunnen ze dat voor jullie ook !
Als je er niet bekend mee bent is het ook lastig. Liever aangeven dat ze het niet weet dan allemaal ja zeggen en niks doen. Het duurt inderdaad nog lang boor het september is. Eerst genieten van de vakantie
Jaa vakantie. Ook zo’n ding. Al ben ik er voor onze dame niet bang voor, die rommelt wel lekker de zomer door. M’n zoon is een ander verhaal. Haha. Die kan zichzelf niet vermaken. Maar van veel op pad gaan raakt ie weer overprikkeld. We moeten eerst nog 5 weken school overleven. Duurt nog mega lang. Het voelt wel alsof het schooljaar al klaar is. Alle afsluitende dingen worden besproken. Maar het is gewoon nog lang.
Vijf weken is nog een hele tijd inderdaad. Hier is het aftellen echt begonnen. Ze moeten nog 3,5 weken, maar de oudste moet over anderhalve week haar boeken inleveren en de jongste heeft nog twee studiedagen en is halverwege de laatste week al vrij (groep 8) - die heeft effectief dus nog maar 2,5 weken en de oudste vast ook (VO).
Deze weken duren een eeuwigheid. Zoon is klaar met alles. Heeft er geen zin meer in. Onze zoon kan zich ook niet vermaken. Alles wat je wel opnoemt is niet wat hij had bedacht. Dus automatisch stom. Heb ook geen idee wat we in de vakantie gaan doen tot mijn man ook vakantie heeft. Dus mensen die wel kinderen hebben die zich kunnen vermaken ik kan nog tips gebruiken Heb wel al een setje hout klaar liggen. Kan hij weer dingen gaan maken. Heeft zelf een boor, hamer en ander spul.
Mag ik hier nog eens advies vragen? Dochter is 8 (maart 2015) en zit in groep 4. Is dit jaar en vorig jaar bezig met pluswerk maar lijkt niet genoeg. Juf gaf al aan dat ze eigenlijk een klas over zou moeten slaan maar zij en wij zijn geen voorstander gezien de sociaal emotionele ontwikkeling icm de klas waarin ze terecht zou komen (daarin zitten juist veel oudere kinderen die eerder zijn blijven zitten, overall niveau in de klas is laag, kinderen hebben heel ander karakter dan mijn dochter - waar ze nu heerlijk met vriendjes van haar leeftijd zit). Dus extra werk aanbieden en haar zo tevreden houden was het plan. Maar nu lijkt het gewoon niet genoeg. Het meisje is op zoek naar meeeeeer. En wat ze wil, is bv verder met de tafels en 3 dimensionale vormen en moeilijkere boeken. En het jaar loopt ten einde... waar zou ik nu goed aan doen? Toch naar groep 5 met verrijking, moet daar een plan voor komen ofzo, ik weet niet goed hoe dat werkt. Of bv naar groep 5 en dan proberen 5 en 6 in 1 jaar te doen zodat ze daarna naar groep 7 kan? Of toch nu nog kijken of ze naar groep 6 kan? Ik wil haar echt graag in haar fijne klas houden, het is een gevoelig meisje.. maar ik merk dat ik worstel met hoe ze haar dan cognitief bezig gaan houden. Tips en adviezen?
Versnellen is altijd een enorme stap, maar wij zijn er nog steeds blij mee. Zoon zit nu in groep 5, en gaat dus als 7 jarige na de zomer naar groep 6. Het klinkt absurd, maar hij zit er goed op z’n plek. Wij hadden het geluk dat er in groep 5 twee klassen zijn dit jaar. De ene is echt heel druk en een aantal vervelende jongens waar ik hem niet graag tussen had, maar dat zag school ook in. Hij is dus in die andere klas geplaatst en dat gaat goed. Hier gaven ze wel aan dat verdieping en verbreding vanaf groep 5 een stuk makkelijker wordt omdat je dan ook de zaak vakken hebt waarbij dat mogelijk is. Maar waar je goed aan doet is altijd de vraag. M’n zoon geeft wel aan dat hij het heel prettig vindt nu niet meer ander werk dan de rest te doen. Dat hij erbij hoort. Wel is hij snel afgeleid, maar dat was ie in de vorige klas ook. Motorisch lijkt hij trouwens wel goed mee te komen. Wel echt een doktershandschrift, maar dat kan ook gewoon een jongens ding zijn.
Dank voor je reactie. Dat was blijkbaar precies wat nodig was, heb meteen de ib'er aangesproken vanmiddag en een afspraak voor maandah geregeld. Maar eens horen wat zij vindt en hoeveel meer er mogelijk is. En idd, altijd ander werk dan de rest van de klas doen is voor kind (en juf) ook een belasting en soort jammer.. we gaan t zien.
@Sophy Heel lastig! Je weet nooit waar je goed aan doet en hoe gaat. Zoon is versneld en hebben daar nooit spijt van gehad. Hij is net 9 en gaat na de zomer naar gr 7 Jou situatie maakt het lastig omdat het een leuke groep is. Onze is van gr 1 naar gr 3 gegaan en had nog verder geen vriendjes. Dat maakt het iets makkelijker. Wat je zegt over de andere klas is dat uit ervaring is dat info van de juf of van horen zeggen. Als het te makkelijk is zou ik een afspraak maken met ib'er en juf. Wat gaan ze volgend jaar doen. Kan als compact worden. Wat voor werkt kan ze er na doen.
Dank voor je reactie. Het is uit eigen ervaring. Het is een kleine school en beide dochters hebben al eens een dagje in die klas gezeten (als juf ziek was) en doen ook tutor lezen en buiten spelen samen. Eigenlijk kennen alle kinderen van de school elkaar. Ik weet dus ook vrij zeker dat ze er slecht tussen past maar het moet cognitief ook goed zijn voor haar natuurlijk. Ik kan thuis een hoop opvangen maar het houdt ergens op. Vind het wel heel fijn om hier ervaringen te lezen ik zit maandag met de ib'er
Haha nee dan ken je inderdaad de klassen wel. Wij houden de schoolse zaken vooral op school. We doen wel spelletjes en lezen jog steeds voor maar maken geen werkbladen of dat soort dingen. Super fijn dat je maandag al een gesprek hebt! Ben heel benieuwd
Ik houd schoolse zaken ook graag op school maar mn dochter maakt voor zichzelf werkbladen nu waren ze klaar met de tafels maar zij vindt dat ze er meer moet kennen, dus doet ze dat savonds voor ze gaat slapen, of sochtends vroeg. Of ze gaat 3d tekeningen maken. Of zelf boeken schrijven. Eigenlijk een teken dat dat koppie nog meer wil..
Mijn ervaring is dat sociaal vreselijk belangrijk is. Dat zou ik dus echt niet opzij schuiven en als de huidige klas fijn is en die daarboven juist niet, dan zou ik eerder kijken wat er in de huidige klas mogelijk is. Misschien kan ze daar (meer) werk op niveau krijgen en misschien zelfs wel inhoudelijk versnellen zonder van klas te hoeven wisselen. Al heb je dan inderdaad dat je ‘anders’ bent, maar dat gaat ze in een klas met kinderen die (bijna) twee jaar ouder zijn en een andere instelling hebben óók zijn… Er is in zo’n situatie gewoon geen echt goede keus, vrees ik. Mijn dochters zijn allebei versneld (van 1 naar 3). Nu zijn het sowieso twee totaal verschillende kinderen wat school betreft, maar de oudste kwam in groep 3 in een vrij ingewikkelde klas, terwijl de jongste juist met haar vriendinnen bleef (dat was voor ons de reden om haar - ondanks de ervaring met de oudste - toch ook te laten versnellen, al haar vriendinnen gingen door naar groep 3, ze zou bij de kleuters geen vriendinnen meer gehad hebben) en een relaxte klas heeft. Dat maakt een wereld van verschil. De schooltijd is bij allebei dan ook heel anders gelopen en niet in het voordeel van de oudste…
Het sociale vind ik ook heel belangrijk. Bij verveling is het altijd extra fijn om terug te kunnen vallen op gezelligheid en een veilig gevoel. Mijn oudste voelt zich niet veilig op school. Wat hij kan komt (deels daardoor) er niet goed uit. Dan is het toch veel tijd op een dag om je onprettig te voelen.
Is er al gekeken naar ADHD (ADD) ? In meisjes (en zeker mb/hb/uhb) wordt adhd nog steeds slecht herkend. Ik ben zelf ook zo’n meisje geweest. Ik ben hb, adhd’er en allebei zijn niet herkent (pas met 18 jaar). Nou moet ik zeggen dat dat de ‘90 waren natuurlijk, maar ik geloof dat het nog steeds niet heel bekend is. AD(H)D maskeert de hoogbegaafdheid (knudde werkgeheugen vaak en afgeleid, snel verveeld, enz) Door de HB zijn de schoolresultaten aardig waardoor er geen alampje afgaat, en omdat ze een meisje is past ze zich aan waardoor ze geen last van haar hebben. Gevaarlijke combi ; ik heb er trauma’s aan overgehouden waar ik nu pas mee bezig kan.
We hebben in groep 3 een adhd lijst ingevuld. School herkende er niks van, gevolg dat het precies in het midden uit kwam en er niks mee gedaan wordt. Adhd vermoed ik trouwens niet, maar add herken ik wel heel veel van. Ik heb dus ook aangegeven dat ik graag zou willen dat ze breed getoetst wordt. Maar voor het zover is… mennnn wat moet je dan door een hoop hoepels heen springen. Het gaat me niet om het label, maar wel dat ze op de juiste manier geholpen wordt. School komt eigenlijk niet verder dan haar apart zetten om te concentreerd te werken. Dan denk ik: er moeten toch ook andere opties zijn, ze is toch niet de enige die dit heeft… maar ja, ik weet het ook niet, want wij hebben er thuis net zoveel ‘last’ van. Omdat je thuis echter in een 1 op 1 situatie zit is de aansturing veel makkelijker.
Ja dat is inderdaad anders. Als ze er zelf voor kiezen om werkbladen te maken zou ik zoon ook niet tegenhouden. Dingen creëren doet zoon ook graag. Vooral tekenen. Hij kan beter tekenen dan ik op die leeftijd.