Ik heb dus ook niks met make up, oudste dochter ook niet, maar de jongste ... Haha, als het aan haar lag ging ze met make up naar school, maar dat vinden wij als ouders dus geen strak plan
Ze zegt letterlijk dat ze het zolang mogelijk wil verbieden/ontmoedigen... Tja, mijn ervaring is dat als je dingen echt verbiedt, het alleen maar interessanter wordt... en ze het dan stiekem gaan doen. Ook tiktok, ook drank, ook drugs... natuurlijk is niet ieder kind hetzelfde, maar pubers doen ook heel veel dingen zonder dat je het weet. De opmerking dat 'je toch de ouder bent' snap ik dan weer niet. Ik zit toch niet de hele dag naast haar? Geen idee wat ze de hele dag doet. Ik vind bijvoorbeeld dat je je kind vanaf de brugklas wel in groepsapps laat maar dan onder toezicht vreemd. Vertrouw je ze dan niet? Ze hebben ook recht op prive dingen toch? Zonder dat je moeder meeloert over je schouder. Juist in de brugklas begin het loslaten en ze het vertrouwen te geven dat je ze vertrouwt. Dat hoort ook bij opvoeden. Ik zie al dat ik meelees in de app groepen van mijn dochter... (die overigens amper appen maar alles op snapchat doen... meelezen is daar sowieso lastig, want als je het gelezen hebt, verdwijnt het gesprek gewoon....)
Zelf loop ik ook rond met deze vraag als het gaat om mijn nichtjes die nu 12 en 10 zijn. De oudste wil het liefst al make-up dragen omdat andere meisjes in de klas dat ook doen. Ik kwam dit artikel tegen met tips voor ouders, over op welke leeftijd make-up dragen 'normaal' is. Misschien heb je er wat aan!
Onze kinderen hebben zeker recht op.prive zaken. Alleen kinderen zijn op 11-12 jarige leeftijd niet (altijd)in staat om beslissingen te maken in hun belang. Daarom begeleiden we ze. Af en toe kijken we mee.in de groepsapps, dat weet ze(nog maar 1 dochter op t vo). Nu al meer dan een jaar niet. En op een gegeven moment is dat niet meer nodig. Dan zijn er dingen aan bod gekomen en hebben ze keuzes leren maken. We kweken geen tere zieltjes, we voeden ze niet bekrompen op, maar we zien wel de gevaren van bepaalde zaken en zeker van sociale media. En stiekem doen, ja dat kan. Maar ik vind het "niet verbieden want dan doen ze het stiekem" een argument waar ik weinig mee kan.
Ik denk eigenlijk dat sommige pubers wat meer grenzen zouden mogen krijgen. Ik vind het zo makkelijk wat ik hier vaak lees: " tja, op de middelbare heb je er geen invloed meer op, en moeten ze het zelf leren". Sorry, het opvoeden houdt dan na de basisschool op ofzo?? Grenzen zijn voor alle kinderen belangrijk en zeker voor pubers. Meekijken met 12/13/14 jaar vind ik doodnormaal. Loslaten en de kinderen alles zelf uit laten zoeken vind ik zeker geen opvoeden, maar lui ouderschap. En mijn reactie gaat dus niet meer enkel over make up. Ook in het slapen met een vriendje/vriendinnetje lees ik dingen waarvan de ogen uit mn hoofd rollen.
Even een nuance van mijn kant: ik zeg niet dat ik niets verbied. Ik ga er op een volwassen manier mee om... ze is 14,5 en geen klein kind meer. Ik kan haar niet zomaar dingen verbieden. Ik leg haar uit waarom ik bepaalde dingen niet goed vindt. Geef er een reden bij. Daar pikt ze echt wel iets van op en daar denkt ze zelf dan echt wel over na. Ze is niet gek. En dat probeer ik mee te geven: dat ze ook zelf verantwoordelijkheid pakt. Ik ben er ook van overtuigd dat doordat ik haar die verantwoordelijkheid geef, ze wel drie keer nadenk wanneer ze iets doet. En er ook met mij over praat. Het lijkt nu net of hier van alles gebeurt wat God verboden heeft, maar dat is niet zo. Ze heeft een keer een halve Apple Bandit gedronken en is 1 keer echt te laat thuisgekomen. Dat laatste had consequenties. En dat zet haar echt wel aan het denken als ze dit nog een keer van plan is... Jij zegt nu ook dat je al een jaar niet meer meekijkt in de groepsapp. Dat stond er niet bij in je eerste bericht. Waar baseer je het op dat dit niet meer nodig is?
Elk kind is anders en ik denk dat de meeste ouders redelijk goed in kunnen schatten waar hun kind aan toe is. En fouten maken is ook belangrijk, dat lukt niet als je er als ouder bovenop zit. Maar alles is wel afhankelijk van waar je kind aan toe is en dat verschilt per leeftijd, maar ook per kind. Mijn oudste is redelijk vaak de hort op, ik hoop dat ze zich gedraagt, want zo hebben we haar opgevoed, maar heel vaak heb ik daar nu geen invloed meer op.
Dit is heel goed gezegd . Ik zie onze bijna 13 en 14 jarige en zie dan de bijna 15 jarige van een vriendin. De zoon van mijn vriendin kwam onlangs nog eens mee en dat is zo anders. Hij had een buidelzakje mee met een potje in voor mieren en een vergroot glas, tja onze zonen zijn die fase echt voorbij hoor. Ze doet ook soms uitspraken waarbij ik mij afvraag of ze wel inziet dat het niets te maken heeft met haar opvoeding maar met hoe haar zoon is en waar hij al staat. Zo gaat hij nooit buiten en als we onder de moeders het dan eens hebben over het te laat komen en hoe we daar mee omgaan, is ze daar met tips. Tja die van mij kwamen ook op tijd , toen ze van uit hun kamer kwamen .
Haha nou inderdaad Wij hebben er in het begin mee geworsteld, wat doen we als ze te laat is. Je kan straffen, maar beter is uitleggen waarom je iets wil. En in overleg gaan. Want straffen levert strijd op en als ze naar die straf niet luisteren, wat doe je dan? Je kan ze niet meer in de hoek zetten Onze jongste is nog heel jong in haar doen en laten, heeft ook autisme waardoor ze heel anders is dan haar zus. Maar wel ook al een echte puber (aangestoken door haar zus ). Maar die heeft dus ook een andere 'aanpak' nodig.
Helemaal eens. Fouten maken is ook belangrijk en ik denk dat als je daar consequenties aan hangt, ze er echt wel over nadenken.
Maar volgens onderzoek is dat gewoon niet waar. Zie bijvoorbeeld dit artikel: https://www.bndestem.nl/breda/verbied-jongeren-onder-de-18-jaar-om-alcohol-te-drinken-het-helpt-echt~a4b7a19c/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F&cb=b20c323303491431ea1edafafc7f6a6b&auth_rd=1
Ik lees vooral dat mensen zeggen/schrijven dat je op het VO minder invloed hebt, dat is iets anders dan geen. Ik ben ook een van de mensen die dat schrijft en ik sta daar ook volledig achter. Het is in mijn ogen ook geen mening, maar een feit. Op de basisschool zijn de lijntjes met de leerkracht en andere ouders vaak vrij kort, op het VO niet. Net als weten bij wie je kind in de klas zit, op de basisschool wist ik dat, op het VO heb ik op een enkeling na de klasgenoten nog niet gezien, laat staan ontmoet. De ontwikkeling om zelfstandiger te worden, je steeds wat losser te maken van je ouders, zelf dingen te ontdekken ed is ook een hele gezonde. Het is, net als zoveel, een gevalletje ‘pick your battles’. En aangezien we hier (meer dan…) genoeg ‘issues’ hebben, maak ik daar dus keuzes in. Het gebruik van iets als make up is het voor mij persoonlijk echt niet waard om een probleem van te maken als er veel grotere problemen aan de orde zijn. Alcohol en drugs sta ik anders in, daar gaat echt om gezondheid. Als het gaat om andere risicovolle situaties, dan sta ik er ook anders in. Maar dat ze in groep 7 een mobiel kregen en make up mochten dragen, betekent niet dat ze aan hun lot worden overgelaten of niet opgevoed worden oid.
Ik denk toch echt dat een hoop afhankelijk is van hoe je kind is, of je ergens bij op je strepen gaat staan. Ik vind mascara in het grotere geheel van de opvoeding zo niet boeiend. Vond ik eigenlijk al niet zo bij mijn oudste dochters, maar die begonnen daar uit zichzelf ook pas op de middelbare mee. Dus was al niet zo’n issue. Hebben ze ook nooit gevraagd. Ging gewoon vanzelf. Maar mijn jongste dochter heeft serieuze issues. Dus mijn issue is niet of ze wel of geen mascara mag dragen, maar eerder dat ze die niet mag jatten. Te laat komen in de les mag niet, maar inmiddels is spijbelen, het grotere issue, etc. Dus tja, pick your battles en zelfs dan is er meestal niet tegen op te battelen. Maar goed, ik heb het dan wel over een uitzonderlijke puber met adhd en hechtingsproblematiek. En vooral dat laatste zorgt dat ze gewoon doet wat ze wil wanneer ze wil, zonder de consequenties te overwegen. Ze moest tenslotte als baby/dreumes/peuter (voordat ze bij ons kwam wonen) ook zelf in haar behoeftes voorzien en daarvoor knokken. Het is hier wachten op leerplicht/bureau halt, oid, dus who cares als het om plamuren gaat
Heel eerlijk, het is toch van de zotte dat kinderen op die leeftijd al met zo 'n plamuurlaag rondlopen? Mijn jongste gaat na de zomervakantie naar groep 7 en die zou van mij echt niet zo naar school mogen. Zover ik weet zijn de meiden uit haar klas daar ook helemaal niet mee bezig. De meiden die hier thuiskomen dragen ook nooit iets. Die lopen met kapotte knieen en vieze vegen in hun gezicht van het buitenspelen Mijn oudste dochter ging ook pas rond haar 14/15 jaar make- up gebruiken.
Klopt. Wij verbieden onze kinderen ook roken en alcohol vanuit het geloof weliswaar, maar toch het werkt wel. Ik heb ook nooit gerookt of gedronken. Dus het kan wel. Het is echt niet zo dat alles wat je verbiedt, juist wel stiekem worst gedaan. Je moet er alleen de juiste reden aan geven.
Mij is nooit wat verboden wat alcohol en drugs betreft. Wel hebben mijn ouders uitgelegd wat het doet ed. Mijn vader rookte tijdens mijn jeugd, hij is gestopt toen ik een jaar of 12/13 was oid. Roken heb ik nooit gedaan en zal ik ook nooit gaan doen, ik vind het verschrikkelijk smerig en het is gewoon mega slecht voor je gezondheid. Alcohol drink ik wel eens, maar aangeschoten ben ik nog nooit geweest (en drinken dus ook niet ). Kan inderdaad prima gaan. Ik verbied het mijn kinderen ook niet, maar raad het wel zeer ernstig af tot ze 18 zijn (incl. uitleg waarom) en in ons huis gebeurt het tot die tijd ook niet. Net als roken. En als ze ouder zijn, zal ik ook weigeren daar aan mee te betalen, mochten ze het toch gaan doen. Tot nog toe lijken mijn (inmiddels allebei puberende) dochters dat heel goed te begrijpen en ons daar moeiteloos in te volgen. Hoe dat is als ze 16 zijn oid zal de tijd moeten leren. Hopelijk heb ik dan, net als mijn ouders, voldoende basis gelegd dat ze goede verantwoordelijke keuzes kunnen maken, ondanks hun ‘puberbrein’. En mochten ze iets toch doen, dan hoop ik dat ze me dat durven vertellen en me bv. ook bellen als ze wat gedronken hebben zodat ik ze op kan halen ipv dat ze op de fiets stappen ofzo. @Adje: Ik vind jouw post natuurlijk helemaal niet leuk, maar het is precies wat ik bedoel. Op zo’n moment maak je je niet druk om wat mascara (of welke make up dan ook).
Hier is het geleidelijk aan erin geslopen. Ze heeft het nooit echt gevraagd en zolang ze er niet bijloopt met een dikke laag plamuur of een kermisattractie, vind ik het prima. Mijn dochter is 14 jaar en gebruikt: wimpelkruller, mascara, lipgloss en soms concealer. Verder stijlt ze haar haren af en toe, gebruikt ze maskertjes en moet ze verplicht haar gezicht van mij reinigen. Ik voorzie voor een deel in de spullen. bijvoorbeeld als kerstcadeau. Maskertjes en reinigingsmiddelen zijn gewoon standaard producten in huis die ze niet zelf hoeft te halen.