Lastig, is hij niet snel afgeleid omdat het te saai is. Als het interessant genoeg is start zoon ook vlot. Wanneer het minder leuk is maar te overzien door te compacten is er ruimte voor wat anders. Maar dan moeten ze wel een programma hebben wat hij er naast kan doen. Binnenkort weer gesprek. Gaat een interessant gesprek worden. Hij zit nu in gr 6 en heeft 1 ding op e6 en de rest op m7/ e7 of m8 Wat gaat hij dan nog 2 jaar doen. Dan snap ik dat veel dingen saai is. Heel benieuwd naar het antwoord
Denk dat de saaiheid wel meespeelt. Maar hij is ook heel prikkelgevoelig. Dus elk geluidje voelt hij. Heb nog geen idee wat hij gescoord heeft. Hij had het er zelf wel over dat ie alles gestegen was, maar wij hebben nog niks gezien. Lastig hoor. Nog 2 jaar vullen. Vraag je ook af of het nuttig is om nog twee jaar te wachten om weer door te mogen leren. Ik krijg altijd een beetje de kriebels van allemaal dingen moeten leren die anderen ook niet nodig hebben om een vervolgstudie te kunnen doen. Gewoon slimme kinderen kunnen zonder al die extra’s ook gewoon vwo doen. Maar dat is mijn mening. Er zal vast ook wel wat te zeggen zijn voor het andere. Luisterde deze week nog een mooie podcast over extreem versnellen. Kwam er eigenlijk op neer dat je niet te bang moet zijn om door te gaan. (Een intense reis https://open.spotify.com/episode/1YoTMH4Qnpd0UxHxyqtVZw?si=YFgk2YEVQ66GSM9M0IfyUA )
Zoon ziet en hoort ook alles Maar als het boeiend genoeg is en hij op een goede plek zit kan het wel. Ik denk ook dat als je niks te doen hebt je van zelf wat gaat zoeken. Toen hij in gr 3 zat ging hij luisteren of wat juf zegt wel goed was. Tja waar moet je anders je tijd mee vullen. Het is ook meer dat wij het niet zien zitten. Met 10 jaar tussen pubers zitten en ruim 15 km fietsen zie ik niet zitten. Het is wel een hb school dus verwacht dat hij niet de eerste is die zo vlot is. Ben benieuwd naar de podcast!
Nee dat stukje vind ik ook wel spannend. Ik vind hem nu nog zo’n gupje, en dan straks naar groep 6 met z’n 7 jaar. Maar kan me niet voorstellen dat t nog steeds te makkelijk is. Maar aan de andere kant. Hij zal t met goede uitleg direct snappen. Deze week vertelde hij dat ze met meten bezig waren. Hij had mm, cm, dm en m gehad. En zegt daarna. Hectometer en decameter leren we pas volgend jaar. Hij snapte het dus ook direct. Wist precies te vertellen hoe het werkt. Niks pas volgend jaar leren, nu al geleerd. De school die we in gedachten hebben is een uur met de bus. (Jong celeanum, tussenjaar) Ik hoop eigenlijk dat de school in t dorp nog wat moois gaat ontwikkelen komende jaren. Haha.
Haha ik help het je hopen dat er wat komt in het dorp!. Een uur is wel ver. Dan zou hij zelfstandig de rit af moeten leggen? Bij ons in de buurt zit wel iets van een tussenjaar maar daar kun je met de bus niet komen. Dat zal je dan moeten fietsen. Ze hebben hier wel een middelbare school maar voor hb kinderen zou het niet geschikt zijn. We hopen dat ze daar nog wat aan gaan doen.
Mijn middelste heeft eigenlijk al veel gedaan van komend schooljaar. Maar gelukkig lijkt het nog goed te gaan. Hij komt al thuis met leerhonger. Die mag hij nu voeden met Duolingo. En daar zou hij ook oneindig in door kunnen gaan. Als hij daar minder interesse in krijgt kunnen we kijken naar wat hij dan wil leren. Ondanks zijn emotionele heftigheid staat hij stevig in zijn schoenen. Waardoor school nu meer een plek is voor zijn emotionele en sociale ontwikkeling. Doordat dit zo dichtbij is verliest hij zo min mogelijk tijd aan school en kan hij de pauzes bijkomen thuis.
Mijn oudste controleert op het VO ook de docenten op fouten, en daar is ze goed in. Bij de toetsen van de afgelopen toetsweek heeft ze er verspreid over vier toetsen bijna drie punten bijgekregen daardoor. Hier zitten ze volgend jaar allebei op het VO. Ben benieuwd. De jongste zal vast genoeg te doen krijgen, omdat ze 7,5 uur per week gaat sporten en daarnaast nog een aantal dagen voor haar verzorgpony zorgt (en eigenlijk nog meer wil, maar eerst maar eens ‘landen’ op het VO ).
Hier ewn goed rapport gehad. Sociaal emotioneel en qua werkhouding ook verbeterd, heel fijn! Verder cito allemaal I en I+ en 1x een II, voor de DMT. Ze is niet zo goed in tijdsdruk, haha. Vorige keer had ze daar een IV. Ze wil zelf alleen niet meer het plusklaswerk doen, maar wel wat extra werk. Want ze ziet wel in dat alleen het reguliere werk te makkelijk is. Plusklaswerk vindt ze soms lastig, en dan moet ze echt doorzetten. Wat ik dan weer heel belangrijk vind. Ze hebben ook Sprinters, voor wat vlottere rekenaars, maar ja, met een I+ op je cito voor rekenen is dat ook te makkelijk ben ik bang. Ik hink dus een beetje op 2 gedachten. Maandag 10- minutengesprek, dus eens met de juf over hebben.
Wat doen ze bij jullie in de plus klas @Liekje81? Bij ons is het vooral een kennismaking met biologie, natuurkunde, constructie etc
Vooral rekentechnische dingen en inzichtdingen enzo. Geen idee of dat in de hogere groepen anders is.
Ik lees nog steeds mee hier, maar reageer vrij weinig. Sorry daarvoor. Volgende week hebben wij oudergesprekken. Ik ben zeer benieuwd wat er uit komt vooral mbt dochter. Zij kwam vanavond verdrietig uit bed omdat ze over de dood aan het nadenken was en hoe dat dan voelde. Elke avond komt ze tegenwoordig uit bed met dit soort overpeinzingen... Zoon had vanavond een kennismaking met zijn mentor en nieuwe klas. Was erg enthousiast. 13 leerlingen de komende 3 jaar onderbouw, vast rooster met vaste klasgenoten waarvan er nog 5 voor het Technasium kiezen dus hij was helemaal blij.
Ik lees al een tijdje mee, maar zal toch eens wat opschrijven. Onze dochter is 6 en zit in groep 3, gaat na de zomer naar groep 4. Ze heeft afgelopen voorjaar de WISC gedaan en kwam uit op 127. Kind helemaal teleurgesteld. Zo sneu. Ze krijgt al sinds groep 2 levelwerk en plusboekjes en nu in groep 3 krijgt ze de zon methode en sprinterboekjes. Gisteren kwam haar rapport binnen en de cito scoorde ze alles A en lezen M5. Wij zijn heel trots, zeggen ook tegen haar wat heb je een net rapport meisje! Maar ze blijft maar ontevreden. Volgend schooljaar worden de 2 groep drie klassen opgedeeld in 1 groep 4 en 1 groep 4/5. Nu komt ze in groep 4 samen met haar vriendinnen. Daar zijn wij kei blij mee. Dochter is heel teleurgesteld. Ze was er helemaal vanuit gegaan dat ze, doordat ze zo veel voorloopt ook naar de 4/5 zou gaan. Herkennen jullie dit een beetje, dat hoge eisen stellen aan jezelf als kind zijnde dan? En ik weet dat hoogbegaafdheid is vanaf 130, maar kinderen die hoogbegaafd zijn, wat scoren die dan gemiddeld? We zijn heel erg zoekende naar hoe we haar kunnen helpen.
De test is ook een moment opname. Overigens is hb zijn veel meer dan die test. Met 127 wil niet zeggen dat ze niet hoogbegaafd is. Heb je al eens gekeken naar het zijnsluik van tessa kieboom. Ben benieuwd of je haar er verder in herkent. Net als cito kunnen bij een hb kind hoog of laag zijn. Afhankelijk of ze er zin in hebben, onderpresteren etc. Waarom verwacht ze naar 4/5 te gaan? De score heeft daar niks mee te maken. Ze kijken eerder naar verdeling van sterke en zwakkere leerlingen voor een goede samenstelling en wie met wie samen goed in de groep zitten. Behoorlijke puzzel dus. Compacten ze op school? Is er vervangend werk voor de tijd die over is. Als ze alles boven gemiddeld op de cito doen is de vraag of ze wel op niveau werkt. Ze zouden door kunnen toetsen of ze niet nog verder is dan ze denken. Als je kijkt naar de officiële cijfers zou hij niet hoogbegaafd zijn. Maar als je kijkt naar alles absoluut wel. Hij was 6 toen ze de test deden. Ik vermoed ook dat hij nu heel anders zou score. Hij zit trouwens op een hb school omdat school niks voor hem meer kon doen.
Tessa Kieboom, ik zal er eens naar kijken, bedankt voor de tip. Ze hebben de cito afgenomen op de eerste dag terug na een afwezigheid van 2 weken door ziekte. Ze was nog een beetje moe, maar ze had al zo veel gemist dat ik haar toch naar school heb gedaan. Als ik had geweten dat ze haar op de eerste dag terug gelijk een cito voorschotelden, dan had ik haar nog een dagje langer thuisgehouden. Nu werd ze er een beetje door overrompeld. Er zijn drie kinderen in de klas die de "moeilijkere" methode doen. Zij had gedacht omdat zij die methode doet, dat ze daarom naar klas 4/5 zou gaan. En eigenlijk had er ook op gehoopt in de hoop misschien dan wat meer uitdaging te krijgen vanuit groep 5. Helaas doen ze niet aan compacten. Als ze klaar is met rekenen, heeft ze een sprinter. En als ze klaar is met taal, heeft ze levelwerk. Hoe zouden ze haar kunnen doortesten? Moet dat op school gebeuren? Vindt jouw zoon het fijn op de hb school? Onze nichtjes zitten ook op een hb school en die vinden het heel fijn.
Fijn dat je veel herkenning ziet. Het is dus echt niet alleen maar het cijfertje, het zo ontzettend veel meer. Misschien volgend jaar toch na een paar weken een afspraak maken. Hoe gaat het hoe zien ze het. Compacten is volgens mij de route volgen in hun boeken van de juf. Kunnen ze zien wat de zwakkere als gemiddelde als sterkere leerling kan volgen. Die van ons zat ook in de sterkere groepjes maar daar hadden ze wat pluswerk. Dat werk was absoluut niet voldoende. Het pluswerk is meer voor de sterkere leerling dan voor een hb kind. Doortoetsen kan op school. Dan gaan ze net zo lang door tot ze een onvoldoende haalt en dat is dan haar begin punt. Ze doen het alleen bijna nergens. Want als ze door testen zullen ze er wat mee moeten. Onze oude school deed dat niet. Maar hebben uiteindelijk aan het samenwerkingsverband aangeven dat ze handelingsonbekwaam zijn waardoor hij naar het hb onderwijs kon. Het hb onderwijs heeft voor en nadelen. Nadeel meer rugzakjes. De meeste kinderen zijn behoorlijk vurig. Emoties lopen vlot op. Lange dagen. Geen woensdagen vrij. Voordeel alles kan worden compact en verrijkt. Ben je minder ver met rekenen dan reken je met de andere groep mee. Gaat het goed met Engels doe je met een groep hoger mee. Veel werken op niveau. Omdat ze alles compacten hebben ze meer tijd over voor andere zaken. Veel meer werkstukken, onderzoeken, creatieve dingen, tijdelijke workshops. Nog een belangrijk punt, de juffen begrijpen hem. Zijn het er niet altijd mee eens maar snappen hem wel en hoe hij denkt. Sinds hij daar zit hebben we "normale" oudergesprekken en niet elke 6 weken en met minstens 1 keer in de week dat ze weer ergens mee kwamen. Meer rust in huis, school is school en thuis is thuis. En hij komt weer met verhalen. Waar je eerder vroeg hoe was en je hoort wel goed krijg je nu de complete dagplanning
@Rizzoli is ze getest door een HB specialist? Onze oudste scoorde met de WISC 136. Onze jongste kreeg een andere test (want nog geen 6) en scoorde 129 maar er stond in het verslag dat ze duidelijk HB is en hoger zou scoren als ze wat ouder en taakgerichter gaat werken, ze deed sommige dingen nu niet of nauwelijks omdat ze er geen zin in had. Dus het ligt wat mij betreft niet alleen aan het getalletje maar ook aan de zijnskenmerken en aan hoe de test is afgenomen, de klik met de tester, wat heeft hij/zij geobserveerd tijdens de test.
Ze is getest door een orthopedagoog, maar volgens mij niet zo zeer een hb specialist. Maar idd wat jij zegt. Het ligt ook aan de omstandigheden van zo'n test natuurlijk.
Ja dus het zou fijn zijn als dat soort omstandigheden in het verslag staan en ook al mogen ze dat niet verwerken in de score, dat wel duidelijk is of er evt meer in zit. En het blijft sowieso een moment opname natuurlijk
Ik vind dit best bijzonder. Hoe kan een kind van 6 nou teleurgesteld zijn over de uitslag van een iq test? Heb je de cijfers die eruit kwamen dan met haar gedeeld? Wat was haar verwachting van de test?