Als school aangeeft de zorg voor je zoon niet aan te kunnen, zou ik dat serieus nemen. Dat betekent nl dat je zoon tekort wordt gedaan en simpelweg meer en gerichtere begeleiding nodig heeft dan school kan bieden. En daarnaast betekent het ook dat je zoon dermate veel aandacht nodig heeft dat de rest van de groep wellicht ook tekort wordt gedaan. Dat klinkt misschien hard, maar dat is soms wel de realiteit met zorgkinderen. SO is niet iets om je voor te schamen, maar alleen een plek waar sommige kinderen beter op hun plek zijn omdat ze om wat voor reden dan ook extra zorg/aandacht/begeleiding nodig hebben.
De mensen die nu begeleiden (en dat ook op speciaal onderwijs doen) weten ook geen oplossing, omdat het dus zo zeldzaam is. En dat is met alles zo, niemand kan ons echt verder helpen tot nu toe.
Ik probeer me dan voor te stellen wat nu precies de beperking is. Want ook al is een aandoening zeldzaam, dan kan je vaak een beperking wel meer in algemene zin zien... Uh hoe leg ik dat uit? Dat meerdere verschillende aandoeningen dezelfde verschijnselen/problemen kunnen geven zeg maar.
Begrijp wat je bedoelt, hier ook een lagere verwerkingssnelheid ( meende 75), een disharmonie iq, en een motoriek die zich langzamer ontwikkeld(e). In ons geval autisme. Uiteindelijk in groep 5 overgestapt naar speciaal onderwijs en eigenlijk hadden we dat best eerder gewild maar school had zich nog niet handelsonbekwaam " genoemd" Groep 5 op so overgedaan puur omdat hij zo onzeker was, doe het toch niet goed, kan ik niet , heb ik later toch niet nodig, kan ik al etc. Daarvan is hij enorm opgebloeid.
Nou, een deel van de oplossing is dus wel meer begeleiding en aandacht. En dat is in regulier onderwijs bijna ondoenlijk met een zeldzame aandoening, lijkt me. In speciaal onderwijs zijn de mogelijkheden dan toch groter, ondanks dat ze daar zelf ook moeten leren omgaan met de beperkingen van je zoon. Ik zou dan juist willen dat er meer gespecialiseerde hulp zou komen ipv maar vast te houden aan de status quo. En nogmaals school geeft aan het niet aan te kunnen. Dan gaan ze hem per definitie toch tekort doen in begeleiding. Dat moet je imo niet willen.
Denk dat ze dan nog verder in kaart moeten brengen wat hij aankan en wat niet. Naast zijn beperking, waardoor hij langzamer is, speelt inderdaad nog meer mee als motivatie, werkhouding, concentratie en intelligentie. Ook als hij wel iets sneller doorwerkt als hij er op aan wordt gesproken. Zeldzaam of niet, bepaalde hulp is blijkbaar nodig en eigenlijk is het in veel gevallen maatwerk, net zoals het ene kind met een concentratiestoornis weer andere hulp nodig kan hebben dan een ander met precies dezelfde stoornis, omdat er zoveel factoren meespelen. Dat een ander kind met dezelfde aandoening 2 uur per dag begeleiding krijgt, daar heb je waarschijnlijk niet veel aan om te weten. Misschien een andere intelligentie, andere gemeente/school/leerjaar etc., die samen ervoor zorgen dat hij die zorg krijgt. Lijkt me dus handig als ze in kaart kunnen brengen welke hulp hij op school nodig heeft en of dat werkbaar is op zijn huidige school. Daarnaast heb ik veel kinderen in groep 4 of 5 toch naar speciaal onderwijs zien gaan, omdat de verschillen steeds groter en meer zichtbaar werden.
pas daar mee op. Bij ons zei het reguliere dat ze gingen investeren in de dingen die moeilijk bij hem gingen. Dus mocht hij niet meer schrijven en lezen (in groep 1) maar moest hij ook knutselen, de zandbak in (kind heeft ontzettende hekel aan vieze handen), veel oefenen met zijn motoriek (hij schrijft wel maar oh wat 'slordig"). Resultaat was een compleet gefrustreerd kind, ontzettend veel onmacht en boosheid. Ze hebben hem toen een klas over laten slaan (van groep 1 naar groep 3) en toen werd het al beter. In groep 3 kregen we de diagnose (asperger) en uiteindelijk (zoals ik al eerder schreef) in groep 5 over gegaan naar speciaal onderwijs. Wat je nog wel kunt proberen is pgb voor hem aanvragen en daar zelf iemand voor inhuren die hem begeleid op school. Heeft school al een eigen leerplan voor hem gemaakt? Bij mijn dochter op school zaten 2 kinderen met syndroom van down die met een "prive" leraar op school werkten en gedeeltes in de klas meedraaiden.
Ik reageer later uitgebreider hoor, maar op dit moment geeft school dus nog niet aan het niet aan te kunnen, maar nog erg zoekende te zijn naar welke hulp nodig is. Mocht deze hulp niet geboden kunnen worden of mijn zoon (of zijn juffen) raken gefrustreerd dan sta ik uiteraard veel meer open voor speciaal onderwijs dan nu.
Ik wil toch ook even reageren. Onze dochter heeft tot groep 4 op regulier onderwijs gezeten en bij haar op school zat een meisje met cerebrale parese. Zij had ook een lagere verwerkingssnelheid en gebruikte een rolstoel en looprek. School heeft voor haar budget aangevraagd waardoor er fulltime een klassenassistent aanwezig was om 1 op 1 met haar te werken. School heeft een zorgplicht. Ze hebben zelfs de hele klas verplaatst naar de begane grond omdat dit meisje met haar rolstoel niet naar boven kon. Onze dochter heeft ook een lichamelijke handicap en heeft tot groep 4 op regulier onderwijs gezeten. Ondanks dat ze het er naar haar zin had en enorm goed in de groep lag heeft zij op een gegeven moment zelf aangegeven toch naar speciaal onderwijs te willen. Ik vond dit heel lastig maar toen ze eenmaal over was gaf ze aan dat ze had gewild dat ze altijd op deze nieuwe school had gezeten omdat ze ineens niet meer "anders" was. Ze is opgebloeid op deze school. Taxivervoer gaat vanuit de gemeente en staat los van inkomen voor zover ik weet als je een kind hebt wat op indicatie naar speciaal onderwijs gaat.
School zal altijd proberen om een leerling zo lang mogelijk binnen te houden ivm het potje geld wat daar bij komt! Dit is bij onze zoon ook echt geweest. Zoon is echt niet dom maar omdat hij zoveel achterstand had is hij lager uitgestroomd dan hij gekund had. Met de juiste begeleiding op speciaal onderwijs was zijn uitstroom hoger geweest dan hij nu heeft.
Dit is bij ons ook wel zo ja, lagere uitstroom dan. Dochter had niet per see een achterstand, maar half groep 7 ineens andere methodes, op een ander punt beginnen met rekenen etc. Ze had altijd een havo vwo advies, en nu een vmbo tl.