Oei, even goed het gehele gezin op wondjes en of krassen controleren! Hoe klein dan ook. Een vleermuis vliegt namelijk nooit per ongeluk je huis binnen, alleen als hij ziek is. Rabiës is inderdaad een van die ziektes. Een hoop mensen onderschatten rabiës en hebben eigenlijk totaal geen idee wat het is en hoe je er aan komt. Op de site van het kan je het volgende lezen:
Wat een rare zin trouwens in dat artikel "Verhoogde kans op ernstig verloop Niet van toepassing. Het normale verloop van de ziekte leidt in nagenoeg 100% van de gevallen tot de dood" Wat bedoelen ze dan met niet van toepassing?
Geen wondjes gelukkig! ik denk echt per ongeluk, wij wonen omringd door veel bos en bomen waar ze ook in zitten en had het dakraam vergeten dicht te doen en stond dus savonds nog wijd open.
Dat er geen kans is op ernstig verloop van de ziekte, aangezien rabiës zonder behandeling gewoon dodelijk is.
Er is dus geen ernstig verloop, gewoon dodelijk.... Dat begrijp ik, maar toch vond ik het vreemd staan.
Meer dat er geen bepaalde risicogroepen zijn voor wie het mogelijk erger verloopt, maar dat het voor iedereen dodelijk is denk ik. Het is echt héél naar. Zag er laatst nog een film over. Bij ook maar enige twijfel direct vaccineren, anders is het verloren zaak.
Misschien dat er geen groepen zijn met verhoogd risico, zoals ouderen of kleine kinderen. Het is voor iedereen even gevaarlijk. Zo lees ik het tenminste.
Wat stress kan doen met je cijfers. Dochter haalt het hele jaar goede cijfers, meestal tussen de 6 en 7, af en toe een dikke onvoldoende maar ook uitschieters naar boven. Vorige week een proefwerkweek gehad en het kind stond stijf van de stress en dat kun je ook goed terugzien in haar cijfers zelf voor de vakken waar ze goed in is zoals engels zijn de cijfers echt laag (5,6 terwijl ze het hele jaar niet onder een 7 had gehaald) Ze was echt in tranen vanmorgen om al haar cijfers, zo zielig. Heb gezegd dat ze beter naar haar eindlijst kan kijken en dat ik trots op haar ben , ze had 2 onvoldoendes (ned 5.3 en geschiedenis 5.4) en daarvan is ned een 5.4 geworden en geschiedenis een 5.5, betekend dat ze maar 1 onvoldoende heeft op haar eindlijst. Ze is nu naar school om de proefwerken in te zien.
Brr in vind vleermuizen echt vreselijk. Zie ze hier wel eens boven de tuin vliegen 's avonds. Ik vlucht dan snel naar binnen haha. Vind ook echt dat er weinig bekend is over Rabiës. Ik had er wel eens van gehoord, maar niet dat het dodelijk is wanneer je geen behandeling krijgt na contact en je symptomen begint te krijgen. Dan is het gewoon gedaan. Nu komt het hier in Nederland niet veel voor, maar vliegen hier toch genoeg vleermuizen rond en meer voorlichting over geen dieren aaien in het buitenland, ook al is het in Europa, zou niet verkeerd zijn.
Toch snap ik dit niet helemaal. Vaccineren is toch altijd vooraf? Eenmaal besmet heeft een vaccin geen zin meer dacht ik. En als het zo dodelijk is. En er is een vaccin. Waarom dan niet sowieso vaccineren? Of werkt deze maar tijdelijk? Of wordt hier het woord vaccin niet juist gebruikt en praten we eigenlijk over medicatie?
Als je een beet oid dergelijks van een hond of vleermuis besmet met rabiës hebt gekregen, kun je nog meteen gevaccineerd worden. Je hebt dan ook antistoffen nodig, echter zijn deze vaak slecht te verkrijgen. Als je wel al gevaccineerd bent, heb je alsnog 2 herhaalvaccinaties nodig. Gekopieerd van RIVM: Wat moet ik doen na een dierenbeet of -krab in het buitenland? Als je gekrabd of gebeten bent door een dier was dan onmiddellijk de wond goed schoon met water en zeep. Doe dit ten minste 15 minuten. Ontsmet de wond daarna met jodium of alcohol. Ga zo snel mogelijk - in elk geval binnen 24 uur - naar een arts. Deze beoordeelt of er kans bestaat op rabiës. In dat geval is behandeling nodig, Als je nog niet volledig ingeënt bent tegen rabiës, bestaat de behandeling uit een serie van 4 inentingen volgens een vast schema op dag 0, 3, 7, en tussen dag 14 en 28). Mensen die een afweerstoornis hebben, krijgen over het algemeen vijf ipv geinactiveerd polio vaccin vier vaccinaties (op dag 0, 3, 7, 14 en 28). Soms is ook een injectie met antistoffen (immunoglobulinen) nodig (afhankelijk van het soort verwonding). Als u volledig bent ingeënt tegen rabiës is nog steeds een herhaling van de inenting nodig (2 prikken). Met deze prikken moet zo snel mogelijk na de beet gestart worden. Dat verkleint de kans om ziek te worden. In veel landen zijn vaccinaties wel, maar de antistoffen niet of moeilijk verkrijgbaar. Als er problemen zijn met het ontvangen van de juiste behandeling, bel dan het alarmnummer van de reisverzekering. In sommige gevallen moet u met spoed gerepatrieerd worden naar Nederland.
Het is sws een kostbaar vaccin en niet altijd even makkelijk verkrijgbaar. Alleen reizigers die naar een risicogebied reizen krijgen het advies maar je kan ook het advies krijgen wanneer je bijv een fietstocht door Griekenland ofzo wil doen. Wanneer je hier gevaccineerd bent moet je bij een incident sws nog 2 prikken halen. Ben je niet gevaccineerd dan kan het bij een incident wel listig worden omdat ze vaak geen anti serum hebben. Hebben ze dit wel dan krijg je deze en dan nog 4 prikken erna. Wij hebben pas op het werk een meneer die in Thailand door een hond in zijn kuit was gebeten. Hij kreeg daar anti serum en 2 injecties en wij hebben de andere 2 gegeven. Hij is gelukkig nog in goede gezondheid want kwam pasgeleden voor iets anders langs.
Foto van iemand die 1 van haar tweeling heeft verloren, de amoebe die eronder een foto plaatst van haar levende tweeling met erop 'gelukkig dat ik mijn tweeling wel compleet heb' Lekker medelevend