Dat laatste zou misschien wel handig zijn voor mensen met dementie die nog thuis wonen of mensen die in een soort begeleid wonen, wonen. Maar dan zit je misschien ook weer met privacy
Geen nut volgens mij. Bij onze wasmachine zit een app. Daarop krijg je dan een melding als de was klaar is. Man helemaal enthousiast. Maar dat ding geeft ook gewoon een piepje die je in het hele huis hoort. Dus die melding voegt niks toe. Ja, als je uit huis bent. Eh ok... maar dan kan ik nog steeds niet de was eruit halen, want ik ben niet thuis Bij een oven heb ik al helemaal geen idee wat die op de WiFi zou moeten.
Oh trouwens! Sommige ovens hebben een ingebouwde thermometer voor in het eten en dan kan je dus op je telefoon zien of je vlees al de juiste kerntemperatuur heeft. Bv als je beef wellington maakt ofzo. Kan mij wel voorstellen als je veel van dat soort gerechten maakt dat het wel handig kan zijn. Weet ook niet of je die informatie anders handig op het display krijgt of dat het dan uiteindelijk dus handiger is voor de fabrikant om dat via bluetooth ofzo te doen. Je kan ook los van die thermometers kopen geloof ik, hoef je tenminste niet steeds je oven open te doen. Blijf er zelf wel bij dat dingen gewoon moeten doen waar ze voor gemaakt zijn en er geen wifi of bluetooth op mijn keukenapparatuur of ander witgoed komt.
Als je groen bent, eet je niet zo vaak beef wellington Maar wat is er mis met af en toe kijken en in de buurt blijven als de temperatuur bijna bereikt is?
Rund eten wij sowieso niet, dus moest even Googlen wat dat was hoor Ik zag trouwens dat er ook ganzenlever in zit. Nu heb ik zelf niets tegen het eten van orgaanvlees an sich, maar ganzenlever sla ik liever over. Vind het sowieso bijzonder dat men tegenwoordig maar bezig blijft met meer technische (keuken)snufjes ontwikkelen, en überhaupt steeds luxere keukens -sommige lijken m.i net laboratoria- terwijl men zich toch steeds juist minder in de keuken bevindt. Over het algemeen kan ik simpele traditionele gerechten veel meer waarderen dan eten waar 8 apparaten aan te pas zijn gekomen om het te bereiden.
Dat klopt, maar als je dus wel van dat soort eten houdt of toch een keer zoiets wil maken dan zie ik wel het voordeel. In de buurt blijven en kijken (door het raampje) is het probleem ook niet dat doe ik meestal ook. Ik heb het hier specifiek over de kerntemperatuur van het vlees (of vis). Dat zie je niet aan de buitenkant. En als je dan niet je oven open hoeft te doen verlies je ook geen warmte.
Ik heb een losse kerntemperatuurmeter die ik aan de buitenkant kan bevestigen. Ik hoef dan de ovendeur niet open te doen. Als in het recept staat ca 1 uur in de oven, dan kijk ik bijv bij 30 en 45 min even. Ik kan ook instellen dat hij piept bij een bepaalde temperatuur, bijv 10 graden eronder. En vaak ben je dan toch ook bezig met de bijgerechten. Ik vind dat handmatige erg leuk aan koken en heb dan ook zeer weinig apparaten. Geen slowcooker enz. Ik wil roeren en tussendoor proeven. Met een kookstel, oven en staafmixer kom ik heel ver.
Allicht wasmachine piep op stil zetten in de avond en alleen wifi piep op telefoon. Zou hier wel erg oke zijn (R denkt elke keer gelijk speluuuuh). Maar alleen daarvoor zou ik t niet hoeven, dan zet ik wel een countdown op mn telefoon zodra hij gewogen heeft en de tijd bepaald heeft.
Hier is de slowcooker dan wel goud waard, maar wij zijn verzot op stoofschotels of stoofperen. Kan ook draaien op de zonnepanelen, dus helemaal gaaf in vergelijking tot een sudderplaatje op t gas.
Hier net zo. Ik heb, op wat dingen die ik van mijn moeder leerde na, grotendeels leren koken van mijn schoonmoeder. Zij is analfabeet en kookt dus echt alleen "op gevoel". Zelfs met ovengerechten (dat zijn er niet veel), dan keek ze tussendoor gewoon even, ze bakte in een gasoven dus hoef je geen temperatuur in te stellen. Brood bakte ze ofwel op een kleien of gietijzeren pan op het fornuis of in een tandoor buiten in de tuin. Nu is ze zo oud en ziek dat ze niet meer kan koken dus dat doen wij inmiddels voor haar. Het leuke is wel dat ze, ondanks dat ze altijd maar een beperkt aantal gerechten maakte (gewoon wat zij ook weer had geleerd van háár moeder) het superleuk vindt om andere dingen uit te proberen, dus ik maak regelmatig iets wat voor haar "nieuw" is. Wat slowcooken betreft: ik ben echt fan van kleien pannen. Die heb je hier in allerlei soorten en maten, de bekendste is de tajine, maar we hebben zelfs een couscouspan (met zo'n stoomdeel boven). Dit kookt dus ook heel langzaam, net als een slowcooker, maar klei geeft echt zo'n karakteristieke smaak af, daar kan geen gewone metalen pan tegenop. Ook geen slowcooker m.i. Maar dat is uiteindelijk een kwestie van smaak en erg persoonlijk natuurlijk.
Welke slowcooker heb je dat die op de zonnepanelen draait (ik neem aan alleen aan zodra je meer opwekt dan verbruikt?)
Wij zijn net terug van een korte vakantie. Heb behoorlijk last van mijn luchtwegen nu, door die vochtige lucht. Dat zet me wel aan het denken over het veranderende klimaat. Nu was deze "klimaatverandering" heel tijdelijk van aard, maar wat zou de permanente klimaatverandering/-crisis met de gezondheid van mensen doen? Zijn daar überhaupt dingen over bekend eigenlijk? We hebben wel geprobeerd het zo simpel en duurzaam mogelijk te houden. Wel met de auto gegaan, wat natuurlijk niet zo heel duurzaam is (een rit van zo'n 4 uur enkele reis). We huurden een huisje dus konden er gewoon koken, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we ook regelmatig eten hebben gehaald. En ja, dat komt helaas wel met veel wegwerpverpakking... En er was geen bakkerij in de buurt dus kochten voor het ontbijt brood of crackers in plastic in de supermarkt. Bij bakkerijen krijg je nooit een verpakking om het brood. En deze is echt te erg maar: heb zelfs souvenirs gekocht Die man bleef maar klagen hoe weinig toeristen er komen en de toeristen die er komen, waren volgens hem gierig dus kochten niks (voornamelijk Russen). Vond dat zo sneu haha. Heb het wel functioneel gehouden: sleutelhangers (die hadden we niet, daardoor regelmatig sleutels kwijt) en koelkastmagneetjes, waar ik er ook "maar" 1 van had en als je dingen wil ophangen soms wel handig. En een paar ansichtkaarten, waarvan 1 om naar mijn moeder te sturen.
Het is al bekend dat klimaatverandering veel gezondheidskosten gaat opleveren, en ook meer doden. Dat zie je al in een warme zomer, als meer ouderen bezwijken aan de hitte. Wij hadden een camping waar je je eigen pannen mee moesten nemen voor afhalen. alleen de pizza's zaten in dozen (die mensen weer niet goed weten te scheiden, want veel bij het papierafval). Voor broodjes lagen daar zakken, maar wij namen altijd die van de dag ervoor mee totdat die gingen scheuren. Volgende keer neem ik meer van die groente/fruit/broodjes herbruikbare supermarktzakjes mee. Wij baalden dat voor uitjes we zo lang met de auto moesten. 30-50 km, maar al snel een uur vanwege de bergen. Naar het stadje zijn we voor de helft met de trein geweest: met de auto naar een handig opstappunt en laatste deel met de trein. We hadden een gratis OV kaart, maar met treinen die maar 1 keer per uur veelal gingen, was dat niet handig (en dan was je er nog niet, moest je ook nog met bus). Dat hebben we niet gedaan.
Waar zijn jullie geweest @Vogelinnetje? Kamperen is hier niet echt een ding geloof ik. Wel jammer, lijkt me soms wel leuk, maar van de andere kant denk ik dat dat ook erg onpraktisch zou zijn. Onze bagage paste maar net allemaal in de auto (op de terugweg zaten er ook nog behoorlijk wat boodschappen bij). Ik zag op internet dat er een paar campings zijn rondom de hoofdstad. Maar dat is niet echt een plek waar wij naartoe zouden willen. In sommige plekken in de woestijn zijn er wel weer van die bedoeïenententen waar je kan overnachten.
Doden door de hitte leek mij trouwens wel voor de hand liggend, door de hittegolven die steeds meer voorkomen. Maar ik doelde dus meer op dingen als allergieën/luchtwegenproblemen en dergelijke. En ik begreep dat MS bijvoorbeeld ook meer voorkomt in bepaalde klimaten.
Geen idee eerlijk gezegd. Ik denk wel dat we vroeg of laat met klimaatvluchtelingen te maken gaan krijgen. Delen van de wereld waar het onbewoonbaar wordt. Enerzijds door woestijvorming te te grote hitte, anderzijds door zeespiegel stijging en overstromingen. En terwijl ik dit schrijf besef ik dat het al bestaat. Die eilandengroep in de stille oceaan die aan het verdwijnen is. Ben de naam kwijt. En ik denk dat wij hier in nl ook niet echt in de veilige zone zitten. Krijgt de asielcrisis een andere betekenis, wanneer de hele randstad ineens moet gaan verkassen.
MS komt meer voor in noordelijke landen. Ze weten niet waarom, voeding, vitamine D, stress (dus levenstijl). Verband met pfeiffer (komt dat hier meer voor?). Temperatuur kan wel uitwerking hebben op de klachten maar dat is ook niet bij iedereen.
Aww dat is toch juist leuk, sleutelhangers en ansichten. Prulletjes die zó stuk zijn, dat is niks. Op vakantie laat ik het vaak allemaal wat meer los, inderdaad ook qua koken en zo... Maar ja, wel met de auto en nooit ver weg, dus alsnog niet heel 'slecht'. Ik denk dat de klimaatverandering sowieso tot gezondheidsproblemen leidt/zal leiden, alleen al door de impact van alle stress. Gedwongen worden te verhuizen, familie die gestorven is, de continue dreiging, hogere voedselprijzen enzovoorts.
Dat merk ik nu al, veel voeding is zo duur geworden of gewoon niet verkrijgbaar waardoor het met minder voedzame varianten wordt vervangen. Waar wij op vakantie waren bijvoorbeeld is kraanwater drinken niet aan te raden -en niet alleen voor toeristen-, maar sommigen kunnen dat niet betalen en drinken het dus toch. Of dat ze vooral voedsel met overheidssubsidies kopen, dus wit brood, witte pasta en sojaolie ipv olijfolie enz. Wij kopen overigens nu ook veel van dat brood omdat meel domweg niet echt meer verkrijgbaar is. En laatst wilde ik bulgur kopen, was dat ineens gewoon in prijs verdubbeld En het was al duur... In NL komt er dan eens 10 cent bij ofzo, maar hier gaat het met forse bedragen. En bananen, ok dat is dan wel een luxeproduct, althans dat wordt hier zo gezien, maar die zijn gewoon 2x zo duur als in NL. En als je dan 500 euro per maand verdient... Enerzijds wel goed, zodat je vooral lokale producten eet, en weinig vlees enz. Maar wanneer er een groep is die zich nooit bepaalde dingen kan permitteren en de verschillen in de maatschappij zó groot worden doet dat natuurlijk iets met mensen. Ik merk trouwens ook wel verschillen binnen verschillende regio's hier, bv waar wij wonen vs rijkere regio's. Daar is er toch meer keuze/is het goedkoper enz. Niet dat ik daar wil wonen hoor maar het verschil merk je direct. Gelukkig wonen wij aan de grens en is het veel voordeliger om daar boodschappen te doen, dus dat doet mijn man zo'n 2x per maand tegenwoordig. Heb je alleen wel weer de auto voor nodig
Nou... Hier zijn ook veel producten verdubbeld of verdriedubbeld in prijs hoor! Dit is ook een heel goed voorbeeld ja.