Ja maar ik weet ook nog niet de ins- en outs dus lever maar de mogelijkheid hoe ze het in elk kan onderbouwen, dat werkt in elke situatie prima hoe dat verhaal ook gelopen heeft. Argumenteren is ook een les, ze zal het nog wel vaker tegenkomen in dr leven. Binnenkort hebben we gesprek, dus mooie plek. Voor en na school wordt niet zo gewaardeerd.
Het vervelende is dat ze ook niks vergeet, dus ik laat het voor nu even in t midden en biedt haar de middelen om dat soort situaties anders aan te pakken dan een wellus nietus variant. Ze leest elke avond nog een uur in bed en dan nog tussendoor en "stiekem" als ze in de nacht wakker wordt. Geheid dat die nog verder omhoog geschoten is en ik ga dr onder geen beding (laten) afremmen. Leesplezier is een van de grootste rijkdommen die je als mens kan hebben en wat je leerzame leven heel wat makkelijker maakt, dus ze leest maar een eind weg.
@Vero0504: Dat moeten ze ook leren inderdaad. En daar hebben ze de rest van hun leven wat aan, dus absoluut de moeite waard!
Betreft hoofdpijn is h Helemaal mee eens. Die van ons vergeet ook niks. Betreft het lezen zeker niet remmen. Onze knul begon met lezen en stopten niet meer. We lezen ook elke avond voor. Hij is al een tijd avi uit. Naast gewone boeken leest hij ook graag donald ducks. De gewone en als je geluk hebt vind je ook Engelse pockets. Bij de bieb lenen we dan ook een Engels boek naast het boek voor het voorlezen en zelf te lezen boek. Komen met kilo's thuis Haar woordenschat zal nu nog verder omhoog schieten met al die boeken Overigens lees ik zelf ook elke avond anders kan ik niet slapen
Gequote post dus van eind schooljaar. Gesprek met juf gehad met dochter erbij. Die heeft dochter uitgelegd waarom ze het goed vindt dat ze dit werk juist wel doet. Vooral voor het leren leren, het doorzetten. Toen vakantie. Nu na 4 dagen school een huilende dochter in bed. Ze wil geen RekenXL meer. Het is te lastig, bang dat de plusklasjuf boos wordt als ze het niet af heeft. Ze wil dan liever nog meer van het gewone werk, of die Sprinters waar ze het vorige schooljaar al over had. Ze wilde dat ik een berichtje erover stuurde aan juf. Heb erbij gezegd dat de juf daar dan wel met haar over wil praten, dat dat erbij hoort, ook al vindt dochter dat vervelend. Ik moest echt een bericht sturen, ze wil echt niet meer. Dus ik een lap tekst met wat voorgeschiedenis enzo gestuurd naar de nieuwe juf (die zal ook wel denken ) met het euvel. Dus we gaan daar binnenkort even voor zitten. Wat dan een passend aanbod voor Dafne zou zijn. Ik heb er zelf over nagedacht, en met 1 van de huisartsen van mn werk erover gesproken en ik wil gewoon dat ze ermee stopt. Ja, ze kan het misschien aan, maar ze moet het wel leuk vinden. Ze klaagt er al heel lang over, voelt teveel druk en ze is toch al geen schools type, dus ik wil het niet nog erger maken. Juf en ik hebben binnenkort gesprek erover gepland. Wat ik jammer vind, maar misschien is dat een aanname, is dat ze als extra werk dus alleen dat rekenwerk hebben, terwijl ik het fijn zou vinden als ze wat ander werk krijgt. Echte verrijking, niet nog meer rekenwerk. Waar ze goed in is, maar niet per se leuk vindt. Dus mijn inzet in dat gesprek is wat ander werk, dan extra rekenwerk. Geen idee nog hoe dat op deze school vorm gegeven wordt.
@Liekje81: Vindt ze rekenen echt (altijd) stom of vindt ze het stom omdat het niet in één keer lukt? Dat lijkt me wel belangrijk om mee te nemen in de overweging.
Dat vind ik dus zo lastig. Ik denk omdat ze er idd moeite voor moet doen, dat het niet in 1x lukt. Echter neig ik er nu wel naar om haar te laten stoppen. Ze wil echt echt echt niet. En dan denk ik: kan die uitdaging dan alleen daar uit komen, of is er wat anders te bedenken?
Maar bevestig je haar gevoel dan niet alleen maar? Wat het een volgende keer nog moeilijker maakt om door te zetten? Ik zou zeker met de juf in gesprek gaan, maar ik denk meer zodat de juf dit ook (nogmaals) met haar kan bespreken. En ook uit kan leggen dat ze niet boos wordt ed (mag ik hopen tenminste ). Dit ook omdat met name mijn jongste dochter altijd erg bang is dat mensen boos worden als ze iets niet gedaan heeft of niet goed gedaan heeft ed. Soms ook omdat een leerkracht hier dan tegen een ander kind iets over heeft gezegd en dan soms wel geïrriteerd of boos was. Mijn dochter neemt dat ‘mee’, maar neemt daarin niet automatisch de situatie er om heen mee (bv. dat dit al de zoveelste keer was bij dat kind of dat er andere dingen meespeelden). Dat heeft ze echt moeten leren (al vindt ze het nog lastig). En dit doorzetten betekent niet dat er niet daarnaast ook iets anders kan. Iets wat ze misschien inderdaad sowieso leuker/interessanter vindt.
Ja, ik hink dus inderdaad op 2 gedachten. Ik wil haar niet pushen, want bovenal moet school leuk (of in elk geval zo leuk mogelijk) zijn. Anderzijds klaagt ze er dus al heel lang over. En vraag ik me dus af of dit de enige manier is voor wat uitdaging. Lijkt me niet namelijk. Want rekenen op zich vindt ze wel leuk. Lezen houdt ze niet van.
Dat lijkt me zeker niet. Maar ondanks dat zou ik geloof ik toch proberen deze ‘hindernis’ eerst te nemen voor ik het zou schrappen ivm het signaal dat je mogelijk afgeeft als ze er mee mag stoppen. Dat zou voor mij niet betekenen dat ze dit nog maandenlang moet doen (zeker niet als enige uitdaging), maar ik zou we willen dat school ermee aan de slag gaat zodat de enorme weerstand minder wordt en het dus een positieve ervaring wordt ipv een (nog) negatieve(re).
Echte verrijking is blijkbaar erg lastig. Op zijn oude school bestond het uit rekentijgers en in gr 3 prik en co. In gr 4 bleef rekentijgers over waar hij een enorme weerstand tegen had. Om heel eerlijk te zijn wij ook. In corona tijd ook het werkboek gehad en het zit slecht in elkaar. Of positief gezegd er zitten leerpunten in voor de makers. Heb je het werkboek ook gezien? Is het alleen precies die methode of ook bij andere methodes? Wat zou ze zelf willen leren, waar ligt haar interesses. Als school er zelf niet uitkomt kan de school ook bij de andere scholen van de stichting vragen of ze nog dingen hebben. Zo kwam zijn school uit op interessante denk/ tekenopdrachten. Oplossingen bedenken en dingen ontwerpen. Als dit specifieke rekenwerk weg valt wat is dan haar leren leren moment?
Nee, zelf het boek van dit jaar nog niet gezien. Zal er eens naar vragen als ik gesprek heb met de juf. Je laatste vraag, geen idee. Denk dat niks haar moeite kost verder op school... Maar daarom juist ook belangrijk om dat wel te leren natuurlijk. Dochters interesses? Paarden, paarden, paarden Niks schools in elk geval. Lezen houdt ze ook niet van, doet ze thuis zelden. Ondanks dat E6 met cito eind groep 4 en scoorde I op begrijpend lezen. Dus tja, dan ga ik ook niet dagelijks de strijd aan haar te leren lezen.
Programmeren doen ze soms nog wel eens, de ene vindt t gaaf de ander niet. Maar ik neig er ook wel naar dat ze een stuk perfectionisme draagt. Iets wat ontzettend goed kan zijn maar ook een mega valkuil. Net als dat iets leren soms moeilijk is, maar als ze al goed rekent zou ik niet juist dat opzoeken wat je zelf aangeeft. Teveel van hetzelfde, ookal kan je het goed en dan maar moeilijker en moeilijker dan breekt t lijntje en heeft ze straks een afkeer van rekenen. G vond moeite doen om iets te leren ook lastig. Heel veel ging kon ze gewoon al zonder enige bewuste moeite. Daarom zat ik toen ineens te breien en ik ben nu bezig met een trui voor G. Dus die riep van de week weer "dat kon je eerst niet he? Maar toen ben je gaan oefenen en nu kan je het wel!". En toen kwam de aap uit de mouw, zij had iets gevonden wat ze niet kon (kleine poppetjes tekenen).
Herkenbaar dit. Zoon had vorig jaar een redelijk 'strenge' maar wel hele fijne juf. Maar die begon de eerste week dus met heb je je (huis)werk niet af dat kan een keer gebeuren, maar gebeurd het dan opnieuw, dan zwaait er wat. Gelukkig voor hem zijn de oudergesprekken hier met kind erbij vanaf een bepaalde groep. Dus in het gesprek direct aangekaart en juf heeft hem rustig uitgelegd hoe en wat, toen had hij rust, ipv paniek of hij z'n werk wel af kreeg. Dat had hij nog nooit gehad, hij heeft ook altijd alles prima op tijd af, was dus gewoon iets dat hem niet aanging, maar wel klasikaal gemeld werd. @Liekje81 Ik zou ook niet direct het rekenwerk stopzetten, maar wel met school in gesprek gaan hoe ze dit aan kunnen pakken. Hier is een boekje, succes ermee, dat werkt vaak niet. R. vind doorzetten ook nog steeds lastig en kiest snel voor de makkelijke weg. Zijn juf vorig jaar en ook de plusklas hebben hem wel echt geholpen door te zetten en te leren dat je bepaalde dingen niet in 1x kan. Maar ook te leren dat niet alles wat je moet doen altijd leuk kan zijn. Klinkt als een dooddoener, maar het leven bestaat nu eenmaal niet alleen maar uit leuke dingen. Passen we thuis ook toe. Je helpt gewoon mee met bijv afruimen, vaatwasser etc. geen zin? Ik ook niet altijd, steeds maar weer de was en de vaat etc komt mij ook wel eens m'n strot uit, maar betekent niet dat we er dan maar mee stoppen. Juist met elkaar zijn we alleen maar sneller klaar. Zou dus zoeken naar de balans en dan ook de begeleiding voor haar wanneer ze tegen haar grenzen aanloopt. Hier is het vaak dat hij blokkeert, niet weet hoe hij verder moet en dan dus gewoon stopt, geen zin meer. Weet hij hoe het werkt dan gaat hij weer als een speer verder.
Je merkt hier dat leren leren nog steeds lastig is. Stelt hoge eisen aan zich zelf. Hij wil ook dingen kunnen en niet leren. Hij wil leren dansen als een robot. Gaat het te snel is hij boos omdat hij het niet meteen kan. Gaat de uitleg te langzaam met tig keer herhalen is hij boos dat het te langzaam gaat. Zucht!
Mijn dochter heeft na drie zomerseizoenen (half mei tot eind aug - buitenbad 3xpw) eindelijk haar zwemdiploma's. Vorig jaar op de valreep A gehaald en nu de laatste les haar B diploma. Bij het A diploma beginnen ze in het ondiepe met de buik en rugslag oefenen maar zij heeft het eerste jaar alleen gelopen (want het kon). Het tweede jaar hebben we haar uit wanhoop met pakje en bandjes in het diepe gegooid en meteen zwom ze. Ze kon het dus wel! Dit jaar was ze 'ineens' de zwemslagen verleerd. Talloze lessen, terug naar de A groep, zelfs nog op de andere dagen extra geoefend met badjuf er bij. Eergisteren mocht ze proefzwemmen en haalde ze de 7m niet dus gister nog terug om het duiken te oefenen, ineens kon ze het niet meer. Toch vandaag mogen afzwemmen en die dame dook prachtig en haalde 10 meter onder water. Toen ik vroeg hoe dat nou kon... "Omdat het vandaag moest mama" Herkenbaar? Bij zoon nog een tikkie erger trouwens. Eind derde seizoen wilden we opgeven en binnen twee weken had hij zowel A als B te pakken
Even inbreken Ik heb het volgens mij al eens eerder genoemd, maar a.s. zondag is er een HB festival in Jubbega (Frl). Zie link voor meer info! https://www.hoogbegaafdactief.nl/festival-hoogbegaafd
Kwam dit groepje tegen … lees graag mee … dochter heeft al van kleins af aan een fikse ontwikkelvoorsprong gehad (niet raar want mijn vaders kant van de familie zitten vele hoogbegaafden). Kwam op de basisschool bij elke screening eruit en had een fantastische kleuterjuf die der in een filosofeerklasje voor kleuters stopte. Ze straalde als ze daar vandaan kwam. Vanaf groep 3 is het moeizaam .. nu net gestart in groep 6. Rekenen blijft ze sky high scoren en plus en plus pluswerk .. begrijpend lezen gaat opeens naar dikke onvoldoende terwijl ze thuis de moeilijkste boeken wegleest en ze ook begrijpt. In groep 4 wilde ze het idee van democratie wel even uitleggen aan de andere 7 jarigen maar die wilden toch echt gewoon dat ‘iemand de baas was’ dus kind huilend naar de meester dat die kinderen het niet snappen.. ze struggelt .. tegelijkertijd kan het zo’n blij spring in het veld zijn die dan opeens heeft bedacht iets nieuws te willen leren en dan dus maar eens een proefles karate doet of Saxofoonles. School lijkt het niet echt te begrijpen. Zien de ontwikkelvoorsprong totaal niet. En dat ze aansluiting mist bij anderen vindt de juf heel raar want ‘er zitten heel veel hoogbegaafden kinderen in de klas.’ (Dat vind ik pas raar ). Hoe je der schoolresultaten dan verklaard hebben ze geen uitleg op.. zij hebben nergens last van en zijn niet handelingsverlegen.. dus ze doen niks. Gelukkig dacht de gemeente mee net als de ggd verpleegkundige en ze gaat nu starten in een hele leuke meidengroep gericht op meiden van haar leeftijd met (een vermoeden van) hoogbegaafdheid/hooggevoeligheid. Gaan ze creatieve dingen doen en ondertussen thema’s aanraken als leerkuil, erbij horen etc .. heel benieuwd wat ze daar van gaat vinden!