Heb je ook tips voor Nederlands havo 5? Dochter leest zich te pletter in het Engels maar vindt dit zonde van haar tijd. Is 17, haar leeftijd ver vooruit. Leest in het Engels klassiekers als Dracula, pride and prejudice etc, verder vooral fantasy en horror. Google leverde tot nu toe Hex op maar dat zijn er nog geen 3... ze houdt absoluut niet van boeken als Anne Frank enzo, veel te confronterend.
Oeh maar Hex is ook echt doodeng hoor… als je Anne Frank te confronterend vindt zou ik aan Hex niet beginnen. Ik heb het niet uitgelezen , ik kon het niet aan Misschien is Hannah Bervoets iets? Die schrijft ook toekomstromans. Ik vond zelf vroeger “Het leven uit een dag” heel fascinerend van Van der Heijden. Ook een soort literaire fantasy.
Hex is fantasie, anne frank waargebeurd. Ze kijkt en leest niets dan horror en fantasy dus dat kan ze wel aan, maar niet een echt gebeurd verhaal...
Nee helaas. Ik geef les aan klas 1 t/m 4 vmbo en ik heb ervaring met klas 1 t/m 3 havo-vwo. Ik weet dat ze in de bovenbouw vaak een boekenlijst hebben waaruit ze mogen kiezen. Maar heel eerlijk: ik zou jouw dochter in gesprek laten gaan met haar docent. Hij/zij kan vast en zeker goede tips geven.
Ze mogen het zelf bedenken hier. Ze moet ook inderdaad ff in gesprek gaan maar ze wil eigenlijk alles uit haar duim zuigen
Ok het is maar een waarschuwing. Ik heb zelf ook echt veel horror en fantasy gezien en gelezen. Maar Hex was voor mij een stapje te ver, hoewel dat misschien ook komt omdat ik zelf moeder ben nu.
Die heeft volgens hem gezegd dat hij moest kijken in de bibliotheek en met opties moest komen.. Snap ik wel, eerst zelf uitzoeken. Maar toch een goede tip van hem zou wel prettig zijn.
Gymnasium. Oorlog heeft hij interesse in maar vorig jaar heeft ie nachtmerries van een boek gehad, dus dat mag dan niet te heftig. Avontuur, geschiedenis, vriendschap. Rob Ruggenberg vond hij leuk (haaieneiland, offerkind) Hij is 10 dus geen verliefdheid enzo. Aantal bladzijdes is niks over gezegd. Wel C niveau en het liefst Nederlandse auteur. Maar nu als eerste boek is dat nog niet een harde eis. Volgende boeken wel geloof ik. Er is geen lijst, hij mag zelf kiezen.
Is hij nou 10 of 11? Niet dat het enorm veel uitmaakt, Ik zou vooral zoeken binnen zijn Wat interesses? Mijn dochter (ook 11 en brugklas) leest bv. het liefst boeken over paarden en anders boeken met waargebeurde verhalen of dingen die op z’n minst waargebeurd zouden kunnen zijn (psychologie/‘problemen’, zeg maar). Ze hoeft voor school nog niets specifieks te lezen, daar ben ik nu dus ook nog niet zo mee bezig, eerst maar eens goed landen op de nieuwe school en alle (ook andere) nieuwe dingen ed.
En voor wie lezen niet leuk vind; dochter van 15 mag ook luisteren voor school (HAVO 4) ... Die heeft een (proef) abonnement op storytel. Ze houd niet van romantische verhalen, liefst fantasy. Dat er soms dan wat romantiek bijkomt.... oke... maar verder niet. Zij noemt nu: Wolventijd en Koninkrijk der Bruggen en voor onderbouw noemt ze ook nog 'het vervloekte hart' . Misschien heeft iemand er nog wat aan....
@Baileyy Voor geschiedenisboeken adviseer ik boeken van Simone van der Vlugt. Maar wellicht zijn die ook te heftig qua beleving. Misschien staat hieronder iets wat hem aanspreekt. Oorlogswinter - Jan Terlouw Morgen toen de oorlog begon - Marsden Oorlogsgeheimen - Jacques Vriens (even niveau controleren) Brief voor de koning - Tonke Dragt De tunnel - Anna Woltz Alaska - Anna Woltz Overleven in de wildernis - Paulsen De vos van de Biesbosch - Ad van Gils Hotel met de grote L - Sjoerd Kuijper
Via de bibliotheek kun je dat gratis. Mijn tip is wel om het daadwerkelijke boek mee te lezen. Lezen doe je om onder andere je woordenschat te vergroten, je woordbeeld te verbeteren en je leesvaardigheid te vergroten. Daarnaast sla je bij luisterboeken niet alle essentiële informatie op. Ik luister ook vaak naar boeken en ik heb daar zelf dus ook last van.
ja... gelukkig is haar woordenschat door het luisteren enorm verbeterd. Nu is het natuurlijk een moment opname - ze had net geluk met de woorden - maar bij de cito in havo 3 scoorde ze VWO+ niveau op haar woordenschat - waar ze eerder richting kader zat (al jaren) -echt bizar, simpelweg omdat ze woorden herkende uit haar boeken. Maar voor spelling/woordbeeld is het meelezen zéker van belang. Haar spelling is en woordbeeld is vrij slecht. Maar nadat ze eerst steeds minder ging lezen- ben ik nu blij dat ze zo ontzettend veel luistert en op die manier toch van boeken kan genieten. Maar oke, meelezen is dus zeker belangrijk- maar beter iets dan niets als je ze echt niet aan het lezen krijgt .
Dankjewel ik heb het lijstje aan hem doorgegeven. Brief voor de koning heeft ie al eens gelezen zegt hij. Vond hij leuk inderdaad!
Hahaha nu nog 10, over 2 weken 11. Tja gek maar we zeggen dan al gauw dat hij 11 is, zit al in ons hoofd. Waargebeurd en psychologie zou hij ook leuk vinden ja. Ze moeten bij ons dus al best snel een boek uithebben. Prima vind ik hoor, wordt alleen maar gestimuleerd. Maar hij vindt dat dus enorm lastig. Tot nu toe nooit zoveel gelezen en wat hij leest i dan zo divers, niet 1 soort boek wat we dan als richtlijn kunnen gebruiken.
Dat is de basis! Mijn dochter leest zelf vooral Engelstalig op dit moment. Nederlandstalige boeken leest ze alleen als het moet voor school.
Vergeet ook de klassiekers niet, zoals Koning van Katoren van Jan Terlouw, Kruistocht in Spijkerbroek van Thea Beckman (sowieso bijna alles van Beckman), of Brief voor de koning van Tonke Dragt.