Dat is geen trucm het is ook gewoon onmogelijk, dan moet je naar een nieuwszender gaan (en ook daar zijn beperkingen qua tijd en interesses van de kijkers), in het gewone nieuws moet altijd een keuze worden gemaakt ivm tijd en plek. En elke nieuwsbron zal je kunnen vertellen waarom ze het ene nieuws wel en het andere nieuws niet of nauwelijks doen. Zo zal de Gelderlander bij het wereldwijde nieuws meteen proberen om er op de een of andere manier een link naar Gelderland in te maken. Bij de aardbeving in Marokko worden dan dus vakantiegangers uit Nijmegen geïnterviewd bijvoorbeeld. Een NRC zal veel meer kijken naar de gevolgen op politiek en maatschappelijk niveau, daar ligt hun aandacht veel meer. En sowieso zullen de meeste media meer aandacht richten op plekken waar een duidelijker relatie ligt met de lezers. De relatie tussen Nederland en Marokko is heel duidelijk, net als met de aardbeving in Turkije. De overstromingen in Slovenië hebben ook vooral aandacht gekregen ivm de Nederlandse toeristen, als het in oktober was gebeurd zou er ook minder aandacht zijn geweest. Slovenië vindt de gemiddelde Nederlander namelijk dan niet zo interessant. Hoe basaal ook, NOS, NU.nl. NRC, AD, enz, enz willen een product verkopen. Daarbij zullen ze dus bij al het nieuws nagaan of hun kijkers/lezers daar in geïnteresseerd zullen zijn. En daarom zul je in het AD lezen over Marietje die haar trouwring na 25 jaar heeft teruggevonden door een vissend kind en in het NRC over de politieke problemen in gemeente Beek en Donk als een lokale politicus daar ook landelijk grote kansen maakt. Libië is voor bijna alle nieuwslezende Nederlanders een voetnoot. Het land heeft relatief weinig banden met Nederland, geen grote belangen onderling, geen grote bevolkingsgroepen die ook hier roots hebben. En daarom krijgt dat nieuws veel minder aandacht hier, net als dat de oorlog in Oekraïne in de kranten in Thailand een stuk minder aandacht zal krijgen en de overstromingen in Noorwegen in Amerikaanse kranten nauwelijks zal voorkomen. Daar is niks geheimzinnigs of complotterigs aan en als je er vragen over stelt aan het nieuwsmedium zullen ze er ook gewoon antwoord op geven. Iedereen werkt zo trouwens, je vertelt de verhalen over je kinderen ook eerder aan je moeder dan aan de dame bij de bushalte, je weet dat je moeder waarschijnlijk wel geïnteresseerd is en de dame bij de bushalte niet. En iedereen leest zijn eigen nieuws ook, ik ken weinig mensen die elk artikel in de krant lezen, je selecteert je eigen interesses uit de filtering die een ander ook al deels heeft gemaakt. Het is goed om je daarvan bewust te zijn, want het kleurt je wereldbeeld, maar het is ook gewoon een normale menselijke eigenschap. Je kunt niet functioneren zonder te filteren.
Oh, dat geloof ik direct. Ik denk ook zeker niet dat het een truc is, of complottheorie ofzoiets Maar aangezien Libië hemelsbreed ongeveer even ver van Nederland ligt als Marokko, verbaasde mij het wel. Eveneens als ik nu hoor van Algerije wat tussen die twee landen in ligt.
Er wonen in Nederland best veel mensen met een Marokkaanse link. Daardoor kent ook bijna iedereen iemand met Marokkaanse link. Daardoor heeft Nederland ook meerdere correspondenten tot haar beschikking, Mustapha Marghabi was gewoon op familiebezoek en nu dus meteen aan het werk gegaan. Er zijn heel veel minder mensen met Libische of Algerijnse link in Nederland en daardoor leeft dat direct minder en er zijn door het gebrek aan relaties ook minder Nederlandse journalisten in die gebieden. Ik gok dat er in Frankrijk zeker voor Algerije meer aandacht is, veel grotere gemeenschap met een Algerijnse link. En dus meer aandacht
Die truc bedoel ik. Alles word gefilterd omdat het volgens hun,, die nieuws publiceren het niet nodig vind. Maar als wij het over de aardbeving van Marokko hebben en Libië ondergesneeuwd word omdat het niet nieuws waardig is dan gaat er in mijn hoofd het een en ander mis. En zo is er wel meer dat heel krom.
Gelukkig was hij zo dom om het voor de camera te doen, nu konden ze hem makkelijk herkennen en oppakken. Kan hij tenminste geen andere vrouwen meer lastig vallen. Hoop dat ze hem vastzetten en dat hij tijdens het douchen in de gevangenis maar vaak zijn zeepje mag laten vallen.
Nou idd. En als je de berichtgeving g over beide landen vergelijkt met bijv de aardbeving destijds in Turkije. Hoe groot is het verschil in aandacht? En ik snap de werking van nieuwszenders, vraag en aanbod en commercie. Maar dan nog vind ik het verdrietig te constateren dat we Noord Afrikanen blijkbaar niet zo belangrijk vinden oid. Mocht je een link naar je eigen regio willen... genoeg Nederlanders die in de getroffen regio's familie hebben.
Hoeveel nieuws is er dan over Hawaï geweest? Het is heus wel langsgekomen, maar echt qua hoeveelheid echt eerder in vergelijking met de storm in Libië, dan de aardbeving Marokko.
Niets houd je tegen om op zoek te gaan naar nieuws kanalen die wel aandacht hebben voor nieuws waarin je geïnteresseerd bent. Ben je natuurlijk wel gelimiteerd door de talen die je voldoende beheerst. Ikzelf volg bijvoorbeeld de BBC die een live-blog bijhoudt over de ramp in Libië. Maar ik heb echt niet de illusie dat ik al het nieuws zal meekrijgen.
Nou best wel wat. Ik las een tijdje dagelijks over de bosbranden op Hawaii maar over de net zo hevige bosbranden in Algerije en Tunesië die tegelijkertijd plaatsvonden las ik amper iets hoor. Sterker nog: ik moest echt zoeken welk Nederlands medium er überhaupt iets over online had staan. Nieuws daarover haalde ik vooral van onze lokale media en internationale Afrikaanse media. Wellicht stond er wel iets over in papieren kranten, maar daar beschik ik hier niet over, dus lees het nieuws online. Mijn moeder was ook verbaasd toen ik zei dat er niet ver van ons bosbranden waren, en ze is toch best wel een "nieuwsjunkie". Het zal dan idd wel komen doordat er weinig Algerijnen, Libiërs en Tunesiërs in Nederland wonen. Maar alsnog krijg ik wel het idee dat Amerika nieuwswaardiger is dan Afrika.
Ik vermoed ook dat het komt doordat het nieuws uit de VS goedkoper is. Ze hoeven er bijzonder weinig moeite voor te doen om een uitgebreide rapportage te maken. Zoveel zenders daar, altijd wel één waar je goedkoop beelden van krijgt. En de redacteuren zijn natuurlijk allemaal het Engels machtig. Hoeveel mensen bij de NOS zouden in staat zijn een Algerijnse nieuws zender te volgen? Een stuk minder. Ze hebben daar de contacten niet, dus beelden zijn ook moeilijker te krijgen, etc. etc
Dat is ook zo. Nederlanders voelen zich meer verbonden Amerika dan met Afrika. Zuid-Amerika leeft ook al veel minder dan Noord-Amerika. Men ervaart Amerika eerder als vergelijkbaar en daardoor eerder interessant als nieuws. Daarnaast kent men meer van Amerika (of dat denkt men), uit films en tv en muziek. Maar dat is dus ook per regio anders. Ik betwijfel of de overstromingen van vorig jaar in Limburg erg uitgebreid in het nieuws zijn geweest in Tunesië. En hoeveel kreeg je mee over de overstromingen in Slovenië vanuit regionale kranten daar?
Limburg niet zo, maar Duitsland zeker wel. Zal dan ook wel weer te maken hebben met het feit dat veel mensen familie hebben in Duitsland. Al kreeg ik wel veel vragen over of mijn familie veilig was. Ik heb helemaal geen familie in Limburg, maar voor hun is NL natuurlijk één pot nat (letterlijk, als het om overstromingen gaat ). Maar zo krijg ik ook weer vragen vanuit NL als er hier iets in het noorden aan de hand is, heel ver van ons vandaan.
Mijn mond valt open dat onze jongste alweer lesuitval heeft. Denk dat er al zeker 4 van de 5 dagen wel iets is uitgevallen en we zitten nu in week 3. Morgen en overmorgen al 2 studiedagen . Hij zit in de eerste dus baal wel dat dit zijn eerste ervaring met de middelbare school is. Ben wel benieuwd hoe ze op school omgaan met ziekmeldingen en andere afmeldingen. Lijkt nu alsof dat super makkelijk is. Maarja, de kids en hun ouders zijn er wel de dupe van. Hij moet vandaag door de uitval maar 1 uur naar school
De koning was achter de schermen bezig. Inmiddels heeft hij zich al laten zien in het ziekenhuis van Marrakech en heeft hij bloed gedoneerde. Er zijn al hulptroepen van bepaalde landen aanwezig. Vooral de bereikbaarheid van dorpjes is een probleem. Het marokkaanse leger zet daar helikopters in. Marokko zelf heefy zelf ook gewoon veel mensen die intensief bezig zijn.
Hier ook superveel lesuitval. Ze werken op de school van mijn kinderen met lessen van 80 minuten met daartussen 2x een pauze van 25 minuten. Als er een les uitvalt, hebben ze dus meteen minstens 105 minuten "tussenuur". Wij wonen 12km van school af, dus naar huis fietsen heeft ook geen zin. Ik hoor van beide kinderen al dat veel vriendjes/vriendinnetjes zich ziek mogen melden, maar je ouders worden dan gebeld en van mij mag het niet. Door die lange lessen, hebben ze namelijk alle vakken (op Nederlands, wiskunde en Engels na) maar één keer per week, dus als je het dan mist, mis je meteen best veel.