S. Haar insta is gewoon voor onbekenden ook leuk te volgen. Tenminste in vind haar insta echt leuk!! Dat heb ik voor M. Ook omdat ze af en toe wat modellen werk en brand raps doet. Ze kiest zelf de foto’s die erop gaan. Denkt er best vaak aan (elke week). Samen kiezen we de caption. Of maken we samen een story. Die van haar is niet openbaar maar omdat ze toch via via wat werk via insta heeft gekregen twijfel ik nog hem openbaar te zetten aangezien in de pb’s beheer en bij rare reacties direct kan blokkeren.
Wij hebben vandaag een contract meegekregen voor kinderen en ouders over social media gebruik en smartphones op en om school. Heb hem nog niet gelezen maar vind het een goede instelling dat ze bij voorbaat al proberen er op in te spelen. Moet na het weekend getekend terug. Dochter had het erover dat als je je niet kunt vinden in de regels deze school geen gepaste school voor je is.
Maar basisschool neem ik aan? Hier VO natuurlijk, de coördinator zei dat het dweilen met de kraan open is. Elke 5 minuten weer een nieuw roddelaccount.
Ja inderdaad basisschool. Maar als die nu beginnen met dat in de basis goed aan te pakken en aan te leren plukken de VO scholen daar over een paar jaar de vruchten van. Ik las er laatst nog een stuk over die Gossip girl kanalen en nog erger de expose sites. Die zijn zo heftig dat tieners zelfmoord plegen uit schaamte.
Hier worden ze op de basisschool ook goed voorgelicht gelukkig. Maar het lijkt alsof velen dat op het VO allemaal weer vergeten zijn. Persoonlijk denk ik dat kinderen vaak veel te jong met social media in aanraking komen. Maar ik ben vast ouderwets. Hier krijgen ze in groep 8 "pas" een telefoon (met hun verjaardag). En dan nog geen fb, insta, tiktok of whatever. En ik hou mijn kinderen niet "dom" wat dat betreft, ze zien wel wat het is. Op het moment dat we het wel toestaan is alles nog interessant en nieuw en oppervlakkig omdat ze alles nog moeten uitzoeken. Terwijl er klasgenoten zijn die al jaren social media hebben en daarin dus een stuk verder zijn. Die gaan sneller mee in bepaalde hypes omdat het voor hen allemaal niet meer nieuw is.
Ik heb hier duidelijke regels voor gemaakt met haar, toen ik erachter kwam dat ze een account had aangemaakt. Een goed gesprek gehad en afgesproken dat ze filmpjes mag maken, maar dus nooit zelf in beeld mag zijn. Ze maakt dus vooral filmpjes van dr kubussen. Ik zou het in jouw geval dus zeker niet hebben toe gestaan, echt veel te gevaarlijk op deze leeftijd.
Heeft dat laatste stukje niet een keerzijde dat die laatste groep niet sneller mee gaat in de minder slimme keuzes op social media omdat ze de ervaring al kennen van de mogelijke gevolgen en daarin niet naief zijn omdat het allemaal nieuw is? Ik zeg niet dat het zo is maar denk hardop.
Dat is in elk geval niet wat ik zie. Ze hebben vaak al in groep 6 en 7 ofzo geleerd hoe social media werken, op een leeftijd dat ze er eigenlijk nog veel te jong voor zijn. Ik zeg ook niet dat het voor alle kinderen zo werkt. Maar mijn dochter snapt van begin af aan beter de risico's van social media omdat ze een stuk ouder was toen ze ermee aan de slag ging. En op andere gebieden kan ze best naïef zijn, dus dit viel me echt op.
Wel een hele goede regel, bewaar m voor als de tijd hier aan komt. Heb vast plaatsvervangende medelijden met de katten (maar die hebben allicht dan ook hun houdbaarheidsdatun gehad).
Hier hebben ze vanaf groep 7 (toen waren ze 9) een mobiel. Ze waren de laatsten in hun klas. Ik ben blij dat ik toen de gelegenheid had om ze er echt mee om te leren gaan. Ook met social media. Hier ook regels als ‘niet herkenbaar in beeld’, ‘niet je echt naam en zéker niet je schoolnaam of adres delen’ ed. Op bepaalde social media zit ook een tijdslimiet, van de hele dag TikTok-filmpjes kijken (bij wijze van spreken) worden ze niet gezelliger. Inmiddels zitten ze allebei op het VO en volgens mij gaan ze er prima mee om. Wat me er wel aan doet denken met de jongste nog even wat op te pakken, want die vertelde gister iets waaruit ik opmaak dat er klas- en schoolgebouwen zijn die er anders mee omgaan… Hoop dat ze daar ook goed mee om kan gaan en haar eigen weg in kan kiezen. Maar dat geldt met alles in het leven, is het niet dit, dan wel andere dingen.
Dat weten ze helemaal nog niet op deze leeftijd, ze leren dan net hoe ze zich moeten gedragen op sm, hoe ze overkomen als ze zich uiten op een bepaalde manier etc. Hier pas insta, snap, tiktop met 13jr en prive account. Daarvoor gewoon wat whatsapp etc Vooral leren hoe je overkomt en wat je verwacht etc. Ik vind wel dat kinderen als ze jong een mobiel krijgen dat ze hier mee om moeten leren gaan en dat mis ik bij heel veel ouders, oh ze weten het wel? Eh nee dat weten ze niet, de gevolgen van hun acties op internet kunnen ze niet overzien.
Mijn zoon is 14 en wil graag een YouTube account, nou nee. Ik vind het niet nodig, maar als jij eerst wat filmpjes maakt over bv vissen en dit edit, dan zien we wel even verder. Ik wacht tot ik wat zien, vooral omdat ik weet dat bewerken van de filmpjes ook tijd kost en hij gaat gamen echt nog niet opgeven. Daarnaast als hij wel laat zien dat de filmpje informatief zijn en leuk, dan denk ik waarom niet? Maar dan is nog steeds de regel eerst laten zien en in overleg (met deze leeftijd ontkom je daar niet aan).
Hier wordt er voor 13 jaar ook geen tiktok, snap etc toegestaan. Alleen whatsapp vanaf groep 8. Dochter heeft ook sowieso geen tiktok, wel nu insta en snap, maar zij is nu 14.
Nee, als ze ouder zijn zien ze meer de gevaren en zijn ze verantwoordelijker. Whatsapp is prima, maar als die andere zooi zeker niet voor de middelbare school.
Hoe gesloten is en blijft gesloten? Ze krijgt al deze reacties op haar filmpjes, van wie is dat? Je kan het wel prive hebben staan, maar dan zou je dus enkel familieleden/vrienden erop moeten hebben? Of zijn zij degene die zulke reacties geven?