Dit vind ik het beste advies, wij zijn ook klein begonnen. Alleen al cancellen van frisdrank is al een verandering ansich. En inderdaad, eet je graag spagetti zoek dan een snel recept waarbij je je eigen saus maakt. Vervang tussendoortjes voor gezondere opties. Maar stap voor stap. Anders komt de klad erin en ben je weer terug bij af.
Ik zie nu niet echt extreme adviezen in dit topic hoor. Zo moeilijk is het toch niet. Het weglaten of minderen van suikers, zoetigheden etc is makkelijk ja maar niet moeilijker dan zelf je eiersalade maken. Wat heel simpelweg een eitje of 2 koken is, het eigeel mixen met wat mayonaise, peper, zout, kerrie, eiwit er grof door en klaar. Misschien een bosuitje erbij, zo vinden wij het lekker. En voordat iemand begint te mieren over de mayo, ja die komt uit een pot maar de hele salade is wel met minder toevoegingen dan die van de johma of huismerk. En zo zijn er nog talloze dingen te veranderen die je even snel zelf maakt maar wat veel gezonder is.
Eigen karnemelk maken, eigen brood maken.. Dit lijkt mij niet nodig als je de stap wilt zetten. Het lijkt me eerder iets voor 'gevorderden' of hobbyisten. Voor een doorsnee gezin is dit niet haalbaar. Veel kruiden zijn tegenwoordig ook zoutloos te verkrijgen. Je betaalt er inderdaad wat meer voor, maar eerst betaalde je voor 70% zout.
Maar het wordt wel lastiger als de eiersalade niet het enige is wat je zelf zou behoren te maken. Dat én én én is echt een uitdaging. En je moet je afvragen wat voor gezondheidsnadeel het heeft. Dat is voor nu zout, veel suiker en weinig groenten. En over de suiker: als je het allemaal gaat vervangen voor fruit, dan krijg je ook teveel suiker binnen...
Huh? Karnemelk maken kost letterlijk 1 minuut ofzo Voor brood heb je tegenwoordig no knead recepten, broodbakmachines, etc. Nee sorry, maar vind dit toch geen goede voorbeelden van dingen die tijdrovend zijn. Prima natuurlijk als dingen zelf maken niet iemand haar ding is. Maar de bovenstaande voorbeelden vind ik totaal niet extreem hoor.
Niemand zegt toch dat ze nu alles zelf moet gaan maken. Volgens mij geven de meesten gewoon tips of vertellen ze hoe ze het zelf doen, exact waar ts om vraagt. Wat ts daarmee doet en wat voor haar zou werken is aan haar.
Voor mij zijn dit juist wel voorbeelden van ingewikkelde dingen waar ik niet eens aan zou beginnen. Het is maar net wat je gewend bent én leuk vindt.
Ik heb het even gegoogled maar jeetje, dat is echt nog simpeler dan een kruidenmix maken Ik kwam even kort dit tegen: Zelf karnemelk maken Zelf karnemelk maken is supersimpel. Stap 1: Je hebt een zuur voedingsmiddel nodig. Bijvoorbeeld een lepel citroensap, een lepel azijn of een lepel yoghurt. Stap 2: Voeg die toe aan een beker melk en schud hem even. Stap 3: Wacht een kwartiertje en je hebt verse karnemelk.
Volgens mij is dit meer zure melk. Wat trouwens prima is voor baksels e.d, maar smaakt toch niet echt als "echte" karnemelk, + structuur is anders. Wel supersnel idd Ik maak het zo: 2 lepels yoghurt door 1 liter melk roeren, dit een aantal uren laten staan (hoe lang is afhankelijk van de kamertemperatuur). Daarna nog weer even doorroeren en het is klaar. Dit kan je dus bv de avond van tevoren maken ofzo. Je kan hiervoor rauwe melk gebruiken maar ook gewoon melk van de supermarkt. De keer erna kan je ipv yoghurt de zelfgemaakte karnemelk als starter gebruiken.
Nou net zo snel klaar, als ik het zo lees . Kwestie van iets in de melk mikken, even wachten en roeren. Niks ingewikkelds aan dus
Voor veel dingen geld dat de eerste keer best ingewikkeld is (recept opzoeken, uitproberen). En als je het een paar keer hebt gedaan is het simpel. Brood bakken heb ik lang zelf gedaan. Tot ik een keer een mislukt brood had weggegooid en er pas later (nadat de kliko was geleegd) achter kwam dat de deeghaak van de broodbakmachine nog in dat brood zat Maar met xo'n machine was het heel makkelijk. S avonds de ingrediënten in de machine, en in de ochtend een vers brood. Kijk. Als je alle tips hier tegelijk wil gaan uitvoeren heb je een dagtaak aan het opzoeken van recepten en uitproberen en verfijnen naar je smaak ervan. Maar als je er 1 per week neemt dan valt dat best mee. En elke week leer je weer wat bij dn zet je een stapje. En bij dommigheid fingen hol je snel terug naar je vertrouwde potje omdat het toch te ingewikkeld of tijdrovend bleek. En dat is ook niet erg. Want er zijn zat andere dingen die wel lukken.
Moet je dan eerst een koe ergens gaan melken en zelf uw yoghurt maken ook ? Of mag dat wel uit pakjes en brikken zijn ?
Oh yoghurt maken heb ik ook weleens zelf gedaan Super handig in mijn crockpot en ook een kwestie van erin mikken en een timer aanzetten Maar een koe melken, gaat mij dan weer iets te ver . En niks moet natuurlijk, maar alles mag
Voor mij is voor koken zonder pakjes het belangrijkste een goede voorraad. Een uitgebreide kruidenkast hebben, peulvruchten (het liefst al iets voorgekookt en in de vriezer), rijstsoorten en zaden op voorraad uien, knoflook, aardappels en het liefst ook een paar dingen waarvan je een salade kunt maken altijd op voorraad en enkele standaard recepten op voorraad. Dan is het meestal een kwestie van koelkast open doen en kiezen wat je gaat koken. Gehakt vries is bijv. meestal al in gehaktballenformaat in. Ik denk sowieso dat het wel eventjes duurt voordat je een eigen systeem hebt. Maar daarna is het niet perse moeilijker of langzamer koken dan uit pakjes. En voor de rest natuurlijk een kwestie van minder frisdrank (hier hebben we alleen sap en dat ook maar 1-2× per week). Fruit wat te zacht is gaat met wat melk of yoghurt in de mixer en wordt ontbijt. Ik doe er gerust een schepje suiker of honing bij hoor. We leven niet suikervrij. Maar omdat je zo weinig uit pakjes eet krijg sowieso veel minder suiker binnen. Qua chips en chocolade hebben hier vaak alleen naturel met wat dips of gewoon lekkere chocolade waarvan alleen een stukje meenemen zodat niet de hele reep op gaat.
Nou ik ben goed bezig geweest. Zelf kipnuggets gemaakt voor de jongste (normaal diepvries) en zelf pokebowl (ipv met een pak wereldgerecht). Ik dacht, misschien is het ook beter zelf koekjes te bakken ipv steeds een pak te kopen. Het Suiker en de boter maakt me niet zo uit (met mate gewoon prima) maar dan weet ik wat er in zit. Fijn alle tips hoor! Ik heb al bedacht te gaan proberen eens zuurdesembrood te maken als de jongste naar school is.ik hou van koken en bakken en dan heb ik tijd over. Zijn die le pains van de ah echt een van de betere broden van de supermarkt?
Dit is ook wel een leuke als leidraad https://www.kokenmetkarin.nl/2018/01/30/pakjes-zakjes-onzinfactor/
Ik kook al heel wat jaren zonder pakjes en zakjes, drink geen frisdrank, eet veel groenten, fruit en volkoren producten (koop wel brood in de supermarkt), maar voel mij ook vaak moe en heb erge haaruitval. Helaas werkt puurder eten dus niet altijd, maar het is natuurlijk wel gezonder
Klopt. Hier ook... Ik maak alles zelf, eet echt wel gezond maar heb toch veel pijnklachten, altijd moe etc. Helaas is gezonder eten niet altijd een wondermiddel.